fbpx

119 – Pravilo za neodređeni član u engleskom

by | May 3, 2023

Nauči pravilo za neodređeni član koje će ti biti važno da možeš da upotrebiš ovu reč u engleskom.

Preslušaj epizodu ispod i nauči pravilo za neodređeni član:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Polaznice u mojoj školi imaju mogućnost da mi postave pitanja dok uče na kursevima i pitanja koja mi šalju su sva izuzetno važna i važno mi je da na njih odgovorim.

Postoji jedno pitanje koje je posebno važno i o kome sam želela da snimim posebnu epizodu i videćeš da je odgovor na ovo pitanje nešto što će zaista uticati mnogo na tvoj engleski.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda 119 i u ovoj epizodi odgovoriću na jedno veoma važno pitanje koje je bitno posebno za početni nivo, tako da ako počinješ sa učenjem engleskog jezika ovo će ti biti izuzetno važno.

U engleskom kao što znaš postoji član i član je ona reč a, an, the. Dakle postoji neodređeni član ili an, a postoji i određeni član, to je the. U ovoj epizodi pričaću samo o tom neodređenom članu, a, an. 

Kao što znaš, kada kreneš da učiš engleski jezik prvo pravilo koje ćeš naučiti je da se neodređeni član koristi ispred reči i da on može nekada biti a, a nekada an. 

Razlika da li ćeš upotrebiti ili an zavisi od toga na koji glas počinje naredna reč. Tako da recimo ako imamo reč book, ispred nje će biti a book zato što je to suglasnik.

Imamo dve reči: a book, an orange. Sada ću ti odmah objasniti koja je razlika, zašto se koristi ili an iako to još uvek nije pitanje koje dobijam.

Dakle, samo pokušavam da ti objasnim na početku, da te podsetim na pravila koja znaš verovatno do sada, a i ako ne znaš ovo je odlična prilika da ih naučiš, a uskoro ću doći i do pitanja koje zbunjuje mnoge.

Dakle imamo a book zato što je glas na koje počinje ta reč /b/, a book, imamo /b/.

Kod druge reči imamo orange. Kod ove reči je samoglasnik na početku i zato će biti an, an orange. Pravilo je da ako reč počinje u izgovoru samoglasnikom, u tom slučaju ćeš koristiti an. 

Sada ti kad kreneš sa učenjem engleskog jezika naučićeš reči i naučićeš da li ispred koristiš ili an, pa ćeš tako naučiti:

A car, a house, an apple, a tree, an umbrella, a table i tako dalje.

To je nešto što će ti pomoći naravno i da napišeš prve rečenice. Onda dolazimo do rečenice kao što je na primer:

It’s a house – to je kuća.

U ovoj rečenici koristiš reč house i ispred nje koristiš zato što reč počinje u izgovoru glasom /h/Problem nastaje kada želiš da ispred ove reči dodaš neku drugu reč, odnosno dodaš pridev da opišeš kakva je kuća.

Tu dolazimo do pitanja koja često dobijam, šta se dešava sada kada se ispred reči house upotrebi neki pridev? Na primer, ako želiš da kažeš old house, pitanje glasi da li ćeš reći a old house ili an old house? 

Ovo je nedoumica koju imaju mnogi na početnom nivou i potpuno je opravdana.

Dakle ako znaš da imaš a house, logično je da će onda ostati i taj član. Član se koristi zbog imenice house i to je član a. Sada ne očekuješ nikakvu promenu u tom slučaju i očekuješ da će biti a old house. 

Međutim u ovom slučaju fraza a old house nije tačna. Reč koja sledi posle člana, ako ona počinje samoglasnikom, član mora da se promeni.

Dakle ako kažeš a house to je zbog reči house, dakle zbog reči house koristiš a. Međutim ako želiš da upotrebiš reč old ispred reči house, onda će rečenica glasiti ovako:

It is an old house. 

Dakle, sada će biti an ispred reči old zato što reč počinje samoglasnikom a onda se nastavlja house. 

Dakle iako se član koristi zbog imenice, zbog reči house, u ovom slučaju moraš da pogledaš na koje slovo odnosno na koji glas počinje reč koja sledi odmah posle člana.

Inače, verovatno čuješ da pominjem glas na koje počinje neka reč a ne slovo, zato što postoji razlika i to je nešto što ćeš učiti vremenom kada učiš engleski jezik, ali neće biti tema ove lekcije.

Da se vratimo sada na primere. Dakle imali smo it’s a house zbog reči house. Sledeća rečenica je bila It is an old house. Zbog reči old sada se koristi an. 

Dakle imali smo it's a house zbog reči house. Sledeća rečenica je bila It is an old house. Zbog reči old sada se koristi an. Share on X

Dakle zapamti, an su jedna ista reč. To je neodređeni član, samo što ima dva oblika u zavisnosti od toga ispred koje reči se javi ta reč. Sledeća rečenica:

It’s a big house.

U ovoj rečenici imamo reč big koja sledi odmah posle člana i onda će biti a, It’s a big house. Sledeća rečenica:

It’s a very big house.

U ovoj situaciji imamo dve reči koje su ispred imenice, ali opet gleda se ona prva koja je posle člana, dakle ovde gledamo reč very. Sledeća rečenica:

It’s an expensive house.

Sada imamo reč koja počinje samoglasnikom u izgovoru, a to je reč expensive i onda će biti an. It’s an expensive house. Sledeća rečenica:

It’s a very expensive house.

Sada opet imamo very posle člana i onda će biti a, it’s a very expensive house. 

Dakle kada koristiš neodređeni član, koristiš ga zbog imenice, zbog reči house, a koristi se u odnosu na reč koja sledi odmah posle člana. To je bitno da zapamtiš.

Dakle, ponavljam još jednom da se član koristi zbog imenice, što znači da recimo ako želiš da kažeš it’s old, da je nešto staro, u tom slučaju nećeš koristiti član zato što nema imenice. Dakle nećeš reći It’s an old. To ne bi bilo tačno.

Član koristiš zbog imenice kao što je ovde u primeru reč house, ali da bi upotrebila član pravilno moraš da pogledaš na koje slovo počinje reč koja je odmah posle člana.

Lekcija o članovima je nešto što moraš savladati od početnog do naprednih nivoa. Vrlo je bitno da imaš dobru osnovu kada učiš članove jer što više napreduješ, ako ne kreneš pravilno biće ti sve teže da ih razumeš.

Ovo je lekcija koja se uči na početnom nivou u mojoj školi i vrlo je važna i zato mi je jako drago kada dobijem pitanje polaznica, zato što mi to govori da se one trude da razumeju zašto koriste članove, a to i jeste poenta.

Kada učiš engleski jezik, nije dovoljno samo da pamtiš napamet neke reči i da očekuješ da će sve to onako da se složi, već je vrlo bitno da razumeš ono što učiš.

Dakle, da razumeš zašto se ovde koristi član, zašto ovde ne? Zašto je ovakav red reči? Zašto će ovde biti ova reč a ne neka druga i tako dalje?

To su sve neka sitna pravila koja treba da zapamtiš i koja naravno učiš vremenom kako napreduješ sa učenjem.

Ovo pravilo iz ove lekcije je nešto što je bitno da savladaš na početnom nivou zato što predstavlja dobru osnovu za dalje učenje.

Dakle kada ovo razumeš, ti više apsolutno nećeš imati nedoumica kada da upotrebiš a kada an. 

To je nešto što će ti pružiti mnogo više sigurnosti kada treba da učiš neka složenija pravila za članove i kada imaš recimo složenu rečenicu u kojoj treba da se upotrebi ili neodređeni ili određeni član i kada treba da primenjuješ neka druga pravila koja ćeš učiti vremenom.

Dakle, vrlo je bitno da osnova koju imaš bude dobra, naravno ne samo za članove, ovo je bitno za učenje engleskog uopšte.

Zato i jeste moj fokus da ti pomognem da razumeš sve o kvalitetnom učenju, kako treba da učiš engleski kvalitetno, tako da u startu imaš dobru osnovu i da možeš pravilno da napreduješ.

Ono što treba da izbegneš je da dođeš u situaciju da ideš do naprednijih nivoa kada je u pitanju učenje engleskog jezika, a da se javljaju ovakvi propusti i da jednostavno preskočiš neka pravila koja su zapravo veoma važna.

Jer u toj situaciji tvoj engleski će možda tebi zvučati ok i moći ćeš da se sporazumeš sa drugima, ali sa strane to će zvučati jako loše baš samo zbog tih propusta koje imaš sa početnog nivoa, jer delovaće kao da ne znaš da upotrebiš neke osnovne stvari koje bi osoba na tvom nivou znanja trebalo da zna da upotrebi.

Zato nemoj da sputavaš svoj engleski već se fokusiraj na to da učiš kvalitetno.

Obrati pažnju na sva ta pravila koja su bitna jer je to nešto što će učiniti da mnogo bolje pričaš engleski onima koji te slušaju, a i tebi će dati mnogo više sigurnosti.

Jer nije moguće postići tečnost u engleskom ako nemaš osnovu i ako ne znaš pravila.

Da se podsetimo još jednom, pravila koja moraš naučiti: odnosno an je neodređeni član koji ima dva načina kako ćeš napisati tu reč, ili an u zavisnosti od toga na koji glas počinje reč koja sledi posle člana.

Ako u izgovoru počinje suglanikom biće a, ako u izgovoru sledeća reč počinje samoglasnikom onda će biti an.

Ukoliko si član moje škole na ovoj stranici gde slušaš podkast pogledaj i dodatne aktivnosti koje su dostupne posle ove lekcije.

Ukoliko nisi član moje škole, možeš se prijaviti i krenuti sa učenjem. U pitanju je onlajn škola za učenje engleskog i škola se zove English Lane. 

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link gde možeš videti detaljnije.

Nadam se da ti je ova lekcija pomogla i da će ti rešiti tu dilemu kada da upotrebiš a, a kada an. 

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

 

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.