fbpx

016 – Razgovor za posao na engleskom: Osobine

by | Sep 23, 2020

Ovo je treća epizoda u serijalu u kojima pričam o tome kako da se pripremiš za razgovor za posao na engleskom jeziku.

Preslušaj epizodu ispod i pripremi se kako da pričaš o svojim osobinama na engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Linkovi ka prethodnim epizodama:

Razgovor za posao na engleskom: Predstavljanje

Razgovor za posao na engleskom: Obrazovanje

Transkript:

Zdravo! Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast i ovo je 3. epizoda u serijalu u kojem pričamo o razgovoru za posao na engleskom jeziku i kako da se pripremiš za taj razgovor. Ukoliko je ovo prva epizoda koju sada čuješ, predlažem ti da se vratiš i da preslušaš prve dve epizode. Na ovoj stranici gde slušaš podkast, videćeš link – tako da možeš da preslušaš prvu epizodu, a zatim drugu.

U tim epizodama sam govorila o tome kako da se predstaviš na engleskom, to je prva epizoda. U drugoj sam pričala o tome kako da na engleskom predstaviš svoje obrazovanje i svoje iskustvo. I ovo je treća epizoda, u kojoj ću pričati kako da opišeš svoje osobine na engleskom.

Kada je u pitanju razgovor za posao, vrlo često ćeš dobiti pitanje – koje su tvoje osobine, odnosno koje su tvoje dobre strane i koje su tvoje slabosti. I pitanja su formulisana uglavnom ovako:

What are your strengths? – ili može tu biti – weaknesses.

What can you offer to our company?

I treća:

What makes you a good fit for this position?

Dakle, to su pitanja koja postavljaju oni koji te intervjuišu u cilju da ti istakneš neke svoje osobine i da istakneš, naravno, neke svoje slabosti. I da oni, na osnovu toga, procene da li ćeš ti biti dobar deo njihovog tima. I obično jedna prva osobina koja se tu navodi je:

I’m a team player.

Jer je bitno da budeš deo tima, da budeš otvorena za saradnju, da dobro komuniciraš sa drugima, a to je sve ono što podrazumeva ta osobina team player. Drugi način kako možeš reći je da upotrebiš malo složeniju rečenicu i možeš reći ovako:

My ability to work under pressure and multitask will be a good asset for your company.

Dakle, u ovom primeru navodim druge neke dve veštine, tj. osobine:

Work under pressure i multitask, ali to ističeš kao osobine koje bi bile dobre za tu kompaniju za koju konkurišeš. Naravno, najlakši način je da kažeš:

I’m good at… – i onda ćeš reći u nastavku u čemu si dobra.

I’m good at…  – znači, dobra sam u

I onda ćeš navesti neke stvari koje znaš da su relevatne za tu firmu za koju konkurišeš:

I’m good at working with other people/working under pressure/ working on a tight deadline…

To su sve neki primeri. A slično nešto što možeš reći, vezano baš za istu temu je:

I have experience in…

Pa ćeš onda opet isto reći:

I have experience in working under pressure.

Dakle, imaš iskustvo da radiš na neki određeni način i tu je bitno da istakneš nešto za što znaš da će njima biti važno. Recimo, ako pogledaš oglas za posao na koji si se prijavila, oni obično tamo istaknu veštine koje su njima važne. I ovo je prilika gde ti možeš da se bukvalno povežeš sa njima, tj. da istakneš te osobine koje su njima važne – a imaš ih i ti.

Sledeće što možeš da kažeš je da opišeš svoje osobine, tako što ćeš upotrebiti neki pridev ili imenicu i vrlo jednostavno ih dodati nakon glagola to be. Znači:

I’m…

– pa ćeš dodati neku osobinu koja je, naravno, njima bitna za taj razgovor:

I’m a team player/ I’m punctual/ I’m a problem solver/ I’m responsible/ I’m dilligent/ I’m organised…

To su sve neki primeri šta ti možeš reći za sebe i to je jedan deo kako možeš opisati svoje osobine. Vrlo je bitno da kad kažeš te osobine da navedeš nešto gde ćeš ti ilustrovati tu osobinu.

Dakle, ako imaš nešto što se nadovezuje na to što želiš da kažeš, bilo bi dobro da i to pripremiš sad, u okviru ovog dela. I sada ću ti dati primer kako to izgleda:

I’m a punctual person. I always arrive early and complete my work on time.

U ovom primeru ti opisuješ sebe kao tačnu osobu, i kroz nastavak ove rečenice ti opisuješ, dakle, da si ti osoba koja stiže na vreme – to jest, da si tačna u smislu da poštuješ vreme i da možeš da uradiš posao u vremenskom roku u kom je to previđeno. I to je osobina koju želiš da istakneš. I svaku od osobina koje navedeš ti možeš ovako detaljnije razraditi. I to je još i dobra stvar, zato što ako samo navodiš osobine, bukvalno može zvučati kao da čitaš njihov oglas onako i da diktiraš te neke osobine. Već je vrlo bitno da detaljno kažeš malo nešto o toj osobini. I ne samo što ističeš svoje osobine, nego kroz te rečenice ti ilustruješ i koliko dobro poznaješ engleski jezik. Navešću ti još dva primera za opisivanje osobina:

I’m a team player. I feel comfortable working with other members of the team.

It’s much easier to achieve our goals if we work together and if we communicate well.

Ovo je opet jedna malo složenija rečenica, ali opisuješ i sama značaj timskog rada i na taj način ističeš da ovo jeste vrlo bitna osobina. Ono što je bitno da zapamtiš kod ovog primera je izgovor reči comfortable. To je jedna od reči kod koje se često greši – iako ima u nastavku –table, ne čita se (tejbl). ˈkʌmftəb(ə)l – tako se čita ta reč. I, sledeći primer:

I’m responsible. In my previous job, I’ve managed several international marketing campaigns.

Opet, navodiš prvo osobinu, a zatim neko relevatno iskustvo koje ilustruje. Znači – ako neko upravlja nekim internacionalnim kampanjama, to verovatno ilustruje osobu koja je odgovorna i, to jest, kojoj je poveren taj odgovoran posao.

Sledeći deo intervjua je nešto što je vrlo važno da pripremiš – mnogi to ne pripreme, ali je vrlo bitno. A to je: What are your weaknesses? Dakle – koje su tvoje slabosti? To pitanje moraš da očekuješ na razgovoru. I nemoj da prosto misliš da ćeš moći da kažeš da nemaš, jer svi imaju slabosti. Dakle, bitno je da navedeš nešto i da naučiš nekoliko rečenica koje bi mogla da kažeš u toj situaciji da se ne bi zbunila, pa da ne ispadne i da je i engleski jedna od tvojih slabosti. Dakle, počećeš ovako:

I’m not good at…

Kada si pričala o dobrim osobinama, rekla si:

I’m good at… – da si dobra u nečemu.

A sada će biti odrično:

I’m not good at… – Nisam dobra u… – pa ćeš navesti nešto.

I’m not good at working under pressure.

Naprimer, ako ne radiš dobro pod pritiskom. Drugi način kako možeš reći gotovo istu stvar:

I have trouble working under pressure.

Znači na drugi način malo rečeno, ali zapravo isti smisao. Sledeće što možeš reći u ovoj situaciji kada želiš da opišeš neku svoju slabost:

It takes me too much time to complete some tasks, because I am detail-oriented and I want to double-check everything.

Dakle, u trenucima kada želiš da nešto uradiš – ako ti je potrebno malo više vremena da nešto uradiš zato što previše obraćaš pažnju na detalje, to možeš navesti kao svoju, eto, neku slabost i objasniti to kroz ovakav primer.

Još jedna slabost može biti činjenica da nemaš iskustvo. I to je nešto što isto možeš ovde da pomeneš. Primer koji sam navela i kada smo govorili o iskustvu, to je isto nešto što možeš upotrebiti sada:

While I may not have enough experience, I’m a fast learner.

Ili možeš dodati na kraju:

I’m ready to learn. I’m eager to learn.

To su sve neke stvari gde ti opisuješ da, iako je slabost to što nemaš iskustvo, ipak imaš pozitivne osobine koje će ti pomoći da prevaziđeš tu slabost. Dakle, da želiš da učiš i da si spremna da učiš. Još jedan primer ukoliko želiš da opišeš neku slabost je:

I don’t feel comfortable speaking in public.

To je isto jedna osobina koja može biti slabost. Naravno, ukoliko tvoj posao ne uključuje rad u javnosti, ova osobina je nešto što možeš da navedeš, ali neće uticati na ishod razgovora. Ali eto, nešto što možeš da navedeš o sebi, da smatraš da je to tvoja slabost.

U okviru ove epizode podkasta, želim da te podstaknem  da uradiš i jedan praktičan zadatak. Potrebno je da napišeš nekoliko rečenica, tako da opišeš svoje osobine – dobre osobine i svoje slabosti, koristeći ove primere koje sam ja navela. Naravno, probaj da promeniš  neke ove osobine i neke tvoje jače strane i neke svoje slabosti. Probaj da potražiš u rečniku neke dodatne primere. I, kada opisuješ neku osobinu, recimo kao ono što sam navela: I’m punctual/team player… – probaj uvek da navedeš dalje neku rečenicu, neki kontekst, koji će dodatno objasniti tu osobinu. Takve rečenice ćeš imati bukvalno spremne, da ukoliko želiš da kažeš nešto detaljnije na tu temu – možeš da to uradiš.

Zapamti da je cilj ovog razgovora za posao da se proveri da li osobine i iskustvo koje ti imaš predstavljaju nešto što odgovara toj kompaniji. Ali je vrlo bitno da se kroz ovakav razgovor testira i tvoj nivo engleskog jezika. Click To Tweet

Zapamti da je cilj ovog razgovora za posao da se proveri da li osobine i iskustvo koje ti imaš predstavljaju nešto što odgovara toj kompaniji. Ali je vrlo bitno da se kroz ovakav razgovor testira i tvoj nivo engleskog jezika – dakle, bitno je da rečenice koje ti izgovaraš budu malo ipak složenije. Da se vidi da tu imaš sigurnost kada je u pitanju upotreba vremena, kada je u pitanju upotreba predloga u tim frazama. I to je vrlo bitno da pripremiš, da prosto ne dođeš u situaciju da zamuckuješ, da ne znaš šta da kažeš, ili da to što kažeš bude suviše, onako, jednostavno – da, recimo, samo kažeš: I’m responsible – i to je to. To nije dovoljno. Ukoliko želiš da pokažeš da je tvoj engleski bolji od tog nivoa, moraš da kažeš i nešto dodatno na tu temu, a uvek je bolje smisliti unapred šta želiš da kažeš nego smišljati na licu mesta takve stvari.     

 Ako si član škole, u okviru ove stranice gde slušaš podkast videćeš i na nekoliko primera koje možeš upotrebiti da opišeš svoje osobine i na taj način istakneš svoje dobre strane.

Ako nisi član škole i pitaš se o čemu se tu radi – u pitanju je English Lane online škola za učenje engleskog jezika, gde ja polaznicama pomažem da u okviru online kurseva i dodatnih aktivnosti nauče engleski jezik i pripreme se za konverzaciju.

Sve što uče dizajnirano je tako da im pomogne da sve to  odmah primene praktično i da budu spremne za konverzaciju bukvalno od prvog dana, od kada krenu sa učenjem, pa makar to bio i početni kurs. Već postoje primeri rečenica koje možeš da izgovoriš i u tom trenutku i vrlo je bitno da to uradiš – vrlo je bitno da tvoj proces učenja bude fokusiran baš na to – na učenje sa ciljem da sve što učiš primeniš.

Ako želiš da postaneš član škole, pogledaj više detalja na ovoj stranici gde slušaš podkast – biće negde link. Ili potraži English Lane online škola i možeš da pogledaš tu sve informacije o školi i kako možeš da se prijaviš.

Nadam se da su ti primeri iz ovog serijala o razgovoru za posao na engleskom bili korisni i da ćeš uspeti da uradiš ove zadatke i da pripremiš rečenice koje će ti omogućiti da, kada se pojaviš na tom razgovoru za posao ili, generalno, kada treba da razgovaraš sa nekim da imaš neke konkretne primere i da imaš više sigurnosti da se predstaviš i opišeš sebe na engleskom jeziku.

Hvala ti što slušaš English Lane podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao!  

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde