014 – Razgovor za posao na engleskom: Predstavljanje

by | Sep 9, 2020

Ovo je prva epizoda u nizu epizoda u kojima ću pričati kako da se pripremiš za razgovor za posao na engleskom jeziku.

Preslušaj epizodu ispod i pripremi se kako da se predstaviš na engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Preslušaj i sledeće epizode:

Razgovor za posao na engleskom: Obrazovanje

Razgovor za posao na engleskom: Osobine

3 istine o poslovnom engleskom


Transkript:

Zdravo, moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i književnosti i osnivač online škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast i ovo je prva epizoda u nizu epizoda u kojima ću pričati kako da se pripremiš za razgovor za posao na engleskom jeziku. Razgovor za posao je sam po sebi vrlo stresna situacija i još kada taj razgovor treba da obaviš na engleskom jeziku, to je dodatna, onako, otežavajuća okolnost.

I vrlo je bitno da se pripremiš za taj razgovor, a to ćeš uraditi tako što ćeš provežbati neke primere za situacije u kojima ćeš se naći. Dakle, neke fraze koje možeš da upotrebiš i za koje znaš da su tačne. I na isti način ćeš pripremiti sebe – tako što ćeš pogledati pitanja kakva možeš da očekuješ na tom intervjuu.

Pa, opet to dovodi tebe u situaciju da pripremiš neke odgovore. Naravno, nećeš moći bukvalno da naučiš napamet i da ispričaš te odgovore, jer je vrlo bitno da učestvuješ u konverzaciji. Ali je mnogo lakše kada već imaš neke fraze i kada već znaš neke rečenice koje možeš da upotrebiš u tom trenutku. Pogotovo u trenutku kada osećaš neku nesigurnost kada treba da tek da kreneš da pričaš na engleskom. Kada razmišljaš o tome da li ćeš pravilno reći neku reč, da li ćeš pravilno upotrebiti vreme.

U tim situacijama je vrlo korisno ako već imaš neke primere i znaš šta otprilike možeš reći u tom trenutku. Čak i ako se ne pripremaš za razgovor za posao, ovakvi primeri su odlični za vežbu i nešto što ti može pomoći kada upoznaješ nekoga po prvi put, ili kada, recimo, upoznaješ neke poslovne partnere ili tako nešto. Rečenice koje ćeš videti ovde su, svakako, koristan deo konverzacije i nešto što bi trebalo da naučiš, bez obzira da li se pripremaš za razgovor za posao ili ne. Pa hajde da počnemo sa predstavljanjem.

U ovoj epizodi, pričaću kako da se predstaviš na engleskom i daću ti, naravno, nekoliko primera koje možeš da upotrebiš i prilagodiš sebi i svojoj situaciji. Evo nekoliko načina kako možeš da se predstaviš na engleskom.

Hi, my name is Ivy Jones.  

Umesto ovog Ivy Jones, ti ćeš, naravno, reći svoje ime i prezime. Ali, to je rečenica koju ćeš upotrebiti da kažeš kako se zoveš, tj. da se predstaviš. Sledeće što možeš reći je zašto si tu. I to ćeš uraditi na sledeći način:

I am here for a job interview.

Na taj način govoriš zašto si tu. Ukoliko je u pitanju malo veća kompanija i ukoliko znaš da postoji više različitih otvorenih pozicija u tom trenutku, bilo bi dobro da u tom delu dodaš i to za koju poziciju konkurišeš. I to ćeš uraditi na sledeći način:

I am here for a job interview for the assistant role.  

Ovaj nastavak for the assistant role – tu možeš zameniti i pozicijom za koju ti konkurišeš, nazivom te pozicije na engleskom jeziku. Naravno, nemoj da zaboraviš da pre nego što dođeš na razgovor za posao, da pogledaš kako se kaže ta pozicija za koju konkurišeš na engleskom – da bi znala da u ovoj rečenici upotrebiš to.

Imamo sada još jedan sličan primer rečenice, samo što ovaj put govoriš o osobi sa kojom se nalaziš. Dakle, ukoliko imaš zakazan razgovor sa nekom osobom, to ćeš reći na sledeći način:

Hi, my name is Ivy Jones. I have an interview scheduled with Jack Taylor.

U toj rečenici pominješ ime osobe sa kojom imaš zakazan razgovor. Naravno, Jack Taylor ćeš zameniti sa imenom te osobe. I ne zaboravi da se razgovor za posao kaže interview na engleskom, a ne conversation. To je vrlo bitno da zapamtiš – ti dolaziš na interview. I treći primer koji možeš da upotrebiš u ovoj situaciji glasi ovako:

Hi, I’m Ivy Jones and I have an interview with Jack Taylor at 10 o’clock.

Možeš dodati samo 10, možeš o’clock, 10 AM, i tako dalje. Ali na kraju, ako dodaješ vreme, ne zaboravi da dodaješ predlog at. Kada govoriš o vremenu, u smislu u koliko je sati je nešto zakazano – kažeš at.

Sledeći deo intervjua, gde se ti predstavljaš na engleskom i nastavljaš dalje konverzaciju… Dakle, osoba sa kojom razgovaraš se već tebi predstavila i ti možeš da odgovoriš na sledeće načine:

It’s a pleasure to meet you.

To je rečenica gde kažeš da ti je drago što upoznaješ neku osobu. I narednih nekoliko rečenica koje ću reći su isto na sličnu temu – da kažeš da ti je drago što upoznaješ osobu sa kojom razgovaraš.

It’s nice to meet you.

It’s nice to meet you in person.

To ćeš reći ako si već razgovarala sa osobom preko telefona ili putem e-maila. Onda ćeš dodati ovaj nastavak in person – to znači da uživo sada upoznaješ tu osobu. Još dva primera kako možeš reći nešto u toj situaciji:

Thank you for seeing me today.

I još jedan primer.

I appreciate the opportunity to speak with you today.

Svi ovi primeri su vrlo ljubazan način da nastaviš konverzaciju na engleskom i korisni su jer nemaš ništa da prilagođavaš. To je nešto što možeš da naučiš ovako kako jeste, ova rečenica. I možeš da ih upotrebiš u konverzaciji da odgovoriš kada upoznaješ nekoga – da ti je drago što upoznaješ tu osobu i da se zahvaljuješ na toj prilici da učestvuješ u tom razgovoru.

Sledeće što treba da očekuješ na razgovoru na posao je rečenica:

Tell me something about yourself.

To je rečenica koju izgovaraju oni koji te intervjuišu u nadi da ćeš ti sada reći nešto o sebi, da ćeš se predstaviti. Imaj u vidu da osoba koja ti ovo kaže verovatno već gleda u tvoj CV. To znači da ne treba da sada citiraš svoj CV od reči do reči, jer osoba to već ima pred sobom. Dakle, bitno je da kažeš nešto dodatno o sebi i da započneš razgovor na engleskom. I daću ti, naravno, nekoliko primera kako da to uradiš. Prvi primer glasi ovako:

I’m interested in the position of a senior manager.

Ovaj nastavak senior manager je nešto što ćeš ti, naravno, promeniti i ti ćeš tu reći naziv pozicije za koju ti konkurišeš. I rečenicu započinješ sa: I’m interested in. To jest, zanima te ta pozicija, interested in. Ne zaboravi da tu ide predlog – in. I još jedna rečenica koja je slična toj glasi:

I have read that you are looking for a senior manager.

Opet, na taj način, ti pominješ za koju poziciju si zainteresovana. Ove prethodne dve rečenice, a i narednih nekoliko rečenica ćeš koristiti da započneš razgovor o sebi. U ovoj epizodi nećeš dobiti sve informacije o tome šta treba da kažeš o sebi, jer želim da postepeno razgovaramo o ovoj temi. Tako da su ovo prvi početni primeri, koje koristiš da započneš konverzaciju.

Sledeće što treba da kažeš je da li ti trenutno radiš. I to ćeš reći na sledeći način:

Currently, I’m working as a – i sada ćeš tu navesti zanimanje. As a marketing manager, naprimer, to je neko zanimanje. I ovde je vrlo bitno da zapamtiš dve stvari u ovoj rečenici – i to je nešto što je velika greška koju mnogi prave, bez obzira na kom nivou su trenutno kada je u pitanju engleski jezik. Znači, govoriš work as, kada je u pitanju zanimanje. Ne govoriš work like, to sam često viđala. I zapamti da, ako govoriš o zanimanju – ti ćeš reći work as. Radiš kao/ na nekoj poziciji.

Druga stvar koju treba da zapamtiš iz ove rečenice je neodređeni član ispred zanimanja, odnosno pozicije za koju konkurišeš, odnosno pozicije na kojoj trenutno radiš. Treba da upotrebiš neodređeni član a, odnosno an. Neodređeni član se koristi u ovoj situaciji u najvećem broju slučajeva – ne uvek, postoje izuzeci, ali oni sada nisu bitni u ovom trenutku.

Bitno je da zapamtiš da kada pominješ svoje zanimanje, odnosno poziciju – da upotrebiš neodređeni član. Click To Tweet

Bitno je da zapamtiš da kada pominješ svoje zanimanje, odnosno poziciju – da upotrebiš neodređeni član. Za to će biti primer:

I’m working as a marketing manager.

Reč koja sledi posle člana počinje na slovo m i zato će biti upotrebljen oblik aa marketing manager.

Ukoliko reč koja sledi posle člana počinje samoglasnikom, upotrebićeš oblik an. Dakle, biće:

I’m working as an assistant in the marketing department.

U prethodnom primeru, upotrebljen je present continuous za radnju koja se trenutno dešava. Dakle, opisuješ situaciju gde ti trenutno radiš. A ukoliko ne radiš više, ukoliko želiš da pomeneš da si radila negde, upotrebićeš past simple i evo još dva primera da to uradiš:

In my previous company, I was – pa ćeš opet dodati sada zanimanje – a marketing manager, naprimer. Ali, upotrebićeš: I was. Na isti način možeš reći:

I worked as a marketing manager.

U prethodnom primeru bilo je sadašnje vreme, a sada je prošlo: worked, a nastavak je isti. U situaciji kada pominješ prethodni posao, vrlo često ćeš dobiti možda potpitanje – da kažeš zašto si napustila prethodni posao. I to možeš uraditi na sledeći način, ja ću navesti ovde nekoliko primera:

My current job is not challenging enough.

Ukoliko trenutno imaš posao, a želiš da promeniš taj posao zato što ne pruža dovoljno izazova za tebe, to ćeš reći na takav način, koristeći ovaj primer.

Još jedan primer:

I was fired from my previous job after downsizing.

Dakle, ukoliko je došlo do smanjenja broja zaposlenih i u tom procesu si i ti izgubila posao – to ćeš reći na ovaj način.

I quit my previous job, because I wasn’t satisfied with…

I sada je nastavak rečenice, gde treba da kažeš čime nisi bila zadovoljna. Dakle, ukoliko si sama dala otkaz, napustila posao iz određenih razloga i želiš da to kažeš u ovom razgovoru, to ćeš reći na ovaj način. I na kraju, imamo još dve rečenice, koje će ti pomoći da završiš ovaj prvi segment razgovora sa nekom pozitivnom idejom. I to su sledeće rečenice:

Based on the job description, I really believe that I could contribute to your team.

Dakle, to ćeš reći u situaciji kada na osnovu tog opisa za posao ti veruješ da ćeš ti biti dobar deo njihovog tima. Drugi deo, tj. druga rečenica, koju ovde možeš reći glasi ovako:

I’m looking for a job that provides more…

Pa sad možeš dodati razne neke stvari, šta je tebi važno: challenges, stability, opportunities… I onda nastavak rečenice – for professional development.

Dakle, cela rečenica bi glasila:

I’m looking for a job that provides more opportunities for professional development.

Na taj način, ti govoriš da želiš bolji posao, da želiš više izazova, više mogućnosti za napredovanje, stabilniji posao i tako dalje. I na ovaj način, završavaš prvi deo razgovora, gde samo predstavljaš sebe, govoriš ko si i čime se baviš. A u sledećem delu ćemo pričati dalje o ostalim delovima razgovora. Naravno, tu će biti obrazovanje, iskustvo i tako dalje.

Imaj u vidu da mnogi koji žele da se pripreme, da nauče engleski jezik za poslovne situacije prvo žele da nauče poslovni engleski, ali to nije neophodno. Jer, vidiš, ovi primeri koje sam ovde navela su svi vrlo generalni primeri, ali su primenljivi za situacije u poslovnom okruženju.

Poslovni engleski ne mora uvek biti prvi korak, pogotovo ako nemaš dovoljno predznanja. Click To Tweet

To znači da kada kreneš da učiš engleski jezik, poslovni engleski ne mora uvek biti prvi korak, pogotovo ako nemaš dovoljno predznanja. Uvek je bitno da imaš neku dobru osnovu i dosta rečenica koje koristiš u nekim generalnim situacijama i koje ćeš moći da upotrebiš i u poslovnom okruženju.

Primere koje sam ja ovde izgovorila ćeš videti napisane na stranici gde slušaš podkast. To je vrlo korisno, jer možeš da provežbaš dodatno – pogledaćeš primere kako su oni napisani i probaćeš dok ja pričam da i ti pričaš sa mnom. Ja sam namerno govorila malo sporije neke primere i probala da naglasim svaku reč da bi ti mogla da čuješ svaku reč kako se ona izgovara.

Nadam se da će ti ovi primeri biti korisni kada dođeš u situaciju da treba da pričaš na engleskom jeziku i, kao što vidiš, ovo su neki primeri koje možeš upotrebiti bez obzira da li je u pitanju razgovor za posao ili ovako pokrećeš konverzaciju sa nekim i pokušavaš da probiješ led i da kažeš neke prve rečenice na engleskom.

Vrlo je važno da shvatiš da se ovakve rečenice ne uče odjednom, da se konverzacija ne uči odjednom – da ti dođeš i prosto kreneš da pričaš na engleskom i da ti neko diktira rečenice neke i da očekuješ da ćeš to znati da primeniš.

I to je nešto na čemu ja radim sa mojim polaznicama u mojoj online školi.

Dakle, vrlo je bitno da nauče primere postepeno – fraze sa predlozima, sa članovima, kada se koriste sve pojedinačne fraze. I naravno – vremena. I onda im je mnogo lakše da to sve upotrebe u rečenicama. I onda kada vide ovakve primere, potpuno znaju zašto je tu upotrebljen taj glagol, zašto je upotrebljen taj predlog. I, što je najbolje, mogu da prilagode ove primere sebi i svojoj situaciji – tako što će promeniti ono što znaju da može i treba da se promeni. I znaće kada treba koji predlog da ostave, kada treba da upotrebe član, a kada ne.

I to je bitno da zapamtiš – da, ukoliko želiš da dugoročno učiš engleski jezik i da zaista popraviš svoju konverzaciju, moraš da kreneš od nekih osnovnih stvari i da razumeš kako se prave ove rečenice i zašto je takav red reči i zašto je upotrebljena ta reč, a ne ova, i tako dalje.

To će ti pružiti mnogo veću slobodu u konverzaciji i pomoći ti da ovakve primere u potpunosti prilagodiš sebi. Ovi primeri će ti bukvalno biti inspiracija šta možeš da kažeš u tom trenutku.

Ako i ti želiš da postaneš član škole, pogledaj više na ovoj stranici gde slušaš podkast, ili potraži English Lane Online Škola i pronaći ćeš sve informacije.

Moje ime je Zorana Radović i čujemo se u sledećoj epizodi, gde ću pričati o tome kako da kažeš nešto više o svom obrazovanju i iskustvu. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde