fbpx

005 – Kako da razmišljaš na engleskom

by | Jun 10, 2020

U ovoj epizodi želim da pričam o tome kako da razmišljaš na engleskom jeziku.

Preslušaj epizodu ispod u kojoj ću podeliti 3 vežbe koje će ti pomoći da kreneš da razmišljaš na engleskom jeziku:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zorana Radović: Zdravo moje ime je Zorana Radovic. Ja sam profesor engleskog jezika i književnosti i osnivač onlajn skole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde govorim o korisnim savetima za učenje engleskog jezika. U ovoj epizodi želim da pričam o tome kako da razmišljaš na engleskom jeziku.

Prvi korak kada kreneš da učiš engleski jezik biće prevodjenje. Dakle, tražićeš ekvivalente na engleskom jeziku za ono sto želiš da kažeš. Dakle prvo ćeš da smisliš nešto na maternjem jeziku i onda ćeš da pokušaš da prevedeš to na engleski jezik ali takav pristup je pre svega spor, drugo kod takvog pristupa dolazi mnogo grešaka kada su u pitanju konstrukcije, kada je u pitanju upotreba predloga itd. Jer, mnoge stvari ne mogu da se prevedu bukvalno na taj način. Zato je vrlo bitno da od početka, od kada kreneš da učiš engleski jezik istreniraš sebe da razmišljaš na engleskom jeziku.

U ovoj epizodi daću ti 3 saveta, odnosno 3 vežbe koje će ti pomoći da kreneš da razmišljaš na engleskom jeziku. I ovo je vrlo korisno i nešto sto možeš da primenjuješ bukvalno svaki dan i da na taj način nateraš sebe da razmišljaš na engleskom, a vremenom će ti to pomoći da izbegneš taj korak prevodjenja i da onda kada treba da nešto kažeš zaista na engleskom jeziku, da onda možeš odmah to da kažeš. Da ne moraš da razmišljaš o tome kako se kaže, kako se prevodi itd.

Prva vežba: pogledaj sada oko sebe i probaj da imenuješ 5 pojmova koje vidiš oko sebe. Vrlo je jednostavno, cak i ako si početnik 5 pojmova znaci 5 reci, neke stvari koje vidiš oko sebe – probaj da ih kažeš na engleskom jeziku. Za početak neka to bude samo 5 pojmova odnosno samo 5 reci koje ćeš izgovoriti na engleskom, a vremenom probaj da povećaš broj reci koji ćeš izgovoriti i probaj da recimo da ako vidiš nešto oko sebe a ne znaš kako se to kaže na engleskom, probaj da saznaš. Upotrebi rečnik, istrazi, nadji kako se ta reč kaže na engleskom. To ti je i odlična prilika da naučiš nove reci.

Druga vežba, sada je malo složenije. Dakle kada si već okej sa recima, kada već znaš dosta toga da imenuješ, kada si već naučila neke osnovne konstrukcije – sada je vreme za rečenice. Probaj da napišeš ili da izgovoriš 3 rečenice koje opisuju situaciju oko tebe. Znaci gde god da se ti sada nalaziš, probaj da izgovoriš ili napišeš 3 rečenice koje će opisivati tu situaciju.

Moj savet je da u ovoj situaciji kada treba da napišeš nešto, nemoj da razmišljaš previse o nekim složenim rečenicama i da pokušavaš da ih prevodiš. To je ono sto hoćemo da izbegnemo ovom vežbom. Dakle, hoćeš da odmah smisliš na engleskom to sto želiš da kažeš. Cak iako je to vrlo jednostavna rečenica. This is a book. Vrlo jednostavna rečenica, znaci možeš da je izgovoriš vrlo lako, sigurna si da je ta rečenica tacna. Neka to bude tvoja rečenica za danas. Nema veze sto je ona da kažem jednostavna ili laka. Neka to bude za danas, sledeći put kada budeš radila ovu vežbu imaćeš vise samopouzdanja da izgovoriš možda neku složeniju rečenicu i kako nastavljaš sa učenjem engleskog jezika ti nastavljaš i da izgovaraš složenije rečenice. Rečenice sa mnogo vise reci, sa vise prideva itd.

Sada kada si nastavila sa ovom vežbom i uvežbala već, stigla do nekog odredjenog nivoa i kada imaš vise sigurnosti da kažeš nešto na engleskom, sledeći 3 korak je da isplaniraš dan na engleskom. Dakle, znaš onako kada se ujutru probudiš, pa onda planiraš da li ćeš da ideš u prodavnicu, šta treba da kupiš, šta ti treba za ručak, da li ćeš uveče da ideš u teretanu itd. Sve te neke stvari koje planiraš da uradiš tokom dana, smisli to na engleskom. Znaci sve vreme dok razmišljaš o tome šta ćeš da uradiš u toku tog dana, pokusaj da razmišljaš na engleskom.

Nema veze ako nije bas potpuno tacna rečenica, ako nisi bas sve lepo osmislila, povezala svaku rečenicu na pravi način. Bitno je da nateraš svoj mozak da razmišlja na engleskom. Da koristiš sve ono sto si do sada učila i da razmišljaš i primenjuješ engleski jezik.

Vidiš kako ide postepeno. Krećeš od jednostavnih, najjednostavnijih pojmova, bukvalno jedne reci i postepeno prosirujes to na rečenice i zatim na čitav eto jedan paragraf koji ćeš opisati o jednom danu na engleskom.

Šta je cilj ove vežbe? Cilj je da te natera da razmišljaš na engleskom i da izbegneš prevodjenje. Dakle kada god radiš jedan od ovih zadataka, probaj da govoriš na engleskom. Da smišljaš na engleskom, da ti misao dolazi na engleskom. Da ne smišljaš prvo na svom maternjem jeziku i da onda pokušavaš da to prevedeš i da tražiš neke ekvivalente. Ne, nego probaj odmah da smisliš na engleskom kako bi to rekla.

Videćeš u početku će ti biti vrlo čudno i imaćeš prosto potrebu da prevedeš nešto. Pogotovo kada pišeš rečenice imaćeš potrebu da prvo smisliš na svom maternjem jeziku kako ćeš to da kažeš pa tek onda da smišljaš na engleskom. Ali probaj da izbegneš to. Moraš da treniraš sebe da izbegavaš taj korak već da odmah smišljaš na engleskom ono sto želiš da kažeš.

Zato i krećeš od jednostavnih pojmova. Od jednostavnih rečenica tj. od reci. I onda polako napreduješ ka složenijim pojmovima i ka složenijim rečenicama zato sto ćeš na taj način već usvojiti taj proces razmišljanja na engleskom i nećeš vise doci u iskušenje da prosto nešto prevodiš. Ovo je vrlo bitno jer ćeš vremenom videti da sama sebe okružuješ engleskim jezikom a to je ono sto će ti pomoći da napreduješ i da zaista koristiš engleski jezik i da vidiš da to sto radiš ima rezultata.

Vrlo je bitno da se okružiš engleskim jezikom kada učiš. Dakle, nije dovoljno samo da pročitaš lekciju, uradiš neko vežbanje i da je to to. Ne, već probaj da koristiš, da doživljavaš jezik na razne načine. Da slušaš, da čitaš, da gledaš film/seriju i tako nešto. I to su pasivni načini na koji ćeš koristiti jezik, a onda probaj da i aktivno koristiš jezik kroz ovakve vežbe koje sam rekla. Vežbe koje će ti pomoći da razmišljaš na engleskom jeziku.

Vrlo je bitno da se okružiš engleskim jezikom kada učiš. Click To Tweet

Naravno tu su i vežbe pisanja i one su jako korisne za aktivnu upotrebu engleskog jezika. Pogotovo sto imaš mogućnost da dobiješ neku temu i da onda odgovoriš na taj zadatak i da odgovoriš na neko pitanje u pisanom formatu, sto je obično ljudima lakše pogotovo na početnom nivou.

Ovo je koncept učenja engleskog jezika koji sam ja primenila u mojoj onlajn školi zato sto znam da donosi dobre rezultate i da je nešto sto će ti sigurno omogućiti da naučiš engleski jezik. Polaznici u mojoj skoli ne rade samo lekcije i vežbanja. Učenje ne staje na tome, nego oni imaju i zadatke. Imaju mogućnost da pasu na engleskom, da odgovaraju na pitanja. Imaju pristup audio, video materijalima. Vizuelnim materijalima. Imaju pristup časovima konverzacije gde mogu da vežbaju konverzaciju i aktivno koriste jezik. Jer je sve to zajedno u stvari najbolji put za učenje engleskog jezika.

I videćeš, kada učiš na ovakav način koji je pre svega zabavan i interaktivan, razmišljanje na engleskom jeziku dodaje nekako prirodno. Videćeš da tu nema nekih trikova posebnih, već je sve stvar vežbe i tvoje posvećenosti da ostaneš dosledna tome i da radiš redovno na učenju engleskog jezika.

Onog trenutka kada misli počnu da ti dolaze na engleskom jeziku i kada istreniraš sebe da koristiš ovakav pristup videćeš da će ti razgovor doci mnogo prirodnije. Da ćeš imati mnogo vise samopouzdanja u konverzaciji i da ćeš izbeći onu zadršku kada treba da govoriš i kada razmišljaš o nečemu. Kako li se to kaže, kako sad ovo da prevedem? Već ćeš odmah krenuti da pričaš na engleskom i to sa samopouzdanjem.

Naravno, znam da nije lako uvek okružiti se engleskim jezikom na ovakav način i naći prosto sve sto ti je potrebno da ti pomogne da razvijaš sve veštine kada je u pitanju učenje engleskog jezika. Ali ukoliko želiš da učiš na ovakav način, možeš pogledati kako ti moja škola u tome može pomoći. U pitanju je English Lane onlajn škola, specijalizovana za učenje engleskog jezika gde ja kreiram materijale na osnovu ovog pristupa. Sve sa ciljem da ti pomognem da se okružiš engleskim jezikom. Da imaš prave materijale koji su zanimljivi, praktični i iz kojih možeš zaista puno da naučiš.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast pronaći ćeš link gde možeš videti detaljnije o tome šta dobijaš kada postaneš član skole i koji su to sve materijali koji će ti biti dostupni kada kreneš sa učenjem na ovaj način.

Ja sam Zorana Radovic i čujemo se uskoro. Ćao!

 

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde