Vežbaj engleski kroz pisani zadatak

by | Jul 30, 2019

Jedan od veoma jednostavnih načina da vežbate sve ono što naučite je kroz pisani zadatak. Za razliku od usmene konverzacije, prilikom vežbanja pisane konverzacije, nije vam potreban niko, već možete samostalno vežbati. Ovo je takođe odličan način da praktično primenite nove reči i gramatička pravila koja učite. Pratite ovih nekoliko koraka da vežbate engleski kroz pisane zadatke:

Pišite svakoga dana 

Nabavite svesku ili napravite jedan dokument na kompjuteru gde ćete svakoga dana pisati nešto. Može to biti neki utisak nakon tog dana, par rečenica o filmu koji ste gledali, neki recept koji ste čuli… Dovoljno je nekoliko rečenica, a ono što je važno je da stičete naviku da pišete na engleskom, i da pišete redovno. I ne samo to, da biste pisali na engleskom, vi morate da smišljate šta ćete i kako reći na engleskom. To znači da ćete bukvalno naterati sebe da razmišljate na stranom jeziku, a to je zapravo odlična vežba za vaš mozak i neophodna je za uspešno usvajanje jezika. 

Ne morate imati talenat za pisanje

Talenat za pisanje uopšte nije bitan u ovom trenutku. To znači da nije važno ako se rečenice ne nadovezuju lepo jedna na drugu. Niko od vas ne očekuje da napišete esej koji će imati uvod, razradu i zaključak. Izbegavajte ovako da razmišljate, jer ćete ovo videti kao još jednu prepreku, a to ne mora da bude tako. 

Vaš pisani zadatak može da bude par jednostavnih rečenica gde ćete opisati šta ste radili tog dana, gde ste bili, gde ćete opisati neko mesto, film, ili odgovoriti na neko pitanje kako biste inače odgovorili kao da pričate sa nekim prijateljem. 

Zanemarite greške 

Biće grešaka, sigurno. Čak će biti i onih grešaka koje se stalno ponavljaju. Ali to nije važno u ovom trenutku. Vaš cilj je da vežbate, primenjujete i koristite engleski. Ako se tu potkrade neka greška, to nije bitno, jer ćete vremenom sigurno te greške ispraviti. 

Vi zapravo nećete ni videti te greške u početku, ali nastavite redovno da učite, vežbajte, i onda se vratite na to što ste pisali za nekih tri, četiri meseca redovnog učenja. Sami ćete uspeti da ispravite većinu grešaka. 

Primenjujete ono što učite kroz pisani zadatak

Ako planirate da naučite engleski samo tako što ćete pisati na engleskom, onda nećete uspeti u tom cilju. Pisanje shvatite kao priliku da primenite ono što učite kroz lekcije i vežbanja. Dakle, ako ste recimo naučili kako se gradi prošlo vreme (Past Simple), bilo bi dobro da vaša sledeća vežba pisanja bude da opišete neki događaj iz prošlosti. Na taj način, imate priliku da odmah primenite gramatička pravila koja ste naučili. 

Razmišljajte na isti način kada je učenje novih reči u pitanju. Kada naučite nove reči, odmah probajte da napišete rečenicu gde biste mogli da upotrebite ove reči. Ovakva tehnika učenja vam osigurava da ono što učite, tj. neku novu informaciju, vežete za nešto što već znate, tj. neku poznatu informaciju. Ovakve veze između informacija vam omogućavaju da učite efikasnije, što znači da ćete imati više uspeha prilikom učenja.

U nastavku, pogledajte nekoliko tema za vežbanje pisanih zadataka na engleskom. Ne zaboravite, vaš pisani zadatak može biti jednostavan ili složen koliko želite, što znači da ove zadatke možete uraditi bez obzira koliko dobro (ili loše) trenutno poznajete engleski.

Describe 

 • Describe an interesting neighbor you have had
 • Describe your favorite fictional character
 • Describe the most memorable place you have visited
 • Describe the moment in the past when you had to make a difficult decision
 • Describe your earliest memory

Tell us

 • Tell us how you prepare your favourite meal
 • Tell us what would you do if there was a huge storm approaching
 • Tell us where to buy the best clothes
 • Tell us what to do when a child acts out
 • Tell us about the craziest thing that happened to you

Share your opinion

 • What do you think about ebooks, are they better than paper books?
 • Share your opinion on the influence of social networks on our everyday lives.
 • What do you think about recycling?
 • What’s your opinion on environmental issues and global warming?
 • Share your opinion on how advertisements affect your decision when buying something.

Nastavite da učite redovno, a ako želite da brže napredujete i učite uz organizovane kurseve, gde ćete korak po korak učiti gramatiku, nove reči, kao i kako sve da primenite kroz praktične zadatke, predlažem da se upišete u moju English Lane školu. Na ovakvim zadacima radimo redovno u školi, a ja pregledam sve što vi radite, tako da uvek imate podršku i povratnu informaciju što značajno olakšava učenje u odnosu na samostalni rad.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde