138 – 4 razloga zašto moraš pisati na engleskom

by | Nov 29, 2023

Saznaj zašto je potrebno pisati na engleskom i koji su to razlozi zašto je važno da vežbaš pisanje na engleskom.

Preslušaj epizodu ispod i saznaj zašto moraš pisati na engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

U ovoj epizodi otkrićeš četiri razloga zašto moraš pisati na engleskom. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda broj 138 i u ovoj epizodi saznaćeš zašto je važno da pišeš na engleskom i kako ti ovakva vežba može biti korisna kada je u pitanju tvoj napredak i motivacija za učenje.

Pre nego što krenem da pričam o tome zašto je važno pisati na engleskom, moraš da razumeš da za pisanje na engleskom ti nije potreban nikakav talenat.

To je najčešći izgovor koji čujem kada je u pitanju ovakva vrsta zadatka, da osobe misle da nemaju talenat za pisanje, da ne znaju kako bi složile rečenicu, ali imaj u vidu da to uopšte nije važno.

Dakle, ne treba ti nikakav talenat, ne treba ti da znaš kako se pišu sastavi, kako da započneš temu, kako da napraviš uvod, razradu i zaključak jer to uopšte nije važno.

Ti komuniciraš na svom maternjem jeziku i ideja zadatka pisanja je da na isti način komuniciraš i na engleskom.

Dakle, zamisli da sve ono što pričaš ili želiš da napišeš na maternjem jeziku uradiš i na engleskom. Dakle, ne mora to biti sastav, ne mora to biti neka analiza nekog pročitanog dela, već može biti nešto vrlo jednostavno, kao što je recimo spisak za kupovinu ili neko zapažanje šta ti se desilo tog dana, ili neke instrukcije za nekoga kako da napravi neki kolač.

Dakle, nešto što želiš da kažeš u svakodnevnoj situaciji, probaj da to uradiš na engleskom.

Prvi razlog zašto moraš pisati na engleskom je sledeći, pokušavaš da smišljaš rečenice na engleskom. Ova vežba je odlična za tebe da započneš da razmišljaš na engleskom.

To je veoma bitno posebno na početnom nivou, jer kada si na početnom nivou ti želiš da pišeš na engleskom ili da pričaš, ti ćeš biti u situaciji da smišljaš rečenice na maternjem jeziku i da ih prevodiš na engleski.

To je očekivan proces kroz koji prolaziš kada kreneš da učiš strani jezik, ali imaj u vidu da je vrlo važno da pokušaš vremenom da izbegneš taj proces, već kada želiš da smisliš nešto na engleskom, da probaš i da razmišljaš polako na engleskom kako bi oformila tu rečenicu na engleskom.

Dakle da prvo smišljaš reči na engleskom, pa da onda polako kombinuješ te reči u rečenice i na ovaj način ti nateraš sebe da razmišljaš na engleskom.

To je veoma bitno jer ti ubrzava proces pisanja, pre svega, pa zatim ti pomaže da smišljaš rečenice kakve su u engleskom, odnosno fraze koje nije moguće vrlo lako bukvalno prevesti.

Treće, pomaže ti da ubrzaš proces konverzacije, jer ako u konverzaciji koristiš to prevođenje, videćeš da će ti biti jako teško da se sporazumeš na engleskom.

Ukoliko kreneš da razmišljaš na engleskom, odnosno nateraš sebe da polako razmišljaš na engleskom, videćeš da ćeš onda i u konverzaciji imati više sigurnosti, odnosno biće ti lakše da smisliš ono što želiš da kažeš.

Verujem da ti možda u početku to deluje teško, možda čak i nezamislivo, ali uz ovakve zadatke pisanja uz što više vežbe i uz mogućnost da se okružiš engleskim jezikom, videćeš da ćeš moći to da izvedeš onako korak po korak.

Biće to dosta možda jednostavno u početku. Dakle, to će biti neke kratke rečenice, ali bitno je da tako kreneš i da onda vremenom se trudiš da što više razvijaš tu sposobnost razmišljanja na engleskom.

Zadatak pisanja ti omogućava da smišljaš rečenice na engleskom i zapravo ti daje razlog da koristiš engleski jezik i da se trudiš da razviješ tu sposobnost.

Zadatak pisanja ti omogućava da smišljaš rečenice na engleskom i zapravo ti daje razlog da koristiš engleski jezik i da se trudiš da razviješ tu sposobnost. Click To Tweet

Pre nego što pređemo na drugi razlog zašto moraš pisati na engleskom, predlažem da preslušaš posle ove epizode i epizodu broj pet English Lane podkasta u kojoj pričam baš o tome kako da vežbaš da razmišljaš na engleskom.

Drugi razlog zašto moraš pisati na engleskom je da vežbaš ono što učiš i to zapravo predstavlja upotrebu.

Dakle, sve ono što učiš kada je u pitanju gramatika, kada su u pitanju nove reči, ti učiš da upotrebiš u konverzaciji pisanoj ili usmenoj i zadatak pisanja ti predstavlja tu pisanu komunikaciju. Dakle, kroz takav vid aktivnosti ti vežbaš da upotrebiš ono što učiš.

To znači da kada želiš da radiš zadatak pisanja, fokusiraj se da upotrebiš samo ono što učiš u tom trenutku. Znam da verovatno kada si na početnom nivou želiš da kažeš puno toga i imaš ideje šta želiš da kažeš.

Posebno recimo ako imaš zadatak da treba da odgovoriš na pitanje ili da opišeš nešto, neki događaj, neku sliku, ti verovatno kada smišljaš na maternjem jeziku imaćeš puno ideja pre svega i imaćeš puno složenih rečenica u mislima koje želiš da iskažeš na engleskom.

Ali zapamti, tvoj maternji jezik je na mnogo višem nivou nego tvoj engleski jezik. To znači da iako želiš možda to sve da kažeš, u početku to nećeš moći.

Zato je važno da se fokusiraš na ono što učiš i da probaš da ono što učiš upotrebiš u zadatku pisanja.

To znači da ćeš možda malo prilagoditi rečenice, koristićeš kraće rečenice, izbegavaćeš previše reči u jednoj rečenici jer onda ćeš se zbuniti oko reda reči, naravno dok sve to ne naučiš vremenom.

Biće ti potrebno puno vremena da dostigneš taj nivo konverzacije kada je u pitanju tvoj maternji jezik i engleski jezik.

Zato se fokusiraj da ono što pričaš na engleskom, odnosno ono što pišeš u okviru zadatka pisanja bude fokusirano na ono što učiš tada u tom trenutku.

To znači da recimo ukoliko učiš engleski u mojoj školi i trenutno si na kursu Engleski 101, stigla si do polovine kursa i tu već znaš sadašnja vremena i sada je bitno da radiš zadatke pisanja gde ćeš to upotrebiti.

Imaj u vidu da u tom trenutku ne možeš pisati zadatak pisanja gde je potrebno da opišeš šta ti se desilo prošle sedmice recimo ili juče, jer to je nešto što nećeš moći da uradiš zato što je potrebno da korstiš prošlo vreme, a to je nešto što ćeš učiti tek pri kraju ovog kursa.

Dakle, fokusiraj se na ono što znaš i na ono što učiš da možeš da uradiš te zadatke najbolje što možeš.

Videćeš, kurs u mojoj školi je napravljen tako da se od tebe neće očekivati da na polovini kursa koristiš vreme koje nisi učila, već samo ono što si učila do tada.

Svi zadaci pisanja prate ono što učiš u okviru kursa i baš te usmeravaju da pišeš i da koristiš ono što si naučila do tada.

Ima vremena i imaj strpljenja, videćeš, kako napreduješ sa učenjem naučićeš puno gramatike, puno novih reči i onda ono što želiš da kažeš na engleskom će vremenom biti složenije i biće u skladu sa tim što želiš da kažeš i na maternjem.

Treći razlog zašto moraš pisati na engleskom je zato što na taj način možeš da pratiš svoj napredak.

Svima nama znači da ukoliko radiš na nečemu, želiš da poboljšaš nešto, vidiš zaista i napredak toga, posebno nakon mnogo uloženog vremena. Zato je bitno da recimo kada radiš zadatke pisanja imaš mogućnost da se osvrneš i da vidiš šta je urađeno do tada.

Ukoliko učiš engleski u mojoj školi videćeš da je to vrlo jednostavno, jer ćeš moći vrlo lako da se vratiš na prethodne zadatke pisanja.

Tada ćeš moći da pogledaš šta je ono što si pisala ranije na početku kursa, šta je ono što pišeš u sredini kursa i kako se to menja kako napreduješ dalje.

Ono što je potrebno da primetiš kada upoređuješ ove zadatke pisanja je da rečenice postaju sigurnije, da postaju složenije i tačnije, da tvoj način pisanja postaje složeniji i da vokabular, odnosno fond reči u tvom pisanju postaje veći i da imaš mogućnost da mnogo toga više iskažeš kako napreduješ sa učenjem.

Dešavaće ti se da misliš da ne napreduješ kada učiš engleski jezik, posebno ako radiš zadatke pisanja i kurs kako napreduješ postaje sve složeniji i očekuje se od tebe da znaš mnogo više toga i da to sve naravno upotrebiš.

Ali imaj u vidu da ako se osvrneš na ove zadatke pisanja i ako pogledaš recimo gde si bila pre šest meseci a gde si sada, kako tvoje pisanje izgleda tada a kako sada, videćeš da će ti ovo pružiti veliku motivaciju da nastaviš dalje.

Čak i u trenucima kada ti deluje možda nešto suviše teško, komplikovano, kada je potrebno recimo možda da se vratiš i obnoviš neke stvari, videćeš da je to ustvari veoma važno i videćeš koliko sve to utiče i ima uticaja na to kako se izražavaš na engleskom jeziku, a zapravo ovi zadaci pisanja su odličan pokazatelj.

Sada dolazimo do četvrtog razloga zašto moraš pisati na engleskom, a razlog je sledeći, koristiš engleski jezik redovno.

Ovo je veoma važno kada učiš engleski jezik jer ta redovnost u učenju je nešto što će ti pomoći da zaista vidiš dobre rezultate i da ih zaista ostvaruješ konstantno, odnosno da ne praviš nikakve prekide u učenju, da ne praviš pauze između kurseva već da se trudiš da koristiš engleski redovno.

Imaj u vidu da su zadaci pisanja aktivnost koju možeš raditi čak i samostalno. Dakle, naravno i u idealnom slučaju imaćeš nekoga ko će ti pregledati te zadatke i imaćeš dobru strukturu da znaš kada koji zadatak radiš.

Ali čak i ako to nemaš, čak i ako recimo si pohađala neki kurs pa sada praviš pauzu pa čekaš da pohađaš sledeći ili tako dalje, imaj u vidu da možeš koristiti zadatke pisanja kao vežbu, čak i ako ti niko to ne pogleda.

Ako samo pišeš radi pisanja, radi vežbe, takva aktivnost će imati dobar uticaj na tvoj engleski jer će ti pomoći da koristiš ono što učiš da ostaneš u kontaktu sa engleskim jezikom koliko god je to moguće.

Videćeš da je to posebno važno ako učiš aktivno engleski jezik, jer dok učiš engleski jezik učićeš puno pravila, puno reči i onda kad vidiš da možeš to da upotrebiš u rečenicama koje pišeš, to će ti dati dodatni podstrek da želiš da naučiš još više jer će onda to naravno pozitivno uticati i na pisanje, odnosno moći ćeš sve više toga da koristiš u tim zadacima pisanja.

Kao što znaš, ukoliko učiš engleski u mojoj školi, znaš da su zadaci pisanja obavezni u okviru svakog kursa, baš zato što smatram da su ove aktivnosti neophodne za tvoje učenje engleskog jezika i za tvoj napredak.

Ukoliko ne učiš engleski u mojoj školi, možda ćeš biti nekada u situaciji da ti je teško da pišeš jer ovakva vrsta aktivnosti zahteva poseban angažman sa tvoje strane, odnosno moraš da se pokreneš.

Nije dovoljno samo čitati lekciju i slušati možda neki snimak, odnosno slušati lekciju ili raditi vežbanje, već zaista moraš da se potrudiš da smisliš o čemu ćeš da pišeš, kako ćeš to napisati, pa moraš da pročitaš ponovo, da pogledaš, da ispraviš greške ukoliko ih ima i tako dalje.

Sve je to nešto što zahteva tvoje aktivno učešće i zato to i jeste korisna vežba za engleski jezik i zato i moraš da radiš tu aktivnost i moraš da se nateraš da koristiš ovu aktivnost da vežbaš engleski jezik.

Naravno, ukoliko ti je potrebna dodatna motivacija i nešto što bi te nateralo da pišeš na engleskom, predlažem da pogledaš više o mojoj školi i kako se možeš prijaviti.

U pitanju je onlajn škola koja se zove English Lane. Na ovoj stranici gde slušaš postoji link ili možeš potražiti English Lane onlajn škola.

U okviru škole učićeš na onlajn kursevima engleskog. Osim svih aktivnosti koje pomažu da naučiš engleski jezik postoji veliki broj aktivnosti za vežbu i jedna od njih su baš zadaci pisanja, zato što znam da je to nešto što će ti koristiti kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Nadam se da će ti saveti koje sam podelila sa tobom u ovoj epizodi biti korisni i da će te motivisati da pišeš na engleskom.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde