fbpx

153 – 4 Aktivnosti koje ti pomažu da razmišljaš na engleskom

by | Apr 17, 2024

Ove 4 aktivnosti koje ti pomažu da razmišljaš na engleskom su odličan način da vežbaš engleski i stičeš sigurnost.

Preslušaj epizodu podkasta i saznaj koje su to aktivnosti koje ti pomažu da razmišljaš na engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

Iako razmišljati na engleskom možda deluje nedostižno i nešto za šta će ti trebati godine i godine učenja, imaj u vidu da ovo možeš ostvariti od početnog nivoa i to uz ove četiri aktivnosti koje će ti u tome pomoći.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda broj 153 i u ovoj epizodi pričam o aktivnostima koje ti pomažu da razmišljaš na engleskom.

Kada učiš engleski jezik bićeš u situaciji da koristiš engleski jezik bez obzira da li je to u pisanoj ili u usmenoj konverzaciji, ali vrlo je bitno da naučiš od samog početka, da onako treniraš sebe da reči koje ti dolaze, dolaze na engleskom, a to ćeš uraditi tako što razmišljaš, odnosno smišljaš rečenice na engleskom.

Prva aktivnost koja će ti u tome pomoći su sadržaji na engleskom i to je aktivnost koju možeš raditi od početnog nivoa.

Dakle, bitno je da konzumiraš sadržaje na engleskom, bez obzira da li ćeš nešto čitati, da li ćeš slušati, bitno je da se okružiš engleskim jezikom i to je nešto što će imati veliki uticaj na to da i ti razmišljaš na engleskom.

Glavna prednost ove aktivnosti je što dobijaš ideje o čemu i kako možeš pričati na engleskom i takođe je prednost što ćeš biti u situaciji da smišljaš šta ti možeš reći u toj sličnoj situaciji, šta možeš da odgovoriš.

Recimo ako gledaš film na engleskom i imaš neku situaciju ili neko pitanje, probaj da u toj situaciji ti smisliš kako može biti odgovor na engleskom, nešto što je prilagođeno tebi i na ovaj način ćeš podstaći sebe da razmišljaš na engleskom.

Kroz ovu aktivnost takođe možeš vežbati šta će glumci odgovoriti, tako da predvidiš na neki način njihove odgovore i naravno, probaj to da smišljaš na engleskom.

Imaj strpljenja za sebe jer ovo je aktivnost koju moraš da vežbaš i nije nešto što može da se desi odjednom.

Nije moguće da odjednom kažeš sebi, “E odsada razmišljam na engleskom,” i da se to desi, već je ovo nešto na čemu moraš da radiš, nešto što moraš da vežbaš.

Ukoliko želiš dodatne ideje kako da nateraš sebe da polako razmišljaš na engleskom, na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link ka epizodi broj 5 “Kako da razmišljaš na engleskom”.

Tu ćeš imati odlične vežbe kako da razmišljaš na engleskom od početnog nivoa i to je nešto što je veoma važno.

Videćeš vrlo su jednostavne vežbe čak i za početni nivo, tako da nema izgovora da ih ne uradiš, već probaj da to uradiš i da zaista sebe nateraš kroz takve aktivnosti da razmišljaš na engleskom.

Druga aktivnost koja će ti pomoći da dođeš do tog nivoa da razmišljaš na engleskom je kvalitetno učenje uz razumevanje.

Kada učiš engleski jezik veoma je važno da učiš kvalitetno i sa razumevanjem, zato što je to nešto što će ti omogućiti da na pravilan način koristiš engleski jezik. To će te prirodno dovesti do toga da razumeš i da razmišljaš na engleskom.

Ono što ti pomaže u tome je da imaš organizovano znanje, odnosno da sve što učiš zaista razumeš i da sve to bude nekad onako skladna celina gde ćeš razvijati sve jezičke veštine, gde ćeš raditi na svim aspektima engleskog jezika, sve ono što ti je neophodno za komunikaciju.

Kvalitetno učenje ti takođe pomaže da izbegavaš rupe u znanju, a to je ono što te kasnije sputa i zaista te onako onesposobi da ideš dalje kada je u pitanju engleski jezik i spreči te da budeš u situaciji da razmišljaš i da koristiš engleski.

Zato je bitno takođe to kvalitetno učenje. Kada učiš engleski kvalitetno i sa razumevanjem, doći ćeš u situaciju da i kada razmišljaš na engleskom, sve ono što smisliš bude zaista tačno i sigurno.

Kada učiš engleski kvalitetno i sa razumevanjem, doći ćeš u situaciju da i kada razmišljaš na engleskom, sve ono što smisliš bude zaista tačno i sigurno. Click To Tweet

Dakle ne pokušavaš da kažeš, odnosno da smisliš nešto što je van tvojih mogućnosti u tom trenutku, već se fokusiraš na ono što možeš da upotrebiš.

To i jeste cilj tog kvalitetnog učenja, da sve ono što učiš umeš da upotrebiš.

Kada učiš engleski kvalitetno i sa razumevanjem, videćeš da će i ova aktivnost, razmišljati na engleskom, doći sasvim prirodno.

Sledeća aktivnost koja će ti pomoći da dođeš do toga da razmišljaš na engleskom je vežba pisanja. Ovo je aktivnost koju moraš raditi redovno ukoliko želiš ne samo da vežbaš engleski, već i da razmišljaš na engleskom.

U ovoj aktivnosti potrebno je da koristiš engleski jezik u okviru pisane komunikacije.

Tada ćeš odgovarati na pitanja ili pisati na zadatu temu, ili opisivati nešto što vidiš i koristićeš pisani engleski, ali ideja iza ovoga je da ti smišljaš te rečenice na engleskom.

Probaj da uradiš to bez obzira na kom si nivou.

Probaj da od samog početka smišljaš ovakve rečenice na engleskom jer je to nešto što ćeš vremenom raditi sve bolje i bolje.

Videćeš da će vremenom biti sve lakše i lakše da dođeš u tu situaciju da rečenice same prirodno dolaze na engleskom.

Imaj u vidu da kada radiš pisanje nije potrebno da imaš nikakav talenat poseban za pisanje, nije potrebno da te rečenice koje pišeš budu nešto posebno složene.

Rečenice zapravo i treba da budu na tvom nivou trenutnog znanja.

Ako si na početnom nivou te rečenice će biti jednostavne, imaće svega nekoliko reči, ali to je sasvim u redu.

Bitno je da koristiš engleski i da smišljaš rečenice što više na engleskom, jer je to nešto što će ti omogućiti da odmah aktiviraš svoje znanje.

Kada su vežbe pisanja u pitanju, imam posebnu epizodu English Lane podkasta gde pričam detaljnije o toj temi i o razlozima zašto moraš pisati na engleskom.

U pitanju je epizoda broj 138 koja se zove “Četiri razloga zašto moraš pisati na engleskom” i savetujem da kada imaš vremena preslušaš i tu epizodu.

Dolazimo do poslednje, četvrte aktivnosti koja ti pomaže da razmišljaš na engleskom, a to je upotreba engleskog. Šta znači to upotreba engleskog?

To znači da ti koristiš engleski jezik bez obzira da li ćeš pisati imejl na engleskom, ili ćeš možda pisati listu za kupovinu na engleskom, ili ćeš gledati film na engleskom.

Dakle koristićeš engleski na neki način i tvoj cilj je da kroz ovakve aktivnosti ti nateraš sebe postepeno da razmišljaš na engleskom.

Jer što više koristiš engleski, videćeš da će ti sve lakše i lakše doći to da smišljaš samostalno na engleskom primere rečenica, primere odgovora koje možeš reći u toj situaciji i ono što je recimo posebno karakteristično za konverzaciju na engleskom.

Ukoliko recimo budeš u situaciji da pričaš sa nekim na engleskom ili recimo učestvuješ na nekom sastanku ili konferenciji na engleskom, videćeš da ćeš i nakon tih aktivnosti biti u situaciji da razmišljaš šta možeš reći u takvim situacijama, koji odgovor je mogao biti bolji, šta je sagovornik mogao drugačije da pita, odnosno da odgovori.

Ovakva aktivnost tebe natera da razmišljaš na engleskom i da smišljaš dodatne rečenice, odnosno dodatne odgovore na engleskom što jeste tvoj cilj, da se trudiš da smišljaš što više toga na engleskom, jer onda će ti kasnije biti sve lakše i lakše.

Videćeš da nećeš više imati onu barijeru u konverzaciji koju imaju mnogi kada dođu u situaciju da razumeju sagovornika, ali da ne znaju kako da odgovore.

To jeste veliki problem u konverzaciji i baš ovakve aktivnosti koje ti pomažu da razmišljaš na engleskom ti zapravo pomažu da se ti mnogo više opustiš u konverzaciji i da ono što treba da kažeš na engleskom možeš da uradiš mnogo brže i mnogo lakše.

Ukoliko učiš engleski u mojoj školi verujem da razumeš zašto je važno da učiš kvalitetno. Nikada nemoj juriti nikakve rokove, već uvek juri samo dobre rezultate. To je ono što je tebi bitno.

Aktivnosti koje te očekuju u okviru kurseva su baš i napravljene tako da ti pomognu da se fokusiraš na prave stvari i da razvijaš sve veštine i da razvijaš i to razumevanje i da vremenom se trudiš i da uspevaš da uradiš aktivnosti razmišljajući na engleskom.

Jer sve ove aktivnosti koje sam pomenula, sadržaj na engleskom, kvalitetno učenje, vežbe pisanja i upotreba engleskog su zapravo zajedno kombinacija koja će ti pomoći da razmišljaš na engleskom, čak i od početnog nivoa kada ti to možda deluje sasvim nezamislivo.

Kada misliš da jednostavno nećeš moći da smisliš bilo šta na engleskom, videćeš kako će ovakve vrste vežbe i aktivnosti tebi pomoći da se opustiš i da zaista uživaš da razmišljaš na engleskom i da onda možeš biti u situaciji da mnogo lakše koristiš engleski kada ti je potreban.

Kada se na ovakav način fokusiraš na učenje i okružiš engleskim jezikom, videćeš da ćeš samo primetiti da u jednom trenutku ti zaista misli dolaze na engleskom, mada se i ne trudiš nešto posebno oko toga.

Onda ćeš biti ponosna na sebe jer će to zapravo biti znak da učiš engleski dobro i da ostvaruješ rezultate.

Ukoliko ne učiš engleski u mojoj školi a želiš da učiš uz moju pomoć, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi English Lane. 

U pitanju je onlajn škola za učenje engleskog jezika. Na toj stranici ćeš pronaći sve detalje o tome kako funkcioniše učenje, da li je ovo način učenja koji će tebi odgovarati i tu se možeš prijaviti.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Dodatni resursi

Epizoda broj 5 – Kako da razmišljaš na engleskom

Epizoda broj 138 – 4 razloga zašto moraš pisati na engleskom

English Lane onlajn škola – saznaj više

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde