fbpx

023 – 3 istine o poslovnom engleskom

by | Nov 11, 2020

Postoji dosta zabluda oko poslovnog engleskog a u ovoj epizodi saznaćeš šta zaista da očekuješ kada je u pitanju učenje poslovnog engleskog.

Preslušaj epizodu ispod i saznaj tri istine o poslovnom engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo, moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast i u ovoj epizodi pričaću o poslovnom engleskom. Tačnije, fokusiraću se na tri istine kada je u pitanju poslovni engleski. Znam da je engleski jezik nešto što je mnogima neophodno na poslu i – zapravo je to nešto što te može u nekom trenutku kočiti da napreduješ dalje.

To je vrlo često izvor nesigurnosti – osećaš se u nekom trenutku inferiorno zato što ne možeš da učestvuješ u konverzaciji sa drugima. Zato što kad stigne neki e-mail, ti moraš da pitaš nekog – šta ovo znači, da li mogu ovako da napišem… I vrlo je bitno da učiš engleski jezik, ako se baviš tako nekim poslom gde je engleski neophodan i gde se očekuje od tebe da ga znaš, barem na nekom srednjem nivou.

Prva istina o engleskom koji se koristi u poslovnoj komunikaciji je da – ima gramatike. Dakle, nemoj misliti da, ako upišeš neki poslovni engleski kurs, da ćeš proći bez gramatike i da nećeš naučiti šta su vremena, šta je pasiv, šta je indirektni govor itd. Jer hoćeš, to je zaista neophodno.

Ono što razlikuje poslovni engleski od, da kažem, običnog engleskoj je to što u okviru poslovnog engleskog ćeš više učiti vokabular i neke konstrukcije koje su tipične u poslovnoj komunikaciji. I to je jezik koji ćeš moći odmah da primeniš u takvom okruženju, pa se zato i zove taj poslovni engleski. Ali, to je i dalje engleski jezik – i dalje važe sva pravila koja i inače važe u engleskom jeziku.

Dakle, i dalje moraš da učiš vremena, i dalje moraš da naučiš gramatiku – da bi mogla da napreduješ i da bi, vremenom, usavršavala svoj engleski. I da bi mogla zapravo da kažeš bilo šta na engleskom jeziku. Kada se upišeš na neki kurs poslovnog engleskog, očekuj gramatiku i očekuj da ćeš imati takve lekcije – da ćeš imati vežbanja gde ćeš morati da dopišeš glagole, da dopišeš članove ili, recimo, predloge ili tako nešto – i da će to biti neophodan deo učenja.

Nije moguće da jednostavno dođeš da upišeš kurs poslovnog engleskog i neko tebi da bukvalno sve fraze i rečenice koje ćeš susresti u poslovnoj komunikaciji. Jer, na taj način, nikakvo aktivno znanje nećeš steći. I, u slučaju da se pojavi neka situacija koje nije bilo tu na tom, recimo, spisku koji si dobila – ti nećeš znati bukvalno šta da radiš. Dakle, vrlo je bitno da, kada je u pitanju učenje engleskog jezika, učiš i gramatiku – da bi uspela da zaista koristiš sve što naučiš.

Odmah iza ove prve istine o poslovnom engleskom – proizilazi i druga. A to je da – poslovni engleski nije dobar kurs za početnike. I to je nešto što mnogi ne shvate u prvom trenutku. I čak postoji poslovni engleski kao za početnike. Ali, taj kurs vrlo često nije baš za apsolutne početnike i, ako nikada nisi učila engleski jezik, ja ne bih preporučila da krećeš sa poslovnim engleskim. Jer jednostavno, to nije nešto što će ti omogućiti da zaista lepo savladaš i organizovano engleski jezik.

Vrlo je bitno da, kada kreneš od početka, da učiš neke osnovne stvari. I, naravno, te stvari ćeš koristiti i u poslovnom engleskom, ali to je nešto što spada u neki osnovni kurs. I vrlo je bitno da proceniš prosto kakvo je tvoje znanje u ovom trenutku i da li si ti zaista spremna da kreneš sa poslovnim engleskim. Ili ako vidiš da postoje neke praznine – ako nisi sigurna, recimo, kada se koristi this, kada that ili, recimo, koja je razlika između my i mine – to su neke stvari koje se uče na osnovnom kursu.

I vrlo je verovatno da kada učiš poslovni engleski da ćeš prosto biti u situaciji da se očekuje od tebe da to znaš. Zato je bitno da, ako si apsolutni početnik ili onaj tzv. lažni početnik – tj. učila si engleski, ali prosto ne možeš da kažeš da bilo šta znaš, onda je bolje krenuti od nekog osnovnog kursa, a zatim vremenom preći na poslovni engleski.

Znam da neki počinju da uče engleski jezik isključivo zbog posla – i naravno, u tom trenutku im je cilj da nauče samo ono što im treba za posao i želeli bi da preskoče sve ove prethodne korake. To se dešava kada je u pitanju engleski za medicinske radnike, engleski za ekonomiste, engleski za avijaciju itd. Dakle, to su neke sve uske oblasti gde je potreban engleski jezik i gde postoji specifična terminologija. Ali, vrlo je teško doći do toga i krenuti bukvalno od toga svega što te tamo čeka – ne možeš jednostavno naučiti sve rečenice koje te mogu očekivati. Jer, to te može možda pripremiti da nekad imaš neki spreman odgovor, ali zapravo ne možeš da kažeš da ćeš naučiti engleski jezik na taj način.

I u mojoj školi ja znam da postoje oni koji su zainteresovani da uče poslovni engleski. Ali, vrlo je bitno da oni steknu dobru osnovu, da zaista imaju neko osnovno predznanje – da bi mogli da sa uspehom nauče poslovni engleski. I zato je poslovni engleski četvrti u nizu kurseva za prvi nivo koji je dostupan u mojoj školi.

Dakle, polaznici prolaze kroz tri kursa prethodno da bi naučili neophodnu gramatiku i osnovni taj neki vokabular, koji će im pomoći da onda, kada dođe na red poslovni engleski – oni mogu da se fokusiraju isključivo na reči koje se koriste u poslovnoj komunikaciji, da nauče te reči, da nauče te fraze. A oni su do tog trenutka već naučili kako se gradi present simple, present continuous, past simple, imaju već neko osnovno znanje kada su u pitanju članovi, prisvojni pridjevi itd. Da ne nabrajam sad sve ostalo. Ali, shvataš šta hoću da kažem – oni imaju odličnu osnovu i to je ono što im omogućava da, kada dođe na red poslovni engleski, oni zaista mogu da uče taj kurs sa razumevanjem. Nemaju osećaj da imaju neke rupe i prosto neke nesigurnosti, jer to će te sigurno sprečiti da napreduješ – i mogu da ostvare odlične rezultate na taj način.

Uvek prvo izaberi neki osnovni, odnosno opšti kurs. I tek nakon toga da pređi na neki specijalizovani kurs, kao što je to u pitanju poslovni engleski. Click To Tweet

 

Moj savet je da, kada je u pitanju učenje engleskog jezika – uvek prvo izabereš neki osnovni, odnosno opšti kurs. I tek nakon toga da pređeš na neki specijalizovani kurs, kao što je to u pitanju poslovni engleski.

I treća istina o poslovnom engleskom je da – nema brzih rezultata. Iako ja znam da bi tebi odgovaralo da naučiš taj poslovni engleski što pre, da bi volela da možeš za mesec-dva da naučiš sve i da odjednom stekneš tu neku sigurnost – ali to zaista neće biti moguće. I to je nešto što mogu da potvrdim i na osnovu mog dugogodišnjeg iskustva. Videla sam to dosta puta.

Ljudi očekuju da prosto pohađaju neki taj intenzivni kurs i da u nekom kratkom periodu nauče što više i – čak i odvoje vreme da to urade i zaista urade sve što se od njih traži, urade zadatke, urade sve te aktivnosti. Ali, jednostavno nije moguće zapamtiti toliko puno u toliko nekom kratkom roku i to je nešto što će te definitivno sprečiti da napreduješ. Jednostavno, čak i ako uložiš to vreme, i ako se posvetiš učenju engleskog, da učiš i po 3-4 sata dnevno – to tvoje učenje neće dati dugoročno dobre rezultate. I to je ono što je problem, jer prosto nema svrhe da ulažeš vreme, toliko vremena, a da na kraju ne ostvariš rezultate.

Zato je bitno da ne postaviš tako neka očekivanja sebi da ćeš – e, okej, imam mesec-dva i sada ću da naučim taj poslovni engleski. I sada ćeš, eto, očekuješ od sebe da ćeš nakon tog vremena ti biti u stanju da razgovaraš sa poslovnim partnerima, da ćeš moći samostalno da napišeš neki e-mail. Vrlo je velika verovatnoća da se to neće desiti, nažalost je tako – ja bih volela da ti kažem da je drugačije. Ali, jednostavno, potrebno je vreme. Potrebno je da se posvetiš učenju engleskog jezika. I vrlo često je bitno da učiš manje, ali da učiš kvalitetnije, da učiš sa razumevanjem.

Da zaista znaš ono što učiš i da razumeš zašto si napisala ovu rečenicu ovako, zašto si upotrebila ovo vreme, a ne neko drugo vreme, zašto si napisala work as a, a ne work like a – što je tipična, recimo, greška kada je u pitanju poslovni engleski. I tako neke stvari. Jer, ako ti razumeš to, onda ćeš ti to znati da primeniš kad god te neko pita, na koju god situaciju da naiđeš. Ti ćeš onda znati to da upotrebiš. I to je ono što je bitno, jer to je ono što želiš – da budeš sigurna u konverzaciji i da možeš da odgovoriš na neko pitanje, da možeš da opišeš nešto, da iskažeš neko svoje mišljenje. A za sve to ti je neophodno da učiš i redovno i da učiš sa razumevanjem.

Da ponovim još jednom te tri, mogu reći čak i surove istine kada je u pitanju poslovni engleski, a to je da – ima gramatike, da poslovni engleski nije jednostavan za početnike i da ne možeš brzo naučiti sve. To znači da, ako te očekuje poslovni intervju za nekih nedelju-dve… Šta da ti kažem, teško da ćeš moći da se mnogo pripremiš.

Ja, recimo, imam serijal podkasta o razgovoru za posao na engleskom. I ovde, u okviru ove stranice ću linkovati ka ovim epizodama, jer smatram da će ti to biti korisno. Ali, imaj u vidu da su takve stvari neko brzo rešenje, da kažem. Jer to nije nešto što će ti pružiti osnovu i tu će biti nekih rečenica koje ti nećeš razumeti – zašto je upotrebljeno to tako, zašto je tako napisano… Ali je nešto što će ti, kažem, biti brzo rešenje – da u trenutku pripremiš nešto što će ti pomoći kada je, recimo, razgovor za posao u pitanju.

Serijal podkast o razgovoru za posao:

1. Razgovor za posao na engleskom: Predstavljanje

2. Razgovor za posao na engleskom: Obrazovanje

3. Razgovor za posao na engleskom: Osobine

Ali, ukoliko želiš da se zaista posvetiš učenju engleskog jezika i da naučiš taj poslovni engleski, koji će ti pomoći da napreduješ u karijeri i koji će ti omogućiti tu sigurnost koja je tebi potrebna – spremi se da odvojiš neko vreme. I nemoj misliti da će ti trebati puno vremena, nego jednostavno će ti trebati duži vremenski period. Dakle, trebaće ti više meseci nego što si planirala, a na nedeljnom nivou ti neće biti toliko potrebno. I smatram da ti nije zapravo potrebno previše vremena u toku nedelje i da veliki broj ljudi jednostavno može to da uklopi u svoju rutinu.

To je nešto što inače znam i na osnovu iskustva u mojoj školi. Znam da je polaznicima dovoljno i dva-tri sata u toku nedelje, da oni uče – rasporede bukvalno kada njima odgovara i da konstantno ostvaruju dobre rezultate i da njihov engleski zvuči sve bolje i bolje. Ali, kažem, naravno – to nije način učenja koji može omogućiti rezultate za mesec-dva, to nije ubrzani kurs. Jednostavno, to je rutina, to je prilika za učenje engleskog jezika sa odličnim rezultatima, dugoročnim rezultatima. Ali je to nešto što od tebe zahteva da se zaista posvetiš tome.

Ukoliko osećaš da je sada za tebe taj trenutak, ukoliko želiš da se posvetiš tome da u narednih 6 meseci, recimo, učiš engleski jezik, pa onda i narednih 6 meseci, i godinu, i dve… i ukoliko želiš da kontinuirano radiš na tome da usavršavaš engleski jezik, želim da te pozovem da nam se pridružiš i postaneš član English Lane online škole.

Učićeš potpuno online, tako da je učenje u potpunosti prilagođeno tebi – možeš da učiš kada ti želiš.

Ali, ukoliko osećaš da u ovom trenutku nisi spremna da se tome zaista posvetiš – onda sačekaj trenutak koji će biti dobar za tebe. Jer, na taj način ćeš biti sigurna da ćeš se zaista posvetiti tome i da ćeš zaista moći da ostvariš odlične rezultate.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast, ostaviću link ka školi. Ili jednostavno, potraži na Google-u English Lane online škola i pronaći ćeš sve informacije.

Ja sam Zorana Radović, hvala ti što slušaš podkast i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde