fbpx

015 – Razgovor za posao na engleskom: Obrazovanje

by | Sep 16, 2020

Ovo je druga epizoda u serijalu u kome pričam o tome kako da se pripremiš za razgovor za posao na engleskom jeziku.

Preslušaj epizodu ispod i pripremi se kako da na engleskom opišeš svoje obrazovanje i iskustvo:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo! Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane.

Ovo što slušaš je English Lane podkast i ovo je druga epizoda u serijalu epizoda o pripremi za razgovor za posao na engleskom jeziku.

Ukoliko je ovo prva epizoda koju slušaš, ja ti predlažem da se prvo vratiš na prethodnu epizodu. Na ovoj stranici gde slušaš podkast će biti link ka prethodnoj epizodi:

Razgovor za posao na engleskom: Predstavljanje

U ovoj epizodi, pričaću o tome kako da opišeš svoje obrazovanje i iskustvo na engleskom jeziku. I to ću uraditi tako što ću ti dati nekoliko konkretnih primera, nekoliko rečenica koje ćeš moći da upotrebiš i da prilagodiš sebi i svojoj situaciji.

I uz to ću ti skrenuti pažnju na nekoliko čestih grešaka koje se javljaju tom prilikom kada se govori baš o obrazovanju i iskustvu.

Kada je u pitanju obrazovanje koje treba da pomeneš na engleskom jeziku, ja ću ti dati nekoliko izraza i glagola koje ćeš upotrebiti u toj situaciji. Ali je vrlo bitno da ti naučiš kako se kaže, tj. da istražiš, da pogledaš kako se kaže naziv institucije koju si ti završila.

Dakle, bilo da je u pitanju srednja škola ili fakultet, moraš da pogledaš kako se tačno taj pojam koristi na engleskom i kako se kaže – da bi mogla da prilagodiš ove rečenice sebi.

Možeš početi ovako:

I attended the University of Economics.

To je jedan način. Upotrebićemo glagol attend. Drugi glagol koji se još češće koristi je graduate. Posebno obrati pažnju na izgovor ovog glagola, jer to je nešto oko čega se vrlo često greši. Dakle, nije pravilno reći graduat’ed, a to je nešto što najčešće čujem – pravilan izgovor je gr’aduated. Cela rečenica glasi ovako:

I graduated from the University of Economics.

U nastavku, možeš upotrebiti i frazu da kažeš kada si diplomirala, recimo – 3 years ago.

Da kažeš kada se to desilo. Ovu istu frazu, tj. ova dva glagola možeš upotrebiti i kada je u pitanju srednja škola. Ali je vrlo bitno da naučiš kako se tačno kaže naziv te škole koju si završila.

Jer tu može doći do nekih neslaganja. Neke stvari nisu iste kao u njihovom obrazovnom sistemu, recimo u Americi ili Britaniji ili, recimo, ako konkurišeš za neku drugu zemlju, za neku zemlju u Europi – vrlo je bitno da vidiš koji je to ekvivalent diplome koju ti imaš, da li je to kod njih high school, da li je neka druga vrsta diplome.

Sledeće što još možeš reći je baš to – koju vrstu diplome imaš.

I have a high school diploma.

To je jedna, onako, dosta generalna izjava. Bilo bi dobro da tu dodaš koja je srednja škola u pitanju.

Kada je u pitanju diploma sa fakulteta, odnosno univerziteta – tada možeš reći degree.

I have a degree in business administration.

I ovu izjavu dalje možeš da dopuniš tako što ćeš dodati vrstu diplome.

I have a bachelor’s/master’s degree in business administration.

I možeš takođe reći:

I hold a degree in business administration.

Dakle, umesto have možeš reći hold glagol. I to su neki najčešći primeri da opišeš šta si završila i koju diplomu imaš. I na taj način ćeš početi razgovor o svom obrazovanju.

Sledeće što treba da kažeš je da opišeš svoje radno iskustvo.

I ovde ću ti dati nekoliko primera rečenica koje možeš da prilagodiš sebi i svojoj situaciji. Prva glasi ovako:

I’m an accountant with over 5 years of experience, specializing in…

Ovo je, ovako, malo složenija rečenica i sada ćemo analizirati delove.

I’m an accountant – u tom prvom delu, ti govoriš koje je tvoje zanimanje. Upotrebljeno je an zato što sledeća reč počinje samoglasnikom. I to je vrlo bitno da zapamtiš – da je bilo neko drugo zanimanje, bio bi član a. Ali je bitno upotrebiti neodređeni član u ovoj situaciji.

Dalje, imamo odredbu koja se odnosi na vreme – koliko dugo radiš: with over 5 years of experience. Ti ćeš naravno prilagoditi taj broj, koliko ti imaš godina iskustva.

I u trećem dijelu rečenice, ti govoriš o svojoj specijalizaciji. Dakle, ukoliko se u svom zanimanju specijalizuješ za neku oblast, a to je relevatno za taj razgovor – vrlo je bitno da to pomeneš.

I to ćeš reći koristeći ovu frazu: specializing in – pa ćeš navesti šta.

Ukoliko se u svom zanimanju specijalizuješ za neku oblast, a to je relevatno za taj razgovor – vrlo je bitno da to pomeneš. Click To Tweet

Recimo, ovde može biti i: specializing in small-size companies, in IT companies, i tako dalje. Dakle, nešto što posebno radiš u svojoj struci i u kojoj se specijalizuješ za neku oblast.

To može biti vrlo relevantno iskustvo i nešto što će ti, naravno, pomoći da dobiješ taj posao.

Ali je vrlo bitno, naravno, da nađeš kako se to kaže na engleskom i da to pravilno kažeš. Još jedna rečenica:

I am an HR manager, with 2 years of experience in recruiting candidates and organizing training for employees.

U ovoj rečenici opet govoriš o sebi – kojim se poslom baviš, koliko dugo se baviš tim poslom i šta je ono što ti radiš. To su neke stvari koje želiš da naglasiš u razgovoru za posao.

Ovde obrati pažnju: experience in… Predlog je in i onda zatim idu gerundi, tj. glagol sa nastavkom –ing: recruiting candidates, organising training.

Možeš dodati i razne neke druge stvari, recimo: writing reports – pisanje izveštaja, ili interviewing candidates – intervjuisanje kandidata. Znači, to su sve neke situacije koje možeš iskoristiti u ovom delu da opišeš šta ti tačno radiš i koje je to tvoje iskustvo.

I, naravno, uvek razmišljaj o tome da to iskustvo mora da bude relevantno za onoga ko te ispituje, tj. za posao za koji konkurišeš.

Kada govoriš o iskustvu na engleskom jeziku, vrlo često ćeš upotrebiti vreme Present Perfect – i to će glasiti ovako:

I have worked as a marketing manager for 8 years.

Naprimer, to je da si radila kao menadžer marketinga 8 godina i da, naravno, i u ovom trenutku to radiš. To je Present Perfect, radnja koja je počela u prošlosti i nastavlja se. Osim tog vremena Present Perfect, možeš upotrebiti čak i Present Perfect Continuous:

I have been working as a marketing manager.

Zapamti da je to jedno vreme koje možeš sa sigurnošću upotrebiti u takvim rečenicama. Kada govoriš o iskustvu, možeš upotrebiti Present Perfect sa dosta sigurnosti.

Postoje situacije kada moraš upotrebiti neko drugo vreme, naravno, ali ovo je onako provereno, jer je baš upotreba tog vremena baš iskustvo – da opišeš iskustvo koje imaš u životu.

Ako nemaš iskustvo za tu poziciju za koju konkurišeš, onda ćeš to reći na dva načina.

Prvi je, onako, vrlo generalan:

I don’t have any relevant experience.

Da nemaš neko relevantno iskustvo.

I drugi način, koji je malo, onako, pozitivniji – jer se fokusira na pozitivniji aspekt svega toga je:

While I may not have enough experience, I’m a fast learner.

To je, znači – iako nemaš dovoljno iskustva. Ili možeš čak reći:

While I may not have any experience…

Iako nemam uopšte iskustva…

…I’m a fast learner

To je nešto što je pozitivno o tebi – da ćeš brzo naučiti šta god da je u pitanju.

I to je vrlo bitno istaći, posebno u situaciji ako nemaš radno iskustvo i ako nemaš nešto što bi njima omogućilo uvid u te tvoje veštine i tvoje znanje. Ispred reči experience, možeš dodati uvek work – radno iskustvo. Dakle, onda će biti primeri:

I don’t have any relevant work experience.

Ili:

I don’t have enough work experience.

Da naglasiš da je u pitanju iskustvo koje je vezano za radno mesto. Ili možeš čak reći frazu:

I don’t have experience working as a…

Recimo, ako konkurišeš za poziciju menadžera u nekoj firmi, reći ćeš:

I don’t have experience working as a manager…

Ali uvek gledaj da dodaš posle toga nešto pozitivno. Dakle,  barem navedi da si učestvovala u nekom projektu, da si volontirala ili tako nešto.

Nešto što će moći da te istakne kao osobu koja želi da uči i koja želi da se prilagodi i da napreduje, čak iako, eto, nema neko relevantno iskustvo.

Sada želim da ti dam jedan praktičan zadatak.

Probaj da napišeš ovakve rečenice koje sam ja ovde izgovorila – ali tako da one budu relevatne za tebe. Dakle, počećeš od toga šta si završila, koju diplomu imaš i, naravno, tu ćeš morati malo da istražiš, verovatno, kako se kaže naziv te institucije koju si završila. I to je vrlo bitno. To će biti bukvalno jedna ili dve rečenice. Zatim ćeš napisati koliko godina iskustva imaš i ako se specijalizuješ za nešto, navešćeš šta su neke tvoje aktivnosti, odnosno neko relevantno iskustvo koje imaš.

I to će biti još dve rečenice koje ćeš napisati koristeći ove primere koje sam navela u drugom delu. Na taj način ćeš imati bukvalno tri-četiri rečenice, koje će u potpunosti opisivati tvoje obrazovanje i tvoje iskustvo.

Tako da je to nešto što možeš da upotrebiš kada se upoznaješ sa nekim po prvi put, kada želiš da se predstaviš – i to bez obzira da li je u pitanju razgovor za posao ili ne. Ako želiš da kažeš nešto više o sebi, to su rečenice koje možeš da upotrebiš.

Naravno, ovde je fokus na razgovoru za posao i zato razgovaramo i o obrazovanju i iskustvu koje je relevatno za taj razgovor.

Ako si član moje online škole, na ovoj stranici gde slušaš podkast u okviru škole, videćeš ispod spisak gde ću ostaviti grupisano spisak najčešćih zanimanja i spisak nekih obrazovnih institucija koje ti mogu pomoći da napišeš ove primere i da uradiš ovaj zadatak.

Ako nisi već član moje škole, to možeš postati – tako što ćeš na ovoj stranici gde slušaš podkast videti link kako možeš da saznaš više o školi i kako da se prijaviš.

Ili jednostavno potraži English Lane online škola i pronaći ćeš sve informacije: English Lane onlajn škola

Generalno, moj fokus je da ti pomognem da praktično primeniš sve što učiš i to je nešto na čemu sam zasnovala bukvalno sve moje kurseve i ceo moj pristup se svodi na to da, ukoliko učiš engleski jezik, učiš da bi bila uspešna u komunikaciji i da bi uspela sve to da primeniš.

I to treba da bude i tvoj fokus kada učiš engleski jezik – da učiš sa razumevanjem i da učiš tako da to sve možeš da primeniš.

Ovo je bila druga epizoda u serijalu o razgovoru za posao na engleskom jeziku i kako da se pripremiš za takav razgovor.

U sledećoj epizodi, pričaćemo o tvojim veštinama i kako da to sve opišeš na engleskom, koje su to neke konstrukcije koje možeš da upotrebiš, a da istakneš svoje osobine.

Hvala ti što slušaš podkast i nadam se da su ti ovi primeri korisni. Ja sam Zorana Radović i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde