fbpx

146 – 10 fraza sa predlogom to

by | Feb 28, 2024

Nauči 10 fraza sa predlogom to koje će ti posebno biti korisne u konverzaciji od početnog nivoa učenja engleskog.

Preslušaj epizodu ispod i nauči fraze:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

U ovoj epizodi naučićeš 10 fraza sa predlogom to. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Sada slušaš epizodu broj 146 i u ovoj epizodi podeliću sa tobom nekoliko korisnih fraza sa predlogom to. Ove fraze će ti biti veoma korisne u konverzaciji i to od početnog nivoa, tako da je vrlo bitno da ih naučiš i kako da pravilno upotrebiš ovaj predlog u tim frazama.

Krećemo od prve fraze, to je:

Go to the supermarket. 

Ova fraza ima predlog to posle glagola go i to je predlog koji ćeš koristiti kada želiš da kažeš da ideš na neko mesto. Pre svega imaj u vidu da za sve ove glagole postoje situacije kada ćeš koristiti i neki drugi predlog.

Dakle ovo nisu glagoli gde se koristi samo predlog to već postoje i neki drugi glagoli, ali moj fokus je sada taj predlog to jer ćeš tako lakše zapamtiti pre svega ove fraze. Drugo, pomoći će ti da naučiš tu jednu upotrebu koja je neophodna za tu frazu.

Videćeš, kako napreduješ sa učenjem engleskog jezika, učićeš i ostale predloge i kako se oni kombinuju sa glagolima.

Da se vratimo na glagol go. Kada želiš da kažeš da ideš negde i pominješ to mesto, onda ćeš koristiti taj izraz go to i onda ćeš dodati nastavak. Ja sam dala primer go to the supermarket. Može biti i:

Go to the park.

Go to the office, i tako dalje.

Sledeći drugi izraz je:

I like to travel. 

Ovaj izraz znači da osoba voli da putuje. Posle like se koristi predlog to a zatim glagol u infinitivu. To je nešto što je bitno da zapamtiš jer je to pravilo kako koristiš taj glagol like. 

Naravno umesto travel možeš reći i nešto drugo. Možeš recimo reći:

I like to read. Ili

I like to walk, i tako dalje.

Znači bilo koji glagol, ali bitno je da zapamtiš da ide like, onda ide to i onda glagol u infinitivu. To je jedan način da upotrebiš glagol like. 

Postoji još jedan način kako možeš upotrebiti like, ali u tom slučaju ćeš izostaviti predlog to. Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link ka toj lekciji gde možeš da naučiš detaljnije kako da koristiš glagol like.

Idemo dalje. Sledeća fraza je:

Listen to music. 

I ovo je fraza koju ćeš naučiti na početnom nivou i zapamti da koristiš taj glagol listen, slušati muziku, music. Ne koristiš član u ovoj situaciji, ali je vrlo bitno da ne izostaviš to to, jer je to jedna od čestih greški koje se javljaju kada učiš engleski jezik.

Dakle izostavi se to to i ne može da se upotrebi listen music, već mora listen to music. 

Imaj u vidu da može da se desi da se nadovežu fraze sa predlozima to i da onda je to nešto što može da te zbuni. Tada u toj situaciji vrlo često može da se javi nedoumica koliko tih to treba da se zapravo upotrebi.

Odmah ću ti dati jedan primer gde možeš odmah to da vidiš:

I like to listen to music.

Imali smo prvi deo, glagol like i predlog to i onda listen, glagol, pa onda drugu ovu frazu, listen to music. Opet imamo to u okviru te fraze.

Bitno je da zapamtiš da je neophodno da se upotrebi taj predlog to kod obe fraze i onda to tako zvuči, I like to listen to music. 

Fraza broj četri sa predlogom to je fraza:

Talk to your friend. 

I u ovojo frazi se pojavljuje predlog to. Bitno je da zapamtiš da je ovaj završni deo fraze your friend nešto što je promenljivo kao u mnogim ovim frazama koje čuješ.

Dakle, to je nešto što ćeš prilagoditi situaciji kada koristiš taj izraz, pa umesto your friend možeš reći:

Talk to your colleagues.

Talk to your parents, i tako dalje.

Opet i posle ovog glagola to može doći i neki drugi predlog u zavisnosti od situacije. Ali ako želiš da kažeš da pričaš sa nekim, dobar izbor je predlog to i onda možeš reći talk to i onda nastavak rečenice prilagođen situaciji.

Sledeća fraza je:

Respond to an email.

Ova fraza znači odgovoriti na imejl i u ovoj frazi se koristi to. 

Respond to an email. Ova fraza znači odgovoriti na imejl i u ovoj frazi se koristi to. Share on X

Znači obavezno je posle respond da upotrebiš to i onda kažeš an email. Možeš reći:

Respond to a phone call, odgovoriti na telefonski poziv.

Ali, respond to je obavezni deo i ovo posle možeš prilagoditi.

Dolazimo do sledeće fraze, a to je fraza:

Sorry to hear that. 

Ova fraza je nešto što ćeš naučiti kada učiš kako da se izviniš na engleskom, a postoji i posebna lekcija o ovoj temi.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link, tako da možeš pročitati detaljnije o tome kako možeš upotrebiti ove i slične izraze sa predlozima.

Nastavak ove fraze možeš prilagoditi situaciji, tako da ne mora uvek biti hear that. Umesto toga često se koristi recimo izraz:

Sorry to interrupt you.

Ono što je bitno da zapamtiš takođe da posle sorry može da se koristi i predlog for, ali drugačija je upotreba i drugačiji je nastavak fraze. Zato je bitno da napraviš razliku da je ovo situacija kada koristiš predlog to, sorry to hear that ili sorry to interrupt. 

U okviru lekcije koju sam predložila da pogledaš kasnije nakon ove epizode možeš videti i ostale situacije gde ćeš koristiti i druge predloge, a između ostalog to je predlog for.

Sledeća fraza je:

Have something to do.

Ovo je fraza gde imaš posle glagola ovu reč something i onda je ovo to do, raditi. Imam nešto da radim, have something to do. Isto tako možeš reći:

Have nothing to do. 

Nemam ništa da radim, have nothing to do. I u ovoj frazi koristiš to kao predlog i to je nešto što je obavezan deo ove fraze. Sledeća fraza je:

Remember to lock the door. 

Seti se da zaključaš vrata. I ovo lock the door je promenljivi deo, dakle možeš prilagoditi različitim situacijama. Ali zapamti da ćeš u ovakvoj vrsti fraze koristiti remember to, setiti se da uradiš nešto.

To je nešto što moram eto da dodatno ti skrenem pažnju, zato što postoji i situacija kada koristiš gerund posle ovog remember. 

Ako ne znaš šta je gerund, ja ću ostaviti na ovoj stranici llink pa možeš pogledati detaljnije.

Dakle, postoje i situacije kada ćeš izostaviti to iz ove fraze i reći remember locking the door, ali to je jedna potpuno druga upotreba i potpuno menja značenje ove fraze, tako da je to nešto što ćeš učiti odvojeno kada učiš glagol remember. 

To je nešto što ćeš tada posebno analizirati.

Sada je bitno da zapamtiš, dakle ako želiš da kažeš da se setiš da uradiš nešto, onda ćeš koristiti remember to i ovde sam navela primer lock the door. 

Sledeća pretposlednja fraza za danas je:

Come to the office. 

Opet imamo glagol koji slično kao glagol go, kada želiš da kažeš doći negde često koristiš ovo to, come to the office, kada govoriš neko mesto posle toga.

Opet zapamti da posle glagola come mogu doći razni drugi predlozi, ali ovo je jedna specifična upotreba i posebno je korisna na početnom nivou kada krećeš da učiš engleski jezik.

Umesto come to the office, možeš reći i nešto drugo:

Come to the park.

Come to the library.

Come to the meeting, i tako dalje.

I sledeća, poslednja fraza sa predlogom to je fraza:

Travel to Italy. 

Kada želiš da kažeš da putuješ negde, koristiš ovaj predlog to, travel to Italy. Naravno, umesto ovog Italy ti ćeš navesti neko mesto. Zapamti da posle travel u ovoj situaciji koristiš to.

Postoje situacije kada posle travel možeš upotrebiti i predlog in, ali u situaciji kada koristiš predlog in podrazumeva se malo drugačije značenje i odmah ću ti navesti primer da vidiš o čemu se radi.

Kada kažeš I’m traveling to Italy, to znači da ti ideš na putovanje u Italiju.

A kada kažeš I’m traveling in Italy, to znači da si ti u Italiji i da putuješ po Italiji. Ondosno to je neka upotreba kako se doživljava način na koji izgovaraš jednu, odnosno drugu rečenicu, kako se to interpretira u govoru, odnosno kako to sagovornik razume.

Tu je ta neka mala razlika, iako naravno eto gramatički je pravilno i da kažeš travel to travel in, ali postoji ta neka mala razlika na koju je bitno da obratiš pažnju ako koristiš ove predloge uz glagol travel.

Baš kroz ovaj primer vidiš koliko je ta upotreba važna i koliko su te razlike bitne kada je u pitanju način na koji koristiš engleski jezik. Jer zapravo to je nešto što pravi veliku razliku i omogućava ti da zaista razumeš ono što koristiš.

Jer ako ti znaš da je i jedna i druga rečenica gramatički pravilna, ti ćeš lako uraditi test gde je potrebno da izabereš a, b, c, d i na taj način pokažeš svoje znanje, jer je to izolovana rečenica van konteksta, van konverzacije i gramatički ona može biti tačna.

Ali kada je u pitanju upotreba jezika, odnosno kada želiš da koristiš engleski u konverzaciji, bilo pisanoj bilo usmenoj, takve razlike postoje i veoma su važne zapravo, zato što onda one utiču na značenje onoga što želiš da kažeš i zato je vrlo bitno da razumeš i ovakve razlike.

Ukoliko učiš engleski u mojoj školi, videćeš da ćete lekcije voditi baš kroz ovakve primere i kroz situacije gde će biti bitno da napraviš razliku između ovih reči, ovakvih izraza i da onda naučiš da sa razumevanjem upotrebiš sve njih.

Ukoliko te zanima da kreneš sa učenjem u mojoj školi, na ovoj stranici gde slušaš podkast postoji link ka školi ili možeš potražiti koristeći pretraživač kao što je Google i tu ćeš pronaći sve detalje.

Znači, samo ukucaš English Lane onlajn škola ili čak možeš ukucati moje ime i tu ćeš pronaći sve detalje o školi i kako možeš da se prijaviš.

Hvala ti što slušaš podkast. Nadam se da su ti korisni saveti i lekcije koje delim sa tobom. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Dodatni resursi

Kako se koristi glagol Like?

Predlozi FOR i TO u frazama

Participi u engleskom

English Lane onlajn škola – saznaj više

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.