fbpx

113 – 3 načina da budeš ljubazna na engleskom

by | Mar 15, 2023

U ovoj lekciji, naučićeš kako da budeš ljubazna na engleskom uz tri načina da preformulišeš rečenicu.

Preslušaj epizodu ispod i nauči kako da budeš ljubazna na engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Opšte je poznato da su britanci veoma ljubazni bar kad je u pitanju izražavanje, a kako to postižu saznaj u ovoj epizodi jer ćeš naučiti tri načina da budeš ljubazna na engleskom.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Epizoda koju sada slušaš je epizoda broj 113 i u ovoj epizodi naučićeš kako da budeš ljubazna na engleskom.

Kada počneš da učiš engleski jezik tvoj prvi cilj će biti da naučiš kako da pričaš, odnosno kako da se izražavaš na engleskom jeziku.

Međutim, vremenom ćeš videti da će se javiti potreba da se izraziš drugačije na engleskom i da budeš ljubaznija.

To ti je posebno korisno na poslu u sitauciji kada želiš da budeš više formalna, kada želiš da izraziš dodatno poštovanje prema osobi.

Za sve te situacije će ti biti jako korisno da upotrebiš ove načine da budeš ljubazna.

Prvi način je sledeći, koristi modalni glagol da zvučiš ljubaznije na engleskom.

Modalni glagoli se često koriste u situacijama kada želiš da zvučiš ljubazno i kada želiš na drugačiji način da kažeš jednu istu praktičnu stvar. Odmah preslušaj to na primeru kako to izgleda:

I want to ask a question – želim da postavim pitanje.

Kada želiš da zvučiš ljubaznije reći ćeš ovako:

I would like to ask a question – želela bih da postavim pitanje.

Ove dve rečenice imaju dosta slično značenje ali je samo bitna ta razlika kada zvučiš ljubaznije i to je ova druga kada koristiš would like umesto want. Preslušaj još jedan primer:

Wait.

Ovo je kratka rečenica gde imaš samo ovaj glagol odnosno nekome kažeš da sačeka, ali ako želiš da zvučiš ljubaznije reći ćeš ovako:

Could you please wait?

Na ovaj način ne zvuči kao da naređuješ nekome već zamoliš nekoga da sačeka i na taj način ono što si rekla zvuči ljubaznije sagovorniku.

Neću detaljno objašnjavati šta su modalni glagoli. To je nešto što ćeš učiti u okviru kursa koji pohađaš.

U mojoj školi se to konkretno uči u okviru kurseva na prvom nivou odnosno ta osnovna upotreba, kao i ova upotreba za ljubazno obraćanje, ali eto ovo su neki primeri, would, could. 

To su glagoli koje možeš koristiti da se izraziš na takav način da zvučiš ljubaznije.

Drugi način da budeš ljubazna na engleskom je sledeći, izbegni negativne reči. Šta to znači? Negativne reči su reči koje imaju neku negativnu konotaciju.

Drugi način da budeš ljubazna na engleskom je sledeći, izbegni negativne reči. Šta to znači? Negativne reči su reči koje imaju neku negativnu konotaciju. Click To Tweet

Recimo ako kažeš wrong, pogrešno, to odmah znači da je u pitanju nešto negativno, znači da nešto nije tačno.

Sada kada želiš da pričaš engleski jezik, probaj da umesto tih negativnih reči upotrebiš reči koje imaju suprotno značenje, ali videćeš sada odmah na koji način. Poslušaj prvu rečenicu:

I think that’s a terrible idea – mislim da je to užasna ideja.

Zamisli samo da ovakvu rečenicu kažeš nekome za vreme poslovnog sastanka. Verovatno bi dobila onako neki pogled, osoba bi se možda čak i uvredila.

Jednostavno, ovo nije način na koji bi trebalo da se izraziš ako želiš da zvučiš ljubazno. Poslušaj sada šta možeš reći umesto toga:

I don’t think that’s a good idea.

Na ovaj način izbegla si tu reč terrible i ublažila si rečenicu koju želiš da kažeš i samim tim zvučiš ljubaznije.

Ponoviću još jednom, I don’t think that’s a good idea. Ako želiš da zvučiš još ljubaznije možeš dodati such:

I don’t think that’s such a good idea.

Na ovaj način opet izbegavaš reč terrible a i dalje prenosiš smisao.

Dakle i dalje prenosiš ideju da se ti ne slažeš sa tim, da ti misliš da to nije dobra ideja, ali jednostavno način na koji to kažeš je mnogo bolji, mnogo finiji i mnogo primereniji situaciji u kojoj se nalaziš, kao što je recimo neki poslovni sastanak.

Poslušaj sada ovu rečenicu:

I think that’s wrong – mislim da je to pogrešno.

Umesto toga probaj da kažeš ovo:

I don’t think that’s right. 

Na ovaj način opet izbegavaš negativnu reč, ali i dalje prenosiš smisao i dalje kažeš ono što želiš da kažeš ali ne zvučiš negativno već naprotiv, zvučiš dosta ljubaznije na engleskom.

Međutim engleski je takav jezik da vrlo često ideju koju imaš možeš preneti na više načina. Zato je bitno da naučiš ove načine kako da budeš ljubazna na engleskom.

Vratiću se još jednom na rečenicu I think that’s wrong. Umesto nje možeš reći i ove dve rečenice:

I don’t think that’s completely accurate.

I ova rečenica znači da opet misliš da nešto nije tačno, ali je mnogo ljubaznija u odnosu na prethodnu. Još jedna:

That’s not entirely true. 

I ova rečenica je ljubazna jer izbegavaš negativnu reč.

Naravno, može biti još ljubaznija ako upotrebiš ovo I think, ali probaj o tome da razmišljaš kada želiš da pričaš na engleskom i kada želiš da jezik koji koristiš prilagodiš situaciji jer je ovo nešto što će učiniti da tvoj engleski zvuči mnogo bolje, mnogo složenije i naravno mnogo sigurnije.

Jer bitne su reči koje biramo, bitne su reči koje koristiš u određenim situacijama.

Kao što vidiš, modalni glagoli nisu jedini koje možeš koristiti da budeš ljubazna iako je to najčešći način.

Postoji i ovaj drugi koji sam pomenula, da biraš reči koje nisu negativne. Dolazimo i do trećeg načina a to je da upotrebiš reč sorry ili please. 

Reč sorry znači izvini, please znači molim te, odnosno molim vas. Ove reči možeš dodati u okviru rečenice da rečenica koju izgovaraš zvuči ljubaznije. Poslušaj sada primer:

Can you repeat that? – možeš li to da ponoviš.

Ako želiš da zvučiš ljubaznije reći ćeš ovako:

Sorry, can you repeat that?

Ako želiš da zvučiš još ljubaznije reći ćeš ovo:

Sorry, could you please repeat that?

U poslednjoj rečenici koju sam rekla upotrebila sam i sorry, upotrebila sam i modalni glagol i dodala sam please. 

Na ovaj način rečenica zvuči ljubazno i možeš je upotrebiti u situacijama gde je potrebno da se obratiš nekome na takav način. Poslušaj sada sledeći primer:

I didn’t understand that – nisam to razumela.

Možeš reći:

Sorry, I didn’t understand that.

Umesto toga takođe možeš reći:

Sorry, I didn’t quite get that. 

Na ovaj način opet zvučiš ljubaznije i pokušavaš da prilagodiš rečenicu situaciji gde je potreban takav ton, odnosno gde je potrebno da se obratiš nekome na takav način.

Ovo je nešto o čemu treba da razmišljaš kako napreduješ sa učenjem engleskog jezika.

Jer tvoja ideja u početku je da naučiš kako da pričaš na engleskom, kako da naučiš što više reči, kako da sve to lepo uklopiš u rečenice.

Vremenom postaće važno kakve su rečenice koje izgovaraš, kako da različite rečenice prilagodiš različnim situacijama.

To je nešto što će pokazati tebi da napreduješ i da i dalje usavršavaš engleski jezik i da ideš u pravom smeru.

Za nekoga ko počinje da uči engleski jezik ovakve stvari su više stvar detalja, odnosno nisu toliko važne.

Međutim za tebe kako napreduješ sa učenjem engleskog jezika, videćeš da ove stvari čine veliku razliku, odnosno ostavljaju mnogo bolji opšti utisak o tebi kada se obraćaš nekome i kada pričaš nekome na engleskom jeziku jer sagovornik dosta toga zaključuje o tebi kroz način na koji se izražavaš.

Zato je bitno da kada učiš engleski jezik nije dovoljno da samo naučiš čisto onako samo rečenice neophodne za konverzaciju i onu neku neophodnu komunikaciju, već je vrlo bitno da učiš kako da se izražavaš na različite načine i kako da to sve prilagođavaš situacijama, da onda opšti utisak koji ostavljaš bude zaista i primeran toj situaciji.

Znam mnogo ljudi koji koriste engleski jezik svakodnevno u komunikaciji, ali ne znaju da naprave ovakve razlike jer jednostavno, njihovo učenje se završilo sa tim razumevanjem koje je njima potrebno u okviru posla i nikada nisu dalje obratili pažnju kako mogu usavršiti to što govore, odnosno to što znaju da izgovore na engleskom.

To je nešto što je bitno da zapamtiš, posebno ako si sada na nekom srednjem nivou.

Ako ti deluje da znaš dovoljno, ako ti deluje da si puno toga naučila i da si već dosta samostalna u konverzaciji, sada je trenutak da razmisliš o tome kako se možeš sve izraziti na engleskom, kako možeš obogatiti to što sada znaš da zvučiš još bolje i još sigurnije.

Ako si polaznica moje škole i primetiš da u nekom zadatku označim rečenicu, ispravim na ovakav način, zapamti to i iskoristi to kao nešto što možeš da provežbaš jer to je nešto što pravi veliku razliku u konverzaciji.

Ako nisi član English Lane škole a želiš da nam se priključiš, želiš da učiš engleski preko interneta, pozivam te da pogledaš na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi ili možeš potražiti English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve informacije o tome kako možeš da se prijaviš.

Nadam se da ti je ova epizoda bila korisna i da ćeš uspeti da iskoristiš ovo što si sada naučila kada budeš sledeći put pričala na engleskom. Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde