fbpx

053 – Najbitnije o modalnim glagolima u engleskom

by | Jul 7, 2021

U ovoj radionici, saznaćete nekoliko bitnih stvari o modalnim glagolima, i ovo će biti odličan uvod o modalnim glagolima, što će vam omogućiti da kasnije bolje razumete značenja i kako da ih upotrebite u konverzaciji.

Preslušaj epizodu ispod i kreni sa učenjem modalnih glagola:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričamo o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ova epizoda će biti poslednja u nizu epizoda u trećoj sezoni English Lane podkasta, i zato želim da sa tobom podelim nešto posebno. U pitanju je snimak jedne od radionica koje su dostupne u English Lane školi.

Radionice u  English Lane školi se odvijaju uživo i u pitanju su video prezentacije, gde analiziramo neku od tema i nešto što je vezano za učenje engleskog jezika. I nakon toga uvek imamo praktični deo, gde polaznice dobijaju priliku da vežbaju to što su naučile u okviru radionice kroz praktični zadatak, kroz konverzaciju, odgovaranje na pitanja.

I to je nešto što ćeš čuti da ja pominjem u okviru ove radionice tako da nemoj da te zbuni, to je u pitanju vežba koju smo mi radili nakon ove prezentacije. Ako u nekom trenutku ne znaš tačno na šta mislim, ili čuješ da ja pominjem da nešto na ekranu treba da se pogleda, imaj u vidu da je ova radionica dostupna članovima škole u video formatu i da oni gledaju pred sobom prezentaciju dok slušaju. Ali i bez toga ćeš moći vrlo lako da pratiš prezentaciju.

Ja sam pročitala sve primere, tako da ćeš u svakom trenutku znati na šta mislim, i zašto objašnjavam neko pravilo, odnosno zašto pominjem neki primer.

Tema ove radionice su modalni glagoli, i ova radionica predstavlja prvi deo, odnosno uvod u učenje o modalnim glagolima, gde ćeš naučiti neka osnovna pravila kada su u pitanju modalni glagoli. A na kraju radionice ćeš čuti i deset praktičnih primera, odnosno rečenica koje će ti biti korisne za konverzaciju i u kojima se koriste modalni glagoli. Preslušaj sada snimak, čujemo se na kraju.

Danas ćemo pričati o modalnim glagolima i ovde vidite u zagradi prvi deo, to znači da će ovo biti početak te priče o modalnim glagolima, ima tu još. Ali, u ovoj prezentaciji ćemo se fokusirati na opšta neka pravila o modalnim glagolima. Kasnije ćemo analizirati, u sledećoj prezentaciji, svako od njih pojedinačno i baviti se nekim naprednijim načinima i upotrebama. A ovde ćemo početi sa nekim univerzalnim pravilima koja će vam pomoći da upotrebite modalne glagole.

Prvo ćemo početi o tome šta su modalni glagoli. Modalni glagoli su jedna posebna vrsta glagola u engleskom i to su nepotpuni glagoli. Ti glagoli ne mogu da se koriste samostalno i u najvećem broju slučajeva se neće koristiti samostalno. Recimo, kada kažete: ja moram. Uvek očekujete nešto, šta mora neko. Prosto nedorečeno je kada kažete takav glagol, kada upotrebite. Ili recimo: ja mogu. Opet nedostaje vam dalji kontekst, šta neko može, kad neko kaže ja mogu. To su modalni glagoli, oni su nepotpuni. To znači da oni zahtevaju glagol posle njih. Šta ta osoba može, šta treba ta osoba da uradi, i zato se zovu modalni  glagoli i potreban im je glagol iza njih.

I should help them – treba da im pomognem. Imamo glagol help.

She can’t speak French – ona ne ume da govori francuski. Treba vam ovo speak.

You must tell us the truth – moraš nam reći istinu. Opet imamo ovaj glagol tell.

Postoji poseban slučaj kada nećete koristiti glagol posle modalnog glagola i to je ovaj u kratkim odgovorima. To je bas izuzetak nekad.

Should you call her? Yes, I should.

To je kratak odgovor, i u tom slučaju nećete upotrebiti glagol posle modalnog glagola ali to je vrlo specifična situacija i ne javlja se baš tako često. U najvećem broju slučajeva ćete upotrebiti glagol posle modalnog glagola.

U engleskom nema previše modalnih glagola, tako da je to olakšavajuća okolnost. I zapravo ne koriste se svi ovi toliko često. Ali, ovo su svi koji postoje i koje treba da zapamtite. Znači, svi ovi glagoli su specifični i učićete ih postepeno. Nema potrebe da ih odjednom sve ovako zapamtite, već ćete kako krenete sa učenjem, učiti jedan po jedan.

Prvo ćete učiti glagol can, pa onda glagol could, pa must, pa have to, i tako redom. Kada naučite sve glagole tako pojedinačno onda je bitno da dalje analizirate upotrebe tih glagola i kako se međusobno razlikuju. Ali, ovo su ti glagoli koje je potrebno da zapamtite.

Sada ćemo krenuti sa karakteristikama modalnih glagola, šta je to ono što je univerzalno za sve modalne glagole.

Prvo, ne dobijaju nastavak.

Kada imate modalni glagol, nikada nećete upotrebiti nastavak. Pre svega mislim na nastavak -s za treće lice jednine, za Present Simple, ali ni jedan drugi nastavak. Click To Tweet

Kada imate modalni glagol, nikada nećete upotrebiti nastavak. Pre svega mislim na nastavak –s za treće lice jednine, za Present Simple, ali ni jedan drugi nastavak. Nećete upotrebiti ni nastavak –d ili –ed. Nećete ni nastavak –ing. Znači to su sve nastavci koji postoje, koji se dodaju na neke glagole, u nekim situacijama. Ali kada su u pitanju modalni glagoli, ne možete upotrebiti nastavak. Recimo, za prošlo vreme nastavak –d ili –ed da napravite od glagola prošlo vreme.

Modalni glagoli ne prave prošlo vreme na taj način. Postoji način da se napravi prošlo vreme, o tome ćete učiti kasnije. Ali sada je bitno da zapamtite, kada imate modalni glagol, taj modalni glagol ostaje isti, čak i ako slažete vremena, ako imate indirektni govor, ako imate pasiv, gde isto idu promene, modalni glagol ostaje isti.

 Ovo je jedan primer:

She might arrive on time – ona će možda stići na vreme.

Might nije oblik koji ćete koristiti, to je samo jedan primer, ali kažem to važi za sve modalne glagole, nikada ne dodajete nastavak.

Drugo pravilo je da iza modalnih glagola uvek sledi infinitiv bez to. To je isto vrlo važno zapamtite. Opet, bez obzira šta pokušavate da kažete, bez obzira da li se odnosi na prošlost, na sadašnjost. Bez obzira da li je upotrebljen taj modalni glagol u indirektnom govoru, pasivu, posle modalnog glagola mora da se upotrebi infinitiv. Za sada je bitno da zapamtite da postoji infinitiv to je osnovni oblik glagola bez to. Imamo be, ski, drive, eat, have, drink, bilo koji glagol upotrebljen kao osnovni oblik.

Kasnije ćete naučiti da u engleskom postoji i perfektni infinitiv i Continuous infinitive. To su neke naprednije stvari koje sada nisu bitne ali i to su vrste infinitiva i to je nešto što može da se upotrebi posle modalnog glagola i ništa drugo. Ne može da se upotrebi skiing, I can skiing. I can’t ski. Ništa od toga ne može, posle modalnog glagola infinitiv mora da se upotrebi. Za sada vi znate jedan infinitiv, većina vas, neko je možda stigao do nekih drugih infinitiva ali za sada to vam je bitno. To je prva kolona onih glagola a kasnije ćete učiti i ostale vrste infinitiva.

Jedini izuzetak, zapravo nije izuzetak nego to je takav modalni glagol, imamo have to i ought to. To su dva modalna glagola koji već u sebi imaju to. Tako da nemojte da vas to zbuni, to to je deo modalnog glagola, ne dodaje od to go. Pogledajte treći primer:

You have to go with us. To se ne dodaje to go, nego je to to deo modalnog glagola have to pa se na to dodaje infinitiv. To nemojte da vas buni, zato što je takav modalni glagol koji već u sebi ima infinitiv. To je pravilo za glagole koji slede.

Imali smo dva pravila, jedno je da modalni glagoli ne dobijaju nastavak, a drugo je da posle modalnog glagola uvek upotrebljavate infinitiv.

Treće pravilo je da se upitni oblici grade inverzijom.

Kada imate modalni glagol, vama ne treba pomoćni glagol da napravite vreme. I uopšte nemojte da razmišljate previše, ako vidite modalni glagol u potvrdnoj rečenici, želite da napravite upitnu, samo zamenite mesta. Vrlo je jednostavno. Bez obzira koji glagol.

Will you help us? To je bilo I will help you.

Could you hold this box for me? You could hold this box for me.

 Samo je tu inverzija.

Jedini izuzetak je have to. Neke gramatike kažu da je have to modalni glagol, neke kažu da nije. Ponaša se, svakako, kao modalni glagol kada je upotreba u rečenici, znači morati. Ali upitne rečenice se grade kao za Present Simple, potreban vam je do, pomoćni glagol.

Do you have to go to work?

Have to je jedini modalni glagol u engleskom koji je specifičan po tome što ima karakteristike i modalnih glagola i običnih glagola. Karakteristike modalnih glagola se odnose na značenje njegovo i na njegovu upotrebu. A karakteristike običnih glagola ima kada se misli na građenje tog glagola, to jest kako se gradi upitan i odričan oblik.

U ovom slučaju imamo:

Do you have to go to work? Upitan oblik korišćenjem glagola have to, tj. korišćenjem glagola koji je modalni glagol.

Sad opet imamo univerzalno pravilo za sve modalne glagole osim za glagol have to.

Odrični oblici se grade tako što se doda not na modalni glagol. Opet vam ne treba nikakav drugi pomoćni glagol, nikakve nastavke ne dodajete, samo dodate not na modalni glagol.

He can’t play the guitar.

You should not leave the window open.

Možete i pune i skraćene oblike, svejedno je. I jedini izuzetak, have to:

You don’t have to work on Sundays. Ne moraš da radiš nedeljom.

Tu imamo glagol have to, i odričan oblik se gradi tako što se doda pomoćni glagol do i not. Dakle, kao za Present Simple vreme.

Još jedna stvar kada je u pitanju odričan oblik. Kao što znate postoje puni i skraćeni oblici.

Should not – puni oblik. Shouldn’t – skraćeni oblik.

Glagol can je  jedini glagol u engleskom koji ima drugačiji puni oblik. Njegov pun oblik je cannot, spojeno. To je puni oblik, piše se spojeno. A can’t je u skraćenom obliku. Zapamtite, to je jedini izuzetak, gde pun oblik pišete spojeno cannot.

Čemu služe modalni glagoli?

Verovali ili ne, modalni glagoli su jako korisni u konverzaciji. Vrlo je važno, recimo, kada pišete neki imejl, pogotovo u poslovnoj komunikaciji, neophodno je da koristite modalne glagole, tj. ne možete to drugačije da kažete, a da ne upotrebite modalne glagole. Takođe, modalni glagoli se vrlo često koriste kao zamena, tj. da budete malo ljubazniji kada nešto pitate.

Recimo, ako hoćete da kažete:

I want to talk to the manager. Želim da razgovaram sa menadžerom.

Kada dođete, imate neki problem, želite da vratite neki proizvod u prodavnici. S jedne strane možete da kažete:

I want to talk to the manager. A s druge strane, ovo što ćete verovatno češće reći:

I would like to talk to the manager.

I would like umesto want. To je mnogo ljubazniji način, i to je nešto što u engleskom mnogo više koriste, pogotovo kada je su tako neke formalne situacije, kada je prepiska u poslovnoj komunikaciji. Vrlo često se za neke stvari koje biste inače možda rekli na jednostavniji način, koriste se modalni glagoli, zato što se smatra da se na taj način ljubaznije obraćate nekome.

Značenja koja postoje kod modalnih glagola se mogu podeliti u nekoliko kategorija. Mi ćemo detaljnije o ovim kategorijama govoriti u narednoj prezentaciji.

Ali tu su:

-mogućnost,

-savet,

-sigurnost,

-zahtev.

Dakle, to su neke situacije gde ćete vi koristiti modalne glagole da iskažete da je nešto moguće, odnosno nije moguće. Da date savet šta neko treba, ne treba da uradi itd. Detaljnije o ovim upotrebama ćemo u narednoj radionici.

Sada ćemo pogledati deset rečenica u kojima se koriste modalni glagoli, i velike su šanse da ste vi već videli ove rečenice u nekom trenutku, negde ste sreli neku rečenicu, i da vidite kako su modalni glagoli prisutni i koliko su korisni.

I can swim. Umem da plivam.

Glagol can inače znači moći, ali kada mislite na veštinu neku onda vrlo često taj glagol prevodite umeti. I can swim – umem da plivam.

Can I call you later? Mogu li da te pozovem kasnije?

 –Could you help me? Da li bi mogao da mi pomogneš?

U ovoj rečenici možete reći i can. Can you help me? Isto je dobra rečenica, isto se odnose na sadašnjost i jedna i druga. S tim da je could ljubaznije. Could you help me – da li bi mogao da mi pomogneš je ljubaznije nego can you help me. Tako da to ćete koristi ako govorite sa nekim koga poštujete, ako je neko stariji od vas, nadređeni u firmi ili tako nešto. Tada je potrebno da zvučite ljubaznije i onda upotrebljavate could.

I may be home late. Možda ću kasniti.

Obratie pažnju na ovo may be – možda ću. Piše se odvojeno a maybe je posebna reč i nema veze sa modalnim glagolima.

-I must go now. Moram da idem sada.

You should call them. Treba da ih pozoveš.

I would love to help you. Volela bih da ti pomognem.

Isto i ovde možete reći I want to help you – želim da ti pomognem, ali ovo zvuči malo ljubaznije I would like to help you. Recimo nekome možete reći: I would like to see you soon – volela bih da te vidim uskoro. Isto ljubaznije nego want.

You mustn’t forget your passport. Ne smeš da zaboraviš pasoš.

Ovo je jedini glagol koji menja značenje kada postaje odričan you mustn’t znači ne smeti, a must inače znači morati.

That can’t be truth. To ne može biti istina.

I might join you later. Možda vam se pridružim kasnije.

To su neki primeri gde upotrebljavate modalne glagole, kažem detaljnije o svim ovim značenjima, kada da upotrebite šta i kako da koristite kada se odnosi nešto na sadašnjost kada na prošlost, detaljnije o tome ćemo u narednoj  prezentaciji. I sada ćemo u nastavku da vežbamo konverzaciju koristeći modalne glagole, tj. odgovaraćemo na pitanja, a svako od tih pitanja u sebi ima neki modalni glagol. I onda ćemo da probamo da upotrebimo te modalne glagole u konverzaciji.

Nadam se da ti je ova lekcija bila korisna i da ti je pomogla da shvatiš šta su modalni glagoli i kako treba da pristupiš učenju kada su u pitanju modalni glagoli. Ovakve radionice redovno organizujemo u mojoj školi koja se zove English Lane, i ovu radionicu možeš pratiti kao dodatnu aktivnost pored osnovnog kursa koji pohađaš. Možeš pratiti radionicu uživo i učestvovati u praktičnom delu, da uradiš zadatak ili možeš pogledati snimak radionice kasnije kada tebi odgovara.

Ako želiš da se priključiš English Lane školi i kreneš sa učenjem preko interneta, na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link gde možeš pogledati više informacija, ili potraži English Lane onlajn škola, videćeš stranicu o školi, sve informacije o načinu kako funkcioniše učenje i kako možeš da se prijaviš.

Na kraju ove treće sezone ima već  veliki broj epizoda koje su objavljene, tako da predlažem da u toku ove pauze, koju ćemo imati, malo preslušaš ostale epizode koje nisi preslušala, jer to je nešto što će ti sigurno biti korisno kada je u pitanju učenje engleskog jezika, posebno u situaciji  kada ne želiš da praviš pauzu i želiš da nastaviš da stalno slušaš nešto novo kada je u pitanju engleski jezik i da dobiješ razne ideje kako možeš usavršavati engleski jezik.

Hvala ti što slušaš podkast redovno i čujemo se uskoro u sledećoj sezoni sa novim epizodama.

 Ja sam Zorana Radović. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde