007 – Sve razumem ali ne znam da odgovorim

by | Jun 24, 2020

U ovoj epizodi želim da govorim o jednom problemu koji imaju mnogi koji uče engleski jezik.

A to je: sve razumem ali ne znam da odgovorim.

Preslušaj epizodu ispod u kojoj ću pričati o 4 problema koji dovode do toga i kako da ih rešiš:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zorana Radović: Zdravo ja sam Zorana Radovic, profesor engleskog jezika i književnosti i osnivač onlajn skole English Lane. Ovo sto slušaš je English Lane podkast gde govorim o korisnim savetima za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi želim da govorim o jednom problemu koji imaju mnogi koji uče engleski jezik. A to je: sve razumem ali ne znam da odgovorim. To je jedan problem sa kojim mi se mnogi obraćaju i pitaju me šta da rade u toj situaciji. Ali, da bi uspela da rešiš tu situaciju i da bi uspela da prevazidjes taj problem moraš da shvatiš da postoje 4 problema koji dovode do ovoga i ta 4 problema moraš da rešiš, da bi uspela da prevazidjes to, da bi uspela da osim sto razumeš – uspela i da odgovoriš nekome.

Prvi problem koji te verovatno sputava je sto ne znaš nešto dovoljno dobro. Dakle, možda si ti i već dobila neki sertifikat da si na nekom nivou itd. Ali vrlo cesto postoje neki problemi koji te sputavaju da praktično upotrebiš jezik. Recimo ako znaš vremena, možda ne znaš da upotrebiš predloge u rečenicama. Ili, nisi sigurna kako se gradi upitan oblik ili taj red reci te zbunjuje. Tako neke sitnice koje tebe sputavaju da govoriš. To znaci da moraš da kreneš lepo i organizovano sa učenjem.

Nemoj misliti da ćeš odmah da kreneš na časove konverzacije i da ćeš da rešiš problem, da ćeš odjednom magično da progovoriš. Jer ne mozes da progovoriš ako ne znaš pravila, ako ne znaš ni kako se neko vreme gradi, ako ne znaš reci, ako ne znaš kako se koriste predlozi, prilozi itd. Prosto, slušaćeš konverzaciju, pomoći će to tebi u nekoj meri ali neće ti pomoći da ispraviš svoje greške ako ne vidiš lekcije, ako ne naučiš pravila.

Drugi problem koji se javlja je sto ne znaš praktično da primeniš jezik. Šta to znaci? Ti recimo naučiš kako se gradi Present Simple. I ti recimo ako imaš vežbanje u kome su rečenice u kojima je izostavljeno vreme, ti znaš da upotrebiš Present Simple. I to je okej, ti ćeš uraditi test i dobićeš dobru ocenu na tom testu. Ali to sto uradiš, to vežbanje ne znaci da ti znaš Present Simple. Znaš kako se gradi, ali pitanje je da li znaš kako se koristi. I to sam primetila kao veliki problem, ljudi koji dodju recimo cak i do B1 nivoa, vrlo cesto znaju vremena u smislu da znaju kako se grade ali nemaju predstavu kako da upotrebe ta vremena. I onda kada dodje konverzacija, prosto osoba nije sigurna kako da upotrebi ta vremena i to sto znaš. Onda recimo čujem primere poput: I get up at 6. I drinking tea before breakfast.

U drugoj već rečenici niti je dobro upotrebljeno vreme, niti je tacno upotrebljeno vreme. Znaci, nije ni dobro upotreba nije ni dobro gradjenje vremena, ni jedno ni drugo. Kada učiš engleski, bilo šta. Ovo se ne odnosi samo na vremena nego na sve sto učiš u engleskom jeziku, vrlo je bitno je da to primeniš. Ta praktična primena jezika je vrlo bitna. Jer šta je ta praktična primena, to je zapravo konverzacija, bilo u pisanom ili usmenom obliku. To je ono zbog čega ti učiš jezik, da primeniš jezik u konverzaciji i sve sto učiš, bilo da su to vremena, članovi, predlozi, nove reci, izrazi, šta god – bitno je da to upotrebiš u konverzaciji. Da upotrebiš da nešto kažeš, opišeš, prepričaš itd. To je najbolji način da aktivno koristiš jezik.

Sledeći problem, treći problem po redu, zbog koga ti se dešava da razumeš nekoga šta govori na engleskom a da ne znaš da odgovoriš je sto ti sama ne vežbaš dovoljno. Kao i za sve veštine, za učenje engleskog jezika neophodna je vežba. Vrlo je bitno da koristiš jezik i da vežbaš aktivno svakog dana, svakog drugog dana – da redovno imaš neki ritual kada vežbaš i da obnavljaš sve ono sto učiš.

Nije dovoljno samo da prodjes kroz lekciju i da kažeš da si je naučila, već je neophodno da se vraćaš na tu lekciju, da radiš vežbanja koja će ti pomoći da proveriš to naučeno iz te lekcije, bez obzira sto si tu lekciju možda učila pre tri meseca, neophodno je da to znaš. Jer ni jednu lekciju koju učiš na engleskom, ne učiš samo da bi je naučila, ne učiš je zbog testa ili eto zato sto je to propisano nekim programom itd. već ti zapravo učiš da to primeniš. I onda je vrlo bitno da moraš da vežbaš to sto učiš i da obnavljaš redovno da bi onda kasnije znala sve to da upotrebiš.

Vežba je posebno bitna za konverzaciju zato sto mnogi osećaju taj strah kada treba da govore na engleskom. To je nešto sto je sasvim normalno ali ne smeš da dozvoliš da te taj strah sputa. Moraš da se potrudiš da izgovoriš makar jednu, dve, tri rečenice koliko god možeš u tom trenutku i da vežbaš na taj način, da aktivno koristiš jezik jer to je ono sto će te pomeriti ka tom cilju da i ti odgovoriš na engleskom.

Dakle, ne možeš da samo učiš i učiš, i onda očekuješ da kada se pojaviš negde ti znati da govoriš na engleskom, jer to ne ide tako. Moraš da vežbaš i to je proces i to je proces koji traje. Sve ovo sto pričam nije vezano za odredjeni nivo. Tebi ne treba odredjeni nivo da bi ti pričala na engleskom.

Konverzacija mora da bude deo učenja engleskog od samog početka. Cak i početnik, neko ko tek kreće sa učenjem engleskog jezika čim nauci prve reci, prve glagole, već može da kaže o sebi nešto, da opise svoj dan, da kaže kako se zove, odakle je, šta voli šta ne voli. To su neke vrlo jednostavne konstrukcije koje ćeš moći da izgovoriš na engleskom jeziku i koje će zvučati tacno i razumeće te neko sa kim razgovaraš na engleskom, šta si rekla. A bez obzira sto si ti na početnom nivou.

Konverzacija mora da bude deo učenja engleskog od samog početka. Click To Tweet

Okej, to su bila 3 problema koja te sputavaju da govoriš na engleskom i postoji još jedan problem koji se javlja, a to je da je osoba suviše ambiciozna u onome šta želi da kaže na engleskom. Šta to znaci? Kada želiš nešto da kažeš na engleskom i kada te neko nešto pita na engleskom, ti želiš da odgovoriš onako kako govoriš na svom maternjem jeziku. To vrlo cesto znaci da ti želiš da upotrebiš neke složene konstrukcije, duže rečenice, verovatno ćeš želeti da upotrebiš pasiv, slaganje vremena, povezivanje rečenice veznikom itd. A to su sve neke stvari koje ti nećeš naučiti na početnom nivou učenja engleskog jezika i to ne treba da te sputa.

Kada kreneš sa učenjem engleskog jezika, vrlo je bitno da budeš svesna toga da nećeš moći da izgovoriš te rečenice u tom trenutku i da je to u redu. I ne treba da pokušavaš, jer ćeš vrlo verovatno napraviti grešku, zato sto nisi naučila pravila, tj. nisi stigla dotle sa pravilima.

Evo sada ću ti objasniti na primeru, šta su to složene odnosno komplikovane rečenice. U okviru jednog od kurseva koje pohadjaju polaznici u mojoj skoli zadatak je bio da napisu rečenicu na maternjem jeziku o nekoj slici, i onda da se vrate kroz 4 nedelje i da napisu takve rečenice na engleskom jeziku. I dešava se vrlo cesto da polaznici napisu nešto sto bi zaista rekli o toj slici. Ne razmišljaju o tome da je to suviše složeno i kompleksno. Recimo, rečenica je bila: Crveni automobil je parkiran u dvorištu. Ta rečenica sama po sebi nije vrlo komplikovana i to je nešto sto biste zaista rekli o slici. To je potpuno u redu, ali problem je sto je u toj rečenici upotrebljen pasiv. Pasiv je nešto sto ćeš koristiti mnogo kasnije, na mnogo naprednijim nivoima. Kada kreneš sa učenjem engleskog jezika, realno prućiće meseci dok ti dodješ do te lekcije u gramatici i ti nećeš uspeti to da kažeš u početku.

Umesto toga probaj da se fokusiraš na jednostavnije rečenice, na jednostavnije fraze. Umesto da kažeš: Crveni automobil je parkiran u dvorištu …reci samo: Crveni automobil je u dvorištu. To je nešto sto ćeš odmah naučiti, glagol to be je prvi glagol koji ćeš naučiti kada kreneš sa učenjem engleskog jezika i vrlo lako ćeš uspeti da ovu rečenicu izgovoriš a da ona bude tacna. I to je poenta, probaj ono sto želiš da parafraziraš, da kažeš na jednostavniji način ali da znaš da to sto govoriš, da je to tacno. Da ne grešiš, da ne praviš neke greške poput reda reci, da ne budeš u situaciji da nisi sigurna koje vreme da upotrebiš. Kao u ovoj situaciji, recimo ova osoba neće uspeti ovo da kaže na engleskom, jer ne zna pasiv niti je sada vreme da nauci pasiv.

Kada kreneš sa učenjem engleskog, bez obzira sada na kom si nivou, uvek se potrudi da rečenice ako ti zvuče suviše komplikovano, ako vidiš da ne možeš to da kažeš sa sigurnošću na engleskog, uvek probaj da kažeš jednostavnije, kraće rečenice. I onda ćeš biti sigurna da su takve rečenice koje izgovaraš tacne. I nemoj da se oslanjaš na ono sto kažu „razumeće mene neko cak i ako izgovorim nešto sto nije gramatički pravilno“ jer ti ne želiš da učiš na engleski na takav način. Učenje na takav način stvara dosta nesigurnosti i vodi upravo ka tome da ti razumeš nekoga, a da ne znaš da odgovoriš.

4 problema koje moraš da rešiš da bi uspela da odgovoriš nekome, ne samo da razumeš već i da odgovoriš je to da učiš na pravi način, da učiš praktično, da primeniš ono sto koristiš, da vežbaš jezik redovno, da koristiš jezik u pisanoj i usmenoj konverzaciji kako god ali da vežbaš sto vise. I da budeš svesna onoga sto znaš u tom trenutku. Ako nešto zvuci suviše komplikovano, uvek kreni sa jednostavnijim rečenicama. Vremenom će te rečenice biti složenije, biće vise reci, biće raznovrsnijih reci ali sada u tom trenutku gde se nalaziš bitno je da ono sto govoriš jeste tacno.

Nadam se da su ti ovi saveti korisni i da shvataš kako razmišljati na ovakav način o učenju engleskog jezika jeste siguran put da ti aktivno koristiš jezik. To je vrlo bitno, shvati da je razumevanje tek prvi deo učenja engleskog jezika. To je pasivno znanje i to ne znaci da ti znaš jezik. Cak i ako razumeš mnogo toga to znaci da ti znaš jezik i da si na bilo kom nekom nivou koji misliš u tom trenutku, već jednostavno moraš da aktivno koristiš ti jezik, da bi i ti imala dobre rezultate i da bi ti mogla da koristiš jezik u pisanoj i usmenoj komunikaciji.

Na kraju želim da te pozovem da se učlaniš u moju onlajn školu. U pitanju je English Lane onlajn škola za učenje engleskog jezika, gde ćeš moći da učiš od kuce i dobiti priliku da od samog starta primenjuješ aktivno engleski jezik i da koristiš sve materijale koje imaš da odmah kažeš nešto na engleskom, da napišeš nešto na engleskom i da jednostavno od samog starta imaš mogućnost da upotrebiš ono sto naučiš. Videćeš odmah rezultate i to je ono sto će te motivisati da učiš dalje.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast, videćeš link ka školi ili jednostavno ukucaj English Lane onlajn škola i vrlo lako ćeš pronaći sve informacije o skoli.

Moje ime je Zorana Radovic i čujemo se uskoro. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde