067 – Kako da učiš iz svojih grešaka?

by | Nov 24, 2021

U ovoj epizodi, naučićeš kako da razumeš svoje greške koje praviš dok učiš engleski, kako da se postaviš prema tim greškama i kako da iz njih naučiš.

Ovo će ti pomoći da i greške vidiš kao dodatnu priliku za učenje i bolje razumevanje engleskog.

Preslušaj epizodu ispod o vrednosti sagledavanja sopstvenih grešaka:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podcast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika. Tema ove epizode biće greške i kako da učiš od svojih grešaka.

Pre nego što počnemo o ovoj temi želim sa tobom da podelim jedan citat koji mi se jako dopao, “It’s how you deal with failure that determines how you achieve success.” Ovaj citat govori o tome da način na koji rešavaš greške, odnosno kako prilaziš nekom problemu, zapravo određuje način na koji ćeš ostvariti uspeh. Mislim da je to potpuno primenljivo kada je u pitanju učenje engleskog.

Prva stvar koju treba da zapamtiš kada su u pitanju greške je da su greške sastavni deo učenja što znači da koliko god da se posvetiš učenju i koliko god da pažljivo pratiš svaku lekciju i lepo radiš, redovno radiš, pre ili kasnije napravićeš neku grešku i to nije ništa strašno. To se dešava i sasvim je normalno da ćeš napraviti neke greške. Videćeš sada u nastavku zašto je to zapravo veoma dobro za tebe.

Nedavno je jedna polaznica u mojoj školi radila test i nakon toga mi je poslala poruku da je napravila glupe greške. Zapravo, te greške meni su pokazatelj toga šta ona zna, kakve nesigurnosti ima i zapravo mi mnogo bolje pomažu da procenim kako ona može dalje da nastavi sa učenjem, da li joj treba pomoć u nekim delovima. Te greške uopšte nisu glupe, zapravo su veoma korisne.

Takođe je bitno da napraviš razliku kada su u pitanju greške, postoje dve vrste. Prva vrsta su greške koje se slučajno dešavaju. Recimo, znaš kako se piše neka reč, ali si izostavila neko slovo. To ne znači da ti neznaš to nego jednostavno desilo se da si u brzini pogrešno napisala.

Ili može, recimo, da ti se desi da zaboraviš nastavak za treće lice jednine u sadašnjem vremenu i čak, recimo, znaš ti to pravilo, ali desilo ti se, recimo, da napraviš tu grešku, da izostaviš taj nastavak. To nije nikakav problem dok god ti znaš pravilo i znaš, svesna si svoje greške.

Ovakve greške se posebno dešavaju u konverzaciji. Kada treba da pričaš sa nekim na engleskom normalno je da će se potkrasti takve greške i da ćeš izgovoriti neku reč možda nepravilno, da ćeš možda izostaviti nešto. To se dešava, onako izleti ti nekad takav propust i to nije ništa strašno.

Druga vrsta su greške koje praviš kada nešto ne znaš i takve greške su malo već ozbiljnije. To je nešto što tebi treba da bude pokazatelj da moraš da se vratiš da nešto bolje naučiš. Recimo, ako nisi naučila neko pravilo i sada pišeš neku rečenicu i ta rečinica ti je ispravljena i ti vidiš grešku, ali ne znaš zašto si pogrešila, tu postoji problem. Ti moraš da razumeš tu grešku, moraš da shavtiš zašto si pogrešila da onda tu grešku ne bi napravila kasnije.

Ako ti se, recimo, desi da si sada napravila neku grešku i razumeš otprilike zašto si to pogrešila ali kroz par dana, par nedelja napraviš opet istu grešku, to ti je pokazatelj da ipak nisi to dobro naučila i da moraš da se vratiš jer te greške, ustvari, pretstavljaju neke tvoje nesigurnosti.

Kako napreduješ sa učenjem te nesigurnosti ostaju ako ih ne ispraviš, odnosno ako se ne vratiš da naučiš nešto što si propustila, onda pre ili kasnije to će tebi pretstavljati problem kada treba dalje da učiš nešto, kada treba na osnovu toga, kada treba to recimo da upotrebiš u nečem drugom, u konverzaciji, to će ti biti problem.

Zato je bitno da naučiš da identifikuješ greške i da rešiš takve probleme, odnosno da pronađeš lekcije koje će ti pomoći da te greške ispraviš ili da nekoga pitaš za pomoć.

Na ovo se odmah nadovezuje i moj sledeći savet za tebe, a to je da naučiš da voliš svoje greške. Greške su pokazatelj da nešto nisi lepo naučila, da je ostala neka nesigurnost. To je nešto što će tebi pomoći, zapravo, da bolje naučiš engleski jezik zato što će ti to pokazati da treba da se vratiš, da nešto nisi dovoljno uvežbala.

Onda, ako to uradiš, ti ćeš onda moći da nastaviš dalje mnogo sigurnija i mnogo će biti bolji tvoji rezultati koje ćeš postići jer ćeš kroz te svoje greške uvideti šta nisi naučila i kada treba da se vratiš, kada treba da obnoviš. To je nešto što odlično utiče na tvoje znanje.

Na kraju još jedan savet je da naučiš da učiš iz svojih grešaka. Osim što su greške pokazatelj da nešto nisi lepo naučila, greške mogu biti i odlična prilika da naučiš nešto i da možda proširiš svoje znanje o nekoj temi.

Osim što su greške pokazatelj da nešto nisi lepo naučila, greške mogu biti i odlična prilika da naučiš nešto i da možda proširiš svoje znanje o nekoj temi. Click To Tweet

To je meni, recimo, u zadacima koje šalju polaznice u mojoj školi odlična prilika da njima pokažem neke stvari na koje recimo možda nisu obratile pažnju, a nešto što zaista utiče na njihovo znanje, pogotovu kasnije kako napreduju dalje sa učenjem.

Evo sada jedne situacije gde sam ja iskoristila jedan primer da polaznici objasnim razliku izmedju određenog i neodređenog člana. Zadatak je bio da prevede rečenicu, “Ovo je zgrada gde ja živim.” Ona je napisala, “This is a building where I live.” Ta rečenica iako je tačna, taj član nije dobro upotrebljen zato što je neodređen, ispred pojma koji je iz nastavka rečenice vidi se da je određen.

Znači zgrada je određena zato što u nastavku piše detaljnije o toj zgradi, odnosno pojam je poznat. Zato je u toj situaciji mnogo bolje da upotrebi određeni član the. “This is the building where I live.” 

 Iako ovo nije nikakva posebna greška i rečenica bi bila tačna i da je napisala neodređeni član, ipak je ovo bila odlična prilika za nju da razume zašto je član određen i neodređen, odnosno kako je pojam određen, neodređen i kako utiče to na izbor člana.

To je nešto što ona može posle da upotrebi kada god piše neki primer, kada radi prevod, kada radi konverzaciju, šta god, može da primeni to pravilo i da razmišlja na taj način o upotrebi članova.

Imala sam još jedan primer kada je u pitanju upotreba članova. Rečenica je glasila ovako, “There is no heating in the our apartment.”  Ovu rečenicu sam iskoristila kao priliku da objasnim polaznici da je ovo situacija kada ona ne može da upotrebi član, da se član nikada ne koristi ispred prisvojnog prideva, odnosno nikada neće biti u jednoj rečenici the our appartment zato što su i jedno i drugo determinatori i ne koriste se jedno do drugog.

Znači biće in our appartment, ili mogla je da napiše in the appartment. Ne može da upotrebi i jedno i drugo ispred jedne imenice. To je pravilo koje je ona naučila kroz ovaj primer. Zahvaljujući tome što je napravila ovu grešku ona je sada naučila ovo pravilo i znaće da to upotrebi kasnije.

Kada pominjem polaznice, mislim na polaznice u mojoj onlajn školi koja se zove English Lane i ako želiš možeš da nam se priključiš. Na ovoj stranici gde sllušaš podkast ostaviću link ili možeš potražiti English Lane onlajn škola.

U pitanju je onlajn učenje koje se odvija putem naše platforme gde ja imam mogućnost da polaznicama pregledam zadatke i da im pružim povratnu informaciju tokom njihovog napretka, tako da sve aktivnosti koje rade ja pregledam i pratim njihov napredak i imam priliku da im ukažem na ovakve greške koje one mogu napraviti i na vreme im skrenem pažnju da na nešto treba da se vrate, ili jednostavno pojasnim neke stvari zato što je to bitan deo učenja. To je nešto što tebi savetujem bez obzira koji način učenja koristiš.

Treba da uvek sagledaš sve tvoje greške i da ne vidiš to kao, recimo, “Okay, videla sam greške. Da, trebalo je odgovor pod A, ja sam zaokružila pod B,” To nije poenta jer tu ništa nisi naučila iz tih grešaka i takva greška je vrlo verovatno da će se pojaviti ponovo.

Zato je bitno da naučiš da su tvoje greške sastavni deo učenja, da zapravo treba da voliš te greške jer je to prilika da vidiš da li si dobro nešto naučila, da proveriš sebe da li si zaista na pravom putu. Da naučiš da učiš kroz te greške, odnosno da naučiš kako ćeš da ispraviš te nedoumice koje si možda imala.

Tvoj pristup kada su u pitanju greške ako želiš da učiš efikasno i kvalitetno treba da izgleda ovako.

Prvo, identifikuj grešku. znači pronađi gde si pogrešila.

Druga stvar, zapitaj se zašto si pogrešila, zašto si napravila tu grešku.

Treća stvar, pogledaj koji je tačan odgovor.

Četvrto, proveri zašto je to tačan odgovor a nije ono što si ti napisala.

Imaj u vidu da postoje situacije kada može biti više tačnih odgovora, kada neka rečenica može da se kaže i na jedan i na drugi način. Bitno je da znaš da li je tvoj način ispravan i ako nije kako glasi ispravan način da nešto kažeš na engleskom.

Da bi dobila ovu informaciju, da bi utvrdila gde je greška i zašto je greška, moraš ili da se vratiš na neku od prethodnih lekcija gde je to objašnjeno ili moraš da pitaš nekoga za pomoć.

Ono što ne smeš da uradiš je da ignorišeš tu grešku i da kažeš, “Okay, nisam trebala ovaj odgovor da zaokružim, trebala sam ovaj. Okay, jasno mi je to.” Bez razumevanja zašto si to uradila vrlo je verovatno da ćeš napraviti tu grešku ponovo.

Kada učiš za sebe, kada učiš da koristiš engleski u konverzaciji, ne bi smela da se zadovoljiš nekim procentom od recimo 60%, 70% urađenih tačnih odgovora, a da ignorišeš te greške i da kažeš, “Okay, dovoljno je, dovoljno sam dobro uradila” jer te greške su ustvari nešto što će tebi kasnije biti problem u konverzaciji. Ako to ne naučiš, onda prosto i ono što si naučila neće imati mnogo smisla i mnogo efekta kada je u pitanju konverzacija.

Ceo ovaj proces koji sam opisala, znači šta moraš da uradiš da bi uspešno učila i kako da identifikuješ greške i da potražiš pomoć je zapravo taj proces koji opisuje kako ti treba da razmišljaš kada su u pitanju greške da bi ostvarila uspeh.

Tu se vraćam na citat koji sam podelila sa tobom na početku, “It’s how you deal with failure that determines how you achieve success.” Znači, taj postupak kako ti prilaziš tim greškama i kako ih rešavaš u stvari određuje da li ćeš ostvariti uspeh ili ne.

Još jednom te pozivam da pogledaš više o mojoj onlajn školi ako te zanima da učiš preko interneta. English Lane onlajn škola, to je ono što možeš potražiti ili jednostavno klikni na link negde na ovoj stranici.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde