fbpx

095 – Kako da učiš manje a naučiš više?

by | Sep 21, 2022

Saznaj nekoliko saveta kako da učiš manje a naučiš više. Ovo će ti pomoći da učiš engleski sa boljim rezultatima a provedeš manje vremena.

Preslušaj epizodu ispod sa savetima za učenje:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Ako nemaš mnogo vremena za učenje engleskog jezika preslušaj ovu epizodu da saznaš kako da provedeš manje vremena a ostvariš bolje rezultate i na najbolji način iskoristiš vreme koje imaš za učenje.

Moje ime je Zorana Radović, ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane.

Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi podeliću sa tobom nekoliko saveta koji će ti pomoći kako da učiš manje a naučiš više.

Pre nego što počnem bitno je da zapamtiš jedno, kada učiš ono što možeš da zapamtiš u tom trenutku je ograničeno.

Dakle, ne postoji mogućnost da sediš i da provedeš sate i sate i sate učeći engleski jezik i učeći nove reči, pokušavajući sve to da zapamtiš jer to nije moguće.

Iako ti to možda razumeš u tom trenutku i čak i ako uspeš da uradiš neko vežbanje, ono što možeš da zapamtiš dugoročno u tom trenutku nije nešto što je vredno tog vremena.

Vrlo je bitno da umesto da učiš odjednom i da učiš previše odjednom, da ako je moguće uvek izabereš opciju da podeliš učenje i da učiš manje jer ćeš na taj način ostvariti mnogo bolje rezultate.

Ono što možeš da zapamtiš u tom nekom kraćem roku, recimo ako je to 15, 20 ili čak 30 minuta je mnogo efikasnije i mnogo bolje provedeno vreme, jer to što zapamtiš tada je nešto što možeš dugoročno posle da upotrebiš.

Međutim, ako nastaviš da učiš i posle tih pola sata i ako učiš sat vremena i dva sata i tri sata, čak i ako imaš vremena i volje za to u nekom trenutku jednostavno se zamoriš i ne možeš više da pamtiš i ne možeš više da usvojiš novih informacija.

Onda dolaziš do toga da ne možeš na pravi način da iskoristiš to vreme jer jednostavno nije moguće da zapamtiš toliko novih informacija u tom nekom periodu.

Savet koji ću ti dati u ovoj situaciji je da ako kreneš sa učenjem i planiraš da učiš recimo dva sata, prvih pola sata provedi učeći nove reči odnosno nove informacije, neku novu lekciju iz gramatike, nešto što je nova informacija za tebe.

Onda ostatak vremena treba da provedeš tako što ćeš da vežbaš to što si naučila tada u tom trenutku.

Takođe je dobro da to vreme iskoristiš da se vratiš da obnnoviš i nešto što si već učila, a po mogućstvu i da uradiš neku praktičnu aktivnost koja će ti omogućiti da primeniš sve ono što si učila do tada, plus ono što si naučila sada u prvih pola sata.

Recimo, možeš uraditi neki praktičan zadatak gde treba da odgovoriš na neku temu, da napišeš nešto na engleskom, da odgovoriš na pitanja i na taj način ćeš koristiti sve ono što si naučila do tada plus pitanja koja će biti vezana za ono što si naučila na početku u prvih pola sata.

Kada učiš engleski jezik jedan deo vremena ćeš provesti učeći lekcije odnosno nove informacije kroz te lekcije bez obzira da li je to gramatika ili nove reči ili neki izrazi, ali ono što je bitno da zapamtiš je da veliki deo učenja će biti u stvari vreme koje ćeš provesti tako što ćeš raditi vežbanja, radićeš praktične zadatke, praktične aktivnosti, vežbaćeš konverzaciju.

Dakle u stvari nećeš učiti ništa novo nego ćeš samo vežbati ono što već znaš, jer na taj način jedino možeš da naučiš engleski dobro i jedino tako možeš steći tu sigurnost da to sve što naučiš zaista i upotrebiš.

Sad, u situaciji kada imaš manje vremena za učenje, recimo neka to bude pola sata, da bi ti najbolje iskoristila to vreme, onda podeli učenje tako da prvih 10 minuta učiš novu lekciju pa čak i ako to bude samo jedna lekcija to je sasvim u redu.

Bitno je da naučiš tu lekciju zaista dobro, a da onda onih 20 munuta provedeš tako što ćeš vežbati i opet na isti način probati da sve to upotrebiš u praktičnim aktivnostima.

Iako ti možda deluje da ćeš učiti manje, odnosno manje novih informacija će stići do tebe, ali imaj u vidu da ćeš naučiti mnogo bolje.

Onda kada pogledaš dugoročno, taj tvoj trud i tvoje uloženo vreme se mnogo više isplati jer ćeš ostvariti mnogo bolje rezultate dugoročno.

Po mom mišljenju vežbanje i obnavljanje je ono što daje rezultate. Mnogo bolje u odnosu na to recimo da prelaziš sa nove lekcije na novu lekciju bez neke posebne vežbe.

Po mom mišljenju vežbanje i obnavljanje je ono što daje rezultate. Mnogo bolje u odnosu na to recimo da prelaziš sa nove lekcije na novu lekciju bez neke posebne vežbe. Click To Tweet

Zato kada imaš mogućnost da biraš šta ćeš učiti i posebno kada imaš malo vremena za učenje, obavezno iskoristi vreme da vežbaš i da obnavljaš jer to je nešto što će ti dugorčno doneti odlične rezultate.

Znam da deluje možda nelogično, ali ako prioritizuješ vežbanje i obnavljanje u odnosu na nove informacije, videćeš da ćeš dugoročno ostvariti mnogo bolje rezultate i zapravo ćeš naučiti više iako ćeš provesti manje vremena u učenju.

Ovo me dovodi do drugog saveta, a drugi savet je da probaš da se fokusiraš na ono što je bitno u tom trenutku.

Kada učiš engleski jezik vrlo je bitno da probaš da učenje organizuješ tako da u toku te jedne sesije učenja možeš da savladaš ono što si planirala, da možeš da zaokružiš jednu celinu, završiš tu jednu lekciju, da ne prekidaš učenje na pola već zaista završiš tu jednu aktivnost koju si planirala.

Onda sledeći put kada radiš ili ćeš se vratiti ponovo vežbati tu aktivnost ili da budeš spremna da pređeš na sledeću aktivnost. Vrlo je bitno da tvoj fokus bude ono što si isplanirala da to zaista i naučiš.

Na ovaj način imaćeš mnogo više koncentracije i mnogo ćeš se bolje osećati kada završiš tu jednu celinu i bićeš mnogo više spremnija za učenje kasnije.

Takođe je bitno da rešavaš probleme koji su bitni u tom trenutku. Recimo kada učiš, ako primetiš da ti slabije ide izgovor u toj lekciji, to je nešto na šta treba da se fokusiraš u tom trenutku i nije nešto što treba da zapostaviš i da kažeš, “Vratiću se kasnije.” Posebno sa onim, “Vratiću se kad stignem,” jer verovatno se nećeš vratiti na to.

Zato je bitno da kada učiš probaš da zaista sa velikim fokusom i sa puno koncentracije naučiš to.

Čak i ako je to neka manja lekcija, delovaće ti da učiš možda manje, ali zapravo ćeš naučiti više jer će to vreme koje provedeš biti provedeno na pravi način.

Ključ za učenje je zapravo u tim malim pobedama i u tim situacijama kada ti ako imaš neku nedoumicu, ako imaš neki problem, nešto što te sputava, odmah to rešavaš u tom trenutku i ne dozvoljavaš sebi da napreduješ dalje sa učenjem sa onim rupama u znanju kada onda dođeš u neku situaciju da zapravo ne znaš ono što si učila do tada.

Tako i nastaju te rupe u znanju kada pokušavaš da naučiš previše toga a ne fokusiraš se na ono što je najbitnije. To me dovodi do trećeg saveta a to je da nisu sve lekcije jednake.

Ovo je vrlo bitno da zapamtiš. Iako jesu sve lekcije u kursu koji pohađaš važne, one nisu sve jednake. Sada ću ti odmah objasniti na šta mislim kada to kažem.

Neke lekcije koje učiš u kursu moraju da se savladaju savršeno jer su one zapravo osnova za dalje učenje i nešto što će ti biti neophodno od sada kada učiš, recimo na kom si sad nivou, početnom ili srednjem, pa dalje dok god budeš učila engleski jezik.

Naravno, idealno bi bilo da sve lekcije naučiš savrešeno jer ćeš na taj način zaista ispratiti onaj koncept kvalitetnog učenja o kome sam već pričala, jer je to nešto što će ti omogućiti odlične rezultate i omogućiće ti da zaista imaš potpunu sigurnost kada želiš da usavršavaš engleski jezik, ali je vrlo bitno da shvatiš da su neke lekcije bitnije u smislu da će ti više koristiti.

Recimo, ako dođeš u situaciju da učiš nove reči i zaboraviš recimo kako se kaže nešto na engleskom, ne mora da znači da će te to kasnije sputati kada treba da nastaviš da usavršavaš engleski jezik.

Recimo, ako nisi od početka, od početnog nivoa naučila šta su članovi i kada se koriste članovi, to je nešto što će ti praviti veliki problem kada dalje nastavljaš sa učenjem.

Tako opet nastaju one rupe u znanju ako preskočiš neke lekcije koje su posebno važne i onda dalje kada treba da učiš treba da se osloniš na to znanje, a ti nisi to savršeno savladala.

Onda tu nastaju problemi koje je vrlo teško ispraviti tada u tom trenutku.

Zato je mnogo bolje da od samog početka kada kreneš da učiš engleski jezik usvojiš sve ovo i razmišljaš o tome da učiš na kvalitetan način.

Vidi ovu situaciju. Kada pohađaš neki kurs ili recimo učiš po nekoj knjizi, nikada nije bitno koliko si ti stigla da uradiš toga i da li juriš neki rok, već je bitno koliko dobro si savlada to što si naučila.

Da zaista možeš sebi da kažeš da si to naučila jer je to onda najbolji put i najbolji način da kažeš da si ti na pravi način iskoristila svoje vreme.

Ako tek počinješ sa učenjem engleskog jezika, zapamti da jesu sve lekcije važne ali nisu sve jednake.

Vrlo je bitno da se fokusiraš na prave stvari koje će ti možda biti i veći izazov, ali će bit potrebno da ih savršeno naučiš, kao što je recimo glagol to be, kao što je recimo kako se koristi član u engleskom ili recimo razlika između brojivih i nebrojivih imenica.

Zatim razlika između sadašnjeg vremena present simple, present continiousTo su sve stvari koje se nauče na početnom nivou i ako ih ne naučiš savršeno i ako ih ne naučiš dovoljno dobro, sa razumevanjem, nećeš moći dalje da napreduješ kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Ako ih naučiš savršeno i budeš sigurna da sve to upotrebiš u konverzaciji, tvoj engleski će zvučati odlično.

Pričaćeš tačne rečenice i biće ti mnogo lakše da dalje usavršavaš engleski jezik. U nastavku ćeš mnogo manje vremena provesti u učenju jer ćeš imati tu dobru osnovu.

Sledeća stvar o kojoj želim da pričam je nešto što će ti takođe pomoći da učiš manje a naučiš više, a to su uslovi za učenje.

Uslovi za učenje su veoma bitni jer oni utiču na to koliko dobro ćeš ti posvetiti svoju pažnju u tom trenutku kada učiš.

Kao što i sama znaš verovatno, nekada u nekim trenucima ne osećeš dovoljno koncentraciju i možda čitaš neku stranicu a uopšte nemaš utisak da si zapamtila šta si pročitla. U tom trenutku ti uzalud trošiš svoje vreme jer nećeš moći da zapamtiš bilo šta.

To nije samo vezano za čitanje već za razne druge aktivnosti. Ako se ne fokusiraš i ako nemaš svu pažnju u tom trenutku, onda ne možeš da iskoristiš to tvoje vreme na najbolji način.

Zato je bitno da kada učiš engleski jezik probaš da obezbediš sebi dobre uslove za učenje. To znači da ti je potreban mir i tišina, da nemaš distrakcija.

Isključi telefon jer nemoj da gledaš u poruke već jednostavno fokusiraj se da učiš i da tih 15, 20, 30, 40 minuta, koliko god si sebi odredila, da zaista budeš fokusirana na učenje i na najbolji način iskoristiš to vreme.

Ta sredina i ono što se dešava oko tebe je ono što mnogo utiče na tvoje rezultate i koliko toga ćeš moći da ostvariš u tom trenutku.

Takođe je bitno da pripremiš ono iz čega ćeš učiti tako da znaš iz čega učiš i šta učiš, koji su tvoji zadaci za taj dan.

Nemoj čekati trenutak kada si odredila za učenje da tada pripremaš iz čega ćeš učiti, da tada tražiš neka vežbanja i tako dalje, već je potrebno da imaš sve pripremljeno i organizovano da bi mogla odmah da se fokusiraš na učenje.

Ukoliko pohađaš neki kurs ili neki organizovani program, ti ćeš imati tačno šta treba da učiš kojim redom tako da ti to neće predstavljati problem.

Ukoliko učiš engleski samostalno, potrebno je da sama napraviš taj program i plan i pripremiš sve iz čega ćeš učiti.

Moj savet je da to uradiš bar dan ranije ili recimo ako praviš sada plan šta ćeš učiti, da napraviš plan za ceo mesec i da na taj način bolje organizuješ svoje vreme.

Sada ću se još jednom vratiti na nedoumice i probleme koji mogu nastati kada učiš engleski jezik jer želim još sa tobom da podelim jedan savet koji je vrlo bitan, a to je da ne smeš da se ustručavaš da potražiš pomoć.

Vrlo je bitno da rešiš sva pitanja i sve nedoumice na efikasan način i da dobiješ proverene informacije, tako da znaš da ako imaš neko pitanje da znaš da li to recimo može da se kaže i na ovaj način ili na ovaj način i koja je razlika ako postoji razlika, jer je ovo nešto što će ti pružiti pre svega odličnu osnovu za učenje.

Takođe će ti i uštedeti mnogo vremena zato što nećeš prolaziti dalje sa nedoumicama već ćeš imati sve rešeno u tom trenutku kada učiš i moći ćeš mnogo uspešnije da nastaviš dalje.

Videćeš da kada učiš engleski jezik imaćeš puno nedoumica i pitanja. To ne znači da radiš nešto loše i da pogrešno učiš već naprotiv, znači da učiš dobro.

Engleski jezik je takav da iako ima dosta pravila ima i dosta izuzetaka, ima i dosta situacija kada moraš da tumačiš.

To znači da recimo ja dobijam pitanje od polaznice da li može da se kaže na ovaj ili na onaj način, a moj odgovor je, “Može i jedno i drugo, ali zavisi od situacije. U ovoj situaciji ćeš reći to, u ovoj situaciji to.”

To je vrlo bitno da zapamtiš da je kod engleskog jezika tako i da jednostavo, to je nešto što moraš da prihvatiš iako to može da bude zbunjujuće u početku.

Kada si na početnom nivou može da te zbuni, “Kako to mogu sad i ovako, mogu i onako da kažem?” Videćeš da je sve potpuno logično.

Dok god ti imaš pravu podršku i mogućnost da nekome postaviš takvo pitanje i rešiš te nedoumice, to je nešto što će ti uštedeti vreme i pomoći će ti da učiš sa mnogo više razumevanja.

Ovi detalji i ove nedoumice su nešto što te može dosta zbuniti i naterati te da provedeš dosta vremena razmišljajući o nekoj rečenici ili nekom izrazu i pitaćeš se, “Da li može ovako? Zašto ovako?” Imaćeš puno nedoumica i provešćeš dosta vremena na tome.

Ako saznaš odmah kontekst, saznaš kada može ovako, u kojim situacijama, to je nešto što će ti pomoći pre svega da brzo rešiš tu nedoumicu.

Osim toga moći ćeš i kasnije onda tu rečenicu ili taj izraz da upotrebiš baš u takvim situacijama.

Ako si član moje škole znaš da uvek imaš mogućnost da mene kontaktiraš, da mi pošalješ poruku baš kada imaš ovakvih nedoumica jer to je nešto što će tebi pomoći.

Znam da je bitna ta podrška koju ti ja pružam na taj način jer je to nešto što će ti ne samo uštedeti vreme nego razjasnit neke stvari koje bi te možda u nekom trenutku sputale i bile nešto što bi tebi pravilo problem.

Za mene nema jednostavnih ili očiglednih pitanja. Svako pitanje koje je tebi važno i meni je važno.

Zato molim te nemoj da se ustručavaš nikada, već jednostavno kad god imaš neko pitanje, čak i ako možda deluje da je to suviše jednostavno pitanje ili da možda nije toliko važno, ukoliko je tebi to nedoumica, meni je bitno da odgovorim na takvo pitanje i slobodno mi pošalji poruku.

Ukoliko nisi član English Lane škole a želiš da to postaneš i potrebna ti je podrška u ovakvim situacijama, predlažem da pogledaš više o English Lane školi.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ili možeš da potražiš English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve detalje.

Idemo dalje. Sledeći savet koji ću ti dati je da pomogneš sebi da naučiš engleski jezik. Šta to znači?

Vrlo je bitno da ozbiljno shvatiš taj proces učenja i pristupiš tome na jedan ozbiljan način i tako sve shvatiš kada treba da učiš na tom programu koji pohađaš. Od tebe zavisi rezultat koji ćeš postići.

Osim što je bitno da se fokusiraš da učiš kvalitetno i da učiš na pravi način, vrlo je bitno da pomogneš sebi na pravi način.

Nećeš pomoći sebi tako što ćeš gledati u lekciju ili raditi vežbanje gledajući u neki spisak reči, ili da koristiš rečnik u nekoj situaciji kada nije predviđeno da koristiš rečnik.

To nisu načini da sebi pomogneš iako deluju da jesu, iako će ti pomoći da uradiš tu aktivnost, dugoročno neće ti pomoći i neće ti uštedeti vreme ni malo zato što će te zapravo samo sputati.

Na taj način nećeš imati priliku da vidiš zaista koliko si napredovala sa učenjem i koliko možeš sve da upotrebiš to što znaš do sada.

Jer vidi ovu situaciju. Na primer, ako imaš pred sobom zadatak pisanja gde je potrebno da odgovoriš na pitanja, da odgovoriš na neku temu, imaš mogućnost da uradiš taj zadatak na dva načina.

Možeš da pomogneš sebi tako što ćeš uraditi najbolje što možeš zadatak u tom trenutku koristeći ono što zaista znaš i na taj način proveriti koliko dobro si naučila i koliko dobro možeš to sve da upotrebiš.

Jer ako si naučila recimo neke nove reči a ne znaš da ih upotrebiš u rečenicama, to znači da ih nisi sasvim naučila i to će ti biti znak da moraš da se vratiš.

Sa druge strane iako deluje kao da pomažeš sebi ako uključiš recimo neki alat koji će ispravljaati tvoje greške u pisanju, dugoročno nisi pomogla sebi jer ti nisi naučila onda te reči i te ispravke koje si prihvatila koristeći alat koji ispravlja recimo neke greške u tekstu nisu tvoje i ne razumeš zašto je došlo do tih ispravki.

To je ono što će te kasnije sputati i napraviti problem kada treba dalje da napreduješ sa učenjem engleskog jezika.

Jer zapamti, koji god program da pohađaš od tebe se očekuje da postepeno budeš sve bolja i bolja u engleskom jer program je takav.

Dakle, ne možeš na početku programa da kažeš recimo jedno na engleskom, a da na kraju programa to ostane na istom.

To nije moguće jer ako ti zaista dobro savladaš program, rečenice koje pišeš i koje izgovaraš moraju da budu složenije, moraju da budu sigurnije i to je nešto što je tebi pokazatelj koliko si uspešno ti prošla kroz taj program.

Dešavalo mi se par puta da mi polaznice u mojoj školi kažu da su poslale zadatak prevođenja i da su uradile taj zadatak koristeći Google Translate. Ne samo što znam da su to uradile jer to je nešto što se vidi.

Kada napišeš rečenicu ti i kada koristiš tako neki alat, pojavljuju se greške koje možda nisu dovoljno očigledne nekome ko ne zna dovoljno dobro engleski, ali je to nešto što se odmah primeti da to nije nešto što bi osoba rekla. Pojavljuju se neke nelogičnosti.

Što je još veći problem, pojavljuje se nesklad između onoga što osoba može da prevede i onoga što može da napiše odnosno kaže na engleskom. Tu se odmah vidi.

Ako ti možeš da prevedeš neku komplikovanu rečenicu a ne možeš da je napišeš, onda tu postoji neki problem.

To očigledno nisi dobro savladala ili nešto tu nije u redu, ili je naravno korišćen rečnik da se prevede takva rečenica.

Bez obzira da li si polaznica moje škole ili pohađaš neki drugi program engleskog jezika, nemoj koristiti takve alate. Nemoj koristiti takvu pomoć jer to nije nešto što će tebi zaista pomoći.

Možda će ti delovati u tom trenutku da si potrošila manje vremena jer si na brzinu uradila neki zadatak, ali dugoročno nisi uradila ništa jer to nije nešto što će ti pomoći već naprotiv, to je nešto što će te sputati i napraviti dalje problem kada treba da učiš engleski jezik i zapravo će te sprečiti da usavršavaš engleski jezik.

Onda ćeš čak verovatno doći u situaciju da ćeš shvatiti to i da ćeš shvatiti da ima propusta.Onda ćeš morati ponovo da se vratiš na neki nivo koji si možda već završila.

Na kraju videćeš da ćeš potrošiti mnogo više vremena da bi naučila isto što neko nauči mnogo brže ako uči kvalitetnije i bez pomoći.

Poslednji savet koji se nadovezuje odmah na ovo prethodno je da probaš da izađeš iz zone komfora. Odmah ću i objasniti na šta tačno mislim u ovoj situaciji.

Kada učiš engleski jezik neke stvari će biti jednostavnije i biće ti lakše da ih uradiš. Ne mislim na tvoje znanje već jednostavno neće ti biti problem da popuniš neko vežbanje, da opišeš neku reč.

Sa druge strane aktivnosti kao što su zadatak čitanja, recimo, gde treba da pročitaš tekst, ili recimo pisanje gde ti treba da napišeš neku rečenicu su zadaci koji zahtevaju od tebe više vremena, više fokusa, više koncentracije i zahtevaju od tebe da izađeš iz te zone komfora.

Mnogi će biti u situaciji da recimo uče engleski jezik i da kažu, “Jao, pa mene je sramota da ja pričam.” Ili, “Ja ne mogu da napišem rečenicu, pa ja prosto ne znam dovoljno reči,” ali imaj u vidu da to nije tako, da moraš da pričaš, da moraš da nateraš sebe i da tu nema nikakvog srama i da niko neće osuđivati način na koji ti govoriš, već naprotiv.

Ti treba da nateraš sebe da možeš da kažeš ono što si naučila do tada, naravno.

Isto je kada je u pitanju pisanje. Ti kada naučiš neke reči, kada naučiš prve glagole, to je dovoljno već za prve rečenice koliko god one jednostavne bile.

Normalno je da ti je lakše da uradiš neke aktivnosti, da ti je lakše da uradiš neko vežbanje, a da recimo kada treba samostalno da napišeš celu rečenicu, to zahteva mnogo više truda sa tvoje strane i mnogo više kreativnosti.

Imaj u vidu da je to vreme koje uložiš u takve zadatke neophodno da bi ti uspešno napredovala sa učenjem.

Nećeš uspešno naučiti engleski jezik ako umeš da popuniš apsolutno sve testove na nekom kursu, jer to ne znači da si ti spremna za komunikaciju u tom trenutku.

To znači da si dobra u rešavanju tih testova, ali ono što je pravi test za tebe je biti u situaciji gde moraš da pričaš na engleskom i da zaista pokažeš sve ono što učiš.

Imaj u vidu da u onom trenutku kada izađeš iz zone komfora i kada radiš aktivnosti za koje je potrebno više truda i više energije da ih ostvariš, videćeš kako će ono što radiš doneti mnogo veće rezultate, dva, tri, pet puta veće rezultate nego kada recimo provodiš vreme radeći aktivnosti koje su ti lake i koje si uradila već milion puta pre toga.

Ako si polaznica moje škole i pitaš se da li je vreme da se priljučiš časovima konverzacije, ili da li možeš da radiš zadatke pisanja, koliko opširno treba da pišeš i tako dalje, imaj u vidu da sav taj trud koji ulažeš, ulažeš u svoje znanje i u nešto što će tebi doneti rezultate.

Tako da je bitno da se potrudiš i uradiš najbolje što možeš u tom trenutku i da slobodno prihvatiš sve aktivnosti koje su tu pred tobom.

Znači, slobodno se priključi časovima konverzacije, čak i ako možda u ovom trenutku znaš da ćeš moći da kažeš svega par rečenica, to je dovoljno za početak konverzacije.

Radi dodatne aktivnosti koje su ti dostupne jer to je nešto što će ti doneti dobre rezultate, a videćeš da ćeš na kraju provesti manje vremena učeći.

Ukoliko nisi član moje škole a želiš da to postaneš možeš se prijaviti.

Škola se zove English LaneU pitanju je onlajn škola, uči se preko interneta i možeš se prijaviti gde god da živiš.

Hvala ti što slušaš podkast. Nadam se da su ti korisni saveti. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preslušaj još ovu epizodu:

Glagol to be

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde