001 – Razlike: Present Simple & Continuous

by | May 13, 2020

U današnjoj epizodi English Lane podkasta pričaćemo o temi koja je uvek veoma aktuelna, a u pitanju su sadašnja vremena.

Kao što znaš postoje present simple i present continuous, to su sadašnja vremena u engleskom jeziku i uvek postoji puno nedoumica kada se koristi jedno a kada drugo vreme.

Preslušaj prvu epizodu ispod u kojoj ću pričati o tome kako da razlikuješ ova vremena:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zorana Radović: Zdravo moje ime je Zorana Radović, profesor engleskog jezika i književnosti i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je prva epizoda English Lane podkasta. Ovaj podkast pokrećem jer želim sa tobom da podelim korisne savete za učenje engleskog jezika i znam da će objašnjenja u ovoj formi biti veoma korisna i na ovaj način ću ti skrenuti pažnju na neke česte greške koje ne samo da su bitne u gramatici nego i neke nedoumice koje sam primetila kod mojih polaznika.

U današnjoj epizodi pričaćemo o temi koja je uvek veoma aktuelna, a u pitanju su sadašnja vremena. Kao što znaš postoje present simple i present continuous, to su sadašnja vremena u engleskom jeziku i uvek postoji puno nedoumica kada se koristi jedno a kada drugo vreme. Najveći deo tih nedoumica proizilazi iz činjenice da se ta vremena prevode na isti način i mi nemamo razliku u našem jeziku izmedju ta dva vremena na taj način na koji to postoji u engleskom jeziku.

U engleskom jeziku je vrlo bitno kada se koristi jedno a kada drugo vreme i nije moguće upotrebiti ili jedno ili drugo. Znaci nije moguće zameniti već mora ili jedno vreme zbog tih i tih pravila ili drugo vreme zbog nekih drugih pravila. Sada ćemo čuti o kojim pravilima je reč.

Kada želiš da kažeš da se nešto redovno dešava, tj. da se ponavlja svakog dana, svake nedelje, svake godine. Da je to u pitanju neka navika, upotrebićeš present simple. I sada ću reci nekoliko rečenica koje će ti pomoći da shvatiš šta je to što se redovno dešava.

She drinks coffee after breakfast.

To je primer koji opisuje radnju koja predstavlja neku naviku, nešto sto se ponavlja. Može biti svakog dana, svakog drugog dana, prosto nije u tome poenta da baš mora apsolutno svakog dana. Poenta je u tom ponavljanju, da je ta radnja nešto što se ponavlja, da je u pitanju neka navika.

Druga situacija kada se koristi present simple je da opiše neke činjenice, ali činjenice nisu samo neke definicije, već neke situacije koje jesu takve kakve jesu.

They have a beautiful house.

To je recimo odličan primer koji se može definisati kao činjenica. Dakle, to su neke najčešće situacije kada ćeš upotrebiti present simple. Nisu to sve situacije, postoje još neke druge ali ovo je najbitnije nešto sto moraš da zapamtiš da bi uspela da razlikuješ dalje kako se ovo vreme razlikuje u odnosu na sledeće vreme o kome ćemo pričati, a to je present continuous.

Present Continuous se koristi za radnju koja se dešava u trenutku govora i za radnju koja traje u sadašnjosti. Ja ću ti sada opet navesti nekoliko primera da prvo razumeš šta ovo znaci pa ćemo onda da uporedimo sa ovim drugim vremenom. Prvi primer:

I’m drinking coffee. (Ja pijem kafu.)

Kada osoba izgovori tu rečenicu to je situacija koja se dešava u tom trenutku. Znaci nećeš koristi da kažeš nešto sto se dešava svakoga dana, nešto sto je tvoja navika već nešto sto sada radiš i tada izgovaraš rečenicu koristeći present continuous. To je radnja koja se dešava u trenutku govora.

Drugi primer je:

They are repairing a road in front of our house. (Oni popravljaju put ispred naše kuće.)

Ta radnja je privremena. To je nešto sto se dešava sada, ne mora da se dešava apsolutno sada u ovom trenutku ali se dešava u nekom privremenom vremenskom intervalu. Znači možda će trajati dva dana, tri dana, nedelju dana nije bitno, ali u pitanju je radnja koja je privremena. Takva radnja nije činjenica, znaci nije present simple već je nešto što je privremeno. Bez obzira na to koliko traje taj vremenski period, u pitanju je nešto sto je privremeno.

E sada, ono sto je mene najviše zbunjivalo kada sam ja učila ova sadašnja vremena i kada sam čitala tako te definicije. Šta je to nešto sto se ponavlja i šta je to s druge strane nešto što traje. Posto nekako je logično ako se nešto ponavlja, pa to i traje. To je ono nešto što zbunjuje prosto zato što mi nemamo taj koncept te trajnosti i te privremenosti a to je ono što je bitno da razlikuješ present simple i present continuous.

Sada ću reći dve rečenice i u obe ću upotrebiti isti glagol, ali ću upotrebiti različito vreme i onda ću ti objasniti zašto sam upotrebila jedno a zašto drugo. Prva rečenica je:

I work in a bank. (Ja radim u banci.)

To je rečenica koju će reći osoba koja radi u banci. Bez obzira, u bilo kom trenutku. Da vidiš tu osobu u 8 uveče u kafiću, ona će ti reći I work in a bank. Ili recimo, vidiš drugaricu koju nisi videla od osnovne škole i pitaš je šta radi, i ona kaže: I work in a bank. Ona to govori zato što je to činjenica, bez obzira gde se osoba nalazi, da li sada u ovom trenutku radi, to nije bitno. Bitno je da je to činjenica, da je to njen posao i da ona tamo radi. Ona tamo ide stalno, ta radnja se ponavlja i to je situacija kada ćeš upotrebiti present simple.

Hajde sada da pogledamo drugi primer u kome ćemo upotrebiti present continous.

I’m working in a garden. (Radim u bašti.)

U ovoj rečenici, ova radnja se smatra privremenom. Glagol work ne pokazuje radnju, zanimanje neke osobe. Ne pokazuje neku činjenicu, već pokazuje privremenu radnju. Znači ovo bi rekla recimo tvoja drugarica koja ode za vikend kod roditelja i onda radi nešto u bašti, sadi neko cveće i onda zove tebe telefonom i kaže I’m working in a garden. To je situacija kada ćeš upotrebiti tu rečenicu. Ona ne radi stalno tamo, već je ta radnja privremena.

Verujem da ti je sada već malo jasnije kada se koristi jedno vreme a kada drugo. Šta je to privremeno a šta trajno, ali ću ti objasniti još jedan primer da i dalje nastaviš da razmišljaš o tome kako se koriste ova vremena.

She lives in Canada.
She is living in Canada.

Obe rečenice su tačne i obe rečenice možeš reći u nekom trenutku. Ali je vrlo bitno kada ćeš reći jednu rečenicu a kada drugu. She lives in Canada, to je present simple i tu rečenicu ćeš reći kada osoba živi u Kanadi. Kada je to neka trajna radnja. Kada je neko otišao tamo, preselio se i to je sada neka trajna situacija. U drugoj rečenici je upotrebljen present continuous She is living in Canada, ali je isti prevod – Ona živi u Kanadi. Potpuno je isto prevedeno ali ovu rečenicu ćeš koristi kada je radnja privremena. Kada znaš da to što govoriš, da je to privremeno. Da osoba ne živi tamo, da se nije preselila za stalno već živi tamo privremeno.

Na primer, osoba je dobila neku stipendiju ili je kod rodjaka dva-tri meseca ali to je privremena radnja i osoba ne živi zauvek tamo i zato je upotrebljen present continuous. Dakle šta ta osoba radi u ovom trenutku, tj. u ovom nekom periodu koji je privremen.

Kada učiš vremena i to ne samo ova sadašnja nego i bilo koja druga vremena veoma je korisno da upotrebe ovako analiziraš kroz primere. Pogotovo kada postoje vremena gde postoje nedoumice, kada nisi uvek sigurna da li ćeš upotrebiti jedno ili drugo. Zato ću ti reći još jedan primer i da vidimo opet zašto je upotrebljeno jedno vreme, u kojoj situaciji će se upotrebiti present simple a u kojoj present continuous.

Prvi primer je: At the moment, I’m reading a book.

Radnja se dešava u trenutku i zato ćeš reci I’m reading a book. Čak i da nema ovog at the moment, ako kažeš I’m reading a book to je radnja koja opisuje šta ti radiš u tom trenutku. To znaci da možeš reci I’m reading a book, i to je dovoljno upotrebiti. I dalje je tacno vreme ali prosto dala sam ovaj dodatak at the moment da ti dalje ilustrujem da je u pitanju trenutna radnja. Nešto sto se sada u trenutku dešava. Prevod je: ja čitam knjigu.

Druga rečenica: I read a book every evening.

Opet je prvi deo rečenice ja čitam knjigu, samo je sada nastavak every evening (svako vece). To je radnja koja se ponavlja, koja se dešava redovno i zato je upotrebljen present simple. Za razliku od prve rečenice gde je radnja privremena, u drugoj rečenici radnja je nešto sto se ponavlja i zato moraš da upotrebiš present simple da bi rečenica bila tacna. A ovo što sam sada upotrebila u ovim rečenicama to su priloške odredbe za vreme koje ti vrlo često pomažu da odrediš koje ćeš vreme upotrebiti. To je nešto na šta treba da se osloniš u početku, pogotovo kada radiš vežbanje i kada ovako imaš rečenicu i dobiješ recimo rečenicu: I read kao infinitiv glagola + a book. Kada dobiješ takvu rečenicu i ti treba da upotrebiš glagol, možeš da upotrebiš i jedno i drugo. I jedno i drugo je tacno: I read a book. I’m reading a book. Ono sto će ti pomoći da odrediš i ono što ćeš videti u vežbanjima koja budeš radila su priloške odredbe za vreme i vrlo je bitno da ih naučiš kada se koriste koje priloške odredbe za vreme.

Priloške odredbe za vreme za present continous, dakle za vreme koje izražava tu privremenost radnje odnosno radnju koja se dešava u trenutku su at the moment, now, currently. To su neke najčešće koje se koriste. A obično kada vidiš ovo every, every evening, every week, every morning, every year… to su priloške odredbe koje se koriste za present simple. One ti već same pokazuju da se to ponavlja svako veče, svakog jutra i tako dalje.

Uz present simple ćeš često vidjati još i usually, always, sometimes i tako dalje. Tako da kada radiš vežbanje, te reči tj. te priloške odredbe za vreme su nešto na šta ćeš se osloniti da odrediš koje vreme ćeš upotrebiti.

Da bih ti pomogla dalje da razumeš upotrebu i šta je to privremeno a šta trajno, daću ti jedan praktičan zadatak. Prvi deo zadatka je da opišeš šta radiš ujutru kada se probudiš. Da li piješ kafu, ideš u teretanu, koji su tvoji neki jutarnji rituali. Napiši sa strane nekoliko rečenica o tome. Drugi deo zadatka je da napišeš šta sada radiš i šta vidiš da drugi oko tebe rade. Znači pogledaj malo oko sebe i vidi šta se dešava u tom trenutku. Recimo, ovako: šetaš, da li vidiš da pored neko vozi bicikl. Ili ako si u kući, da li neko pored sedi i gleda televizor itd. Opiši nešto što vidiš oko sebe u ovom trenutku.

Sada pauziraj ovaj snimak, uradi zadatak pa se čujemo ponovo da ti objasnim šta je cilj ovog zadatka. Nadam se da si uspela da napišeš bar po dve rečenice za oba dela zadatka. A cilj je sledeći: u prvom delu zadatka opisuješ nešto sto se ponavlja, nešto sto je trajno i upotrebićeš present simple. U drugom delu zadatka cilj je bio da upotrebiš present continuous jer ti opisuješ radnju koja se dešava u trenutku govora, radnju koja je privremena i zato se upotrebljava present continuous. I to su dve glavne razlike kada ces upotrebiti jedno a kada drugo vreme. To su odlični načini da ti razmišljaš dalje o ovim vremenima. Kada vidiš rečenicu i kada razmišljaš koje vreme da upotrebiš, da li present simple ili continuous uvek se seti ovog zadatka i razmisli da li je to nešto što se inače dešava, nešto što je u tom smislu trajno ili je u pitanju nešto što je privremeno, nešto što se dešava oko onoga ko govori.

Kada razmišljaš koje vreme da upotrebiš, da li present simple ili continuous razmisli da li je to nešto što se inače dešava, nešto što je u tom smislu trajno ili je u pitanju nešto što je privremeno. Click To Tweet

Nadam se da su ti ovi primeri pomogli da malo provežbaš ova vremena i kako da ih medjusobno razlikuješ. Verujem da ćeš i dalje ponekad imati nedoumicu kada da upotrebiš jedno vreme, kada drugo i to je sasvim u redu pogotovo u situacijama kada nemaš prilošku odredbu za vreme. Znam da je lakše kada postoji priloška odredba za vreme. One se nauče, ima ih najviše desetak i onda naučiš to napamet kada se koristi jedno i kada drugo. Onda na to uvek možeš da se osloniš. Problem su oni primeri kada nema priloške odredbe za vreme i kada onda ne znaš na šta da se osloniš. Pogledaćeš rečenicu pre ili rečnici posle. Verovatno je da tu negde u tekstu postoji nešto što će ti signalizirati koje vreme da upotrebiš. Da li je radnja privremena ili je u pitanju nešto sto je trajno.

Da sumiramo ukratko. Present simple koristićeš kada je u pitanju činjenica, navika, nešto što se stalno ponavlja i nešto što se smatra trajnim i to je onaj primer koji sam navela: I read a book every evening. S druge strane present continuous upotrebićeš ukoliko je radnja privremena i ukoliko se dešava u trenutku govora. To je ovaj drugi primer: At the moment, I’m reading a book.

Nadam se da ti je ova epizoda bila zanimljiva i značilo bi mi da čujem tvoje mišljenje da li ti je ovakav vid objašnjenja koristan. Inače vremena su tema koju detaljno analiziram na nekoliko kurseva u mojoj onlajn skoli. Pre svega u okviru kursa Engleski 101. To je kurs za apsolutne početnike gde od početka učiš kako se koje vreme gradi, koji pomoćni glagol ti je potreban, kada ide koji nastavak. A kada dalje napreduješ, dolaziš do naprednijeg kursa koji se zove Vremena u engleskom jeziku. I to je kurs gde osim ova dva vremena, analiziramo i sva ostala vremena u engleskom jeziku. Kako se ona grade i naravno kako se koriste, kako se medjusobno razlikuju.

Moje ime je Zorana i čujemo se u sledećoj epizodi. Pozdrav!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde