086 – Kako da pričaš engleski tečno

by | May 25, 2022

Saznaj kako da pričaš engleski tečno i šta sve utiče na to da zvučiš tačno i tečno kada pričaš engleski.

Preslušaj epizodu ispod sa 5 saveta koji će ti pomoći da pričaš tečno:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Pričati tečno na engleskom nije moguće samo tako što ćeš pohađati časove i truditi se da pričaš, već je to rezultat ukupnog tvog napora kada je u pitanju učenje engleskog jezika. U ovoj epizodi ćeš saznati tačno šta je sve potrebno da postigneš tečnost kada je u pitanju pričanje na engleskom.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Kada učiš engleski jezik tvoj prvi cilj će biti da pričaš tačno, odnosno trudićeš se da sve što izgovoriš jeste tačno odnosno da pravilno izgovoriš reč, da pravilno upotrebiš vreme, da obratiš pažnju na red reči.

Kada se trudiš da pričaš tačno, pogotovo kad nemaš dovoljno iskustva u konverzaciji, verovatno ćeš pričati malo sporije nego što to želiš.

To je sasvim u redu, naravno na početku, ali tvoj cilj treba da bude da vremenom ti pričaš što prirodnije, odnosno da pričaš tečno i na taj način će tvoj engleski zvučati bolje.

Da bi to postigla prati ove savete:

Uči engleski jezik bez pauze. Vrlo je bitno da si stalno u kontaktu sa engleskim jezikom i da stalno učiš nešto novo jer je ovo jedini način da napreduješ.

To kada kažem da učiš, ne znači da treba stalno da pričaš na engleskom jer to nije uvek učenje, to je vežba.

Ono što treba da radiš je da učiš nove reči, da učiš nova gramatička pravila, da učiš nove primere rečenica.

Kako možeš nešto da kažeš na engleskom, kako možeš nešto da kažeš na drugi način, da preformulišeš rečenicu, jer ovo je nešto što će tebi omogućiti da imaš sigurnost kada je u pitanju engleski jezik i sva ona pravila koja postoje.

Onda kada ti treba da pričaš na engleskom, ti ćeš se osloniti na ta pravila.

Vrlo je bitno da engleski učiš stalno, da ne praviš pauze već jednostavno da probaš da zadržiš taj kontinuitet koji imaš i da redovno napreduješ.

Naravno, kada kažem da je bitno da redovno napreduješ, ne znači da ti apsolutno svake nedelje moraš da naučiš nešto novo.

Imaj u vidu da učenje nije samo učenje novih informacija, već učenje predstavlja i obnavljanje, tako da ćeš recimo možda jedne nedelje učiti nešto novo, naredne sedmice ćeš možda obnavljati ili vežbati ono što si učila do tada i to je sve u redu.

To je sve deo učenja. Bitno je da stalno učiš i vežbaš engleski.

Drugi savet, vežbaj izgovor u engleskom. Izgovor je vrlo često nešto što mnogi misle da ne mogu sami i da im je neophodno da moraju da budu na nekom času da bi vežbali izgovor, ali to nije tako. Izgovor je nešto o čemu moraš da radiš samostalno.

Vrlo često ćeš biti u situaciji da mnogo više vremena provedeš na izgovoru nego na nekim drugim temama.

Recimo, neku reč ćeš vrlo lako naučiti šta znači, ali će ti trebati dosta vremena da naučiš kako se ta reč izgovara. To je sasvim očekivano i vrlo je bitno da imaš strpljenje kada učiš izgovor.

Da aktivno vežbaš taj izgovor, odnosno da se trudiš da slušaš primere, da naučiš fonetsku transkripciju, recimo ako je to nešto što će ti olakšati izgovor.

Najbitnije je da i ti uvek izgovaraš reči na glas, odnosno da čuješ sebe kako izgovaraš te reči.

U okviru ove stranice gde slušaš podkast ja ću ostaviti jedan poseban link ka epizodi koja se zove “Kako da vežbaš izgovor u engleskom“. Ta epizoda će ti pomoći sa dodatnim savetima i praktičnim vežbama kako možeš vežbati izgovor.

Ukoliko pohađaš program moje onlajn škole koja se zove English Laneimaš mogućnost da pohađaš i kurs izgovora koji će ti pomoći da naučiš fonetsku transkripciju i da naučiš kako da vežbaš izgovor i kako da poboljšaš izgovor da bolje zvučiš u konverzaciji.

Treći savet, smišljaj rečenice na engleskom.

Ukoliko želiš da zvučiš tečno kada pričaš engleski jezik, probaj da smišljaš rečenice koje će odmah biti na engleskom, to jest probaj da razmišljaš na engleskom jeziku i da smisliš primere kakve si već viđala do sada u lekcijama, u nekim tekstvima, u vežbanjima, u primerima i tako dalje, jer na taj način ćeš biti sigurna pre svega da je red reči dobar.

Zatim, zvučaćeš prirodnije, odnosno način na koji kažeš takvu rečenicu će zvučati mnogo prirodnije nego ako se odlučiš da prevodiš ono što želiš da kažeš.

Bukvalno prevođenje će ti samo napraviti problem, posebno kada su u pitanju složene rečenice.

Kada imaš neku složenu rečenicu i probaš da je prevedeš bukvalno, veruj mi da će taj red reči vrlo biti problematičan i napraviće ti veliki problem.

Ta račenica koju smisliš neće zvučati dovoljno prirodno i samim tim ono što pričaš neće biti tečno a naravno ni tačno.

Ovo ćeš ostvariti na taj način što ćeš biti u kontaktu sa engleskim jezikom i što ćeš se truditi da obratiš pažnju na primere rečenica.

Dakle, nemoj samo da ih pročitaš onako i da kao razumela si značenje i to je to, već probaj da uvek kada čitaš nešto na engleskom da obratiš pažnju na izbor reči, na red reči koji se koristi i tako dalje.

To je nešto što će i tebi pomoći kada ti budeš bila u situaciji da smisliš neku rečenicu na engleskom.

Tako dolazimo do četvrtog saveta, a to je okruži se engleskim jezikom. Kada učiš engleski jezik, imati samo lekciju i vežbanje koje ćeš da uradiš vrlo često nije dovoljno.

Bitno je da probaš da se okružiš engleskim jezikom i posebno sada kada si u situaciji da ti je toliko toga dostupno na engleskom jeziku.

Bitno je da probaš da se okružiš engleskim jezikom i posebno sada kada si u situaciji da ti je toliko toga dostupno na engleskom jeziku. Click To Tweet

Da možeš recimo da gledaš sadržaje na engleskom, da čitaš sadržaje na engleskom.

Vrlo je bitno da probaš da se okružiš engleskim jezikom na pravi način i da probaš da onako implementiraš engleski da bude svuda oko tebe.

Da osim što konzumiraš sadržaje na engleskom, da probaš i ti aktivno da koristiš engleski jezik tako što ćeš nešto napisati na engleskom ili recimo tako što ćeš smisliti neku rečenicu, odnosno razmišljati recimo na engleskom jer ćeš na taj način aktivno koristiti sve ono što znaš.

Sve ovo će ti pomoći da odmah vidiš primenu za sve ono što učiš u okviru kursa koji pohađaš.

Osim što će to biti sjajna motivacija za tebe, to će naravno pozitivno uticati i na tvoju tačnost i tečnost kada pričaš na engleskom zato što ćeš imati puno primera oko sebe.

Onda će ti biti mnogo lakše kada budeš u situaciji da pričaš na engleskom, mnogo lakše će ti onako doći rečenica na engleskom jer ćeš se setiti svih tih primera koje si videla.

Na kraju sve je to stvar iskustva i ta tvoja tečnost dolazi iz tvog iskustva.

Što više imaš prilika da čuješ neku rečenicu odnosno pročitaš, to ćeš i ti lakše moći tu rečenicu da upotrebiš jer to je nešto što si već videla.

Recimo ako ponovo koristiš neku rečenicu koju si već ranije koristila bićeš mnogo sigurnija sledeći put i na taj način ćeš polako povećavati svoju sigurnost i sticati tečnost kada govoriš engleski jezik.

Stigli smo do poslednjeg petog saveta, a to je pronađi priliku da pričaš engleski. Ovo je takođe bitan deo učenja i bitno je za sticanje tečnosti, iako naravno samo pričanje na engleskom nije dovoljno.

Znači nije dovoljno samo da pričaš engleski i da očekuješ da ćeš biti tečnija i da ćeš biti bolja, već je bitno i sve ovo prethodno u kombinaciji sa konverzacijom.

Dakle, moraš i da učiš i da vežbaš izgovor i da se okružiš engleskim jezikom i onda, naravno i da pričaš na engleskom da bi u svemu tome bila bolja i da bi zvučala tečnije.

Kada vežbaš konverzaciju to nije neka lekcija koju ćeš ti učiti, već je to prilika da pričaš na engleskom i da koristiš sve ono što znaš.

Naravno kroz taj razgovor možda ćeš čuti nešto korisno i opet čuti neki novi primer koji možeš da upotrebiš.

Gledaj na to kao na priliku gde ćeš sve ono što si uspela da naučiš probati da upotrebiš i da tom prilikom naravno i povećaš svoju sigurnost i da onda zvučiš tečno kada to pričaš.

Jer znaš koji je način da sigurno ne zvučiš tečno? To je da pokušaš da kažeš rečenicu koju nikad u životu nisi izgovorila ili čula. U toj situaciji vrlo je teško izgovoriti tako nešto.

Jednostavno, postoji velika šansa da ta rečenica niti će biti tačna, a naravno verovatno neće biti ni tečna jer ti nemaš sigurnost da tako nešto kažeš na engleskom.

Dakle da sumiram, ta tečnost u konverzaciji je rezultat svega onog što ćeš postići, ali zapravo to se temeljli na svemu onome što si ti uspela da naučiš, na tvom iskustvu, na satima uloženog truda da učiš nešto, da vežbaš, da smišljaš kako ćeš da poboljšaš način na koji se izražavaš, da vežbaš izgovor, da vežbaš gramatiku.

Sve to zajedno je u stvari povezano i sve to zajedno čini konverzaciju i pomaže tebi da zvučiš tačno i tečno kada govoriš engleski jezik.

Na žalost ne postoji prečica kada je u pitanju tečnost i ne možeš to postići odjednom, ali je bitno da shvatiš da je to sve rezultat tvog truda i da ako ti učiš engleski kvalitetno i ako učiš redovno, ako učiš pravilno, ako učiš dobro, ako se zaista posvetiš tome, sigurno ćeš ostvariti taj rezultat jer tako je uvek u životu.

Recimo ako pogledaš vrhunske sportiste sada koji ostvaruju sjajne rezultate i sjajne uspehe i oni su krenuli kao početnici, i oni su bili milion puta u situacijama kada nešto nisu uspeli, kada nisu uradili nešto dobro ili onako kako su želeli, ali tu su gde jesu zato što su bili konzistentni, zato što su redovno radili, odnosno vežbali i trudili se i nisu odustajali od tog cilja.

To je nešto što ti treba da imaš u vidu kada učiš engleski jezik. Bez obzira da li je tečnost nešto što tebe možda u ovom trenutku sputava i možda te malo i demotiviše kada je u pitanju ta konverzacija pa malo kao imaš manje sigurnosti, probaj da radiš na ovim drugim aspektima.

Znači, probaj da malo više vežbaš gramatiku gde može da vidiš da li ta tečnost odnosno nesigurnost kada je u pitanju konverzacija proističe iz nekog neznanja nekog pravila.

Ili recimo, probaj da vežbaš izgovor.

Probaj da se okružiš engleskim jezikom i da stalno imaš priliku da stičeš iskustvo, da čuješ razne primere rečenica, jer sve to zajedno te vodi ka tome da postaneš bolja u konverzaciji, da tvoj engleski postane bolji i da tvoja tečnost bude na zavidnijem nivou.

Ako nisi polaznica moje škole a slušaš ovu epizodu i potrebna ti je pomoć kada je u pitanju učenje engleskog jezika, predlažem da pogledaš više o mojoj školi koja se zove English Lane. U pitanju je onlajn škola za učenje engleskog jezika. Na ovoj stranici gde slušaš biće link ili možeš potražiti English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve detalje.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde