145 – Jedna vežba za bolji engleski

by | Feb 21, 2024

Postoji jedna vežba koja će ti pomoći da tvoj engleski bude bolji i ovo je jedna vežba koju ne smeš da propustiš kada učiš.

Preslušaj epizodu ispod i saznaj više:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

Postoji jedna vežba koja će ti pomoći da poboljšaš engleski i to je vežba koju nikako ne smeš da preskočiš kada učiš.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Sada slušaš epizodu broj 145 i u ovoj epizodi pričaću o jednoj vežbi koja će ti biti veoma važna kada učiš engleski jezik, zato što će ti pomoći da poboljšaš engleski i to od samog početnog nivoa, a naravno i kasnije kako napreduješ sa učenjem.

Kada učiš engleski jezik radićeš razne vrste vežbi i sve one su jednako važne. Dakle, sve vežbe koje imaš pred sobom, bez obzira da li su u formi vežbanja gde ćeš testirati gramatiku, ili su to neke vežbe gde ćeš imati zadatak da nešto uradiš na konkretnu temu, nekada možda i da napišeš nešto, da pronađeš neke reči, da zapišeš neke reči, sve su to vežbe koje imaju za cilj da ti pomognu pre svega da proveriš ono što učiš, da testiraš sebe i da vidiš kako napreduješ.

Uz to imaju i zadatak naravno da ti pomognu, odnosno omoguće da upotrebiš ono što učiš, što naravno jeste jedan od glavnih ciljeva koje ćeš imati kada učiš engleski jezik. To je zapravo da koristiš sve ono što učiš i gramatiku i nove reči i izraze. Zato je bitno da imaš uvek to u vidu kada radiš sve te vežbe.

Ono što je bitno da zapamtiš je da kada učiš engleski jezik, prirodno je da očekuješ da napraviš greške. Kada radiš neku vežbu vrlo često će ti se dešavati da napraviš neku grešku. Nekada će to možda biti samo jedan primer, dva primera, nešto što možda ne deluje mnogo značajno u tom trenutku, a nekada će ti se možda desiti čak i da puno toga pogrešiš što može biti signal da treba nešto da obnoviš, odnosno da naučiš bolje, da bolje razumeš.

Zato je važno da sve te greške imaš kao nešto što će ti pomoći da naučiš i da razumeš da li dobro znaš sve ono što je do sada pređeno, odnosno sve ono što bi trebalo da znaš da upotrebiš.

Postoji i posebna epizoda English Lane podkasta, to je epizoda broj 67 u kojoj baš govorim o tome kako da učiš iz svojih grešaka, tako da predlažem da nakon što preslušaš ovu epizodu, preslušaš i epizodu broj 67.

Dolazimo odmah i do ove aktivnosti o kojoj želim danas da pričam. To je aktivnost koja će ti pomoći da vežbaš da tvoj engleski bude bolji i te greške videćeš da su i one vrlo važne za ovu aktivnost, ali pre svega da ti objasnim koja je aktivnost u pitanju. U pitanju je vežba slušanja i to je aktivnost koja se vrlo često zapostavlja kada se uči engleski jezik.

Vrlo često ćeš učiti prvenstveno gramatiku, tvoj glavni fokus će biti gramatika. Vrlo često će i nove reči naravno biti fokus, ali slušanje ponekad ne bude onako glavni fokus kada se uči  engleski jezik, a zapravo ima veoma važnu ulogu kada je u pitanju tvoja sigurnost i znanje koje imaš.

Kada pominjem vežbu slušanja, u pitanju je aktivnost koja će ti omogućiti da slušaš  engleski jezik, da slušaš sadržaje na engleskom jeziku, bez obzira da li su to recimo neke vesti, neki videi, možda čak i pesme, filmovi, muzika. Znači sve je to nešto što ti omogućava da čuješ engleski jezik i kroz ovu aktivnost ti ćeš naučiti sledeće:

Naučićeš kako se izgovaraju reči, odnosno naučićeš kako da izgovaraš pravilno neke glasove koji se pojavljuju u engleskom.

Sledeće što ćeš naučiti je kako da bolje čuješ engleski i to je jedna od aktivnosti koja je posebno teška na početnom nivou. Ako si na početnom nivou i radiš diktat, vrlo često će ti ta aktivnost biti nešto što će ti onako biti teško, nećeš uspeti da čuješ pravilno sve reči. To je baš zato što ti nedostaje slušanje, odnosno nedostaje ti da ti engleski bude nešto što je poznato i nešto što ćeš lakše prepoznavati kada čuješ rečenice.

Vrlo često čak i ako imaš neku vrlo jednostavnu rečenicu koja je recimo ne samo glagol to be, kao što je recimo they are here, može biti nešto što ti na početnom nivou ne možeš pravilno da čuješ, odnosno ne možeš pravilno da razaznaš koje reči su tu upotrebljene.

Ako želiš da radiš diktat i ako je to aktivnost koja ti povremeno pravi problem, odnosno teško ti je da prepoznaš te odvojene reči u frazi koje se spajaju kada se čita na engleskom, odnosno kada se priča, imaj u vidu da je slušanje vežba koja će ti pomoći da poboljšaš to.

Zato što slušanje zapravo tebi omogućava da naučiš kako da prepoznaš sve te fraze i kako da ih razdvojiš i kako da čuješ šta sagovornik govori. To je vežba koja prolazi kroz neku evoluciju. Dakle, nije moguće odjednom da čuješ sve i da čuješ savršeno, posebno ako si na početnom nivou.

Recimo ako učiš engleski u mojoj školi i ako radiš diktat, ako pustiš snimak i slušaš rečenicu koju treba da zapišeš, vrlo često ćeš biti u situaciji da možda ne možeš odmah da zapišeš o čemu se tu radi, ne znaš tačno sve reči i očekivano je da ćeš slušati više puta te rečenice.

To i treba da uradiš jer to je nešto što će ti pomoći pre svega naravano da uradiš taj zadatak, ali i da naučiš kako da čuješ te reči jer onda ćeš moći i da ih prepoznaš u konverzaciji. Onda kada slušaš kasnije engleski jezik, naučićeš da prepoznaš te reči i da ih čuješ lakše u govoru.

Vežba slušanja će ti takođe pomoći da spajaš reči u fraze, a to je nešto čemu ćeš težiti kako napreduješ sa učenjem engleskog jezika, tako da onda konverzacija bude na boljem nivou, odnosno da možeš bolje da spojiš reči kada želiš da nešto kažeš na engleskom, a naravno pomoći će ti i kada slušaš engleski.

Slušanje je takođe važno jer ti pomaže da naučiš kako da izgovaraš upitne rečenice i na kraju pomaže ti da preneseš emocije kroz konverzaciju. Odnosno, kada naučiš kako da izgovoriš nešto na specifičan način, videćeš da sama rečenica uz te emocije može da prenese mnogo više nego sama rečenica koju čitaš onako bez nekih emocija i bez spajanja tih reči u fraze. Videćeš da je to posebno važno kako napreduješ sa učenjem, kako učiš da koristiš engleski jezik u svakodnevnim situacijama.

Kada razumeš zašto je slušanje važno, vratiću se još jednom na one greške koje sam pominjala jer su one posebno važne za ovo slušanje, odnosno za ovu aktivnost, zato što greške kada slušaš su nešto što te potpuno demotiviše i vrlo često izgubiš volju da radiš ovu aktivnost.

Imaj u vidu da će se to vrlo često desiti, posebno ako si na početnom nivou. Ako želiš nešto da slušaš i onda dođeš u situaciju da puno toga ne razumeš, zapravo više toga ne razumeš nego što razumeš i ovo će uticati na to da ti odustaneš i da kažeš sebi, “Neću ja da slušam, nisam još uvek spremna. Želim da naučim, odnosno da dostignem neki određeni nivo da bih vežbala slušanje.”

Imaj u vidu da taj stav nije dobar. Dakle, nemoj da te obeshrabri to. Imaj u vidu da će se te greške javljati, da će ti biti teško da čuješ i da je sve to očekivano, ali to je jedini način da vežbaš i da napreduješ. Što pre se oslobodiš, odnosno što pre počneš da radiš ovu vežbu u okviru aktivnosti koje radiš inače kada učiš engleski jezik, to će ti više značiti i pomoći ti da bolje napreduješ i da pre svega bolje koristiš engleski jezik.

Znači nije dovoljno samo da učiš gramatiku, samo da učiš nove reči i da to bude to. Vrlo je bitno da je ovo jedna od aktivnosti koju moraš raditi. Click To Tweet

Znači nije dovoljno samo da učiš gramatiku, samo da učiš nove reči i da to bude to. Vrlo je bitno da je ovo jedna od aktivnosti koju moraš raditi. Dakle, vežba slušanja je nešto što mora da bude deo te tvoje rutine kada učiš engleski jezik, jer zapravo slušanje jeste jedna od četiri jezičke veštine, tako da ne možeš da napreduješ i tvoj engleski može da bude bolji jedino ako vežbaš i ovu aktivnost i ako radiš vežbe slušanja.

Sada želim da ti dam još jedan savet kada radiš vežbu slušanja jer to je nešto što će ti pomoći da bolje čuješ reči. Kada radiš vežbu slušanja, vrlo je bitno da se fokusiraš na ono što možeš da čuješ. Sada, šta to znači? Kao što sam pomenula, posebno eto ako si na početnom nivou, desiće ti se da slušaš nešto i da puno toga ne možeš da čuješ, odnosno ne možeš da razumeš o čemu se radi.

Tvoj fokus treba da bude ono što možeš da čuješ, odnosno ono što možeš da razumeš u tom trenutku. Imaj u vidu da ako se fokusiraš na to što možeš da čuješ, tada ćeš pre svega uspeti da uradiš tu aktivnost u određenoj meri, naravno. Možda ne uradiš sve tačno, možda postoji nešto što nećeš uspeti da čuješ ali ćeš uraditi sve ono što možeš, najbolje što možeš u tom trenutku, što jeste naravno cilj.

Uz to će te motivisati da radiš ovu aktivnost i dalje jer je to nešto što je veoma važno i što videćeš, kako napreduješ dalje sa učenjem, to će ti pomoći da ova vežba bude sve lakša i lakša, odnosno da ti vremenom možeš da čuješ sve više i više.

Dakle, fokusiraj se na one reči koje možeš da prepoznaš, na ono što čuješ. Vrlo često će ta suština tebi pomoći da razumeš o čemu se tu radi i koji je glavni cilj te aktivnosti slušanja, ali je bitno da uvek tvoj fokus bude na onome što možeš da uradiš u tom trenutku.

Još jedan, da kažem bonus savet je ovo, koristi slušalice kada radiš vežbu slušanja. Pojačaj ton maksimalno tako da možeš da čuješ sve što se izgovara, jer na taj način ćeš moći mnogo bolje da razaznaš glasove koji se čuju u izgovoru i na taj način bolje prepoznaš reči i naravno uspešnije uradiš ovu aktivnost.

Ukoliko učiš engleski u mojoj školi, savetujem da kada slušaš snimke uvek slušaš snimke nekoliko puta i da se fokusiraš da što bolje čuješ sve što se izgovara na tim snimcima. Osim aktivnosti koje ćeš inače raditi na kursevima, ja ću na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviti link ka još nekim dodatnim aktivnostima koje će ti pomoći takođe da vežbaš slušanje.

Ukoliko osećaš da je ovo aktivnost koju želiš dodatno da vežbaš, odnosno da ti ne ide baš najbolje slušanje i da misliš da će ti koristiti da imaš neke dodatne informacije o ovoj temi, ja ću na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviti link ka dodatnim resursima koje možeš koristiti i vežbati slušanje, jer to je aktivnost koja će ti mnogo značiti kada je u pitanju tvoj engleski.

Ako ne učiš engleski u mojoj školi, a želiš da slušanje postane deo tvoje rutine i želiš da razvijaš ovu veštinu kada učiš engleski jezik i nisi sigurna uvek šta treba da slušaš i na koji način, predlažem ti da pogledaš više o mojoj školi i kako možeš da se prijaviš.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link gde možeš videti više o školi, ili možeš potražiti English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve detalje.

Nadam se da su ti ovi saveti bili korisni i da će ti pomoći da razumeš značaj slušanja i kako ova jedna vežba može mnogo uticati na to, ne samo kako ćeš razumeti sagovornika već i kako ćeš biti u stanju da pričaš na engleskom.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Dodatni resursi

Podkast epizoda 067 – Kako da učiš iz svojih grešaka?

English Lane onlajn škola – saznaj više

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde