046 – Šta treba da znaš o učenju novih reči

by | May 12, 2021

U ovoj epizodi English Lane podkasta, saznaj šta da očekuješ kada učiš nove reči u engleskom jer će ti to pomoći da učenje novih reči biti efikasnije.

Preslušaj epizodu ispod o tome šta treba da znaš o učenju novih reči:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo! Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane.

Ovo šta slušaš je English Lane podkast, gde pričamo o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi, pričaću o tome šta treba da znaš o učenju novih reči. Učenje novih reči biće deo procesa učenja engleskog jezika od samog početka. I vrlo je bitno da razumeš kako taj proces učenja funkcioniše i kako ti to može pomoći da učenje novih reči bude uspešnije i, naravno, da bude sa boljim rezultatima.

Prvo zapamti, učenje novih reči nije uvek jednostavno. To znači da će ti učenje novih reči u nekom trenutku biti teško. I to može postati teško bez obzira da li si početnik, ili da li si na srednjem ili naprednijem nivou. Učenje novih reči nije uvek tako jednostavno i nećeš neke reči tako lako zapamtiti. Ali, moraš da budeš svesna da je to proces.

U poslednjoj epizodi English Lane podkasta sam pričala od 3 faze učenja novih reči – kako funkcioniše učenje od samog početka – kada vidiš neku reč do trenutka kada tu reč možeš da upotrebiš u konverzaciji. Pa ću ostaviti link ka toj epizodi, da možeš detaljno da preslušaš o tome.

Druga stvar koju je bitno da zapamtiš je da broj novih reči treba da bude ograničen. To znači da to što imaš ispred sebe – ne znam, neki spisak od 10, 20, pa i 50 reči, ne znači da treba da sedneš i danas da to sve naučiš. Takođe, čak i ako imaš vremena i volje da to zaista uradiš, da sedneš i da naučiš tih 50 reči, da za svaku reč pogledaš šta znači, da za svaku reč zapišeš izgovor, da provežbaš izgovor, da izgovoriš svaku reč…

Čak i ako imaš vremena da to uradiš – nema potrebe da to radiš, jer nećeš moći te reči da zapamtiš. I to je čak i naučno dokazano. Pre nekoliko godina sam čitala jedno istraživanje o učenju engleskog jezika i sećam se da je u tom istraživanju zaključak bio da je 8 reči idealan broj reči koje treba neko da nauči u toku dana. Da mozak jednostavno nije u stanju da zapamti više reči dugoročno. Iako, kažem, možeš ti da pročitaš i da prođeš kroz te reči, da kažem, „naučiš više“ – dugoročno ih ne možeš zapamtiti. I zato je bitno da ograničiš broj novih reči koje učiš u jednom danu.

Ako si početnik i ako tek počinješ sa učenjem engleskog jezika, ako nikada do sada se nisi susrela sa engleskim jezikom… ja savetujem da broj reči bude još i manji – da, recimo, učiš između 3 i 5 novih reči u toku dana. Jer je to nešto što će ti omogućiti da zaista naučiš te reči, da imaš dovoljno vremena da zaista usvojiš to značenje i da to možeš i kasnije da upotrebiš. Ništa od reči koje ti učiš, ne učiš, eto, onako, čisto da bi uradila neki test, uradila neko vežbanje – već te reči učiš da bi one postale deo tvog fonda reči. I onda će one biti nešto što ćeš kasnije u nekom trenutku upotrebiti u konverzaciji. I vrlo je bitno da imaš tu ideju na umu kada učiš engleski jezik.

Bitno je da zapamtiš da postoje reči koje ćeš lakše zapamtiti, a postoje reči oko kojih ćeš se malo namučiti. I to je sasvim normalno. Za neke reči, recimo, imaćeš neku asocijaciju, biće ti nešto poznato… Možda si čula tu reč u nekom filmu, u nekoj pesmi itd. I to će ti, recimo, pomoći da lakše zapamtiš neku reč. Dok će, recimo, neka reč biti malo teža – posebno, recimo, ako govoriš još neki strani jezik…

Pa ako se pojavi neka reč koja je slična i može ti biti teško, recimo, da zapamtiš izgovor – ti ćeš stalno pričati na nekom drugom stranom jeziku, a na engleskom se čita malo drugačije. I sasvim je u redu – i to je deo procesa učenja novih reči. Samo moraš imati strpljenja i moraš znati da te to očekuje i da jednostavno odvojiš vreme za neke reči – za neke malo više, za neke malo manje. Ali, zajedno je bitno da rezultat bude isti za sve reči, čak i one koje su ti teže treba da na kraju budeš u stanju da ih – i njih upotrebiš kao i ove koje su lakše.

Bitno je da se trudiš da koristiš engleski jezik, da si stalno u kontaktu sa engleskim jezikom - da bi na taj način imala što više novih reči oko sebe i da onda ne dođeš u tu situaciju da zaboravljaš neke reči. Click To Tweet

Postoje reči koje ćeš zaboraviti vremenom – i to je isto bitno da shvatiš kao deo procesa učenja engleskog jezika i deo učenja novih reči. Posebno će se to desiti sa rečima koje ne koristiš toliko često. Zato je bitno da se trudiš da koristiš engleski jezik, da si stalno u kontaktu sa engleskim jezikom – da bi na taj način imala što više novih reči oko sebe i da onda ne dođeš u tu situaciju da zaboravljaš neke reči.

To takođe znači da je neophodno da obnavljaš, neophodno je da se vraćaš na neke reči koje si već učila. I neke će ti biti poznate, neke ćeš, onako, mnogo bolje zapamtiti i nećeš ih zaboraviti vremenom – a neke hoćeš. I zato je bitno da s vremena na vreme obnoviš sve ono što si učila do sada i vratiš se na te reči koje si možda u nekom trenutku zaboravila ili jednostavno nisi sada dovoljno sigurna kako se čitaju – da li je taj glas ili neki drugi glas ili kako, recimo, da ih upotrebiš u rečenici.

Na kraju, još jedna veoma bitna stvar kada je u pitanju učenje novih reči je to da učenje novih reči treba da bude redovno, bez obzira na kom si trenutno nivou znanja. Kada počneš sa učenjem engleskog jezika, tu ćeš, naravno, učiti mnogo više reči, pogotovo onih koje su neophodne za osnovnu komunikaciju. I to je nešto što će ti biti tvoj fokus u početku – i treba da bude tvoj fokus. Ali, vremenom će biti sve više gramatike i vremenom ta gramatika – znam da, onako, preuzme taj fokus. I da učenje novih reči padne u drugi plan, a to ne bi smelo da se desi – trebalo bi da nastaviš da učiš reči.

Primetila sam da se to mnogima dešava – da se stvori nesklad između gramatike i vokabulara. Šta to znači? To znači, recimo, da gramatiku imaš znanje na nekom, recimo, B1 nivou, a fond reči je na A2 nivou. I to je baš zato što se ne pravi taj sklad između učenja gramatike i vokabulara. I to je nešto što moraš da imaš u vidu – znači, kako učiš gramatiku, moraš da učiš i nove reči.

Ako si, recimo, ove nedelje fokusirana da naučiš neko vreme, kako se ono koristi u engleskom i da uradiš vežbanja da to provežbaš, ne zaboravi da usput naučiš i nekoliko novih reči koje su, recimo, ili u vezi sa tom lekcijom ili neke reči koje, recimo, imaš na svom nekom spisku reči koje učiš. Ali, bitno je da malo ubaciš i učenje reči, jer je to pre svega proces koji traje. Znači, nećeš moći odjednom da naučiš previše reči. I zato je bitno da budeš redovna u tome, bez obzira na kom si trenutno nivou znanja.

Najbolji način da učiš nove reči nije taj da sedneš i da uzmeš neki spisak i da ideš po tom spisku i da svaki dan učiš nekoliko reči, već je bitno da imaš sveobuhvatni proces učenja, gde ćeš pored gramatike, pored raznih drugih aktivnosti kao što su slušanje, čitanje, pisanje na engleskom, gde ćeš u okviru toga imati i lekcije koje su posvećene učenju novih reči. Na taj način, učenje novih reči neće biti dosadno, neće biti van konteksta – to je isto vrlo bitno.

Jer je mnogo lakše da naučiš neke reči ako ih učiš u kontekstu, odnosno učiš ih u situaciji gde ćeš ih zaista koristiti. Takođe, na ovaj način učenje je malo dinamičnije, odnosno stalno imaš neke nove aktivnosti. I to je ono što će ti pomoći da ti ne bude dosadno nakon određenog broja reči, a biće.

Jer, jednostavno – dosadno je ako samo sediš i učiš reči po nekom spisku, zato što nemaš druge aktivnosti. Plus, ako učiš na taj način, nemaš dovoljno primene – a to je vrlo bitno kada je u pitanju učenje novih reči. Jer, ako ne znaš da primeniš reči, onda nisi dovoljno dobro naučila, odnosno nisi sigurna da upotrebiš to u konverzaciji.

Ako ti je potreban način koji je efikasan i koji te ujedno i motiviše da učiš, onda pogledaj više o English Lane online školi.

English Lane je online škola, što znači da funkcioniše potpuno online, učenje se odvija preko interneta putem online kurseva koji su napravljeni tako da ti pomažu da ujedno vežbaš i gramatiku i nove reči – i da sve to upotrebiš kroz praktične zadatke.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast – biće link. Ili jednostavno možeš potražiti English Lane online škola i tu ćeš videti sve informacije o školi, kako funkcioniše učenje i kako možeš da se prijaviš i postaneš član.

Ja sam Zorana Radović, hvala ti što slušaš podkast i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde