132 – 3 razloga zašto ti je težak izgovor

by | Oct 18, 2023

Postoji 3 razloga zašto ti je težak izgovor a ovde ćeš saznati koji su to razlozi i kako da to prevaziđeš.

Preslušaj epizodu ispod i saznaj kako da poboljšaš izgovor:

Uz pomoć profesorke Zorane, nauči pravilan izgovor u engleskom.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

Postoje tri razloga zašto ti je težek izgovor u engleskom i slušaj ovu epizodu da saznaš koji su to razlozi i kako da prevaziđeš ove situacije i popraviš izgovor.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda 132 i u ovoj epizodi pričaću o tome zašto ti je težek izgovor, koji su to razlozi koji tome doprinose i šta možeš da uradiš da to prevaziđeš.

Pa da počnemo. Prvi razlog zašto ti je težak izgovor je zato što nemaš priliku da čuješ engleski jezik. Ovo je nešto što je početna stavka kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Dakle, ukoliko želiš da naučiš engleski jezik i ukoliko želiš da zvučiš bolje bez obzira na kom si trenutno nivou, ono što je tebi potrebno je dobar primer.

Dakle, potrebno je da slušaš engleski jezik jer to je ono što će ti omogućiti da i ti zvučiš bolje.

Kada slušaš nekoga ko priča engleski jezik, posebno nekoga ko priča dobro, tečno i možeš da čuješ lepo kako izgovara sve glasove, ovo tebi pruža priliku da i ti to ponoviš na takav način i da vremenom se trudiš da pričaš kao ta osoba, odnosno da pričaš što tečnije i bolje.

Sad, u početku slušanje može biti veoma teška aktivnost, posebno ako si na početnom nivou i nemaš dovoljan fond reči. Ono što je bitno da zapamtiš je da je bitno da slušaš engleski jezik.

Nije bitno da razumeš apsolutno svaku reč, niti da prepoznaš svaku reč, već jednostavno je bitno da slušaš i da prepoznaješ pojedine reči bar u početku, ali osim samih reči ti ćeš slušati i same rečenice, kako se spajaju fraze i sve ovo je neophodno da bi engleski koji ti želiš da naučiš vremenom bio sve bolji i bolji.

Jer će engleski koji čuješ biti primer, nešto što i ti želiš da ostvariš i onako kako ti želiš da zvučiš vremenom nakon što napreduješ i radiš aktivno na izgovoru.

Kada je u pitanju slušanje, postoji jedna glavna prepreka koja će se možda javiti i kod tebe na početku kada krećeš sa učenjem engleskog jezika, a to je da snimak koji slušaš bez obzira da li je audio ili video, tebi može biti suviše brz ili može biti suviše reči koje ne prepoznaješ.

Onda kod tebe to može izazvati osećaj da jednostavno želiš da prekineš što pre taj snimak i ne želiš da slušaš dalje.

Zapravo treba da istraješ u tome jer to su prepreke koje su očekivane na početku. Dakle, očekivano je da kada krećeš sa učenjem engleskog jezika, postoje situacije gde ćeš čuti snimke koje jednostavno ne možeš da razumeš, gde postoji suviše toga što ti je nejasno.

Zato je bitno dve stvari. Prvo je bitno da budeš uporna u tome naravno jer jedino ako aktivno radiš na tome i ako zaista se trudiš da uvežbaš pre svega slušanje a zatim i izgovor, jedino tako to možeš i ostvariti.

Druga stvar, bitno je da nađeš snimke koji su prilagođeni tom nivou na kom se ti nalaziš.

Dakle ako si na početnom nivou i ako želiš da slušaš nešto što je recimo neka naučna konferencija na engleskom jeziku, naravno da će ovo biti malo previše za taj period kada si ti na početnom nivou.

Zato je bitno da kada krećeš sa slušanjem, krećeš sa nekim jednostavnijim snimcima, sa nekim audio ili video zapisima koji su prilagođeni tvom nivou, odnosno nemaju tako veliki fond reči, nemaju neke složene konstrukcije, jer to je nešto što će tebi omogućiti da koliko toliko ispratiš te snimke, naravno koliko je moguće u početku.

Videćeš da vremenom što više radiš na ovoj aktivnosti, što više vežbaš slušanje, onda će i tvoja sposobnost da prepoznaješ reči i glasove i rečenice biti bolja.

Videćeš da vremenom što više radiš na ovoj aktivnosti, što više vežbaš slušanje, onda će i tvoja sposobnost da prepoznaješ reči, glasove i rečenice biti bolja. Click To Tweet

Ono što je specifično za veštinu slušanja je da se ona razvija kroz nekoliko faza. Kada recimo počinješ sa učenjem, prvo ćeš biti u fazi kada se onako boriš da prepoznaš bilo koju reč. To je sasvim očekivano.

Recimo ako neko kaže neku rečenicu, ti ćeš možda u toj rečenici prepoznati recimo reč apple i za početak je to sasvim dovoljno da čak tu jednu reč prepoznaš, a onda ćeš vremenom učiti da prepoznaš polako i ostale reči.

Kako prolaziš kroz te faze, doći ćeš u fazu da prepoznaš da u toj rečenici nije u pitanju reč /’apl/kako mnogi čuju u početku, već je rečeno /ˈæpl/Postoji razlog zašto je to rečeno.

Dakle u engleskom su to različiti glasovi, /a/ i /æ/su različit glasovi i to je nešto što ćeš vremenom kroz aktivnost slušanja naučiti da prepoznaš pre svega, a zatim i da ponoviš.

To jeste poenta slušanja. Vremenom kroz te faze ti ćeš napredovati postepeno i omogućiti sebi pre svega da čuješ primere dobrog izgovora, a onda da vremenom i ponoviš takve primere, odnosno da vremenom i tvoj izgovor bude bolji.

Dakle, savet za tebe je sledeći, slušanje je aktivnost koja će ti mnogo značiti da poboljšaš izgovor i zato slušaj engleski jezik bez obzira na kom si trenutno nivou.

Drugi razlog zašto ti je težek izgovor u engleskom je sledeći: ne umeš da izgovoriš specifične glasove na pravi način.

Ovo je nešto što veoma može loše da utiče na tvoj izgovor jer u engleskom postoje specifični glasovi i vrlo je bitno da naučiš koji su to glasovi i naravno kako se oni izgovaraju.

To je nešto što ćeš raditi posebno na početnom nivou, kada se upoznaješ sa engleskim jezikom. Kako kreneš da učiš prve reči, tu bi već trebalo da prepoznaš prve glasove i da ih čuješ za početak.

U početku možda nećeš moći da izgovoriš te specifične glasove i to je u redu za početak, jednostavno izgovorićeš ih najbolje što možeš.

Ono što je bitno je da razumeš da postoje specifični glasovi i da postoji određeni način kako se oni izgovaraju i da vremenom tome težiš.

Često sam bila u situaciji da mi neki kažu da nemaju talenta za jezik, odnosno da nemaju sluha, da ne mogu da čuju te glasove i da im je onda problem da to izgovore.

Zapravo po sredi je mnogo veći problem, a to je nedovoljno objašnjenja šta su to specifični glasovi i kako se oni izgovaraju.

Dakle, te glasove koji su specifični za engleski jezik moraš da naučiš kako da izgovoriš. Kao što znaš da izgovoriš glasove koje imaš u svom maternjem jeziku, tako moraš da naučiš i ove glasove da izgovoriš na pravi način.

To pre svega utiče na izgovor mnogo zato što ćeš zvučati mnogo bolje i sigurnije kada umeš da izgovoriš te glasove.

Plus postoje reči koje imaju dosta sličnosti gde se razlikuje bukvalno jedan glas i gde je upravo taj glas koji recimo ne znaš da izgovoriš pravilno može napraviti veliku razliku, kao što je recimo kod reči tree, što je drvo i kod broja three. 

Dakle to su različiti glasovi, /t/, /θ/To su različiti glasovi u engleskom i potpuno druge reči.

Dakle, ako želiš da govoriš egleski pre svega pravilno, a zatim i sigurno i tečno, bitno je da naučiš pre svega koji su to specifični glasovi u engleskom jeziku i naravno kako da ih izgovoriš na pravi način.

Osim što je bitno da naučiš koji su to glasovi, biće ti potrebno vreme za vežbu. Recimo, naučićeš glas /θ/ i onda ćeš vežbati da izgovaraš taj glas, ali biće ti potrebno neko vreme da se zaista uvežbaš i da zaista stekneš tu sigurnost i da odmah prepoznaješ reči kod kojih se javlja taj glas i da onda možeš sa sigurnošću to da izgovoriš bez obzira u kojoj se kombinaciji glasova javlja.

Dakle, to je nešto što zahteva vežbu i zato je izgovor nešto na čemu moraš da radiš i nešto čemu ćeš se posvetiti kao i kada učiš gramatiku, kao kada učiš nove reči i tako dalje.

Ovom tematikom sam se bavila u okviru mog kursa izgovor u engleskom jeziku, koji je napravljen tako da pomogne svakome da nauči te specifične glasove i onda to upotrebi u izgovoru i na taj način usavrši izgovor.

Imam lošu i dobru vest. Loša vest je da u engleskom broj glasova koje ćeš učiti je 44. Dakle, iako ima 26 slova u alfabetu, postoji veći broj glasova i to je bitno da naučiš kada učiš izgovor.

Dakle, ima ih ukupno 44 i bitno je da naučiš svaki od njih da bi tvoj izgovor bio dobar.

Sad, to zvuči strašno, predpostavljam i deluje kao da je veoma komplikovano, ali dobra vest je nešto što sam primetila kod onih koji su pohađali kurs izgovor u engleskom jeziku, je da već posle 12 sedmica mogu apsolutno da pređu sve lekcije koje su im potrebne gde će naučiti izgovor i sve specifične glasove, ali ne samo to.

Kroz tu vežbu, već će imati dovoljno sigurnosti da dalje napreduju kada je u pitanju izgovor, jer kao što sam i već pomenula, za izgovor jeste bitno da naučiš sve te specifične glasove, ali onda sledi vežba.

Dakle, bitno je da radiš aktivnosti koje će ti pomoći da sve to upotrebiš i da zaista iskoristiš to u izgovoru kao dobru priliku da zvučiš sve bolje i sigurnije.

Tako da ako ti broj 44 deluje nedostižno, imaj u vidu da to jeste broj glasova koji možeš naučiti. Postoji taj određeni program od 12 sedmica koji ti omogućava baš to, da naučiš sve te glasove i da onda probaš sve to da upotrebiš u izgovoru.

Već danas možeš krenuti da vežbaš te glasove i to tako što ćeš nakon ove epizode preslušati još dve epizode English Lane podkasta.

To su epizode broj 2 Uvežbaj ova tri glasa da popraviš izgovor i epizoda English Lane podkasta broj 25 koja se zove Dva glasa koja će usavršiti tvoj izgovor.

Imali smo dva razloga zašto ti je težak izgovor u engleskom. Prva je bila nemogućnost, odnosno nedovoljno prilike da slušaš engleski jezik.

Drugi razlog je to što ne umeš da izgovaraš specifične glasove.

Dolazimo do trećeg razloga, a to je zato što nikada nisi naučila fonetsku transkripciju i ne koristiš je.

Pre svega, fonetska transkripcija predstavlja skup znakova odnosno simbola koji se koriste da predstave izgovor neke reči.

Ukoliko si ikada otvorila rečnik ili recimo koristila onlajn rečnik i videla simbole koji liče na slova, mada tu bude i poneki drugačiji znak koji te možda zbuni, to su oni simboli koji su označeni onim kosim zagradama, ti simboli predstavljaju fonetsku transkripciju.

Zanimljivo je da je ovo nešto što smo svi učili u školi kada smo učili engleski jezik, ali većina nas to nije naučila u školi pa ni ja. Ja sam to naučila na fakultetu.

Dakle, fonetska transkripcija je nešto što deluje u nekom trenutku suviše i deluje zbunjujeće, ali zapravo je vrlo jednostavan sistem simbola koji tebi omogućava jednu jedinu stvar, a ta stvar je neprocenjiva za tvoj izgovor.

Fonetska transkripcija ti omoguvćava da pročitaš bilo koju reč u rečniku koristeći te simbole. Šta to znači? Možeš recimo dobiti reč koju prvi put u živout čuješ, odnosno vidiš.

Dakle, napisana je reč, nemaš predstavu kako da je pročitaš, ali ukoliko otvoriš rečnik i pogledaš fonetsku transkripciju, ti ćeš znati tu reč da pročitaš čak i ako ti je niko ne izgovori.

Čak i ako je ne čuješ nigde, ti ćeš znati da izgovoriš tu reč i to ne samo što žeš znati da je izgovoriš, nego ćeš znati da izgovoriš sve specifične glasove u toj reči, znaćeš koji deo reči da naglasiš, dakle sve što je neophodno da pravilno izgovorš tu reč, ali samo ako znaš fonetsku transkripciju i ako znaš da izgovaraš specifične glasove.

Zato je fonetska transkripcija tako važna. Savetujem ti da se posvetiš tome da naučiš fonetsku transkripciju i da je koristiš kada želiš da naučiš neku novu reč ili kada želiš da vežbaš izgovor, da usavršavaš čitanje, fonetska transkripcija je nešto što će ti omogućiti da tvoj izgovor bude bolji.

Ukoliko želiš da naučiš fonetsku transkripciju, želiš da naučiš specifične glasove i radiš generalno na tome da tvoj izgovor bude bolji, savetujem ti da se prijaviš za kurs izgovor u engleskom jeziku.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka kursu tako da možeš da pogledaš detaljno o tome šta ćeš učiti, kako ćeš učiti i kako možeš da se prijaviš.

Ako ti je težak izgovor u engleskom ili jednostavno misliš da tvoj engleski može zvučati bolje i sigurnije, nemoj da očajavaš jer izgovor je nešto što možeš da popraviš, bez obzira na kom si trenutno nivou.

To je nešto na čemu treba da radiš i možeš da radiš, odnosno možeš da popraviš, kako recimo učiš engleski i kako vežbaš gramatiku, na isti način možeš vežbati i izgovor. Dakle, kroz lekcije, kroz razne aktivnosti za vežbu, jer to je ono što će ti omogućiti da tvoj izgovor postane bolji.

Prati ova tri saveta kako da napreduješ, odnosno imaj u vidu koje su to prepreke koje te mogu sputati i kako ih možeš prevazići jer to je ono što će ti omogućiti da tvoj izgovor postane bolji.

Hvala ti što slušaš podkast.

Nadam se da su ti bili korisni ovi saveti.

Moje ime je Zorana Radović. Čujemo se uskoro. Ćao.

Kurs: Izgovor u engleskom jeziku

Onlajn kurs traje 12 sedmica i vodi te korak po korak kroz lekcije i vežbe specifičnih glasova u engleskom, do jednostavno boljeg i pravilnijeg izgovora!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde