fbpx

044 – Kako da učiš nove reči na engleskom

by | Apr 21, 2021

U ovoj epizodi, saznaćeš kako da razmišljaš o učenju reči u engleskom, kako funkcioniše proces učenja kroz nekoliko faza.

Sve ovo će ti pomoći da bolje razumeš kako funkcioniše učenje reči i zašto imaš utisak da neke reči naučiš lakše od drugih.

Preslušaj epizodu ispod i primeni ovaj pristup kada učiš nove reči:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo! Moje ime je Zorana Radović, ja sam profesor engleskog jezika i osnovač online škole English Lane.

Ovo što slušaš je English Lane podkast i ovde pričamo o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi, pričaću o tome kako da učiš nove reči na engleskom. I ovo je nešto što možeš primeniti bez obzira da li tek sada počinješ sa učenjem engleskog jezika ili učiš već neko vreme i već si na nekom nivou kada već imaš dobar fond reči, ali je bitno da nastaviš da proširuješ taj fond reči.

Učenje novih reči je veoma važan deo učenja engleskog i mnogima će učenje novih reči zapravo biti teže nego gramatika. Jer gramatika često ima neka pravila koja, onako, samo primenjuješ neku formulu – naučiš kako se neko vreme gradi i onda samo koristiš to… i nije nešto što se menja.

A, kada su nove reči u pitanju, stalno ima novih reči. I taman naučiš jedno značenje, a onda se pojavi neko drugo značenje. Ili onda, recimo, naučiš da ovaj glagol znači jedno… a onda taj glagol može biti i frazalni glagol, pa onda ima neko drugo značenje – i onda tu često nastane zabuna. Zato je bitno da oformiš neki proces učenja novih reči.

I u ovoj epizodi, ja ću ti podeliti taj proces u 3 faze, koje će ti pomoći da shvatiš kako treba da se fokusiraš na učenje reči i kako da podeliš i prosto da shvatiš da to jeste jedan proces. Da vrlo često nećeš biti u situaciji da pogledaš reč i kažeš – okej, zapamtila sam reč. To vrlo često ne ide tako. I sada ćeš videti kako izgleda taj proces po ovim fazama.

Inače, ove faze koje  ću ovde navesti nisu nešto što ćeš pročitati u nekim udžbenicima ili u gramatikama ili bilo gde, već je nešto što sam ja osmislila za moje polaznice u mojoj online školi – kada one imaju problem kada je u pitanju učenje novih reči i kako da reše taj problem, kako da postepeno uče da bi uspele da savladaju tu prepreku, koja je u nekom trenutku zaista velika za njih.

Prva faza je faza upoznavanja – i to je trenutak kada ti učiš novu reč.

Ti ćeš naučiti šta ta reč znači, ali pored toga moraš da naučiš kako se ta reč izgovara i kako se ta reč piše. I to je nešto što odmah zna da bude prepreka, pogotovo nekome ko počinje sa učenjem engleskog jezika, jer to su bukvalno tri stvari koje treba da zapamtiš o jednoj reči. Ali to je tako.

Moraš da se fokusiraš da naučiš značenje, da naučiš izgovor i pisanje za svaku reč koju učiš. Pisanje će ti u početku biti teško, ali vremenom će biti sve lakše, videćeš. Kada je u pitanju izgovor, tu isto treba vremena da se sve to nauči. Ali, znam da će značenje biti nešto što ćeš ti, onako, prvo staviti – biće tvoj fokus.

I to ćeš najlakše zapamtiti, zato što to pokušavaš da uradiš – da tražiš ekvivalente za reči koje već znaš, da nađeš na engleskom ekvivalent. Tako da će ti to najlakše ići, znači da naučiš značenje.

Kada imaš novu reč, ti zapravo treba da imaš odakle ćeš da učiš. Verovatno ćeš imati ili neke lekcije u kojima će biti nove reči i onda ćeš imati objašnjenje za te reči, ili ćeš ih sama tražiti u rečniku. Ali je vrlo bitno da nađeš te dodatne informacije za svaku reč i da naučiš značenje. I da naučiš, kao što sam već rekla, izgovor i pisanje.

Kada je u pitanju značenje reči, skrenuću ti pažnju da u engleskom jeziku jedna reč može imati više značenja. I kada ti počinješ sa učenjem engleskog jezika, ti ne moraš i ne treba da naučiš sva značenja – to je sasvim normalno. Jednostavno, ti ćeš učiti osnovna značenja.

Šta to znači?

Recimo, ako otvoriš neki jednojezični rečnik i ukucaš neku reč da potražiš definiciju u rečniku, vrlo često ćeš videti izlistane definicije po nekim brojevima – i to su ta različita značenja reči. Kako krećeš sa učenjem engleskog jezika, ići ćeš uglavnom od početka. Odnosno, prvo će biti ta neka najčešća, odnosno osnovna značenja reči. A kasnije će biti dole niže u rečniku na toj stranici druga značenja te reči.

I nemoj da se opterećuješ ako si, recimo, na početnom nivou – da naučiš sva značenja jedne reči, jer to nije moguće, niti to treba tako da ide. Ako gledaš u tu stranicu u okviru online rečnika, pogledaj prvo uglavnom prva ta značenja – to su osnovna značenja.

A ponekad u rečniku bude pored reči napisano A1, A2, B1 – to je oznaka nivoa, gde je A1 najniži, početni nivo. I to ti isto može biti indikacija koje je značenje za tebe. Znači, šta je ono što ti treba da naučiš. A, recimo, ako vidiš da ima B1 označeno, to znači da je to reč koja se uči na tom srednjem nivou.

I ako si ti početnik, tebi ne treba sada to značenje, možeš da ga preskočiš tada u tom trenutku.

Naravno, ako imaš program po kome radiš, ako radiš po nekom udžbeniku, ako pratiš neki kurs, ako imaš profesora sa kojim radiš… ovo će biti tebi dosta olakšano, zato što ćeš imati već sve informacije šta treba da učiš, koja značenja treba da naučiš u kom trenutku.

I na kraju, kod ove faze upoznavanja, mnogima je korisno da zapišu negde tu reč i eventualno da zapišu neko značenje, prevod, izgovor… Šta god tebi pomaže, ti to treba da uradiš. Ako je ono što tebi pomaže da zapišeš tu reč – uradi to.

Ako ti, recimo, pomaže da prepisuješ reč – to je onaj neki najdosadniji zadatak koji smo radili u osnovnoj i srednjoj školi, kad treba da jednu reč da prepišeš, ne znam, po pet-šest puta u jednom redu… Ali nekim ljudima to zaista pomaže da zapamte, recimo, kako se piše reč – ti onda možeš i to da uradiš.

Drugi način može da bude da, recimo, imaš te neke reči u okviru nekog spiska – recimo, ako radiš lekciju… Tako je, recimo, u mojoj školi. Kad imaš lekciju, posle lekcije se nalaze reči koje treba da naučiš u okviru te lekcije, zajedno sa definicijom, primerima – sve ono što ti je neophodno da učiš, naravno i s izgovorom.

I onda ćeš na toj jednoj stranici imati sve grupisano, tako da ćeš moći i to da koristiš kao neki primer, kao nešto odakle ćeš učiti.

Druga faza je faza kada treba da učiš tu reč. Dakle, u prvoj fazi si se upoznala, znaš kako se piše ta reč, naučila si, tj. čula si izgovor – ali sada treba da učiš tu reč.

I evo kako ćeš to da uradiš.

Prvo razmišljaj o tome kako možeš upotrebiti tu reč. Razmišljaj da li bi nešto rekla na engleskom, a da upotrebiš tu reč. To je vrlo bitno, zato što će ti pomoći da odmah prihvatiš tu reč kao deo tvog vokabulara.

Znači, nisi je naučila samo zato što je to bio deo lekcije, već si je naučila da bi koristila tu reč u konverzaciji.

Sledeći korak je da uradiš vežbanja. I vežbanja treba da budu napravljena tako da ti pomažu da upotrebiš tu reč i druge reči koje si naučila. I na taj način ćeš moći da testiraš sebe i da vidiš da li umeš da upotrebiš tu reč u nekim primerima, da li možeš da prepoznaš značenje, da li umeš da napišeš ili da izgovoriš tu reč – naravno, zavisi od tipa vežbanja.

U mojoj školi, postoje razne vrste vežbanja kada su u pitanju nove reči i razni načini koji će ti pomoći da uvežbaš tu reč. I neki od njih su, naravno, dopisivanje reči u okviru rečenice, negde moraš da povezuješ neke definicije, odnosno sinonime, reči koje imaju isto značenje…

A čak postoje i kartice za učenje novih reči, koje isto pomažu da naučiš – da povežeš reč sa slikom, da čuješ izgovor i, naravno, da vidiš prevod. I to je nešto što je veoma korisno kada su u pitanju nove reči.

Još nešto što možeš da uradiš kada je u pitanju učenje novih reči u ovoj drugoj fazi – to je da napraviš mapu za učenje.

I već sam puno o tome pričala, već sam pomenula to kao jednu veoma efikasnu tehniku za učenje novih reči. I ovde, u okviru ove stranice gde slušaš podkast, ja ću ostaviti link ka toj epizodi, da možeš i to da preslušaš – detaljno kako se prave mape za učenje i kako ti to radiš kada učiš nove reči. I u okviru te epizode, postoji i nekoliko praktičnih zadataka – kako ti da napraviš mape za učenje. I to je nešto što ti može biti veoma korisno kada učiš nove reči. Bez obzira na vrstu reči, bez obzira da li učiš imenice, prideve, glagole, šta god – to je nešto što može da se primeni.

Kod ove faze, bitno je da zapamtiš da moraš da se vratiš na neku reč nekoliko puta. To znači da, recimo, ako si danas naučila tri neke nove reči, da sutra želiš da naučiš nove tri reči – to je okej.

Sledeći dan, želiš opet neke nove reči, recimo – sad pet novih reči…

To može da ide donekle, ali u nekom trenutku moraš da se vratiš…

Bitno je da se uvek vraćaš na one reči koje si naučila, da ponovo pogledaš tu lekciju, da ponovo prođeš kroz ta značenja, da se podsetiš... Click To Tweet

Jer, jednostavno, ako ne proveravaš, ako ne obnavljaš, ako ne koristiš reči – naravno, desiće ti se da zaboraviš nešto. I zato je bitno da se uvek vraćaš na one reči koje si naučila, da ponovo pogledaš tu lekciju, da ponovo prođeš kroz ta značenja, da se podsetiš…

Neke od njih će ti biti lakše da zapamtiš, neke ne. Ali, bitno je da prođeš kroz taj spisak tih reči koje si učila i da se podsetiš da li svaku reč se sećaš tačno šta znači, kako se izgovara i, naravno, kako se koristi ta reč.

I onda dolazimo do treće faze, a to je faza upotrebe, gde ti dolaziš u situaciju kada treba da upotrebiš tu reč u konverzaciji.

Konverzacija može biti u pisanom ili usmenom obliku, ali bez obzira – to je konverzacija na engleskom. I ono što se mnogima dešava je da uvek koriste neke, onako, poznate reči – tj. neke reči koje, onako, tu su, usvojili su, super ih znaju i onda oslanjaju se na ono sigurno.

I mnogi, pogotovo ovo važi za one koji su na srednjem nivou i koji dalje napreduju sa učenjem – vrlo često koriste samo te reči u koje su sigurni, koje su baš onako dobro naučili na nekom početnom nivou.

Šta to znači?

Recimo, ako si na srednjem nivou i učiš neke nove frazalne glagole, probaj da upotrebiš te reči odmah u konverzaciji, bez obzira što možda znaš neku reč koja isto znači, koju si već učila ranije. I probaj da malo ubaciš i te nove reči – nemoj se uvek oslanjati na ono što već znaš.

Naravno, to je nešto što se svima dešava. Jednostavno, lakše je osloniti se na ono što znaš i malo bude, onako, strašno, da kažem, upotrebiti te neke nove reči. Ali, što pre ih upotrebiš, to će pre i te reči postati deo tvog vokabulara – i to će pre te reči biti u toj grupi, da kažem, sigurnih termina koje možeš da koristiš kada pričaš na engleskom.

U mojoj školi, ja kroz zadatak pisanja tačno primetim koje polaznice su malo više odvažne, jer taj izbor reči mi to pokazuje. Iako, recimo, 2 polaznice obe urade dobro zadatak, odgovore na pitanja dobro…

Jedna od njih može koristiti reči koje je do sada učila i koje je, onako, sigurna kako da koristi, dok druga polaznica može uraditi isti zadatak tako što će malo više upotrebiti novih reči, malo više se osloniti na njih i to mi pokazuje, eto, baš to – da ima sigurnost da upotrebi i te nove reči.

Iako su nove, iako ih možda prvi put koristi u rečenici.

Ali, to je vrlo bitno i zato probaj da ti, kada učiš engleski jezik – da budeš odvažna i da upotrebiš sve što učiš, da probaš da upotrebiš polako u konverzaciji.

Možda nećeš upotrebiti sve odjednom, ali vremenom je potrebno da način na koji se ti izražavaš na engleskom jeziku bude bolji i da imaš što veći fond reči. A to ćeš uraditi baš tako što ćeš upotrebiti sve ono što učiš.

Ovakav način pristupa kada su u pitanju nove reči, kada je u pitanju učenje i usvajanje novih reči je nešto što će ti omogućiti da ti i tvoje znanje budete u korak sa tim kursom koji trenutno pohađaš.

Nešto što se vrlo često ljudima dešava je da znanje, odnosno upotrebno znanje, odnosno ono što oni mogu da upotrebe u konverzaciji nije u skladu sa kursom koji pohađaju.

Šta to znači? Ako, recimo, neko pohađa kurs koji je na srednjem nivou, recimo na B nivou, a ne zna da se izrazi na tom nivou – to je nesklad. I to pokazuje da osoba, iako uči, ne uči sasvim sa svim rezultatima koje bi trebalo da ima na kraju tog kursa.

I zato je bitno da tvoje učenje bude fokusirano na to da koristiš engleski jezik. I to, naravno, znači da ćeš možda kurs preći malo sporije nego što je možda to zamišljeno programom, da ćeš se na neke lekcije možda više puta vratiti ili, recimo, na neka vežbanja.

Ali, to je sasvim normalno, jer bitno je da učiš tako, bitno je da razumeš ono što učiš. Jer, ako praviš taj raskorak, to će vremenom postati veliki problem – jer čak i ako kažeš da si završila neki kurs koji je na srednjem nivou, a nemaš znanje koje to pokazuje, onda u principu nema mnogo efekta taj kurs.

Na kraju, podsetiću te još jednom na ove faze i vrlo je bitno da zapamtiš da će neka reč proći dosta brzo kroz ove faze – to znači da ćeš je brzo naučiti i odmah upotrebiti, a za neku reč će ti trebati malo više vremena. I to je sasvim u redu, jednostavno to tako ide.

Ali, svaka reč, znači, prolazi kroz fazu upoznavanja – kada naučiš šta ta reč znači, upoznaješ se sa svim nekim značenjima koja ti mogu trebati u tom trenutku, i učiš, naravno, izgovor i pisanje. Z

atim dolaziš do faze učenja, gde učiš tu reč aktivno i gde radiš vežbanja, gde probaš da na takav način upotrebiš reč.

I, na kraju, dolaziš do faze upotrebe, gde već pokušavaš da implementiraš tu reč u konverzaciji i da ta reč postane deo tvog fonda reči i da postane nešto što ćeš od sada koristiti u konverzaciji.

Ako ti se dopada moj pristup i ako si spremna da kreneš sa učenjem engleskog jezika na ovakav način, gde je akcenat na uspešnoj primeni onoga što učiš – onda predlažem da se prijaviš za učenje u English Lane školi, jer mislim da je to nešto što će ti odgovarati.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast, biće link ka školi ili potraži English Lane online škola i tu ćeš videti sve informacije o tome kako funkcioniše učenje i kako i ti možeš da se prijaviš.

Nadam se da ti je ova lekcija bila korisna i nadam se da će ti pomoći kada je u pitanju učenje mnogih reči, jer znam da je to trenutak kada mnogima nedostaje motivacije.

Ali, shvati da postoje te faze – da, jednostavno, neke reči ćeš zapamtiti brže, za neke će ti malo trebati više vremena i malo više truda.

Ali, sve to zajedno, ako se zaista potrudiš i ako uložiš vreme – daće odlične rezultate.

Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde