fbpx

057 – 3 stvari koje će ti pomoći (ili te sprečiti) da naučiš engleski

by | Sep 15, 2021

U ovoj epizodi, saznaćeš koje tri stvari čine deo uspeha kada je u pitanju učenje engleskog i kako one mogu imati dobar (ili loš) uticaj na rezultate koje ćeš ostvariti.

Preslušaj epizodu ispod sa savetima koji će ti pomoći da ostvaruješ bolje rezultate:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi pričaću o tri stvari koje će ti pomoći ili te sprečiti da naučiš engleski jezik. To su stvari koje su ti neophodne i ako su dobre, pomoći će ti da naučiš engleski jezik. Ako nisu, onda će te apsolutno sprečiti, obeshrabriti i u nekom trenutku ćeš pre ili kasnije zbog toga odustati od učenja.

Zato je bitno da odmah povedeš računa o tome, da razmisliš unapred da li je to sve kako treba da bude. To je nešto što će zaista pozitivno uticati na tvoje iskustvo i na tvoje rezultate koje ćeš ostvariti kada učiš engleski jezik.

Prva stvar je program. Program obuhvata sve ono što ćeš učiti u okviru jednog kursa. To su lekcije i ostale aktivnosti. Sve te aktivnosti su napravljene u okviru tog programa da bi ti omogućile da ostvariš cilj koji je cilj tog programa. Naravno to je da savladaš taj neki nivo, da naučiš te neke aktivnosti, da stekneš neke veštine. To je vrlo bitno jer će ti to pomoći da ostvariš te rezultate.

Svaki kurs zapravo ima program, to jest ima plan neki po kome ćeš učiti. Ukoliko kurs iz nekog razloga nema program, recimo kada su u pitanju individualni časovi, tada se dešava da nemaš program odnosno da radiš sa profesorom bez nekog isplaniranog određenog programa. Tada ne postoji program i ne postoji dovoljno dobar tok kada se rade koje lekcije i to može da utiče na tvoje učenje engleskog jezika.

Naravno, kada učiš na časovima, postoji mogućnost da ćeš možda raditi po nekom udžbeniku. Opet, udžbenik ima program, odnosno ima isplanirano kojim se redom rade lekcije i kako su te lekcije poređane. Onda, ako pratiš takav program, opet je to dobra organizacija i dobra struktura koju ćeš imati.

Kada je u pitanju program, vrlo je bitno da zapamtiš tri stvari i da povedeš računa da li su one dobro isplanirane. Prva stvar je polazna tačka. Polazna tačka je ono odakle kreće taj program. To je posebno bitno ako nisi početnik da vidiš da li taj program kreće gde tebi odgovara, da kažem.

Vrlo je bitno da program krene tamo gde si ti stala sa učenjem ili malo ranije. Program nikako ne sme krenuti kasnije. Znači, ne smeš upisati, recimo, program koji je na B1 nivou, to je neki srednji nivo, a ti si recimo na A1 nivou, na početnom nivou jer si potpuno propustila između ceo A2 nivo.

Znači program mora da krene tamo gde si ti sada, ili kažem, nije problem ako krene malo ranije. Nije problem ako si već možda na početku tog programa, vidiš neke lekcije koje si već možda naučila pa ćeš malo obnoviti. To ti neće biti problem jer štaviše, samo će ti pomoći malo da obnoviš neke stvari i da utvrdiš to što si učila.

Problem je ako program krene kasnije, ako krene negde gde ti nisi stigla još uvek, nešto što nisi još uvek učila, jer ti onda nemaš dobru osnovu i onda to nije dobra polazna tačka za tebe. U tom slučaju ti ćeš biti uglavnom samo zbunjena i pre ili kasnije ćeš odustati jer jednostavno, nije moguće da ispratiš program ako nisi dovoljno spremna za taj program.

Druga stvar kada je u pitanju program je postupnost. Vrlo je bitno da postepeno i organizovano učiš te lekcije. Da to ne bude, onako, bez nekog posebnog reda, već da postoji postupnost. Kada učiš jezik postoji onako određeno šta se uči, kojim redom.

Znači, nećeš krenuti da učiš neke stvari koje su komplikovane i onda, recimo, nastaviti dalje sa nekim jednostvnijim, već moraš da kreneš od nekih jednostavnijih stvari. Recimo, ne možeš da naučiš kako se gradi neko vreme na engleskom ako nisi naučila glagol to be, jer je glagol to be jedan od pomoćnih glagola koji se koriste da bi se napravilo neko vreme.

To znači da mora da postoji ta postupnost kada je u pitanju program i da postoji red kojim redom se šta uči. To važi naravno za gramatiku ali važi i za reči. Verovatno si primetila da kada počinješ sa učenjem engleskog jezika uglavnom učiš neke, da kažem “jednostavnije reči”, reči koje ćeš češće sretati u konverzaciji.

Kako ideš dalje sa učenjem pojavljuje se sve više i više novih reči. To su neke reči koje se možda ne koriste toliko često u osnovnoj komunikaciji, ali su naravno korisne ukoliko želiš malo više i ozbiljnije da se baviš učenjem engleskog jezika.

Sledeća stvar koja je bitna da program bude dobar je organizovanost. Da program bude dobro organizovan u smislu da ako već postoje lekcije, postoji sve što treba da se uradi u okviru tog programa, bitno je da se to isprati prema tom programu. Da prosto uspeš da naučiš sve u tom nekom predviđenom roku. Da program bude organizovan tako da ne bude previše i da ne bude premalo.

Dakle, da naučiš taman dobru količinu materijala da ti ne bude, onako, zbunjujuće, Da ne budeš na kraju da naučila si toliko toga a znaš dobro da nisi baš sasvim to sve savladala. Ili da ti ne bude baš premalo materijala, da ne budeš u situaciji da ti bude dosadno i da nemaš prosto dovoljno aktivnosti da ispuniš u okviru tog programa koji pohađaš. Zato je bitno da program bude dobro organizovan i prilagođen tako da može da se isprati u tom roku u kom je inače i planirano da se završi taj program.

Osim programa, tempo učenja je još jedna bitna stavka. To je eto druga stvar koja će ti ili pomoći ili te sprečiti da naučiš engleski jezik. Tempo učenja predstavlja koliko ćeš ti učiti u toku jedne sedmice, koliko ćeš učiti u toku jednog meseca, kada ćeš učiti. To je vrlo bitno odrediti i vrlo je bitno da taj tempo dogovara tebi i da ti to možeš da ispratiš.

Ako budeš učila nekim tempom koji nije u skladu sa tvojim obavezama i nešto što ne možeš da ispratiš, to će negativno uticati na tvoju motivaciju. Kada ne možeš da ispratiš tempo učenja to negativno utiče na tebe, odnosno na tvoju motivaciju jer osećaćeš konstantno da si u nekom zaostatku.

Zamisli, recimo, možda si imala iskustvo ako si pohađala neki kurs koji nije onlajn, gde si recimo morala da propustiš jedan čas. Onda kad dođeš sledeći čas osećaš kao da nisi bila tu ne znam koliko časova i osećaš onako veliku prepreku jer ne možeš da nastaviš, odnosno fali ti to što je bilo na prethodnom času. To je sasvim normalno i to je bitno da zapamtiš da ako ti ne možeš da ispratiš taj program kako treba, onda taj program nije za tebe. Odnosno, treba da nadješ program koji će biti u skladu sa tvojim obavezama i sa onim što ti možeš da ispratiš.

Ako ti možeš da ispratiš svoje obaveze kada je u pitanju učenje engleskog jezika i da uradiš sve što si planirala u toku jedne nedelje, to je odlično za tebe. Imaćeš puno motivacije da nastaviš dalje jer ćeš osećati kako ostvaruješ neke tvoje ciljeve i kako svake nedelje radiš nešto novo, bez obzira koliko je to. Nekada, za neke ljude će to možda biti više, za nekoga manje.

Opet, mnogo toga zavisi od tvojih obaveza. Koliko ti imaš vremena da se posvetiš učenju? Koliko si do sada već učila engleski jezik? Da li je ovo, znači, tek početak kad će ti možda trebati malo više vremena, ili sada samo malo više vežbaš konverzaciju ili tako dalje? Znači, zavisi kakav je program ali vrlo je bitno da to odgovara tebi i da ti možeš da ispratiš način na koji se uči.

Imaj u vidu da svaki program koji budeš pohađala kada je u pitanju učenje engleskog jezika, kada je dizajniran program dizajniran je i tempo učenja, odnosno način na koji treba da se uči i koliko je okvirno potrebno vremena potrebno da se taj program završi. To znači da postoji neki idealni period koliko ti treba da se posvetiš učenju da bi uspešno ispratila program.

Postoji mogućnost da radiš malo nekada sporije od toga, što znači da u toj situaciji, ako ne uspeš da ispratiš baš sasvim onako kako je planirano, postoji mogućnost da malo usporiš. Onda na taj način ti samo dođeš u situaciju da malo više možda obnavljaš. Bitno je da nikada ne izgubiš taj konitnuitet, da uvek učiš pa čak i ako to bude malo sporije da bi odvojila malo više vremena za obnavljanje. To je u redu. To ti neće napraviti neki problem.

Ono što će ti napraviti problem je ako želiš da učiš brže od onoga što je planirano, brže od tog tempa. Kada dođeš u takvu situaciju ti onda imaš određen broj aktivnosti koje treba da uradiš i čak i ako nisi možda sasvim spremna. Čak i ako nisi možda savladala neke aktivnosti kako treba i kako bi želela ti ideš dalje da bi ispratila možda taj neki brži tempo ili šta već.

Onda ulažiš u neki mod onako za prelaženje aktivnosti a ne za učenjem. To je ono što će da ti napravi veliki, veliki problem. Čak i ako završiš neki program uspešno to ne znači da si ti to sasvim naučila, ako si učila na takav način… Click To Tweet

Onda ulažiš u neki mod onako za prelaženje aktivnosti a ne za učenjem. To je ono što će da ti napravi veliki, veliki problem. Čak i ako završiš neki program uspešno to ne znači da si ti to sasvim naučila, ako si učila na takav način da si prelazila aktivnosti. Takve aktivnosti nemaju nikakav efekat i recimo za dva, tri, četri meseca ništa od toga nećeš znati da upotrebiš. Onda, u principu, džabe si izgubila vreme i sav taj trud u stvari nije dao nikakve rezultate.

Vrlo je bitno kada učiš engleski jezik ti ne učiš da bi završila taj program, da bi završila neke lekcije, da bi položila neki test, već učiš da bi naučila da koristiš jezik u konverzaciji. Da bi to znala, moraš da upotrebiš sve što si učila do tog trenutka. Kad dođeš u situaciju da pričaš na engleskom da onda sve to onako se objedini i da onda to umeš da upotrebiš.

Na taj način ti dolaziš u situaciju da moraš da naučiš sve lepo sa razumevanjem da bi mogla to da izvedeš. Ako nije tako onda ćeš konstantno osećati nesigurnost u konverzaciji. To je nešto sa čim se mnogi suočavaju, na žalost. Iako imaju neko znanje, veliki problem im je konverzacija baš iz tog razloga. Zato što iako su naučili dosta toga, nisu naučili to tako objedinjeno da mogu da upotrebe u konverzaciji.

Na primer, kada je u pitanju učenje u mojoj onlajn školi koja se zove English Lane, svaki kurs ima određeni program i tempo učenja u okviru kog treba nešto da uradiš. To znači da već imaš isplanirano šta treba u toku jedne nedelje da uradiš. Na tebi ostaje da ti isplaniraš kada ćeš učiti i da organizuješ svoje učenje u toku jedne sedmice, da ispratiš te aktivnosti da bi ostvarila uspešne rezultate.

To je nešto što ostvaruje zaista sjajne rezultate kada imaš program i učiš prema tempu koji je predviđen i imaš mogućnost da napreduješ postepeno, imaš mogućnost da vežbaš dovoljno i na taj način zaista upotrebiš sve što učiš.

Svaki program i jesam napravila tako da sve to omogućava polaznicama da ostvare odlične rezultate jer to je nešto što one žele kada je u pitanju učenje engleskog jezika. Polaznice koje uspevaju da isprate taj tempo zaista i ostvaruju najbolje rezultate jer uvek imaju, pre svega, kontinuitet u učenju i uvek redovno uče nešto novo, ali u isto vreme i dosta toga obnavljaju i koriste engleski jezik. To je ono što im omogućava da i ostvare te rezultate.

Zato u mojoj školi nije moguće pohađati kurseve van programa, to jest nije moguće učiti ih ubrzano jer nisu uopšte dizajnirani na takav način. Ja lično smatram da rezultati koje postižeš na takav način tako što pohađaš neki ubrzani kurs ne mogu biti dovoljno dobri i dugoročni. To je nešto što smatram da nije baš dovoljno vredno tvog vremena. Iako naučiš neke lekcije, iako možda možeš na ubrzani način da pređeš neke silne materijale, oblasti, pravila i tako dalje, ne možeš da stekneš dovoljno iskustva kada je u pitanju upotreba engleskog jezika, nemaš dovoljno vežbe.

To je nešto što može da se postigne samo vremenom. Zato i nije moguće da to ostvariš u okviru ubrzanog kursa već samo u okviru kursa koji ćeš pohađati tako da učiš redovno i da konstantno vežbaš i da postepeno napreduješ. Na taj način možeš da ostaviš dovoljno vremena i da naučiš sve što treba i da sve to upotrebiš u konverzaciji i da sve to dovoljno provežbaš da onda sve ono što si naučila, to zaista bude i naučeno i rezultati budu dugoročni.

Stigli smo do treće stvari koja će ti ili pomoći ili te sprečiti da naučiš engleski jezik, a to je pomoć u učenje. Pomoć je svima potrebna kada uče engleski jezik i to je sasvim normalno. Vrlo je bitno da nađeš pravi način da potražiš pomoć. Pomoć može biti osoba koju ćeš pitati, naravno profesor verovatno sa kojim sarađuješ. Može biti pomoć u vidu neke onlajn grupe koja recimo uči engleski jezik. Postoje razni forumi i grupe na društvenim mrežama gde možeš da potražiš pomoć i neko pitanje da postaviš, sa tim da u tom slučaju ne možeš baš uvek znati ko ti odgovara na pitanje i da li je ta osoba dovoljno stručna.

Mnoge stvari su već ljudi pitali pa možeš da potražiš i na internetu kada ti treba pomoć. Biće ti potrebna jer pre ili kasnije ćeš doći u neku situaciju da te neka reč zbuni, da imaš pitanje, “Da li može ova reč ili može ova reč? Da li je ovaj red reči dobar? Da li može umesto ovoga da se kaže ovako?” i tako dalje. To su situacije kada bi tebi veoma značilo da imaš pomoć, da ti neko reši te nedoumice ili da probaš sama da ih rešiš tako što ćeš potražiti odgovor negde.

To su stvari koje tebe u tom trenutku zablokiraju. Znači ti pišeš rečenicu i imaš dilemu da li da upotrebiš tu reč. Velika je šansa da ćeš ti da ostaviš taj zadatak pisanja ili potražiš odgovor i sad ili nadješ ili ne nađeš, ali postoji šansa čak i da ostaviš taj zadatak nedovršen zato što nisi bila sigurna oko te reči. Zato je bitno da imaš pomoć i da ta pomoć uvek bude kvalitetna, da možeš da se pouzdaš da imaš način na koji ćeš da rešiš takve nedoumice i onda nastaviš dalje.

Takođe je bitno da kada nešto uradiš, ako uradiš neko vežbanje, neki zadatak, da taj zadatak bude proveren, odnosno da imaš način da proveriš ti sama možda da li je to dobro urađeno. Kada su u pitanju vežbanja, ako radiš, recimo, u nekom udžbeniku, nekada imaš na kraju udžbenika budu rešenja ili tako nešto. To je nešto što ti je potrebno da bi ti nastavila sa učenjem jer ako konstantno radiš vežbanja, radiš zadatke a nemaš nikakvu povratnu informaciju o tome kako si uradila, ti uopšte nećeš znati kakav je tvoj napredak. Da li ti napreduješ? Da li imaš greške? Da li treba nešto da ispraviš? Da li treba da se vratiš na neku lekciju?

To je ono što je tebi neophodno. U tom slučaju od najviše pomoći će tebi biti profesor sa kojim sarađuješ, bez obzira da li je u pitanju kurs koji pohađaš, program, da li su individualni časovi ili tako dalje. Bitna je ta povratna informacija koju dobiješ jer bez toga nemaš način da znaš kako si ti savladala aktivnosti i da li uspešno umeš sve to da upotrebiš.

Da bi sebi omogućila da uspešno učiš engleski jezik, odnosno da bi ostvarila dobre rezultate, potrebno je znači da imaš dobar program, da imaš odgovarajući tempo kada je u pitanju učenje i da imaš pomoć u učenju kada ti je potrebna. Ako si nekada bila u situaciji da si odustala od učenja engleskog jezika, razmisli da li su možda ove tri stvari baš uticale na to da odustaneš. Ako jesu, probaj da ih rešiš, probaj da prevaziđeš to i da onda nastaviš dalje sa učenjem.

Imajući u vidu da znam koliko su ove stvari važne, ovo je nešto što ja omogućavam polaznicama u mojoj školi i one imaju sve ovo što im je potrebno da bi uspešno učile. Znači imaju u svakom trenutku program i znaju šta treba da uče. Imaju tempo učenja, odnosno znaju koliko treba da nauče odnosno šta treba da bude njihov cilj u toku jedne sedmice.

Uvek imaju pomoć u učenju što znači da u svakom trenutku mogu da mi pošalju poruku, da mi pošalju email, kako god im je lakše i da dobiju odgovor na pitanje. Osim toga ja i pratim njihov rad i pregledam njihove zadatke, pa opet i kroz te zadatke one dobiju povratnu informaciju o svom napretku, odnosno da li su nešto dobro savladale, da li su dobro napisale, da li su dobro izgovorile i tako dalje.

Škola je u potpunosti onlajn. Uči se putem onlajn platforme što znači da nema fiksnih termina. Ukoliko ti deluje da je ovo nešto što bi i tebi odgovaralo, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ili možeš da potražiš English Lane onlajn škola. Tu ćeš pronaći sve informacije o tome kako škola funkcioniše i kako možeš da se prijaviš.

Nadam se da su ti ovi saveti bili korisni i da će ti pomoći kada planiraš učenje engleskog jezika.

Ukoliko želiš da nastaviš, da samo obratiš pažnju na ove stvari jer ovo je nešto što zaista čini deo uspeha.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radovic i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde