fbpx

Učenje engleskog preko interneta – 5 saveta koji će ti pomoći

by | Jul 14, 2021

Kao što znaš, engleski jezik je danas postao neophodan skoro svuda. U isto vreme, nikada nije bilo lakše započeti sa učenjem, i to bez velike organizacije. Dovoljno je da uključiš kompjuter, pronađeš adekvatne resurse za učenje, i krećeš sa učenjem.

Učenje engleskog preko interneta

Za razliku od tradicionalnog načina učenja, učenje engleskog preko interneta pruža veliki broj prednosti. Ne moraš nigde da ideš, možeš učiti u koje vreme tebi odgovara, a isto tako možeš učiti koliko tebi odgovara. Nije svaki dan isti. Nekada ćeš moći sa više pažnje da pređeš lekcije, dok ima dana kada će i 15 minuta učenja engleskog biti dovoljno.

Pored brojnih prednosti koje pruža učenje engleskog preko interneta, činjenica je da nije lako uvek se organizovati i krenuti na pravi način.

Bez obzira da li tek krećeš sa učenjem engleskog ili si nekada učila engleski jezik, a sada želiš da nastaviš sa učenjem preko interneta, ovih nekoliko saveta će ti u tome pomoći.

1. Odredi nivo poznavanja engleskog

Kada kreneš da učiš engleski, sigurna sam da odmah misliš na svoj cilj – da naučiš i progovoriš engleski. Ali pre nego što zamisliš sebe tu, pre nego što uspeš da se oslobodiš i započneš konverzaciju na engleskom, zapitaj se gde se sada nalaziš.

Vrlo je bitno da odrediš polaznu tačku od koje krećeš sa učenjem. Pogotovo ako planiraš da učiš engleski preko interneta.

Kako da odrediš šta znaš?

Postoji dva načina da odrediš svoj nivo poznavanja engleskog.

Uradi test za proveru znanja

Test ti može pomoći gde otprilike stojiš sa engleskim. Ali samo otprilike. Rezultati ovakivh testova nisu u potpunosti pouzdani, i neophodno je da se konsultuješ sa nekim kada su u pitanju rezultati takvog testa i šta oni znače.

Ako si radila test pre 3 godine koji je pokazao da si recimo B1 nivo, i od tada nisi učila ništa odmah ću ti reći da taj nivo sada nisi sigurno. Moraš da kreneš od nižeg nivoa, jer svaka pauza u učenju ima negativan uticaj na tvoje znanje, suviše toga se zaboravi ako se jezik uopšte ne koristi.

Preslušaj i ovu epizodu English Lane podkasta o tome zašto ne smeš da praviš pauze ako zaista želiš da naučiš engleski jezik.

Razmisli koliko si naučila ono što si učila

Verujem da iza sebe imaš nekoliko meseci, pa možda čak i godina učenja engleskog. Ali pre nego što kreneš ponovo u avanturu, zapitaj se, koliko od toga je ostalo, šta zapravo ti znaš sada.

Ovo je važno jer ne želiš da imaš pogrešnu sliku o svom znanju, moraš da budeš realna i da odrediš odakle krećeš sa učenjem.

Dešava se da neko završi kurs A1 i želi sada da nastavi od sledećeg kursa, a to je kurs A2. Ali to nažalost nije uvek moguće. Jer završiti neki kurs, nažalost ne znači uvek i naučiti.

Ako si učila engleski, a primećuješ da ima nesigurnosti, vidiš da recimo znaš da uradiš gramatički test, ali zato ne znaš da odgovoriš na pitanje, to znači da nisi sasvim savladala taj kurs, tj. nisi stekla aktivno znanje. Zato je bitno da budeš pažljiva. Ako recimo sada nastaviš od narednog kursa, a nisi sasvim spremna, može se desiti da ti odjednom učenje engleskog postane teško, a sve to zbog toga što neke stvari nisi lepo i sa sigurnošću naučila.

Nema potrebe da po svaku cenu nastavljaš dalje.

Ako primećuješ nesigurnosti, za tebe će biti mnogo bolje da neku lekciju i ponoviš nego da krećeš sa učenjem lekcija preko interneta za koje još uvek nisi spremna.

2. Napravi plan za učenje

Sledeći korak je da napraviš plan za učenje.

Kada učiš engleski preko interneta, imaš dosta slobode da izabereš kada ćeš i kako učiti.

Ali ako si već pomislila “Učiću kad god stignem.” odmah ću ti reći da su velike šanse da nećeš to ostvariti. To znam iz iskustva.

Kada učiš engleski jezik preko interneta, to učenje ćeš mnogo lakše uklopiti u svoj raspored, ali bitno je da engleski zauzme mesto u tvom rasporedu. Upiši u svoj plan dane i vreme u toku jedne sedmice kada ćeš učiti. Click To Tweet

Umesto toga, odredi zaista kada ćeš i koliko učiti engleski jezik. Kada učiš engleski jezik preko interneta, to učenje ćeš mnogo lakše uklopiti u svoj raspored, ali bitno je da engleski zauzme mesto u tvom rasporedu. Upiši u svoj plan dane i vreme u toku jedne sedmice kada ćeš učiti.

Nedeljno će ti biti dovoljno između 2 i 4 sata da učiš engleski, u zavisnosti od toga koliko imaš vremena. Ako recimo imaš 2 sata u toku sedmice da posvetiš učenju engleskog preko interneta, napravi plan gde ćeš rasporediti to vreme u toku jedne sedmice. To može biti dva puta po sat vremena, četiri puta po pola sata, ili kako god tebi odgovara.

3. Izaberi adekvatan onlajn kurs engleskog

Sledeći korak je da izabereš onlajn kurs za sebe. Kada učiš engleski preko interneta, imaš puno mogućnosti da izabereš različite onlajn kurseve. Prednost je što škola ili profesor sa kojim ćeš učiti ne mora biti u istom gradu, pa čak ni u istoj zemlji gde se ti nalaziš.

Pre nego što izabereš onlajn kurs engleskog, razmisli o ovome:

Da li ćeš moći da ispratiš kurs? – Pojedini kursevi imaju fiksne termine kada moraš biti onlajn, i savetujem da unapred proveriš da li ćeš moći da ispratiš kurs.

Da li je taj kurs u skladu sa tvojim trenutnim znanjem? – Nemoj se upisivati na neki kurs ako ti misliš da si taj neki nivo. Izaberi kurs koji zaista odgovora tvom trenutnom znanju, jer ćeš jedino na taj način moći da ispratiš kurs uspešno.

Da li možeš nešto dodatno da saznaš o tom kursu? – Detaljnije informacije o kursu ti pomažu da oceniš da li je takav kurs za tebe. Neki kursevi se više fokusiraju na gramatiku, neki u prvi plan stavljaju konverzaciju, pa proveri da li onlajn kurs koji želiš da upišeš odgovara tebi i onome što ti želiš da ostvariš u ovom trenutku.

U nekim situacijama, korisno je da pročitaš utiske onih koji su već pohađali taj kurs. U mojoj školi, postoje kursevi za različite nivoe, a svi su onlajn i odvijaju se putem naše platforme za učenje. Na ovoj stranici možeš pročitati utiske polaznica koje su pohađale neke od mojih kurseva u školi English Lane.

Jedna od glavnih prednosti kursa je što ima program koji ćeš pratiti kada želiš da učiš.

To znači da ti kurs omogućava da tačno znaš šta učiš i kojim redom.

Naravno, ti možeš učiti i bez ikakvog kursa, samostalno, ali u tom slučaju, moraš samostalno napraviti program koji ćeš koristiti da učiš.

Ako želiš da učiš samostalno, verujem da će ti pomoći moj podkast, gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog. Preslušaj sve epizode tako što ćeš kliknuti na ovaj link: English Lane podkast

4. Pronađi onlajn rečnik

Neophodno je da imaš rečnik kada učiš engleski preko interneta. Rečnik može biti onlajn, ali ne mora. Ukoliko već imaš knjigu, možeš je koristiti, ali onlajn rečnik je mnogo brži za pretragu.

Još jedna prednost onlajn rečnika je što većina njih ima izgovor za svaku reč, i to vrlo često verzije za britanski i američki engleski. Na taj način, možeš odmah da vežbaš i izgovor kada učiš novu reč.

Zapamti da je učenje novih reči veoma važan deo učenja engleskog. Čak i ako učiš samostalno, vrlo je bitno da posvetiš pažnju novim rečima i izrazima. Za svaku novu reč, bitno je da naučiš:

  • Kako se reč piše
  • Kako se reč izgovara
  • Šta ta reč znači
  • Kako da tu reč upotrebiš u konverzaciji

U svemu ovome, rečnik je od presudne važnosti. Rečnik će ti posebno biti koristan ako nisi početnik. Kada učiš nove lekcije, sigurno će ti se desiti da naiđeš na reči koje si već srela ranije, ali si ih zaboravila. Zaboravljanje reči je takođe deo učenja jezika, i zato je bitno da u tim situacijama, pogledaš i takve reči u rečniku.

Neki od jednojezičnih rečnika koji dostupni onlajn i potpuno su besplatni su ovi:

Oxford Learner’s Dictionaries
Longman
Lexico
Merriam-Webster

Ako želiš detaljnije da saznaš o učenju novih reči, predlažem da preslušaš i ove dve epizode English Lane podkasta:

Kako da učiš nove reči na engleskom

Šta treba da znaš o učenju novih reči

5. Vežbaj engleski kad god imaš priliku

Ukoliko želiš da učiš engleski preko interneta, važno je da zapamtiš i ovo:

Vežbaj engleski kad god imaš priliku za to.

Učenje engleskog je proces koji traje. Treba vremena da naučiš engleski, i na tom putu, biće i prepreka i izazova. Ali je važno, da ti od samog početka učenja, vežbaš i koristiš engleski kad god možeš.

Nemoj misliti da moraš da imaš sa nekim da pričaš i da bez toga ne možeš da vežbaš konverzaciju. Umesto toga, uvek možeš da pišeš, odgovaraš na pitanja, slušaš engleski jezik, a sve to zajedno će tebi pomoći da ostvariš svoj cilj i da naučiš engleski.

Sada ti je dostupno puno raznih sadržaja preko interneta, što ti omogućava da istražuješ sadržaje na engleskom jeziku i na taj način razvijaš ovu veštinu, čak i ako nekada nemaš utisak da stvarno učiš. Ako recimo čitaš članak na engleskom, ili slušaš program na engleskom, ovo takođe ima dobar uticaj na tvoje znanje kao i kada popunjavaš vežbanje u kome je zadatak da izabereš tačan odgovor.

Zato probaj da svaku priliku koristiš za vežbanje engleskog. Ako imaš i 10-15 minuta, to je dovoljno da pročitaš nešto na engleskom ili čak da zapišeš nešto na engleskom, i na taj način koristiš sve ono što si naučila do sada.

Pročitaj još i ovaj članak:

Kako da učiš engleski od kuće?

Nadam se da će ti ovi saveti biti korisni i da će ti pomoći da učiš engleski preko interneta, uspešno i sa odličnim rezultatima.

Za kraj, preporučiću ti još jednu epizodu podkasta za koju verujem da će ti biti veoma korisna u ovoj situaciji.

Saznaj kako da izbegneš pasivno učenje engleskog i kako da aktivno koristiš engleski jezik čak i ako tek počinješ sa učenjem:

Klikni ovde da preslušaš epizodu>>

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde