fbpx

147 – Engleski uz muziku u pet koraka

by | Mar 6, 2024

Saznaj kako da učiš engleski uz muziku i koristiš ovu aktivnost da vežaš slušanje, razumevanje i izgovor.

Preslušaj epizodu ispod sa savetima:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

U ovoj epizodi podeliću sa tobom kako da učiš engleski uz muziku u pet koraka gde je svaki sledeći korak teži od prethodnog.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda broj 147 i u ovoj epizodi pričaću o tome kako da učiš engleski uz muziku.

Znam da je ovo aktivnost koju mnogi vole i muzika je odličan način da vežbaš engleski jezik, ali je vrlo bitno da naučiš kako možeš koristiti muziku kao zaista odličnu vežbu.

Prvi korak je da izabereš pesmu na engleskom koja je odgovarajuća.

E sad kada kažem odgovarajuća, to ne znači da treba da izabereš pesmu koja ima neki najlakši tekst u kojoj već sve razumeš, koja je vrlo jednostavna za pratiti, koja je možda spora, već je potrebno da izabereš pesmu koja ti se dopada.

Jer to je pesma čije značenje želiš da razumeš i to je nešto što će ti pružiti dodatnu motivaciju da uradiš ovaj zadatak i da ispratiš sve ove korake.

Ukoliko učiš engleski u mojoj školi, ja ću na ovojo stranici gde slušaš podkast ostaviti spisak nekoliko pesama koje možeš poslušati.

Ako nemaš ideju šta možeš slušati na engleskom, imaćeš par predloga na ovoj stranici pa možeš početi odatle, a vremenom i pronaći neke druge zanimljive pesme za vežbu engleskog.

Da ponovimo još jednom, važno je da izabereš pesmu koja ti se dopada.

Recimo, ukoliko pratiš predloge koje sam ja ostavila na ovoj stranici, onda možeš i pogledati više pesama pa onda izabrati neku koja ti se najviše dopada i čije značenje želiš da dodatno razumeš.

Ukoliko nisi član moje škole, možeš slušati muziku recimo koristeći YouTube ili Spotify i tu ćeš vrlo često videti one predloge pesama koje bi ti se mogle svideti, pa tu možeš istražiti i neke od njih koje su na engleskom. 

Kada izabereš pesmu dolazimo do drugog koraka. Sada je potrebno da slušaš tu pesmu bez ikakvog posebnog zadatka. Dakle samo slušaj pesmu, uživaj, opusti se, slušaj gde su strofe, gde je refren.

Probaj da možda prepoznaš neku reč, ali nemoj se previše opterećivati šta znači koja reč, koje su upotrebljene fraze, koja vremena ili bilo šta tako. Tvoj zadatak je samo da slušaš muziku bez ikakvog posebnog cilja.

Sledeći, treći korak je da slušaš pesmu i pratiš tekst. Ovo je nešto što će ti omogućiti da razumeš o čemu se radi u toj pesmi i da probaš da prepoznaš što više reči koje su ti do sada poznate. 

Biće ti mnogo lakše da slušaš pesmu kada imaš tekst pred sobom, jer vrlo često ćeš biti u situaciji da ne možeš da čuješ, odnosno ne možeš da razaznaš sve fraze koje se izgovore, odnosno svaku reč koja je izgovorena, a kada pratiš tekst to će ti biti mnogo lakše. 

Ukoliko želiš da pronađeš tekst za neku pesmu, biće ti potrebno da u pretraživaču kao što je Google ukucaš naslov pesme i onda dodaš reč lyrics i tada će ti izaći tekst pesme.

Ukoliko recimo koristiš YouTube da slušaš muziku, u okviru opisa videa vrlo često postoji tekst pesme tako da možeš i to koristiti kao opciju da pratiš tekst dok slušaš muziku.

Ovaj korak zahteva od tebe malo više angažovanja nego prethodni. Dakle, treći korak je nešto gde ćeš morati malo više da se aktiviraš, jer ćeš osim slušanja vežbati i razumevanje onoga što čuješ, a tekst pesme će ti u tome dodatno pomoći.

Dakle, treći korak je nešto gde ćeš morati malo više da se aktiviraš, jer ćeš osim slušanja vežbati i razumevanje onoga što čuješ, a tekst pesme će ti u tome dodatno pomoći.Dakle, treći korak je nešto gde ćeš morati malo više da se aktiviraš, jer ćeš osim slušanja vežbati i razumevanje onoga što čuješ, a tekst pesme će ti u tome dodatno pomoći. Click To Tweet

Imaj u vidu da postoje reči koje nećeš razumeti i možda će čak biti cele fraze čije značenje nećeš moći odmah da razumeš, ali to je u redu.

Uvek se fokusiraj na ono što možeš da razumeš i vremenom ćeš naučiti naravno i ostale fraze i ostale izraze.

Onda dolazimo do sledećeg koraka, a to je nešto što sam ja radila kada sam bila u srednjoj školi, nešto što mi je mnogo značilo kada je u pitanju učenje engleskog jezika, jer mi je pomoglo da ne samo bolje razumem nego i da pišem engleski, a videćeš i kako.

Ono što je bitno da zapamtiš je da ova aktivnost kao što sam i na početku napomenula, zahteva još veći angažman od tebe. 

Znači moraš još više da se aktiviraš i vrlo je moguće da će ova aktivnost biti još teža tebi, ali to ne znači da treba da odustaneš.

Dakle, imaj u vidu da ti koraci koje sam navela postaju teži kako napreduješ, ali cilj je da probaš vremenom da ih uradiš sve za jednu pesmu koju želiš da vežbaš, jer je to nešto što će ti omogućiti da kompletno vežbaš sve što je potrebno kada učiš engleski.

Tako dolazimo do ovog četvrtog koraka, a to je slušaj pesmu i zapiši tekst. Ovaj korak znači da ćeš slušati pesmu i bez gledanja u tekst probati da zapišeš ono što čuješ.

Sada će to možda biti malo teže i možda će ti biti malo potrebna priprema. 

Pre nego što kreneš da uradiš ovaj zadatak, možda će biti potrebno da se vratiš na ovaj korak broj tri gde imaš tekst pred sobom i da pogledaš malo u tekst, da potražiš reči koje su ti nepoznate, da onako izdvojiš neke fraze koje su specifične, koje su nove tebi. 

Nešto što se pojavljuje u tekstu što možda tebi nije nešto što znaš do sada, jer to moraš da izdvojiš, da naučiš, da razumeš, jer onda će ti to pomoći da možeš da završiš i ovaj četvrti korak.

Ovaj zadatak ćeš raditi na sledeći način: uzmi papir i olovku, pusti pesmu i probaj da preslušaš recimo samo prvu strofu i da staviš pauzu i da zapišeš nekoliko fraza i izraza koje čuješ u okviru tog dela pesme.

Vrlo često ćeš biti u situaciji da recimo napišeš jednu, dve reči pa ćeš onda ostaviti crticu, onda ćeš posle te crtice opet napisati jednu, dve, tri, nekoliko reči, pa ćeš možda opet staviti crticu i tako dalje. Dakle, nećeš odjednom sve napisati.

Vrlo često to nije moguće, ali onda kada budeš ponovo slušala tu pesmu probaćeš da pratiš ono što je zapisano, pa ćeš probati da dopuniš ono što nedostaje, ono što treba da bude na tim crticama. 

Tako ćeš nekoliko puta slušati pesmu i probati da zapišeš što više.

Na ovaj način ti aktivno slušaš i trudiš se da prepoznaš sve ono što čuješ u okviru te pesme, da prepoznaš reči, da prepoznaš glagole, da probaš da čuješ sve ono što je izgovoreno, čak i ako je to možda u ovoj pesmi recimo malo brže izgovoreno, ti ćeš prepoznati to vremenom i moći ćeš da zapišeš sve više i više.

Sada dolazimo do poslednjeg koraka koji nekome će biti možda najzabavniji, a nekome možda i korak koji će želeti da preskoči.

Ali imaj u vidu da je i ovo aktivnost koja će ti pomoći da vežbaš kroz muziku, tako da ukoliko želiš da koristiš engleski i da vežbaš uz muziku, probaj da uradiš i ovaj korak.

Peti korak je ovo: pevaj pesmu. Ukoliko ti ne ide pevanje, možeš naravno uvek da pevušiš, odnosno da čak i recituješ pesmu dok slušaš, ali probaj da uradiš i ovo kao aktivnost.

Dakle, potrebno je da pustiš pesmu možda malo tiše i onda da probaš i ti da otpevaš u ritmu te pesme. Dakle, fraze koje su izgovorene tako kako su izgovorene u pesmi. 

Bilo bi dobro da vremenom probaš ne samo da ih dobro izgovoriš, nego da ih izgovoriš u tom ritmu kako je to izgovoreno u pesmi i videćeš da će to možda u početku biti malo izazov.

Biće to možda malo teže u početku da spojiš u te neke fraze i možda ćeš recimo okrenuti da pevušiš, pa ćeš izostaviti neku reč da bi stigla ovo ostalo, ali to je u redu.

Bitno je da vežbaš i da se trudiš da pričaš na taj način, odnosno da vežbaš da izgovoriš sve te reči iz pesme.

Naravno, dodatni zadatak je da probaš da imitiraš ako je moguće naglasak koji čuješ u pesmi, odnosno način na koji je izgovorena neka reč, jer je to nešto što ti može dodatno pomoći da se opustiš i da čuješ neke dobre primere izgovora.

Ako ti je teže da slušaš i pevaš, možeš naravno kao pomoć u ovom zadatku koristiti i tekst, ali bilo bi dobro da to koristiš u početku, a vremenom da probaš da pevaš bez ikakvog gledanja u tekst. 

Cilj ovog poslednjeg koraka je da vežbaš izgovor i da vežbaš da se opustiš u konverzaciji, odnosno da ti ne bude toliko strano kada treba da pričaš na engleskom, već da se trudiš da se polako opuštaš i da se polako pripremaš za konverzaciju kroz ovakav vid aktivnosti, jer je ovo nešto što možeš raditi samostalno.

Prethodni koraci su bili fokusirani na slušanje i na nešto što treba da uradiš kada je u pitanju slušanje, a u okviru ovog poslednjeg koraka treba da izgovoriš nešto na engleskom i to je naravno tvoj glavni cilj uvek kada učiš engleski jezik. 

Ovakva vrsta vežbe, odnosno vežbati engleski uz muziku je veoma korisno iz više razloga. Pre svega pomaže ti da malo pristupiš učenju na drugačiji način.

Dakle, nije samo čitanje lekcija, rađenje vežbanje, već postoji i ovakve aktivnosti koje su veoma korisne za tvoj engleski, a uz to pomažu ti da razvijaš slušanje i govor, a to su neophodni delovi konverzacije.

Dakle, kada ti pričaš sa nekim na engleskom, kada želiš da se sporazumeš sa nekim, moraš pre svega da razumeš tu osobu, da čuješ šta osoba govori i to je nešto što vežbaš kroz slušanje.

Druga stvar je potrebno je da kažeš nešto na engleskom i tada je potrebno da ti vežbaš izgovor jer će ti to u tome pomoći.

Da, ova aktivnost i mnoge druge će u nekom trenutku biti možda teže i biće nešto što je možda malo veći korak za tebe, ali videćeš da što ulažeš veći trud te aktivnosti postaju mnogo jednostavnije i mnogo ih je lakše savladati, jer ćeš imati taj novi način razmišljanja i promeniti potpuno pristup kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Tako da ako voliš muziku savetujem da radiš ovu aktivnost sa vremena na vreme, jer će mnogo značiti za tvoj engleski. 

Škola koju pominjem je škola English LaneU pitanju je onlajn škola za učenje engleskog. Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ili možeš potražiti English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve informacije.

Nadam se da su ti ovi saveti bili korisni i da će ti pomoći da vežbaš engleski uz muzku. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

English Lane onlajn škola – saznaj više

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde