Kako da učiš engleski od kuće?

by | Aug 24, 2020

Sigurna sam da se pitaš da li ovo uopšte možeš da izvedeš.

Da li zaista može da se uči engleski od kuće?

Umor kad dođeš s posla, obaveze u kući, i znaš ona gomila veša za peglanje…

Ima puno stvari koje ti odvlače pažnju i verovatno te ometaju da počneš da učiš engleski od kuće, ali kada pogledaš koliko ima dobrih strana učiti engleski od kuće, jednostavno vredi pokušati.

Da uspešno učiš engleski od kuće, potrebno ti je nekoliko stvari:

1. Tvoje mesto za učenje

Kada učiš engleski od kuće, nema mnogo ograničenja gde ćeš učiti. Izaberi mesto koje je tebi najbolje i najudobnije. Za nekoga će to biti radni sto. Za nekoga će to biti fotelja u dnevnoj sobi, ili stolica na terasi.

Nije bitno gde učiš kada učiš od kuće, jer imaš mogućnost da samostalno biraš mesto i vreme za učenje.

Idealno bi bilo da izabereš da učiš na mestu gde nema mnogo buke i nečega što ti skreće pažnju dok učiš. Ipak želiš da se fokusiraš samo na učenje i da to vreme koje provedeš u učenju bude zaista efikasno, da zaista aktivno učiš u tom periodu a ne da gledaš šta ima na Instagramu.

Savet: Izaberi mesto za učenje koje tebi odgovara, gde ti je udobno i gde ćeš moći u potpunosti da se fokusiraš na učenje.

2. Tvoje vreme za učenje engleskog od kuće

Izaberi kada ćeš učiti engleski. Iako imaš slobodu da izabereš, bilo bi dobro da napraviš neki plan kada ćeš učiti i koliko. Na primer, odredi da učiš engleski 3 puta nedeljno po sat vremena. Recimo neka to budu ponedeljak, sreda i petak od 8 do 9 uveče.

Zašto je bitno da ovo uradiš?

Ako u potpunosti prepustiš slučaju učenje, povremeno će ti se desiti da prođe i nekoliko dana a da ništa novo ne naučiš. Jednostavno, tu su druge obaveze i ne stigneš da prioritizuješ engleski.

Iako to jeste prednosti, i daje ti slobodu da se organizuješ, ipak je bolje da bar okvirno imaš neki plan za učenje engleskog od kuće.

To će ti pomoći da se lepo organizuješ i da se potrudiš da učiš engleski redovno. Da imaš naviku da redovno učiš, a to je ono što će ti na duže staze doneti odlične rezultate.

Savet: Odredi kada ćeš u toku nedelje učiti. Napravi plan na osnovu tvojih obaveza, i tako izaberi period dana kada znaš da ćeš imati vremena i koncentracije da učiš.

3. Sredstva za učenje

Sledeće što ti je potrebno ako planiraš da učiš engleski od kuće su sredstva za učenje. Ukoliko planiraš da učiš engleski preko interneta, onda ti je naravno potreban kompjuter ili mobilni uređaj sa pristupom internetu.

Kada učiš engleski preko interneta, obično ti nisu potrebne dodatne knjige, radne sveske, niti sveske, jer ćeš sve imati onlajn.

Ukoliko učiš iz knjige, potrebna ti je knjiga iz koje ćeš učiti, kao i sveska (papir) da upisuješ odgovore. Ako imaš udžbenik iz engleskog gde imaš one crtice da upišeš odgovore, nemoj odgovore pisati u knjigu, zato što onda nećeš moći da se vratiš i vežbaš.

Umesto toga, dok čitaš vežbanje iz knjige, zapisuj odgovore u svesku, i onda uporedi.

Neophodna sredstava za učenje engleskog od kuće:

  • Kompjuter
  • Mobilni telefon/Tablet
  • Sveska

Savet: Ovde je već bitno da odrediš da li ćeš učiti uz onlajn materijale ili ćeš kupiti udžbenik (i radnu svesku). Od toga i dalje zavisi kako ćeš organizovati učenje kod kuće.

4. Resursi i materijali iz kojih ćeš učiti od kuće

Da uspešno kreneš sa učenjem engleskog od kuće, sledeće što ti je potrebno su materijali iz kojih ćeš učiti, i to uključuje sledeće:

Onlajn kurs engleskog

Onlajn kurs engleskog je dostupan preko interneta, putem platforme za onlajn učenje. Kurs je dostupan u bilo koje vreme, što znači da možeš da učiš bilo kada u toku dana kada tebi odgovara.

Ne moraš da zakazuješ nikakve termine i to je velika prednost, pogotovo kada učiš engleski od kuće.

Organizacija i način rada na kursu se mogu razlikovati od škole koju izabereš. Kada je u pitanju English Lane škola, kursevi su organizovani na takav način da ćeš vrlo jednostavno pratiti materijale koji su redom poređani tako da se međusobno nadovezuju i postupno te vode kroz proces učenja.

Ovakav način rada će ti omogućiti da se ne pitaš previše šta treba da učiš, gde si stala sa učenjem, već se samo uloguješ i nastaviš da učiš od poslednje urađene aktivnosti.

Još jedna velika prednost onlajn kurseva engleskog jezika je što ovakvi kursevi imaju dosta interaktivnih materijala.

To znači da će vežbanja biti interaktivna (recimo, klikneš da izabereš odgovor), mogu se koristiti audio i vizuelni materijali (da se kroz sliku predstave neki pojmovi, ili da se odmah čuje izgovor). Ovo je prednost u odnosu na tradicionalan način učenja iz knjge.

Udžbenik (radna sveska)

Ukoliko je ipak tvoj izbor da učiš iz udžbenika, bitno je sledeće. Izaberi udžbenik koje je adekvatan tvom trenutnom nivou znanja. Obično ćeš na poleđini udžbenika videti oznaku nivoa, a to ti pokazuje za koji nivo je taj udžbenik.

Takođe je bitno da zapamtiš da udžbenik iz engleskog obično nema veliki broj vežbanja. To znači da ćeš posle lekcije videti obično jedno ili dva vežbanja. Zato je preporuka da uz udžbenik kupiš i radnu svesku koja prati taj udžbenik. U radnoj svesci ćeš naći vežbanja za lekcije iz udžbenika. To znači da kada uradiš prvu lekciju iz udžbenika, otvoriš radnu svesku i uradiš vežbanja za tu lekciju.

Plan rada sa profesorom

Treća opcija da učiš engleski od kuće je da radiš sa profesorom. Imaj u vidu da ovo nije onlajn kurs, jer nije dostupan preko platforme za učenje.

Ovakav vid učenja engleskog su onlajn časovi, koji mogu biti organizovani tako da prate izvestan program i da se nadovezuju, pa zato se nekada javlja taj termin kurs, ali vrlo je bitno da ne pomešaš ta dva načina učenja engleskog od kuće.

Ako se odlučiš na ovakav način, obično imaš mogućnost da pohađaš individualne časove, ili da radiš u grupi. Imajući u vidu da su ovo onlajn časovi, a ne kurs, imaćeš zakazano vreme kada moraš biti onlajn da ispratiš čas.

Materijali koji se koriste su nekada dostupni onlajn, a nekada je potrebno da imaš kod kuće udžbenik, pa ćeš onda dobiti savet koju lekciju da pogledaš, koje vežbanje da uradiš, itd.

Savet: Izaberi jedan od ova tri načina da učiš engleski od kuće. Svaki od načina ima svojih prednosti, a uvek je najbolje da izabereš ono što tebi najviše odgovara, i pomoću čega ćeš najbolje učiti.

Ukoliko odlučiš da su onlajn kursevi za tebe, prijavi se za English Lane onlajn školu i dobićeš pristup potpuno originalnim kursevima i programima koji te na postupan i organizovan način vode kroz učenje engleskog, uz lekcije koje se bave i gramatikom i novim rečima, i uz mnoštvo interaktivnih materijala za učenje engleskog.

5. Motivacija da učiš engleski od kuće

Sada više nego ikad uviđaš koliko je korisno učiti engleski (pa ne samo engleski, već i mnoge druge stvari) od kuće. Užasno vreme je jedan od najčešćih razloga zašto ljudi ne odu na zakazani čas engleskog. A tačno znaš šta to znači. Propustiš jednu lekciju, sledeći čas nema obnavljanje, nego se odmah nastavlja, i posle ostanu nesigurnosti.

U engleskom ima jedan lep izraz da opiše da se nešto dešava, čak i ako pada kiša:

come rain or come shine

Kada učiš engleski od kuće, nećeš doći u takvu situaciju, jer će učenje zavisiti samo od tebe. Pa čak i ako je napolju toliko hladno da ti se ne izlazi iz kuće, ako znaš da te čeka gužva u prevozu, činjenica da možeš da učiš od kuće će ti veoma olakšati da kreneš sa učenjem.

Ali je vrlo bitno da shvatiš u tom trenutku i koliku ti odgovornosti imaš.

I baš zato treba da nađeš dodatni motiv u tome što ne postoje prepreke, već ti je izuzetno jednostavno da kreneš sa učenjem, onda kad god imaš slobodnog vremena.

U tome treba da vidiš motivaciju da učiš engleski redovno.

Nadam se da će te ovi saveti inspirisati da spremiš tvoj kutak za učenje, izabereš program koji želiš pratiti i kreneš sa redovnijim učenjem engleskog. 

Kada ti je teško da nađeš motivaciju, samo se seti da ti to radiš zbog sebe.

Probaj, pa makar samo 5 minuta, da se onako “nateraš”. Videćeš, kada kreneš sa učenjem – odmah je sve lakše i verovatno ćeš provesti mnogo više negde planiranih “samo 5 minuta”.

Ako ti treba pomoć i želiš da učiš engleski organizovano od kuće u vreme kada tebi odgovara i uz izuzetno kvalitetne kurseve i program, predlažem da nam se pridružiš tako što ćes se učlaniti u English Lane onlajn školu.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde