fbpx

070 – Kako meriti uspeh u engleskom

by | Dec 15, 2021

Saznaj kako možeš meriti uspeh u engleskom kada učiš i koji su pokazatelji uspešnog učenja engleskog jezika.

Preslušaj epizodu ispod o određivanju uspeha u učenju engleskog jezika:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podcast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi želim da pričam o uspehu u čenju engleskog jezika i kako možeš da odrediš koliko si uspešna kada je u pitanju učenje. Kvalitetno učenje je veoma važan deo učenja, odnosno bitno je način na koji učiš da bi uspela da ostvariš dobre rezultate jer tvoj cilj jeste konverzacija odnosno mogućnost da pričaš na engleskom.

Da li si u tome uspešna, postoje razne stvari koje će ti pomoći da odrediš da li si zaista uspela u tome. To što si završila neki kurs ili to što recimo imaš nekoliko meseci pa čak i godina učenja iza sebe, ne mora uvek da bude odraz uspeha. Zato je bitno da probaš da razmisliš o ovim situacijama, da proveriš da li ti osećaš uspeh kada su u pitanju ove stvari.

Prva stvar i prva indikacija da odrediš da li je tvoje učenje uspešno je osećaj sigurnosti u konverzaciji. Ovo je nešto što je veliki problem onima koji počinju sa učenjem. Čak i kada nauče prve reči, prve rečenice, steći osećaj u konverzaciji nije lako i treba vremena da se to uradi.

To znači da će ti biti potrebno dosta vremena i učenja ali dosta vremena i prakse, odnosno praktičnog rada, praktičnih zadataka i naravno konverzacije da bi uspela da stekneš taj osećaj sigurnosti u konverzaciji.

Sigurnost u konverzaciji znači da umeš da odgovoriš na pitanja, da umeš da učestvuješ u konverzaciji i da nemaš ono što kažu blokadu kada treba nešto da kažeš, već jednostavno možeš da kažeš onako najbolje kako možeš u tom trenutku, dakle da nemaš taj strah.

Ovaj osećaj sigurnosti u konverzaciji je nešto što se stiče vremenom i treba zaista vremena da se to stekne. To nije lako, ne može preko noći. Ne može nekom ubrzanom metodom već jednostavno treba vremena da se to uradi. Vrlo je bitno da razumeš da ukoliko praviš pauze u učenju ova sigurnost u konverzaciji je prvo što će osetiti rezultat toga.

Znači, prvo ćeš izgubiti tu sigurnost u konverzaciji. Nećeš zaboraviti pravila, nećeš možda čak ni reči zaboravit, ali najpre ćeš krenuti da gubiš tu sigurnost u konverzaciji ukoliko praviš pauzu u učenju. Zato je bitno da učiš redovno, da imaš taj kontinuitet i da redovno koristiš engleski jezik.

Kada je u pitanju konverzacija ne mislim isključivo na usmenu konverzaciju već i na pisanu, dakle konverzacija može biti i u pisanom i u usmenom obliku. I za jednu i za drugu je potrebna ta sigurnost da bi uspela da upotrebiš sve ono što si učila do sada.

Druga stvar koja će ti pomoći da meriš uspeh u engleskom je nedostatak stresa u situacijama kada treba da koristiš engleski jezik, Situacije kada treba da kažeš nešto na engleskom, pogotovo ako se nisi pripremala, ako ne znaš koja je tema su veoma stresne za bilo koga ko treba da uči engleski jezik bez obzira na nivo.

To isto važi i za one koji su na početnom nivou, isto važi i za one koji su na naprednom. Ovo može biti vrlo stresna situacija pogotovo ako nisi dovoljno sigurna u svoje znanje. Zato je bitno da odrediš kakva si ti u toj situaciji, znači kako se ti osećaš kada treba da pričaš na engleskom.

Normalno je da imaš neki nivo stresa. Normalno je da ti treba vremena da se prebaciš, onako da prebaciš mozak da smišljaš rečenice na engleskom, ali pričanje na engleskom ne sme da bude ogroman stres za tebe.

Ne sme da bude neka situacija gde ti si gotovo u panici jer to je pokazatelj da onda nisi dovoljno uspešna u konverzaciji i da treba mnogo bolje da se posvetiš učenju da bi uspela da prevaziđeš tu situaciju.

To znači malo stresa je okay jer prosto treba da pričaš na engleskom, nije to baš jednostvano izvesti. Ukoliko je to prevelika količina stresa i ukoliko je to za tebe situacija gde ti onako bukvalno želiš da nestaneš iz te situacije, to je onda pokazatelj da ima puno nesigurnosti i da treba vremena još uvek da radiš na konverzaciji.

Sledeće merilo uspeha je tačnost prilikom konverzacije. Kada pričaš na engleskom ti koristiš sve ono što si učila do sada. To je situacija kada pokazuješ kako si naučila pravila, kako si naučila reči, kako se one koriste u konverzaciji, da li si naučila lepo da ih izgovoriš i tako dalje.

Normalno je da ćeš prilikom konverzacije napraviti neke greške. Greške su sastavni deo učenja pogotovu kada ju u pitanjukonverzacija, ali vrlo je bitno da ti te greške ispravljaš i da ti osim što vežbaš konverzaciju, dakle radiš taj praktični deo, da ti uz to i učiš engleski jezik. Kada kažem učiš to znači da pohađaš neki kurs, da imaš neku knjigu, da imaš neke lekcije, vežbanja, nešto na čemu radiš da razvijaš tu veštinu.

Dakle, učiš nešto novo, učiš nova pravila, učiš nove reči, kako da praviš neke nove izraze i tako dalje jer to je sve ono što ti je neophodno da i tvoja konverzacija bude bolja.

To znači da je konverzacija skup svega onoga što si učila i to je rezultat zapravo i ta tačnost prilikom konverzacije određuje tvoj uspeh. Ukoliko ti možeš da upotrebiš sve to u konverzaciji, to znači da si ti to dobro naučila i da si uspešno učila engeski jezik.

To znači da je konverzacija skup svega onoga što si učila i to je rezultat zapravo i ta tačnost prilikom konverzacije određuje tvoj uspeh. Click To Tweet

Konverzacija takođe može biti pokazatelj da nešto nisi dobro naučila jer kada treba nešto da kažeš na engleskom a nisi siguna kako se recimo neko vreme gradi ili kako se neka fraza koristi, ti ćeš u konverzaciji oklevati i možda ćeš napraviti grešku, možda ne ali oklevaćeš. Tu zapravo vidiš da postoji nesigurnost i to ti je pokazatelj da treba ipak malo da se vratiš na to gde si nesigurna i da dodatno provežbaš.

Na kraju, zapamti da konverzacija sama po sebi ne može da bude bolja odnosno tačnija samo tako što ćeš pričati na engleskom već moraš da kombinuješ i učenje, dakle moraš i da učiš da bi uspela da sve to upotrebiš u konverzaciji da bi na taj način unapredila konverzaciju.

To je jedna zabluda koji mnogi imaju da ako upišu kurs konverzacije da će samo vežbati konverzaciju i da ća tako magično naučiti engleski jezik, ali to nije tačno. Zapravo ako pogledaš pisanu konverzaciju, da li ćeš ti naučiti engleski jezik tako što ćeš sedeti recimo narednih dva meseci i svaki dan pisati na engleskom?

Nije moguće samo pisati i naučiti, znači nije moguće naučiti isključivo kroz konverzaciju već moraš da učiš pa to da upotrebljavaš u konverzaciji. Kroz to pisanje nećeš moći da naučiš kako se koriste nove reči, nećeš moći da naučiš kako se slažu vremena i tako dalje, jer je to sve nešto što ćeš naučiti u okviru kursa koji pohađaš.

Sledeće merilo uspeha kada je u pitanju konverzacija je tečnost u konverzaciji. Tečnost se odnosi na način na koji umeš da se izraziš. To znači da recimo ako na engeskom nešto kažeš i čak to može biti tačno, dakle gramatički je sve tačno, sve reči si lepo upotrebila, ali može biti recimo dosta usporeno ili može biti dosta sa onako /əə/ hmm, kada koristiš tako puno tih reči, to znači da konverzacija nije tečna.

Tečnost u konverzaciji znači da ti umeš da lepo spojiš rečenice, odnosno izraze u okviru rečenice, da umeš izražajno da govoriš kao što bi govorila na maternjem jeziku. Ovo je veština koja se stiče vremenom.

Znači, vremenom kako budeš napredovala u konverzaciji ti ćeš sticati tu tečnost, biće ti sve lakše da govoriš na engleskom. Naravno, kada to ostvariš to će značiti da si postigla uspeh u engleskom jer će na taj način konverzacija pre svega zvučati sigurnije a zatim i mnogo bolje.

Još jedna stvar koja će ti pomoći da odrediš kakav je tvoj uspeh kada je u pitanju učenje engleskog jezika je nivo razumevanja sadržaja na engleskom. Verovatno si čula da mnogi ljudi pričaju da sve razumeju kada je u pitanju engleski jezik a da ne znaju da odgovore.

Nivo razumevanja je subjektivni osećaj koji ti imaš kada pričaš sa nekim na engleskom, kada gledaš neki video, kada slušaš neku pesmu, kada čitaš neki članak. To je tvoj subjektivni osećaj koliko ti dobro razumeš taj sadržaj.

Kada učiš engleski jezik i kada se okružiš engleskim jezikom, normalno je da ćeš doći u situaciju da čuješ tako neke sadržaje na engleskom i biće situacija kada nećeš razumeti apsolutno svaku reč u tom.

Recimo ako čitaš članak, nećeš možda razumeti svaku pojedinačnu reč, ali bitno je da proceniš koliki je tvoj opšti nivo razumevanja. Dakle, da li ti možeš da razumeš o čemu se radi u tom članku? Da li možeš da razumeš suštinu članka?

Ili recimo, ako pratiš na YouTube-u neki video gde ti pokazuju kako da napraviš neku tortu, da li ti umeš da ispratiš taj video, da ispratiš instrukcije, čak iako recimo možda ne znaš kako se kaže kutlača ili tako nešto? To pokazuje tvoj uspeh da ti umeš da slušaš na engleskom, da umeš da ispratiš neke instrukcije i da razumeš sadržaje koji te okružuju.

Za ovo je bitno da uopšte dođeš u situaciju da te okružuju sadržaji na engleskom. To znači da je bitno da gledaš neke sadržaje na engleskom, da slušaš muziku, da čitaš neke članke, da si u kontaktu sa engleskim jezikom.

To je nešto što ti pomaže da odrediš, pre svega, nivo svog uspeha, a takođe ti pomaže i da vižbaš engleski odnosno dok si okružena tim sadržajima da proveravaš ono što si do tada naučila. Da koristiš to da recimo pročitaš članak ili da slušaš nešto, odnosno da razumeš neke instrukcije.

Na kraju, verujem da treba da čestitaš sebi i da shvatiš da ono što si postigla sada da to jeste uspeh za tebe. Dakle, nije neuspeh nešto što nisi postigla, što tek treba da postigneš već je uspeh ono što si ostvarila sada. Ja to odlično vidim u mojoj školi kada imam polaznice koje duži niz meseci pa čak i godina uče sa mnon gde vidim tačno kako su krenule i znam kako su napredovale.

Kako su vremenom sticale tu sigurnost i kako su ostvarile uspeh koji možda sada i ne doživljavaju toliko kao veliki uspeh, a zapravo su bile nekada na početku, onako da su tek počinjale sa učenjem, da su tek sklapale prve rečenice a sada su već sigurne u konverzaciji. To je uspeh koji je zaista sjajan i koji njima pruža da imaju taj osećaj sigurnosti, da imaju tačnost i tečnost u konverzaciji.

To je nešto što možeš i da pročitaš kada pogledaš utiske polaznica moje škole gde ćeš videti da one uvek imaju svoje mišljenje šta je za njih uspeh. Vrlo često će baš to biti, ta sigurnost u konverzaciji, da razumeju šta uče i da razumeju engleski kada dolaze u kontakt sa njim bilo da je to na poslu, bilo da je to na putovanjima. To u stvari pokazuje nivo njihovog uspeha i šta su sve one postigle u tom periodu kada su se posvetile učenju engleskog jezika.

Ako učiš engleski već neko vreme, ja želim da ti čestitam i da pohvalim tvoj trud jer sve ono što si postigla sada to je mnogo više od onoga sa čim si krenula. Svi smo mi krenuli od apsolutne nule, onako, kada je u pitanju i reči i gramatika i konverzacija. Ono što ti postižeš sada je tvoj uspeh  koji je u skladu sa onim šta ti možeš u ovom trenutku.

Dok god ti radiš na sebi, odnosno vežbaš engleski jezik i dok god posvetiš vreme učenju engleskog jezika, tvoj uspeh će biti veći i vremenom će sve ovo o čemu sam ja ovde pričala, znači osećaj sigurnosti, tačnost, tečnost u konverzaciji, nivo razumevanja, sve to će vremenom biti bolje baš zato što si se posvetila učenju. Posebno ako učiš engleski na efikasan i kvalitetan način, dakle znaš da ono što učiš je zaista nešto što će te dovesti do tog uspeha.

Ako ti je potrebna pomoć prilikom učenja a nisi već član English Lane škole, predlažem da nam se priključiš. U pitanju je onlajn škola i učenje se odvija preko onlajn platforme, a škola se zove English Lane. 

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi ili možeš da potrežiš English Lane onlajn škola.

Nadam se da će ti ova epizoda biti korisna i da će ti ovi saveti pomoći da uvidiš koliki si uspeh zaista ostvarila i da ceniš sebe zbog tih rezultata koje ostvaruješ i dalje.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović, čujemo se uskoro. Ćao.

 

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde