fbpx

089 – 8 načina da pitaš za pravac na engleskom

by | Jun 15, 2022

Nauči primere rečenica da pitaš za pravac na engleskom. Vežbaj kako da izgovoriš ove rečenice i šta rečenice znače.

Preslušaj epizodu ispod i nauči pitanja na engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

U ovoj epizodi naučićeš osam rečenica kako da pitaš za pravac na engleskom. Slušaj ovu epizodu da saznaš kako.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ova epizoda će ti posebno biti korisna ako koristiš engleski jezik na putovanjima jer će ti pomoći da naučiš primere rečenica kako da pitaš gde se nešto nalazi.

Kada učiš engleski jezik, vrlo često ćeš biti u sitauciji da postaviš pitanje na jedan način ili da kažeš nešto na jedan način, ali ubrzo kako nastaviš sa učenjem engleskog jezika videćeš da postoji više načina da nešto kažeš na engleskom jeziku i nemoj da te to zbuni.

U ovoj epizodi imamo osam rečenica ali sve one ti pomažu da pitaš za pravac na engleskom i sve te rečenice možeš koristiti u toj situaciji.

Naravno, ja ću usput uz svaku rečenicu dati i objašnjenje kada se koristi koja rečenica, na šta je bitno da obratiš pažnju i tako dalje.

Da počnemo od prve rečenice koja je ja mislim najjednostavnija i ako si početnik kada je u pitanju učenje engleskog jezika biće ti najlakša da je zapamtiš, a ona glasi ovako:

Where is the library?

Vrlo je jednostavno postaviti ovo pitanje zato što imaš jako malo reči koje treba da upotrebiš, where is – gde je, i onda dodaješ u nastavku ono što tebe zanima. Dakle, ja sam rekla the library. 

Možeš reći bilo šta u gradu šta te zanima što želiš da pronađeš. Reći ćeš where is i onda dodaješ taj pojam.

Ako želiš da postaviš ovo pitanje ali da ipak zvučiš malo ljubaznije, onda ćeš početi ovako:

Excuse me, where is the beach?

Ako tražiš dakle put do plaže, onda ćeš postaviti pitanje na ovaj način. Izvinite, gde je plaža?

Excuse me, where is the beach?

Na ovaj način zvučiš malo ljubaznije u odnosu na to kada kažeš samo Where is the library, kada ne upotrebiš tu reč na početku.

Još jedan način da proširiš ovu rečenicu, dakle i dalje smo kod prvog primera, i dalje pričamo o ovome gde je – where is, ali postoji još jedan način da proširiš rečenicu i to izgleda ovako:

Excuse me, do you know where the beach is?

Ono što je ovde bitno da zapamtiš je da sam promenila red reči i to je nešto što treba da uradiš kada je u pitanju engleski jezik. Ako te zanima detaljnije zašto se to dešava, dešava se zato što je na početku ove rečenice indirektni govor.

To je nešto što ćeš učiti kasnije, što nije bitno sada ako tek počinješ sa učenjem engleskog jezika, ali je bitno da zapamtiš taj red reči da bi rečenica koju izgovaraš bila pravilna.

Ponoviću još jednom:

Excuse me, do you know where the beach is?

Izvinite, da li znate gde je plaža? Ova rečenica je malo složenija i predlažem da ako si apsolutni početnik ipak koristiš ove jednostavnije rečenice.

Dobro je imati i ovakve rečenice kao primer jer je ovo nešto što možeš upotrebiti i ako si na nekom naprednijem nivou ovakva rečenica će ti biti korisna.

Imam i još jedan primer za ovo where is, a primer glasi ovako:

Sorry, do you happen to know where the library is?

I ova rečenica je vrlo slična. Malo su promenjene reči, ali smisao je isti. Opet na ljubazan način postavljaš pitanje nekom da li slučajno zna gde se nešto nalazi.

U ovom slučaju biblioteka, ali to što sam ja rekla the library, ti možeš da zameniš bilo kojim pojmom koji tebe interesuje. Drugi primer je:

How do I get to the bus station?

Ponoviću još jednom:

How do I get to the bus station? – Kako da dođem do autobuske stanice? Ovu rečenicu koristiš kada želiš da postaviš nekome pitanje kako da dođeš do nekog mesta.

Još jedan način da postaviš ovo isto pitanje je:

How can I get to the bus station?

Dakle, umesto do možeš reći can. How can I get to the bus station. Naravno, ovaj pojam the bus station opet možeš zameniti u zavisnosti od situacije u kojoj se ti nalaziš.

Treći način da pitaš za pravac na engleskom je ovaj:

Could you tell me the best way to get to the museum?

Ponoviću još jednom rečenicu, could you tell me the best way to get to the museum? Ovde sam stavila the best, najbolji način, ali možeš i upotrebiti neke druge reči.

Dakle, da li mi možeš reći najbolji način da dođem do muzeja? Umesto najbolji možeš reći i najbrži. To je isto nešto što se često koristi kada se pita za pravac i to glasi ovako:

Could you tell me the quickest way to get to the museum? 

Na ovaj način ne samo što pitaš za pravac već i naglašavaš da ti je bitno da taj način bude najbolji, da to bude najbrži način ili tako dalje, nešto što je tebi bitno u toj situaciji.

Naravno, na kraju rečenice opet pojam zameniš pojmom koji je tebi potreban u toj situaciji.

Ovaj sledeći, četvrti primer koristićeš ako ne znaš da li se to nešto nalazi tu, a sumnjaš odnosno pretpostavljaš da se verovatno nalazi tu negde. Poslušaj sada kako to izgleda:

Is there a restaurant nearby?

Da li se restoran nalazi u blizini? Dakle, ako ne tražiš ni jedan konkretan restoran već tražiš neki restoran u blizini, postavljaš ovakvo pitanje:

Is there a restaurant nearby?

Dakle, ako ne tražiš ni jedan konkretan restoran već tražiš neki restoran u blizini, postavljaš ovakvo pitanje: Is there a restaurant nearby? Click To Tweet

Drugi način da postaviš ovo pitanje je:

Is there a restaurant near here?

Možeš i jedno koristiti i drugo, odnosi se na isto. Dakle, samo umesto tog pojma koji tražiš, koristiš ono što tebe zanima.

Sledeće peto pitanje koje možeš koristiti da pitaš za pravac na engleskom je ovo:

Where is the nearest exchange office?

Dakle, ne samo što pitaš gde se nešto nalazi, već gde je nešto najbliže i to koristiš u situaciji kada očekuješ da postoji nešto u blizini.

Dakle, recimo ako znaš da u gradu postoji jedan muzej, nećeš pitati where is the nearest museum, nego ćeš samo where is the museum. 

Ali, ako nečega ima više u gradu kao što je u ovom slučaju sam pomenula menjačnicu, onda ćeš moći da upotrebiš ovu reč the nearest, najbliži:

Where is the nearest exchange office?

Gde je najbliža menjačnica? Umesto toga možeš reći naravno i:

Where is the nearest post office?

Where is the nearest supermarket?

Dakle, to su sve neki pojmovi koje očekuješ da ih ima puno u gradu i onda pitaš gde je nešto najbliže da bi mogla da pronađeš to u gradu.

Primeri su: Gde je najbliža pošta? Gde je najbliži supermarket? i tako dalje.

Sledeći primer rečenice ja kada ti kažeš ono što tražiš i onda pitaš prolaznike kako da ti u tome pomognu. Poslušaj dva načina kako da to uradiš:

Could you help me, please, I’m looking for a park?

Da li mi možete pomoći, molim Vas, tražim park? Drugi način je da preokreneš red reči i da postaviš malo drugačije pitanje:

I’m looking for a park, how can I get there?

Tražim park, kako mogu doći tamo?

Dakle, ovo su načini kada ti kažeš šta tražiš, I’m looking for, to je fraza koju koristiš da kažeš da tražiš nešto i onda navedeš to mesto koje tražiš. Sledeći sedmi primer rečenice glasi ovako:

Where can I find a supermarket?

Gde mogu da pronađem supermarket? Ova rečenica je dosta slična u značenju kao i one na početku sa where is, ali ovo je isto još jedan od načina kako možeš postaviti pitanje na engleskom.

Dakle, upotrebiš can i onda imamo find, naći. Where can I find?

Poslednja osma rečenica je kada želiš da pitaš za neko prevozno sredstvo da li ide u nekom pravcu.

Ovu rečenicu ćeš koristiti kada se snalaziš u gradu i kada želiš da pitaš za neki pravac. Rečenica glasi ovako:

Does this road go to the city center?

Da li ovaj put vodi do centra grada? Osim reči road – put, možeš upotrebiti i bus:

Does this bus go to the city center?

Da li ovaj autobus ide do centra grada? Kao što vidiš, ima puno načina kako možeš postaviti ovo pitanje.

Vrlo je bitno da kada želiš da vežbaš konverzaciju i da se pripremaš za konverzaciju koja te očekuje, kada putuješ recimo negde, da vežbaš ovakve primere i da se pripremiš da postaviš pitanje i da se pripremiš kakav odgovor možeš da očekuješ u takvim situacijama.

To je nešto što će ti pomoći da putuješ sa mnogo manje stresa i da budeš mnogo sigurnija kada je u pitanju konverzacija, bez obzira čak i ako je ona možda na početnom nivou u ovom trenutku.

Ukoliko želiš da učiš engleski u mojoj školi, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi ili možeš da potražiš English Lane onlajn škola. Na toj stranici ćeš pronaći sve informacije o tome kako možeš da se prijaviš i kreneš sa učenjem.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde