042 – 3 reči koje moraš da napišeš odvojeno

by | Apr 7, 2021

U engleskom jeziku postoje neke reči koje se mogu pisati i spojeno i odvojeno (kao dve reči).

Kroz ovu lekciju, naučićeš kako se pišu 3 reči u engleskom kao i nekoliko korisnih saveta koji će ti pomoći da nemaš više dilemu da li da ove reči napišeš spojeno ili odvojeno.

Preslušaj epizodu ispod i nauči koje reči se pišu odvojeno na engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo! Moje ime je Zorana Radović, ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast, gde pričamo o korisnim lekcijama i savetima za učenje engleskog jezika. U ovoj epizodi, pričaću o rečima koje moraš da napišeš odvojeno. Daću ti primere i objasniti zašto i u kojim situacijama moraš da napišeš te reči odvojeno i, naravno, da li postoje situacije kada ćeš te reči napisati spojeno.

Prva reč je: every day.

Ovo je reč kod koje se puno greši. Ali, problem je u tome što postoji reč koja je napisana kao dve reči: every day. I postoji situacija kada ćeš upotrebiti ovo kao jednu reč: everyday.

Eh sad, bitno je da napraviš razliku. I najčešća upotreba koju ćeš ti koristiti je – koristićeš every day da kažeš “svaki dan”. Znači, “nešto što se ponavlja svakog dana” – every day. I u toj situaciji, potrebno je da ovaj izraz napišeš kao dve reči. Znači ovo nisu… Nije spojeno, nije jedna reč, već dve reči: every day.

I sad, kako da znaš gde se ova reč piše spojeno?

Ako želiš da napišeš “svaki dan” i razmišljaš da li da napišeš spojeno ili odvojeno – razmisli kako bi napisala “svake godine”, “svaki mesec”.  Napisala bi: every year (ne postoji reč everyyear kao spojeno). Znači: every month, every week. To su uvek dve reči.

I na isti način zaključuješ: every day mora da budu dve reči i moraš da napišeš ovaj izraz kao dve reči. Upotrebljeno u rečenici, to glasi ovako:

I drink coffee every day.  – Ja pijem kafu svakog dana.

Reč everyday napisana spojeno je pridev koji znači – “običan, svakodnevni ili uobičajeni”. I mnogo se ređe koristi. Postoje, naravno situacije, ali se mnogo ređe koristi. I sama činjenica da je ta reč pridev znači da ćeš upotrebiti taj izraz, odnosno tu reč ispred neke imenice – da opišeš kakvo je nešto, da je nešto svakodnevno.

The book is about his everyday life. – Knjiga je o njegovom svakodnevnom životu.

U toj situaciji, reč everyday opisuje reč  life.

Druga reč koju moraš da napišeš odvojeno je: over time.

I u ovoj situaciji može reč biti napisana kao jedna reč: overtime. I posle ću objasniti i to značenje. Ali, prvo da se fokusiramo na ovo značenje kada se napiše odvojeno.

Over time znači da se “nešto dešava postepeno, odnosno vremenom”. I sinonim, odnosno reč koja ima isto značenje je gradually. Gradually – to znači isto “postepeno”, tako da možeš upotrebiti ili jednu ili drugu reč.

Kada razmišljaš i kada želiš da upotrebiš  over time u rečenici i imaš tu nedoumicu da li da napišeš spojeno ili odvojeno – probaj tako da zameniš tu reč. Da upotrebiš umesto nje gradually. Ako možeš da upotrebiš gradually, onda ćeš tu reč napisati odvojeno.  Primer glasi ovako:

Over time, you will learn more English words. – Vremenom ćeš naučiti više engleskih reči.

U toj rečenici over time ćeš napisati odvojeno.

Kada želiš da upotrebiš over time u rečenici i imaš tu nedoumicu da li da napišeš spojeno ili odvojeno – probaj da zameniš tu reč. Da upotrebiš umesto nje gradually. Ako možeš da upotrebiš gradually, onda... Click To Tweet

Reč overtime napisana spojeno znači “prekovremeni rad”, tj. vreme koje provedeš na poslu nakon radnog vremena. I tada prevodiš na taj način – “prekovremeni rad”.

Međutim, ovu reč možeš da koristiš i kada opisuješ neki sportski događaj. Period kada se taj sportski događaj nastavlja nakon što je predviđeno to vreme za završavanje, kao što je, recimo, to fudbalska utakmica, gde se ona produžava za određeni vremenski period. To su “produžeci” – to će isto biti na engleskom overtime, napisano spojeno.

Evo i jedan primer:

We’re working overtime this week to finish the project.

Ove nedelje radimo prekovremeno da bi završili projekat.

I sledeća, treća reč je: no one. No one je reč koju uvek moraš da napišeš odvojeno. I to je jedna od čestih grešaka kada je u pitanju engleski jezik i kada se pišu reči. To je reč koju uvek pišeš odvojeno i napisati spojeno je pogrešno. Dešava se jako često i videćeš možda negde napisano – ali nije tačno. Tačno je samo napisati odvojeno.

No one was at home.

To je jedan primer. Znači: “Niko nije bio kod kuće.” No one se piše odvojeno.

Razlog zašto mnogi misle da se ova reč piše spojeno je zato što imamo reči: someone – “neko” i everyone – “svi”. To su reči koje se pišu zaista spojeno, ali ovo je jedan izuzetak i vrlo je bitno da zapamtiš… Ako pišeš no one, tu reč ćeš uvek pisati odvojeno.

Još jedan razlog zašto dolazi do zabune je zato što imamo i reč nobody, koja znači isto – “niko”, ali koja se piše spojeno i uvek se piše spojeno. Znači, zapamti: no one – dve reči; nobody – jedna reč.

Nadam se da ti je ova mini lekcija bila korisna i da si uspela da napraviš razliku između ovih reči i kada ćeš upotrebiti jednu reč, kada drugu. Znači, kada ćeš napisati spojeno, a kada odvojeno.

Ima naravno još tih reči, ali ne bih ih dodavala više u ovoj epizodi, jer mislim da će ti ovo biti sasvim dovoljno da za početak naučiš ove reči i da ih naučiš zaista sa sigurnošću da ih upotrebiš i da nemaš više tu dilemu kada pišeš spojeno, a kada odvojeno.

Želim na kraju da te pozovem da pogledaš više o English Lane školi. Na ovoj stranici gde slušaš podkast – biće link ka školi, da možeš da pogledaš više informacija.

U pitanju je online škola za učenje engleskog jezika. Učenje se odvija u potpunosti online.

Ja sam osnivač škole, autor svih kurseva i pratim rad svih polaznika.

Tako da, ako ti ovo deluje interesantno i ako želiš da kreneš ili nastaviš sa učenjem engleskog jezika, pogledaj više kako nam se možeš priključiti.

Takođe želim da ti predložim da se prijaviš za obaveštenja putem aplikacije gde slušaš podkast, bilo da je to Spotify, Apple Podcasts itd. – da dobijaš obavešenja kada objavim sledeće epizode.

Moje ime je Zorana Radović i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde