fbpx

164 – 20 naziva povrća na engleskom

by | Sep 18, 2024

Nauči 20 naziva povrća na engleskom, kako da izgovoriš ove reči i šta one znače.

Preslušaj epizodu ispod i nauči:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

U ovoj epizodi naučićeš 20 naziva povrća na engleskom. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane

Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda 164 i u ovoj epizodi naučićeš nazive povrća na engleskom. Osim naziva tih na engleskom, odnosno reči i kako se one izgovaraju, naučićeš i šta znače te reči i daću ti par saveta kako da upotrebiš neke od tih reči i šta je važno kada koristiš reči kao što su ove.

Krećemo od prve reči, u pitanju je reč carrot. Probaj da ponoviš svaku reč posle mene jer ćeš na taj način vežbati izgovor. Carrot, ova reč znači šargarepa.

Onda imamo drugu reč, u pitanju je reč onion. Ova reč znači crni luk.

Sledeća je garlic i u pitanju je beli luk.

E sad kada imamo ove dve reči, bitno je da napraviš razliku između brojivih i nebrojivih imenica u engleskom.

Sada dolazimo do situacije da je crni luk odnosno onion brojiva imenica, a garlic je nebrojiva imenica. Ono što sledi je rečenica u kojoj ćeš kazati recimo da voliš takvu vrstu luka, a poslušaj sada i razliku:

I like onions. Druga rečenica je:

I like garlic. 

Kada u ovoj situaciji koristiš brojivu imenicu posle glagola like, koristiš oblik u množini, onions. Ovo je slučaj i za ostale imenice koje su brojive, a ako je imenica nebrojiva kao što je garlic, onda ne koristiš oblik u množini.

Zapravo ta imenica ni nema oblik u množini, već će biti oblik u jednini. Zapamti ovo jer je jako korisno kada koristiš naravno glagol like, ali i u drugim situacijama.

Prelazimo na sledeću reč, u pitanju je spring onion. Umesto spring onion koristi se i termin green onion, a u pitanju je mladi luk.

Prelazimo na sledeću reč, u pitanju je spring onion. Umesto spring onion koristi se i termin green onion, a u pitanju je mladi luk. Share on X

Sledeća reč je leek. Bitno je da izgovoriš to dugo /iː/ a u pitanju je praziluk.

Onda dolazimo do reči koja je vrlo često komplikovana za izgovor, ali nije ako znaš koji se glasovi izgovaraju i ja ću prvo izgovoriti reč, lettuce. Dakle glasovi su tu, /ˈl e t ɪ s/, /ˈletɪs/. U pitanju je zelena salata.

Onda sledeća reč je potato. Ova reč znači krompir.

Dolazimo do sledeće reči koja je zvanično voće, ali vrlo često se stavlja u grupu povrća pa će tako biti i u ovoj situaciji, a probaj da uvežbaš izgovor. Imamo različit izgovor za britanski i amerčki engleski. Britanski je /təˈmɑːtəʊ/. U pitanju je paradajz, a provežbaj sada i američki izgovor, /təˈmeɪtəʊ/.

Okay, idemo na sledeću reč, u pitanju je reč pepper, to je paprika.

Idemo dalje, sledeća reč je pumpkin. Kada izgovaraš ovu reč može ti se desiti da izostaviš neko slovo, odnosno neki glas, ali probaj sada da obratiš pažnju, ja ću pročitati glas po glas, /ˈp ʌ m p k ɪ n/.

Dakle, kada je kombinacija to mpk, vrlo često može da se izgovori onako da se ne čuje baš svaki glas, ali bitni su svi ti glasovi u izgovoru i obrati pažnju pa ćemo probati još jednom. Probaj da ponoviš, /ˈpʌmpkɪn/. Ova reč je bundeva.

Sledeća reč je mushroom. Ova reč znači pečurka.

Zatim imamo reč cucumber. Ova reč znači krastavac. Kada izgovaraš američku verziju ove reči onda će se čuti to /r/ na kraju, /ˈkyukʌmbər/, a u britanskoj se to ne čuje.

Onda prelazimo na sledeću reč, u pitanju je reč pea. Glasovi su /p/ i dugo /i/ a u pitanju je grašak.

Onda prelazimo na sledeći naziv povrća, u pitanju je reč cabbage. Ova reč znači kupus.

Sledeća reč isto ima različiti britanski i američki izgovor. Prvo ćemo britanski, probaj da ponoviš, cauliflower. Na početku je dakle /ˈk/ pa onda glas /ɒ/, a u američkom će biti tu glas /ɑ/, /ˈkɑːliflaʊər/. Ova reč znači karfiol.

Odmah prelazimo i na reč broccoli koja isto ima različit izgovor. Prvo je britanski, /ˈbrɒkəli/ i američki, /ˈbrɑːkəli/.

Nastavljamo dalje, imamo još nekoliko naziva povrća na engleskom. Sledeća reč je celery, to je celer.

Onda imamo bean, to je pasulj.

Corn, odnosno u amerčkoj verziji ima i r, /kɔːrn/, to je kukuruz.

Još jedna reč nam je ostala, u pitanju je reč kale i značenje ove reči je kelj.

To su nazivi povrća na engleskom i kroz ovakvu lekciju bitno je da naučiš ove reči, kako se one izgovaraju i naravno šta znače.

Bitno je da provežbaš i kako se one pišu jer će ti to pomoći da koristiš reči u bilo kom trenutku, dakle i u pisanoj i u usmenoj komunikaciji.

Videćeš da u svakodnevnom govoru ovakve reči ti mogu biti korisne kada želiš da pričaš o tome šta voliš, šta ne voliš i u tim situacijama ćeš koristiti na primer ovakve reči.

Ili recimo kada želiš da pričaš o svojim dnevnim navikama, o tome šta inače jedeš za doručak, za ručak, za večeru, ovakve reči ti mogu biti podrška u tim situacijama.

To je nešto što je bitno da zapamtiš da kada učiš engleski jezik ne možeš da naučiš konverzaciju tako što ćeš pripremiti sve moguće rečenice koje se mogu nači u konverzaciji, već ćeš koristiti ono što znaš u kombinaciji.

Dakle, ovakve mini lekcije će ti pomoći da se uspešno pripremiš za konverzaciju, jer sve ove reči zajedno sa ostalim rečima koje znaš i zajedno sa gramatičkim pravilima koje učiš, omogućavaju ti da uspešno koristiš engleski u konverzaciji.

Ako učiš engleski u mojoj školi, znaš da smo ovakve reči koristili u okviru vežbi konverzacije gde smo imali razne teme koje su nam omogućile da baš vežbamo izgovor ovakvih reči i upotrebu ne samo glagola like nego i ostalih konstrukcija gde se koriste zapravo i ove reči.

Znam da nije moguće odjednom naučiti sve reči i očekujem da ćeš se vraćati na ovakve vrste lekcija više puta jer to jeste cilj, da što više vežbaš reči koje učiš.

U okviru kursa koji pohađaš u mojoj školi videćeš da postoje aktivnosti koje će ti pomoći baš da uradiš to, da se osvrneš na reči koje znaš od ranije i na taj način provežbaš da koristiš njihovo značenje i mnogo kasnije kada ih naučiš.

Koristi lekcije da se vraćaš i obnavljaš kad god imaš dodatnog vremena za učenje, zato što će ti to pomoći da povećaš sigurnost kada su u pitanju nove reči, jer to je nešto što se vrlo često izgubi. Zapravo se najlakše izgubi kako napreduješ sa učenjem engleskog jezika.

Recimo, gramatička pravila ćeš mnogo duže onako zadržati u pamćenju nego nove reči. Zato je bitno da kada imaš vremena za učenje povremeno iskoristiš to vreme da obnoviš lekcije koje do tada si prošla na kursu i da na taj način provežbaš.

Inače kurs koji pominjem je kurs koji je dostupan u mojoj školi koja se zove English LaneU pitanju je onlajn škola za učenje engleskog jezika i na ovoj stranici gde slušaš podkast postoji link gde možeš pogledati više detalja.

Naravno, možeš se prijaviti i preko platformi preko kojih inače slušaš podkast. Možeš se prijaviti za obaveštenja tako da ne propustiš naredne epizode u kojima će biti još prilike za učenje engleskog jezika.

Nadam se da ti je ova lekcija bila korisna i da će te inspirisati da se posvetiš učenju novih reči. Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Besplatno testiraj znanje engleskog

Uradi test i proveri kako stojiš sa engleskim.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.