fbpx

074 – Kada se koristi CAN i COULD

by | Feb 23, 2022

Nauči četiri situacije u kojima možeš upotrebiti can i could, zajedno sa primerima rečenica gde se koriste ti glagoli.

Preslušaj epizodu ispod i nauči kako da razlikuješ can i could:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

U ovoj epizodi imamo dve reči, četiri situacije i jednu veliku nedoumicu koju ćeš rešiti. Slušaj dalje i saznaj koje su to reči o kojima ću pričati danas.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi pričaću o modalnim glagolima can could. Ovi modalni glagoli često izazivaju nedoumice kada upotrebiti jedan a kada drugi.

Pre nego što rešimo nedoumice, prvo krećemo od jedne situacije koja je nešto što ćeš prvo naučiti kada učiš ove glagole. Imamo glagole can could i vrlo često ćeš videti da piše recimo da je can glagol moći u sadašnjem vremenu a da je glagol could oblik tog glagola u prošlom vremenu. To znači moći u prošlom vremenu.

To sa jedne strane jeste tačno, znači u ovoj situaciji prvoj koju ću navesti to jeste tako. Poslušaj odmah primere da vidiš o čemu govorim:

I can ski. 

Ova rečenica izražava mogućnost šta neko ume da radi i u sadašnjosti je i koristiš glagol can. Ovo isto možeš reći i u prošlom vremenu:

I could ski when I was 10.

Umela sam da skijam kada sam imala 10 godina. Ovo je isto mogućnost i sada je u prošlosti i koristiš could u ovoj situaciji. Ne možeš sada koristiti can jer govoriš u prošlosti. Ova situacija je znači kada govoriš o mogućnosti koja može biti u sadašnjosti i koja može biti u prošlosti.

Ovaj glagol nema oblik za buduće vreme, bar ne u ovom obliku koji je ovde dat. Postoji način da ovo kažeš i u budućem vremenu samo što će ti trebati drugi neki izraz. Slušaj do kraja pa ćeš saznati i taj izraz.

Sledeća, to jest druga situacija je situacija u kojoj tražiš dozvolu i tu dolazimo do prve nedoumice. Vrlo često mi se obrate polaznice i pitaju me kako da kažu na engleskom, a poslušaj odmah primere:

Can I go with you? 

Could I go with you? 

Problem nastaje zato što nauče ono što jeste bila prva situacija, da je can sadašnjost a da je could prošlost. Kada izražava mogućnost to jeste zaista tako, ali u ovoj situaciji govoriš o dozvoli, pitaš da li možeš da ideš sa nekim. U ovoj situaciji can could znače isto, odnosno odnose se na sadašnjost.

U ovoj situaciji ne postoji razlika u značenju već postoji razlika u upotrebi i to je ta nedoumica koju treba da rešiš. Razlika je samo u tome koliko želiš da budeš ljubazna.

Ako kažeš could ti si ljubazna na engleskom i pitaš za dozvolu na ljubazan način, a ukoliko kažeš can takva rečenica se smatra neformalnom, odnosno koristi ćeš je u situaiji recimo ako pričaš sa prijateljima i možda ćeš je videti u nekom filmu i tako dalje.

Jednostavno, zapamti da kada tražiš dozvolu za nešto trebalo bi da upotrebiš could ako želiš da zvučiš ljubaznije, ako želiš da iskažeš poštovanje prema sagovorniku.

Kada tražiš dozvolu za nešto trebalo bi da upotrebiš could ako želiš da zvučiš ljubaznije, ako želiš da iskažeš poštovanje prema sagovorniku. Share on X

Znam da ovo sada zvuči malo zbunjujuće zato što je u prvoj situaciji bilo jedno a sada je drugo. Nastavljamo dalje sa trećom situacijom gde ćeš opet videti ovo što sam navela za drugu situaciju. Znači i dalje imamo ovu razliku kada je u pitanju formalni odnosno neformalni način da kažeš nešto na engleskom.

Poslušaj odmah primere. Treća situacija je zahtev neki da zatražiš nešto i primeri glase:

Can you get me a glass of water?

Could you get me a glass of water?

Ove rečenice su tačne. Obe se odnose na situaciju kada ti tražiš nekome da ti donese vodu ali je način na koji se izražavaš drugačiji i druga rečenica zvuči ljubaznije. U zavisnosti od toga sa kim pričaš, u kojoj si situaciji, koja je osoba kojoj se obraćaš, ti možeš da izabereš da kažeš na jedan ili na drugi način.

Obe rečinice prevodiš “Možeš li da mi doneseš čašu vode?” Ili čak drugu rečenicu možeš i tu da prevedeš malo ljubaznije, “Da li bi mogla da mi doneseš čašu vode?” Suština rečenica odnosno ono što želiš da kažeš je ista bez obzira što su upotrebljena dva različita glagola.

Četvrta situacija u kojoj možeš da upotrebiš ove glagole na isti način kao i ova prethodna dva je situacija kada daješ savet. Znači, modalne glagole can could možeš da upotrebiš da daš savet odnosno daš predlog kako da neko nešto reši. Poslušaj ovaj primer:

You can call her and check the details with her. 

You could call her and check the details with her. 

Druga rečenica je ljubaznija. Ako si u situaiji da treba tako nešto da kažeš, odnosno želiš da daš neki savet koji ne želiš da bude previše nametljiv i ne želiš da bude nešto što će da obavezuje nekoga već više savet u smislu predloga, onda ćeš upotrebiti could. 

Naravno, za savet postoji i glagol should koji možeš upotrebiti, ali on je recimo neki savet koji je dosta jak, odnosno da neko zaista treba to da uradi. Ovo je savet u smislu da daješ predlog, “Mogla bi da je pozoveš. You could call her and check the details with her.”

Zapamti da postoje odvojene situacije. Znači, kada imamo mogućnost koristimo can could za različite situacije, odnosno za sadašnjost i prošlost.

U ovim ostalim situacijama koristiš can could u istim praktično situacijama, samo je različito da li je formalna situacija ili je neformalni govor i od toga zavisi koji ćeš od ova dva glagola da izabereš.

Razumem da ponekad imaš tako dilemu kada treba da upotrebiš ovako neke reči ili neke druge reči koje se koriste u sličnim situacijama jer jednostavno treba da imaš iskustvo kada se te reči koriste i koje su to neke sitne razlike koje prave razliku posebno u konverzaciji i nisi jedina u tome.

Polaznice u mojoj školi imaju tako sa vremena na vreme te nedoumice pa mi pošalju tako neka pitanja, “Kako se koristi ovo? Da li može ovo umesto ovoga?” jer su to pitanja koja tebi zaista pomažu da razumeš kako da koristiš te reči i kako da praviš te neke razlike.

To što postaviš takvo pitanje i što uopšte razmišljaš na taj način da želiš da razumeš razliku između nekih reči, to jeste odličan način za učenje i to zaista podržavam i treba tako uvek da potražiš pomoć kada ti je potrebna dok učiš.

To je razlog zašto ja u okviru moje škole uvek pružam podršku polaznicama i uvek imaju mogućnost da mi pošalju poruku bez obzira kakva pitanja imaju i kakve nedoumice, čak iako se tebi čini da možda to pitanje nije dovoljno bitno, da je možda neka nedoumica mala. Jednostavno, ako je to nešto što tebe zbunjuje, treba to rešiti i treba da imaš mogućnost da postaviš pitanje i da rešiš takve nedoumice.

Ako i ti želiš da nam se priključiš i potrebna ti je pomoć sa učenjem engleskog jezika, škola se zove English LaneU pitanju je onlajn škola. Ja sam autor svih kurseva i tu sam da pomognem polaznicama kad god imaju ovako nekih nedoumica.

Pre nego što se vratim na to kako da govoriš o mogućnosti u budućem vremenu, želim još samo da se osvrnem na glagol could koji osim ovih značenja koje sam navela ovde, znači osim ovih upotreba, dozvola, zahtev, savet, može imati još neke upotrebe.

Te upotrebe su malo naprednije i nešto što ti nije bitno sada u ovom trenutku i nešto što ne pravi razliku kada je u pitanju can could već su to neke drugačije situacije gde se iskazuju neki koncepti koji su jednostavno na mnogo naprednijem nivou i za sada ti nisu potrebni.

Imaj u vidu da postoje još neke upotrebe ali vremenom ćeš doći do njih. Za sada je ovo sve što ti je potrebno da napraviš razliku između can could. 

Kada je u pitanju mogućnost, pomenula sam dva primera, I can ski, u sadašnjosti, mogućnost u sadašnjosti i mogućnost u prošlosti, I could ski when I was 10. Kada želiš da iskažeš mogućnost u budućnosti, ne možeš da upotrebiš can jer je to glagol koji ne može da napravi buduće vreme. Umesto toga koristiš ovaj izraz:

Be able to. 

Povremeno mi se dešava da se polaznice pitaju i pošaljem im poruku zašto koriste taj izraz be able to kad već imaju glagol can da iskažu mogućnost u sadašnjosti. Iako glagol can jeste dovoljan da iskažeš mogućnost u sadašnjosti, izraz be able to je jednako važan.

Ono što je dobro oko tog izraza je da može da se koristi i u sadašnjosti i u prošlosti i u budućnosti.

Poslušaj sada ovaj primer rečenice kako će zvučati uz izraz be able to:

I’m able to ski. 

Ovo praktično znači isto što i I can ski. 

I was able to ski when I was 10.

Ovo je rečenica u prošlosti gde iskazuješ mogućnost u prošlosti. Sada kada želiš da pričaš o budućnosti, ovaj izraz prilagođavaš budućem vremenu:

I will be able to ski. 

Znači u ovoj rečenici izgovaraš mogućnost koristeći izraz be able to  jer je ovo situacija kada ne možeš da upotrebiš can. 

Nadam se da sada kad smo prošli kroz ove četiri situacije si uspela da rešiš ovu nedoumicu kada da koristiš can i kada could. 

Nadam se da je ovo nešto što će ti pomoći dalje kada je u pitanju tvoje učenje engleskog jezika.

Hvala ti što slušaš podkast.

Ja sam Zorana Radović i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.