Kako da razlikuješ reči other i another?

by | Mar 16, 2022

U ovoj lekcij, naučićeš kako da razlikuješ reči other i another, kroz nekoliko jednostavnih pravila i primera rečenica.

Preslušaj epizodu ispod i nauči razlike:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Dve reči koje zbunjuju mnoge koji uče engleski zvuče slično, pišu se slično, a čak se ponekad i prevode isto. U ovoj epizodi naučićeš kako da ih pravilno upotrebljavaš. Slušaj dalje da saznaš više.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Prva reč je reč other. Ova reč znači dodatni, drugi, drugačiji. Prevod može biti različit u odnosu na situaciju, ali ono što je bitno da zapamtiš je da reč other koristiš uz brojive imenice u množini ili nebrojive imenice. Preslušaj odmah primere:

Do you have any other ideas? Reč ideas je u množini i ispred nje se koristi reč other. 

He’s busy with other projects. Reč projects je opet u množini i ispred se koristi other. 

Pravilo je da se ova reč koristi ispred brojivih imenica u množini i ispred nebrojivih imenica. Inače ako imaš dilemu šta su brojive a šta su nebrojive imenice, u okviru ove epizode na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link jer imam posebnu epizodu gde baš pričam o toj temi i gde ćeš naučiti detaljno koja ja razlika.

Preslušaj i ovu epizodu: Brojive i nebrojive imenice

Druga reč je reč another. Ova reč znači još jedan, dodatni i probaj da zapamtiš ovu reč kao spojeno an other, another. Ova reč se koristi samo uz brojive imenice u jednini ili sammostalno. Poslušaj sada primer:

Here’s another park nearby. Reč park je u jednini i koristi se another.

Would you like another piece of the pie? Piece je reč koja je u jednini i ispred će biti another. 

U ovim primerima bilo bi pogrešno upotrebiti other. Znači jedino je ispravno another. Another park, another piece. Sada ću još jednom ponoviti, other koristiš ispred brojivih imenica u množini i nebrojivih imenica, another ispred brojivih imenica u jednini ili samostalno.

Poslušaj sada odmah primer. Imaćemo dve rečenice koje su slične i gde treba da upotrebiš another ili other:

I need _______ word for postponing. 

Razmisli sada kako bi dopunila ovu rečenicu. Da li bi rekla I need other word for postponing ili I need another word for postponing? U ovoj situaciji upotrebićeš another zato što je reč koja sledi word u jednini.

U sledećem primeru opet postoji dilema:

In other words, they have to postpone the meeting. 

In another words, they had to postpone the meeting. 

U ovoj situaciji upotrebićeš reč other. Zbog množine biće other jer se ispred reči u množini, ispred brojivih imenica u množini koristi other i ispred nebrojivih imenica, a ispred brojivih imenica u jednini koristiš another.

Idemo sad na sledeći primer gde ćeš odmah videti ovu razliku jednina, množina. Prva rečenica glasi:

Yesterday we painted the kitchen. Today we are painting another room. 

Another room jer je reč u jednini, room. Ali ova rečenica može da se nastavi i drugačije i onda bi glasila ovako:

Today we’re painting other rooms. 

Pošto sada imamo rooms, ne bi moglo da bude another. Bilo bi pogrešno reći another rooms, već mora other rooms, druge sobe. Probaj da zapamtiš još jednom, znači another, kao da ispred sebe ima član an other ali je spojeno u jednu reč another. 

Ako se setiš pravila za upotrebu neodređenog člana, znaš da se on koristi ispred brojivih imenica u jednini i isto je i kada je u pitanju ova reč, another se koristi ispred brojivih imenica u jednini.

Postoji još jedno pravilo koje će ti pomoći da razlikuješ ove dve reči. Ispred reči other možeš da upotrebiš određeni član the ili prisvojni pridev my, your, his i tako dalje. Ispred reči another ne možeš upotrebiti drugu reč.

Ispred reči other možeš da upotrebiš određeni član the ili prisvojni pridev my, your, his i tako dalje. Ispred reči another ne možeš upotrebiti drugu reč. Click To Tweet

Odmah ću ti navesti nekoliko primera da razumeš o čemu se radi:

I don’t like this dress. I’ll try the other one. 

The other je situacija kada koristiš određeni ćlan ispred reči other. Druga rečenica:

We’ll finish the puzzle another time. 

U ovoj situaciji ne možeš da upotrebiš određeni član i ne možeš da upotrebiš ni jedan prisvojni pridev. Znači another stoji samostalno, another time, neki drugi put.

Kao što vidiš ove reči zapravo uopšte nisu slične, odnosno postoji jasna razlika kada se koristi jedna a kada druga. Ako naučiš ovo pravilo i razmišljaš o tome da li je imenica u jednini ili množini, da li je brojiva ili nebrojiva, vrlo lako ćeš znati da odrediš da li da upotrebiš other ili another. 

Inaće, ovu epizodu sam snimila zato što sam nedavno dobila pitanje od jedne polaznice baš za ovu temu. Imala je ovu nedoumicu i verujem da će svima vama ovo biti korisno.

Kada učite u okviru kurseva koje pohađate vrlo često ćete imati tako neke reči koje vam možda izazovu neku nedoumicu, ali verujem da će vam ovakvo objašnjenje biti od pomoći i omogućiti vam da pravilno upotrebite ove reči u nastavku kurseva koje pohađate.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nekih nedoumica kako da upotrebite neke reči, uvek mi možete poslati poruku jer je bitno da vam pomognem u toj situaciji da rešite tekve nedoumice.

Ukoliko nisi član English Lane škole a želiš da nam se priključiš i kreneš sa učenjem engleskog onlajn, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ili možeš potražiti English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve informacije.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Prati nas:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde