fbpx

Kako da razvijaš veštinu slušanja kada učiš engleski?

by | Jul 27, 2020

Veština slušanja je jedna od četiri jezičke veštine.

Kada je u pitanju učenje engleskog jezika (a i bilo kog drugog jezika koji učiš kao strani jezik), bitno je da razvijaš sve 4 jezičke veštine.

Četiri jezičke veštine zajedno omogućavaju ti da komuniciraš na nekom stranom jeziku.

I da, kažem komuniciraš, a ne govoriš, jer nije samo govor ono što će ti omogućiti komunikaciju, već i slušanje. 

Četiri jezičke veštine su: 

  • Slušanje (Listening)
  • Govor (Speaking)
  • Čitanje (Reading)
  • Pisanje (Writing)

Šta je veština slušanja

Slušanje je pasivna veština gde je tvoj zadatak da slušaš engleski jezik. Ovo je veoma važno jer ti omogućava da reprodukuješ ono što čuješ. 

Iako je ovo pasivna veština, neophodan je deo uspešnog učenja engleskog jezika. Uz to, vrlo je lako vežbati slušanje samostalno, bez obzira na kom nivou učenja se trenutno nalaziš.

Kada slušaš na engleskom, učiš:

  • Da prepoznaš gramatičke delove
  • Specifične izraze koji se koriste u govoru
  • Kako se koja reč čita
  • Kako se čitaju reči u grupama, kako se čitaju celine

Kako da vežbaš slušanje i razvijaš ovu veštinu

U nastavku pročitaj ideje kako možeš i ti da vežbaš slušanje na engleskom, kakav vid vežbanja će ti biti od pomoći i kako da kombinuješ ovu veštinu sa drugim jezičkim veštinama. Na ovaj način, dobićeš ideje kako da pasivnu veštinu iskoristiš na aktivan način.

Listen Season 6 GIF by Friends - Find & Share on GIPHY

Gledaj programe na engleskom jeziku

Ovo je veoma lak zadatak za tebe, i zapravo neće izgledati kao zadatak. Potraži programe koji te zanimaju na engleskom. Vrlo često nećeš ni imati utisak da učiš na ovaj način, ali ova jednostavna vežba će ti puno značiti da naučiš izgovor

Aplikacije kao što su YouTube ili Netflix, imaju opciju da uključiš titlove na engleskom. Ovo je korisno jer će ti pomoći da učiš i kako se neka reč piše. A korisno je i ako ne čuješ lepo neku reč, onda ćeš moći da pogledaš šta je napisano i proveriš da li je tačno to što čuješ. 

Ako si na početnom nivou učenja engleskog, možda će ti delovati malo teško, pa zato izaberi programe koji su ti poznati, gde ćeš uspeti da razumeš suštinu, čak i ako ne razumeš svaku pojedinačnu reč. Odličan primer su na primer video snimci o kuvanju. Dok gledaš kako osoba pravi neki recept, već vidiš sastojke i proces pripreme, tako da je razumevanje samo bonus. 

Uradi vežbanja u kojima je zadatak da slušaš 

Vežbanja u kojima imaš zadatak da preslušaš neki tekst ili pogledaš video a zatim uradiš neko vežbanje ili neki zadatak su odlična prilika da proveriš kako ti ide slušanje na engleskom. Ja često pravim ovakva vežbanja u mojoj školi, jer znam da su odlična vežba u okviru kurseva.

Ako želiš samostalno da vežbaš, predlažem da u toku gledanja videa, zapišeš nekoliko reči koje ti privuku pažnju. Nema veze da li znaš te reči ili ne znaš, samo ih zapiši. I to do 10 reči, ne više od toga. Zatim pronađi te reči u rečniku. Ako su u pitanju nove reči, nauči šta znače, kako se čitaju. Ako već znaš reči, proveri da li imaju još neko značenje ili pronađi neki sinonim ili antonim (reči koje imaju isto ili suprotno značenje).

Radi diktate da uvežbaš veštinu slušanja

Ovakav vid zadatka kombinuje vežbu slušanja i pisanja. U toku diktata, tvoj prvi zadatak je da preslušaš i prepoznaš ono što neko izgovara na engleskom jeziku, a zatim je potrebno da to i zapišeš. 

Mnogi ne vole diktate jer prave dosta grešaka i suviše im je brzo kada slušaju na engleskom. Ali zapamti: nije cilj da odmah sve uradiš bez greške. Nije bitno ako ima grešaka, ako izostaviš po neko slovo ili čak neku reč. 

Diktat je forma vežbe, i nešto što ćeš raditi više puta, a cilj nije rezultat na tom jednom testu već razvijanje veštine slušanja i pisanja. 

U slučaju da vežbaš samostalno, dobra ideja za vežbu je da probaš da zapišeš tekst pesme. Pusti neku pesmu na engleskom, i probaj da zapišeš tekst. Zapiši koliko stigneš, a ono što ne stigneš, preskoči, napiši crticu. Zatim ponovo pusti pesmu, prati ono što si zapisala, pa polako dopisuj šta nedostaje. Na taj način možeš vežbati neograničen broj puta. 

Zašto je slušanje na engleskom važna veština?

U toku komunikacije na engleskom, potrebno je da razumeš sagovornika. Da bi u tome uspela, koristiš veštinu slušanja da shvatiš šta ti sagovornik govori, i da onda u skladu sa tim adekvatno odgovoriš. 

To znači da je veština slušanja, neophodan deo komunikacije na engleskom. Nećeš moći uspešno da komuniciraš ukoliko ne uspevaš da čuješ i razumeš šta ti neko govori.

Zato je važno da vežbaš i razvijaš ovu veštinu. Ovde si pročitala nekoliko ideja kako možeš to uraditi, čak i ako samostalno učiš engleski. 

A ukoliko želiš da učiš engleski onlajn uz moju pomoć, na ovoj stranici možeš pročitati detaljnije o školi English Lane, kako izgleda učenje, i šta sve dobijaš kada postaneš član škole: English Lane onlajn škola engleskog

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde