fbpx

008 – Kako da učiš engleski kada nemaš vremena

by | Jul 1, 2020

U ovoj epizodi pričaću o tome kako da učiš engleski kada nemaš vremena.

Preslušaj epizodu ispod i videćeš kako da promeniš svoj stav prema vremenu i shvatiš da vreme u stvari nije prepreka:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zorana Radović: Zdravo moje ime je Zorana Radovic, ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast i u ovoj epizodi pričaću o tome kako da učiš engleski kada nemaš vremena.

Nedostatak vremena je jedna najveća prepreka sa kojom se suočavaju oni koji žele da nauče engleski. Međutim to je ujedno i najveći izgovor za ne učenje engleskog jezika. A u ovoj epizodi videćeš i zašto i videćeš kako da promeniš taj tvoj stav prema vremenu i da shvatiš da vreme u stvari nije prepreka.

Prvi savet je da podeliš učenje u kraće celine. To znaci da je potrebno da materijale koje planiraš da predješ u jednoj sesiji učenja, budu podeljeni tako da možeš da ih predjes u kratkom vremenskom roku. Na taj način bićeš mnogo vise fokusirana da učiš i mnogo vise motivisana jer ćeš imati zaokruženu celinu. Dakle, kada sedneš da učiš, nećeš doci u situaciju da prekineš učenje na pola i da kažeš „ne mogu sada, nisam zainteresovana, nemam vise koncentracije“ nego ćeš uvek imati zaokružen neki tok misli koji se prešla u tom trenutku.

Zamisli situaciju da dolaziš sa posla i da imaš opciju da učiš nekih 10-15 minuta, tu neku kraću celinu koju već imaš pripremljenu a druga opcija je da ti provedeš dva ili tri sata u učenju. Kada dodjes u takvu situaciju da si umorna, da nisi skoncentrisana, da nemaš dovoljno pažnje – uvek je lakše izabrati ovu prvi opciju. Znaci kraća celina, manje vremena ali vrlo fokusirano učenje i sa odmah vidljivim rezultatima. Dakle, odmah ćeš znati – Okej naučila sam tu lekciju. Bez obzira sto je to neka kraća lekcija, ti si naučila to ili si uradila taj neki konkretan zadatak koji će ti pomoći da dalje napreduješ sa učenjem engleskog jezika.

Drugi savet koji ću ti dati a to je nešto sto je veoma vazno je da imaš pripremljeno sve iz čega ćeš da učiš. Najgori scenario je da dodjes tako umorna i bez neke posebne volje za učenje, ali nekako smogneš snage da kreneš sa učenjem i nateraš sebe i da skupiš nekih 15 minuta da posvetiš učenju, uprkos svim obavezama… i onda uključiš kompjuter, i onda kreneš da tražiš na Google recimo neku lekciju kako se gradi Present Perfect pa neka vežbanja, pa neki primeri. I onda kreneš da tražiš neke silne resurse, neke sajtove. I onda prosto ne znaš ni šta si krenula da tražiš, ni koji si sajt gledala, ni gde si pročitala informaciju. I na kraju vise vremena provedeš u toj organizaciji, šta da učiš a na kraju najmanje vremena posvetiš zapravo učenju te lekcije.

Dakle ukoliko učiš samostalno i ukoliko koristiš neke internet resurse, ukoliko koristiš neku knjigu iz koje ćeš učiti itd, uvek odvoji jedno vreme da pripremiš sebi plan kako ćeš učiti, šta ćeš učiti kojim ćeš redom prelaziti lekcije. Sve moraš da imaš pripremljeno da bi mogla uspešno da učiš u tom trenutku kada zaista sedneš da učiš. Da ne moraš u tom trenutku da ništa pripremaš i da ništa tražiš po internetu, već da imaš sve spremno pred sobom.

Idemo sada na treći savet i ovo je nešto sto ja uvek preporučujem mojim polaznicama. A to je da je uvek bolje učiti i 15 minuta nego naučiti ništa. I evo zašto. Ti ako posvetiš svoje vreme, svojih 15 minuta dnevno makar i toliko učenju, na kraju nedelje ti si već skoro 2 sata provela u učenju. I to je uvek bolja opcija nego naučiti ništa. I reci nemam 2 sata nedeljno da se posvetim učenju engleskog, ili ne mogu ja to da organizujem, nemam vremena posle posla itd.

Jer ako ti svakog dana izdvojiš tih 15 minuta, nekada u bilo kom trenutku dana, da sedneš i da se zaista posvetiš učenju. Na kraju nedelje ti si već puno toga ostvarila. I kada se ti sati i minuti nagomilaju, videćeš da si zapravo mnogo uložila u sebe i mnogo vremena posvetila učenju i u tom slučaju rezultati ne mogu da izostanu.

Poenta sa ovakvim pristupom nije da ti brojiš neke minute, već da sebi stvoriš naviku da učiš engleski. To je ono sto je bitno. Dakle, ne moraš ni strogo da vodiš da li će to biti neki dan 10 minuta, neki dan će biti možda i pola sata, možda ćeš preskočiti jedan dan. To je sve u redu, dok god ti imaš naviku i dok god se ti vraćaš učenju engleskog jezika i shvataš da je učenje nešto sto ti radiš, nešto sto je tvoja rutina i čemu se uvek posvetiš u nekom trenutku dana ili eto u nekom trenutku nedelje, kada god ti nadješ vremena za to. Ali bitno je da istraješ u tome.

Jer najteže je zapravo krenuti. Najteže je krenuti sa tom navikom i stvoriti tu naviku. A videćeš da sto vise napreduješ i sto vise usvajaš taj pristup, onda će ti svaki put učenje engleskog biti zabavno. Neće ti biti dosadno i neće ti biti obaveza. Nećeš vise videti vreme kao prepreku, nego ćeš vreme videti kao priliku. Priliku da nešto naučiš, makar i to bilo 15 minuta.

Imaj u vidu da učenje engleskog jezika nije u tom smislu kao sport, dakle ne moraš da se posvetiš puno da bi videla neke vidljive rezultate. Ne moraš da se iscrpiš da bi osetila da napreduješ. Već je dovoljno da i to malo vremena koje imaš uložiš u učenje na pravi način. I onda ćeš videti rezultate. Videćeš da ostvaruješ, da napreduješ. Pa makar to bilo i malim koracima. Šta vise, ljudi koji tako razmišljaju i koji uče tako postepeno malim koracima, zapravo na duže staze ostvaruju mnogo bolje rezultate.

Četvrti savet koji ću ti dati je da probaš da učiš engleski na razne načine. To znaci da je potrebno da prevazidješ onu tradicionalnu sliku gde ti moraš da imaš neku knjigu, da čitaš neke lekcije, popunjavaš vežbanja ili da ideš na čas da slušaš profesora koji će to sve isto ispričati. Već je potrebno da shvatiš da ti sada imaš mogućnost da učiš engleski na razne načine. Uz razvoj tehnologije vrlo je lako dobiti pristup raznim materijalima koji će ti pre svega biti zabavni i koji će ti omogućiti da provozaš razne veštine. Dakle ne da samo pasivno čitaš neke lekcije već da zaista koristiš engleski jezik i da učenje uvek bude različito. Da uvek imaš neku drugačiju aktivnost pred sobom i da na taj način tebi uvek bude zabavno da učiš, da ne bude uvek jedno sve isto i da ne bude dosadno.

Jedan od načina je ovo sto upravo radiš – slušaš podkast o učenju engleskog jezika i dobijaš priliku da naučiš kako možeš učiti efikasnije, bolje. Da otkloniš neke dileme i to je odličan način da ti naučiš engleski. Dalje, možeš slušati Youtube snimke gde ćeš dobiti priliku da čuješ izraze koje si već učila u nekim lekcijama koje si videla u nekim vežbanjima. Da prepoznaješ te izraze, da čuješ kako se oni koriste u govoru. Zatim možeš koristiti neku aplikaciju da učiš nove reci.

Sve su to neki načini na koje možeš da učiš engleski jezik i ono sto je još bitnije je da kada koristiš ove razne načine, ti zapravo imaš priliku da učiš u bilo kom trenutku. Na primer, sada dok ti slušaš ovaj podkast, ti možda se voziš do posla, možda voziš bicikl, možda ideš do prodavnice. Ti dok radiš nešto drugo, ujedno i učiš engleski jezik tj. saznaješ nešto novo o engleskom jeziku. I to je odlična prilika da učiš i da koristiš svoje vreme na efikasan način.

Da ponovim još jednom sve savete koje sam navela i koji će ti pomoći da učiš engleski kada nemaš vremena. Podeli učenje u kraće celine. Uvek imaš pripremljeno sve ono iz čega ćeš da učiš. Zapamti da je i 15 minuta bolje nego ne učiti ništa. Koristi priliku da učiš na razne načine i da koristiš razne formate sadržaja koji su ti dostupni.

Poenta je da ne koristiš nemam vremena kao izgovor jer vreme ne mora i ne treba da ti bude prepreka u učenju engleskog. Ako ti zaista želiš da naučiš engleski, ako je tebi to potrebno kao veština koja će ti omogućiti razne mogućnosti, potrebna ti je samo dobra organizacija i uspećeš u tome. Cak i ako imaš malo vremena, cak i ako imaš posao i porodicu ili druge obaveze koje ti oduzimaju previse vremena. Ako se ti organizuješ na dobar način, uspećeš u tome.

Ako ti zaista želiš da naučiš engleski, ako je tebi to potrebno kao veština koja će ti omogućiti razne mogućnosti, potrebna ti je samo dobra organizacija i uspećeš u tome. Click To Tweet

Videćeš da učenje engleskog treba da bude zabavno i od toga treba da napraviš naviku tako da kada ne učiš, da ti prosto nedostaje što ne učiš.

Moja škola je napravljena tako da ti rešava taj problem šta ćeš učiti, jer već posle nekoliko klikova kada se uloguješ na platformu, ti tacno znaš gde si stala sa učenjem i nastavljaš tamo gde si stala. Dakle ne treba ništa da tražiš ili pripremaš, već je sve tu. Spremno za tebe i samo nastavljaš sa učenjem. Bukvalno si na minut od svega sto ti je potrebno da nastaviš i da uradiš nešto za sebe, u toku tog dana pa makar to bilo i 10-15 minuta.

Ovakav način učenja pomaze ti da stvaraš tu naviku. Imaćeš motivaciju da učiš bez obzira koliko imaš vremena, odnosno bez obzira koliko nemaš vremena za učenje. Jer kada imaš tu dobru organizaciju, kada imaš sve sto ti je potrebno, vrlo lako možeš da napraviš tu odluku i da kažeš: e sada ću da sednem da učim. I nećeš praviti neku prepreku od toga, nećeš praviti to kao neku obavezu već će ti biti eto neka aktivnost za tebe u toku dana kojoj ćeš se posvetiti u tom nekom periodu kada imaš vremena za to.

Kada sam napravila ovu škola moja glavna ideja je bila je da omogućim ljudima da uče engleski jezik i to bas ljudima poput tebe koji nemaju vremena za učenje. Jer i ja sama sam vrlo cesto u toj situaciji da nemam vremena za neke stvari. Prosto shvatam koliko je ta dobra organizacija i motivacija vazna da iskoristiš svoje vreme koje imaš na najbolji način.

Zato je moja škola i napravljena na takav način da omogućava ljudima koji nemaju dovoljno vremena, koji nemaju vremena da se posvete učenju satima dnevno. Već imaju ograničeno vreme ali ipak imaju zelju da nauče engleski, da mogu to da ostvare.

U pitanju je onlajn škola koja se zove English Lane. Sve se radi preko interneta. Učiš preko platforme. Ovde negde gde slušaš podkast na ovoj stranici verovatno ćeš pronaći link gde možeš videti vise, ili jednostavno ukucaj English Lane onlajn škola i vrlo lako ćeš pronaći sve informacije o školi, kako sve funkcioniše i kako i ti možeš postati član.

Nadam se da će ti ovi saveti biti korisni i da će te motivisati da učiš engleski cak i kada misliš da nemaš dovoljno vremena.

Ja sam Zorana Radovic i hvala ti sto slušaš podkast. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde