fbpx

055 – Pitanja i odgovori o učenju u English Lane školi

by | Sep 2, 2021

U ovoj epizodi, saznaćeš više o učenju u English Lane školi.

Preslušaj epizodu ispod sa odgovorima na pitanja o učenju u školi:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi želilm da odgovorim na neka pitanja koja često dobijam kada je u pitanju učenje u English Lane školi. Ukoliko i ti imaš nekih pitanja i nedoumica a želela bi da se prijaviš za učenje u školi, predlažem da preslušaš ovu epizodu jer će ti ove informacije biti korisne.

Prvo i glavno pitanje je, “Šta je uopšte English Lane škola? Da li je to neki kurs? Da li su to neki časovi?” Bitno je da razumeš da je English Lane škola jedno sveobuhvatno iskustvo gde dobijaš pristup svemu što ti je neophodno da naučiš engleski jezik. U okviru onlajn platforme dobijaš pristup svemu što ti je neophodno i mogućnost da učiš gde god da se nalaziš i kada god ti to želiš. To je nešto što ti omogućava da učenje prilagodiš u potpunosti sebi. Naravno tu su onlajn kursevi. Osim kurseva tu su i grupni časovi, tu su radionice i tu su razne dodatne aktivnosti za članove koje su napravljene na takav način da sve zajedno pomažu tebi da pre svega učiš a zatim i koristiš engleski jezik.

Drugo pitanje koje se odmah nadovezuje na ovo prvo je, “Za koji kurs da se prijavim?” Kada se upisuješ u English Lane školu ne prijavljuješ se za pojedinačni kurs, već se upisuješ u English Lane školu. Nakon toga radiš uvodno testiranje na osnovu koga se određuje kurs koji ćeš pohađati i na kom započinješ učenje u školi. Nema potrebe da sama biraš kurs već će profesor za tebe odrediti koji kurs će ti pomoći da kreneš, odnosno nastaviš sa učenjem engleskog.

Sledeće pitanje je, “Da li postoji uvodno testiranje?” Da, postoji uvodno testiranje. U okviru nekoliko uvodnih aktivnosti uradićeš uvodne zadatke i test na osnovu kog ću odrediti koji kurs u tom trenutku tebi odgovara.

Sledeće pitanje koje dobijam je, “Koliko časova nedeljno i kada su termini?” Ovo ću podeliti na dva dela pošto je u pitanju učenje u mojoj školi koje je potpuno drugačije u odnosu na nešto drugo. Kada su termini? Glavno učenje se odvija na onlajn kursu koji ćeš pohađati i nema termina jer ti učiš kada tebi odgovara. Sve što treba da dobiješ na tom kursu je već tu dostupno i ti možeš da učiš kada tebi odgovara, uveče posle posla, vikendom, kad god ti možeš da se uklopiš.

Učenje se ne odvija kroz individualne časove već na onlajn kursu koji pohađaš na onlajn platformi, što znači da ne moraš da zakazuješ nikakve termine već ti učiš kada tebi odgovara. Ono što postoji u školi kao jedna od dodatnih aktivnosti su grupni čsovi konverzacije gde dobijaš priliku da vežbaš konverzaciju, kao i radionice. Te aktivnosti imaju fiksne termine svake nedelje koji se održavaju prema kalendaru koji postoji u školi, gde možeš da isplaniraš kada ćeš dolaziti na te aktivnosti ukoliko možeš. Možeš da pohađaš kurs čak i kada ne možeš da dođeš na sve te aktivnosti jer one nisu obavezne za pohađanje kursa.

Naredno pitanje je, “Kada imate sledeću grupu?” Upis u školu se ne vrši prema grupama već se ti upisuješ kada tebi odgovara.ukoliko u tom trenutku ima mesta u školi. Nema potrebe da se prilagođavaš nekom određenom početku kursa već ti počinješ sa učenjem kada tebi odgovara.

“Da li neko prati moj rad?” Da, ja ili neko od profesora koji sarađuju sa mnom prati tvoj rad. Ne samo što pratimo tvoj rad već kao član škole uvek ćeš imati mogućnost da postaviš pitanje kad imaš neku nedoumicu. Svi zadaci koje pošalješ biće pregledanii i dobićeš povratnu informaciju.

Sledeće pitanje je, “Ko je autor kurseva?” Ja sam autor kurseva i svih programa koji su dostupni u okviru škole. Znači, osim osnovnog kursa koji ćeš pohađati, u okviru English Lane škole postoje još neki dodatni kursevi i programi koje ja organizujem i ja sam autor svih tih programa.

“Kako se to uči onajn? Nikada nisam učila na taj način.” Uči se onlajn putem platforme za učenje. Nakon što postaneš član škole dobićeš svoj nalog i koristićeš te podatke da se uloguješ na platformu. Tu ćeš dobiti pristup svim sadržajima za članove English Lane škole.

Što me dovodi do sledećeg pitanja, “Šta tačno dobijam kao član English Lane škole?” Svi članovi English Lane škole dobijaju pristup na našoj onlajn platformi za učenje gde su onlajn kursevi engleskog. Ti ćeš pre svega imati osnovni kurs engleskog koji ćeš pohađati. Osnovni ne znači početni već hoću da kažem glavni kurs koji ćeš pohađati koji je u skladu sa tvojim trenutnim nivoom znanja. Osim onlajn kurseva dobićeš pristup radionicama koje su već održane i radionicama koje će se održati, znači imaćeš mogućnost da učestvuješ. Osim toga tu su i grupni časovi konverzacije, zatim praktični zadaci gde ćeš moći da primeniš apsolutno sve što učiš u okviru kurseva i na taj način osiguraš da tvoje znanje bude aktivno. Da ne dolaziš u situaciju da samo znaš da uradiš test već i da zaista sve upotrebiš u konverzaciji. Naravno, tu je pomoć sa strane profesora kada je u pitanju planiranje, rešavanje nedoumica i pregledanje zadataka.

Osim osnovnog odnsno glavnog kursa koji ćeš pohađati postoje i drugi specijalizovani kursevi na različite teme. Oni su dostupni u zavisnosti od toga koju vrstu English Lane članarine imaš. Članovi English Lane škole takođe dobijaju pristup English Lane podkastu pre svih, pre nego što epizode budu zvanično objavljene. Zatim dobijaju pristup bonus epizodama kao i dodatnim aktivnostima koje su dostupne u okviru podkasta.

Evo kako ćeš tačno učiti na kursu. Uloguješ se na platformu sa podacima koje ćeš već dobiti i pristupiš kursu koji pohađaš. Klikneš na lekciju, otvoriš, pročitaš lekciju, uradiš šta se od tebe traži u toj lekciji. Nekada će biti to da pročitaš tekst, da preslušaš snimak, da naučiš reči, da pročitaš neko objašnjenje, da pogledaš primere i tako dalje. Kada to uradiiš, prelaziš na sledeću aktivnost. Već postoji dugme ‘sledeća aktivnost’ na koje možeš da klikneš i to te dovodi do vežbanja. Nakon što naučiš neku lekciju treba to sve da primeniš u vežbanju. Tu ćeš uraditi razne vrste vežbanja koje će ti pomoći da proveriš da li si ono iz lekcije naučila. U svakom trenutku možeš da se vratiš na lekciju da se potsetiš, ali naravno probaj da radiš vežbanja bez pomoći, bez gledanja u lekciju.

Nakon što uradiš lekciju i vežbanja slede praktični zadaci. U okviru praktičnih zadataka biće razne aktivnosti koje će ti pomoći da upotrebiš sve što si učila u toj i u prethodnim lekcijama. To ćeš uraditi tako što ćeš, recimo, nekada biti u situaciji da nešto prevedeš, da odgovoriš na neka pitanja, da opišeš sliku, da napišeš nešto na neku temu. To su sve zadaci pisanja koje ćeš vrlo lako uraditi tako što ćeš kliknuti na tu stranicu na kojoj se nalaziš i poslati svoj zadatak, ili ćeš sa druge strane imati zadatak gde treba da pročitaš neki tekst, odnosno da usmeno odgovoriš na pitanja. Opet ćeš na toj stranici gde se nalazi zadatak videti instrukcije kako da snimiš sebe i pošalješ zadatak na ocenjivanje.

Nakon što su zadaci poslati, ja ću ih pregledati i u okviru povratne informacije videćeš pre svega ocenu za zadatak, a zatim i moj komentar ukoliku ima nekih ispravki. Da li je nešto trebalo dodati u rečenici? Da li neku reč treba dodatno da uvežbaš i tako dalje.

Kurs je vrlo jasno organizovan što znači da ćeš ići jednu aktivnost za drugom redom kojim su one poređane, da ne moraš nikada da razmišljaš šta treba da učiš, kojim redom i gde si stala već ćeš vrlo jasno videti aktivnosti obeležene koje si uradila. To znači da si tu stala i dalje nastavljaš kada se uloguješ. Kada si spremna da nastaviš sa učenjem, nastavljaš od sledeće aktivnosti i pratiš dalje program onim redom kojim su aktivnosti prikazane.

Sledeće je, “Kako ću vežbati izgovor?” Ovo je pitanje koje je sasvim za očekivati kada treba da učiš onlajn i javlja se ta nedoumica da li ćeš moći da vežbaš izgovor na ovaj način ili će znanje ostati pasivno. Veruj mi da neće ako iskoristiš ove načine za vežbanje izgovora koji su ti dostupni. U mojoj školi vežbaćeš pre svega kroz zadatke čitanja. Tvoj zadatak biće da putem platforme snimiš svoj zadatak čitanja i da to pošalješ. Ja ću preslušati taj zadatak i dati ti povratnu informaciju kako napreduješ kada je u pitanju izgovor.

Drugi način kako ćeš vezbati je kroz grupne aktivnosti odnosno časove konverzacije i radionice gde ćeš dobiti priliku da uživo pričaš na engleskom. Treći način je kroz interaktivne zadatke izgovora gde će kompjuter imati zadatak da prepozna reč koju izgovaraš. Ovo će ti pomoći da vežbaš izgovor reči.

Naravno, ukoliko budeš želela dodatno da vežbaš u ovoj temi, u okviru škole postoji i kurs izgovora koji se baš bavi ovom temom koji će ti pomoći da naučiš fonetsku transkripciju i kroz seriju lekcija i zadataka da naučiš kako možeš da poboljšaš svoj izgovor i da naučiš specifične glasove u engleskom jeziku. Kurs izgovora dostupan je uz određene članarine i možeš pogledati u okviru stranice koji su uslovi za dobijanje ovog kursa.

Sledeće pitanje je, “Koliko sati nedelno treba da učim?” Imaj u vidu da odgovor dosta zavisi od tebe. Ti ćeš u okviru svog kursa imati planirane aktivnsti u toku nedelje šta treba da uradiš u toku te jedne nedelje. To je obično jedan modul koji može imati od 25, 30, 40 aktivnosti u zavistnosti od modula. Ja sam dizajnirala taj broj aktivnosti da bude idealan za tebe da naučiš to sve u toku nedelje. Da možeš, pre svega, to lepo da naučiš sa razumevanjem i da napreduješ. Kada uradiš te aktivnosti, tvoj zadatak je da obnoviš pre svega, a zatim da uradiš neku od dodatnih aktivnosti kao što su radionice, grupni časovi ili dodatni kurs koji pohađaš.

Ukoliko ne možeš da ispratiš taj tempo možeš podeliti modul na dve nedelje. Ne bih savetovala da radiš sporije od toga jer onda prosto dolaziš u situaciju da praviš velike pauze i da će ti onda biti teško da nastaviš sa učenjem. Iz istog razloga zbog nemogućnosti da ostvariš rezultate nije moguće ni da učiš brže, jer opet, doći ćeš u situaciju da ne možeš da zapamtiš toliko toga i opet nećeš ostvariti rezultate, a to nije cilj. Zato je bitno da ispratiš taj program.

Naravno, to me dovodi do sledećeg pitanja, “Da li postoje ubrzani kursevi?” Ne postoje ubrzani kursevi. Ja lično smatram da ne možeš ostvariti rezultate na takav način i nisam dizajnirala kurseve koji će biti ubrzani iz tog razloga.

Sledeće pitanje je, “Šta mi treba da bih pohađala kurs?” Pre svega treba ti kompjuter ili mobilni telefon koji ćeš koristiti da bi pratila aktivnosti. Bilo bi dobro da imaš slušalice i to po mogućstvu slušalice ako imaš sa mikrofonom ili posebno mikrofon ako želiš da učestvuješ u dodatnim aktivnostima. Da bi, naravno, snimala zadatke čitanja i radila vežbe izgovora i da bi slušala izgovor isto su ti potrebne slušalice. Takođe ti je potrebna internet konekcija da bi mogla da pristupiš onlajn platformi i svim sadržajima za članove. Ništa posebno od drugih aplikcija ti nije potrebno da instaliraš. Za sve što budeš trebalo da uradiš u okviru škole, recimo da snimiš zadatak čitanja ili tako nešto, dobićeš detaljna uputstva.

Idemo na sledeće pitanje, “Koliko traje kurs?” Zavisi koji kurs. Nemaju baš svi kursevi isti period trajanja. Kurs ima predviđeni tempo što znači da ima predviđeno vreme za koje treba da se završi. Ako recimo kurs ima 10 modula i ako se modul radi jednom nedeljno, to znači da će ti biti potrebno bar 10 nedelja da to završiš. Kažem bar zato što je to onako očekivano prema programu.

Vrlo često je bar potrebna jedna nedelja dodatno za obnavljanje, da uradiš testove na kraju kursa, tako da obično to bude 10 modula, nekih 11 nedelja. Naravno to ne znači da moraš da završiš tada jer postoje situacije kada ćeš morati nešto malo više da učiš, na neke aktivnosti da se vraćaš više puta i u tom slučaju ćeš malo to produžiti. Možda ćeš provesti neku nedelju više na tom kursu ali to zavisi dosta od tebe. Međutim bitno je da što više gledaš da učiš redovno i da redovno ostvaruješ dobre rezultate.

bitno je da što više gledaš da učiš redovno i da redovno ostvaruješ dobre rezultate.Bitno je da što više gledaš da učiš redovno i da redovno ostvaruješ dobre rezultate. Click To Tweet

Kao što sam već rekla, ne postoje ubrzani kursevi, tako da kurs koji traje minimum 10 nedelja ne možeš završiti za pet. To je neki minimalan period koji ti je potreban da završiš taj kurs uspešno.

“Da li mogu da posmatram čas konverzacije?” Ovo je pitanje koje imaju oni koji i sami imaju problem sa konverzacijom, koje je strah da pričaju na engleskom. Zato i postoji pravilo u školi gde nije moguće posmatrati časove konverzacije ukoliko ne želiš da učestvuješ. Vrlo je bitno da oni koji su tu da pričaju na engleskom imaju sigurnost da to urade. Tu sigurnost ti možeš jedino da stekneš ako i ti budeš u toj istoj situaciji, ako i ti moraš da pričaš na engleskom. Ništa nećeš dobiti tako što ćeš da posmatraš druge kako oni pričaju. Ako to želiš možeš da uključiš YuTube ili televizor da gledaš neku seriju da slušaš ljude kako pričaju engleski. Ništa nećeš dobiti time što posmatraš druge koji tek uče engleski, koji se trude i daju sve od sebe da pričaju najbolje što mogu u tom trenutku.

Da bi učestvovala na časovima konverzacije potrebno je da uključiš video, audio i naravno da učestvuješ u konverzaciji, odgovaraš na pitanja, radiš vežbanja i tako dalje. Časovima konverzacije možeš prisustvovati preko mobilnog telefona ili kompjutera i dobićeš sva uputstva kako da to uradiš.

Neki me pitaju koliko dugo škola postoji jer su tek nedavno otkrili ovo sve. Ja sam tu sa vama od 2011te godine kada sam osnovala site English Lane koji je besplatni site za učenje engleskog jezika i koji i danas postoji. 2018te godine sam osnovala English Lane onlajn školu specijalizovanu za učenje engleskog preko interneta i od tada aktivno radim u okviru škole.

Sledeće pitanje je, “Koliko dugo moram da budem član škole?” Član škole možeš da budeš koliko dugo ti želiš. Kada se prijavljuješ za školu biraš jednu od tri vrste članarine. Članarina obuhvata vremenski period u toku kog ti želiš da učiš. Tu članarinu kasnije možeš produžiti odnosno obnoviti ukoliko želiš da nastaviš učenje i u narednom periodu. To je recimo kao da platiš članarinu za biblioteku ili za teretanu i tako dalje. Dok god imaš aktivnu članarinu ti si član škole i imaš pristup svemu što je potrebno. Kada, recimo, nastavljaš učenje na sledećem kursu, ne doplaćuješ ništa već nastavljaš učenje dok god je tvoja članarina aktivna. Trenutno su dostupne članarine za period od jednog meseca, šest meseci ili 12 meseci.

Sledeće pitanje je, “Da li se dobija sertifikat?” Iako u okviru škole mogu da to uradim, ja sam izabrala da ne izdajem sertifikat. To je neka odluka koja je zasnovana na mojim ubeđenjima i mišljenjima. Možda je to nešto što će da se promeni u budućnosti, ne znam. Ako je to tvoj motiv da dobiješ sertifikat onda ovo neće biti škola za tebe.

“Da li može da se uči preko telefona?” Da, može da se uči ako imaš pametni telefon koji koristiš inače da pretražuješ internet ili recimo tablet. Te uređaje možeš koristiti da učiš preko interneta. Biće ti potrebne slušalice da slušaš aktivnosti, da slušaš primere i biće ti potrebna internet konekcija da bi pristupila aktivnostima.

Sledeće pitanje je, “Da li radite sa početnicima?” Da, radim sa početnicima. Čak postoji i program koji je napravljen baš za početnike koji nikada ranije nisu učili engleski, koji se prvi put susreću sa učenjem engleskog jezika i baš počinje onako od one terminologije koja je potrebna da se to od početka samog savlada. Ništa se ne podrazumeva da već znaš već absolutno krećeš od početka.

Sledeće pitanje je, “Da li imate kurs koji nije za početnike?” Ja ovo pitanje često dobijam. Da, postoje razni kursevi i radi se zato uvodno testiranje. Na osnovu toga se određuje kurs koji tebi odgovara u ovom trenutku. Ako si već imala iskustvo u učenju, ako si već završila neki kurs, onda će nam ti uvodni zadaci pomoći da vidimo dokle si stigla i kako treba da nastaviš dalje sa učenjem.

Za kraj pitanje, “Kako da postanem član škole?”

Pre svega potrebno je da popuniš prijavu. Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka stranici ili potraži English Lane onlajn škola.

Tu ćeš pronaći stranicu o školi gde su svi detalji i gde postoji dugme ‘prijavi se’. Tu ćeš popuniti formular za onu članarinu za koju želiš da se prijaviš u tom trenutku. Kasnije možeš to promeniti, naravno. Recimo, možeš da se prijaviš prvo za mesečnu članarinu pa da pređeš na dugoročnu.

Na kraju još jedno bonus pitanje koje nekada dobijem onako. Ljudi me pitaju malo više kroz smeh ali mislim da zapravo više tu se krije neki strah. “Da li ću ja moći ovo da naučim? Ja imam malo više godina.” To je pitanje koje mi je potpuno razumljivo jer se ovo učenje zasniva na modernim tehnologijama i očekujem da tako nešto razmišljaš i da možda imaš strah da li ćeš moći. Videćeš da je sve potpupno prilagođeno tebi da možeš vrlo lako da se snađeš. Da postoje uputstva za svaki korak. Da je platforma dostupna na tvom maternjem jeziku što ti omogućava da znaš šta treba da klikneš, gde je koje dugme i tako dalje.

Uz sve to, ja imam već polaznice koje imaju, kako kažu za sebe puno godina, tako da se odlično snalaze. Snimaju zadatke čitanja, dolaze na časove konverzacije, bez problema učestvuju. Imaj u vidu da moderne tehnologije nisu prepreka za učenje već je nešto što će ti pomoći i učenje napraviti još zanimljivijim i zabavnijim.

Eto, nadam se da sam ti odgovorila na neka pitanja koja si možda i ti imala, na neke nedoumice. Naravno, ako imaš još nekih pitanja uvek možeš poslati email ili možeš pogledati na stranici English Lane onlajn škola dodatno sve o školi.

Naravno, tu su i iskustva polaznica o tome kakvo je njihovo iskustvo i kako su se one prilagodile učenje engleskog preko interneta i kako su zadovoljne rezultatima koje ostvaruju.

Hvala ti što slušaš English Lane podcast i čujemo se u sledećoj epizodi.

Ja sam Zorana Radovic, osnivač škole English Lane. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde