fbpx

020 – 10 frazalnih glagola za početnike

by | Oct 21, 2020

U ovoj epizodi imam jednu veoma korisnu lekciju za tebe. 

Preslušaj epizodu ispod i nauči 10 frazalnih glagola koje moraš znati:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

​Zdravo, dobrodošla u English Lane podkast! Ja sam Zorana Radović, profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane. Sada slušaš English Lane podkast, gde svake srede pričam o korisnim savetima za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi imam jednu veoma korisnu lekciju i nazvala sam je 10 frazalnih glagola za početnike – i nemoj da te zbuni to što sam napisala za početnike, jer ovi frazalni glagoli su korisni bez obzira koliko dugo učiš engleski jezik. Dakle, ovo su samo frazalni glagoli koje ćeš susresti nešto ranije na svom putu ka učenju engleskog jezika. Dakle, učićeš ih na nekim početnim nivoima, ali ako ih možda nisi naučila ili ako si ih zaboravila – ovo ti je prilika da se podsetiš. A, ako tek krećeš sa učenjem engleskog jezika, onda će ti ovi frazalni glagoli biti veoma korisni.

Prvo što treba da zapamtiš o frazalnim glagolima je da su to glagoli koji su posebni po tome što menjaju značenje osnovnog glagola.

Dakle, šta to znači? Naučiš, recimo, glagol find – koji znači „naći“. A onda se pojavi frazalni glagol find out, koji znači „saznati“. Dakle, to je bitno kod frazalnih glagola. Frazalni glagol je glagol koji inače stoji samostalno i ima neko značenje, a kada je frazalni glagol – on uz sebe ima neki dodatak, kao što je u ovom slučaju out. I tada menja značenje, tada više ne znači ono što znači sam glagol, već ima neko drugo značenje.

Vrlo je bitno da, kada učiš frazalne glagole da naučiš ta nova značenja, bukvalno kao nove reči – i naučiš značenje, naučiš izgovor i naučiš, naravno, kako da upotrebiš taj glagol u rečenicama. I to je ono što ću ti ja pomoći da uradiš u ovoj epizodi – navešću 10 korisnih frazalnih glagola i navešću kako da ih upotrebiš u rečenicama.

Prvi frazalni glagol je baš taj koji sam pomenula: find out – „saznati“.

He found out about the meeting. – Saznao je za sastanak.

Kao što vidiš, ovde je glagol prilagođen rečenici – pošto je rečenica u prošlom vremenu, sada je find prešlo u found (prošlo vreme tog glagola) i onda je: He found out about the meeting. – tako je glagol upotrebljen u rečenici.

Drugi glagol je: get up. Get up – „ustati“, to je jedan od prvih glagola koji ćeš naučiti kada učiš engleski jezik. I primer glasi:

She usually gets up at 6. – Ona obično ustaje u 6.

Ovde imamo sada drugu situaciju. Pošto je upotrebljeno she, glagol get ima nastavak gets up – zato što je to 3. lice jednine, u pitanju je vreme present simple. Ali, znači, upotrebljen je glagol get up – „ustati“.

Go back – „vratiti se“. Zapamti – glagol go znači „ići“, a go back – „vratiti se“. I sada ovde imamo primer:

It started to rain, so we decided to go back. – Počela je da pada kiša, pa smo odlučili da se vratimo.

Go back – „vratiti se“.

Kao što vidiš, kod nekih glagola, možeš bukvalno iz tog glagola nekako kao da shvatiš značenje, i to je nešto što će ti se dešavati kako napreduješ sa učenjem engleskog jezika. I, kako što više glagola naučiš – moći ćeš nekako i da povezuješ ta značenja. Ali, u početku je bitno uvek da značenje frazalnog glagola proveriš u rečniku i da naučiš zaista šta taj glagol znači.

Sledeći glagol je grow up – „odrasti“. I onda imamo primer:

She grew up in a small town. – Ona je odrasla u malom gradu.

She grew up – ovde imamo, opet, prošlo vreme. I onda je glagol grow u prošlom vremenu (to je nepravilan glagol) – grew.

Sledeći glagol je glagol look for. Look inače znači „gledati“, ali look for znači „tražiti“. Dakle, kada upotrebiš tu frazu look for, onda ta fraza, tj. taj frazalni glagol znači „tražiti“.

I’m looking for my glasses. – Tražim svoje naočare.

I’m looking for my glasses – dakle, taj deo rečenice gde imaš glagol i imaš ovaj nastavak, tj. u ovom slučaju predlog for – to je ono što čini taj frazalni glagol i ono što prenosi to značenje. U ovom slučaju, značenje je „tražiti“.

Sledeći frazalni glagol fill in – „popuniti“. Naprimer „popuniti formular“ – fill in a form. I u primeru to glasi ovako:

We will fill in the form. – Mi ćemo popuniti formular.

Fill in. Imaj u vidu da se glagoli kao što je ovaj, tj. frazalni glagoli - pišu odvojeno. Click To Tweet

Fill in. Imaj u vidu da se glagoli kao što je ovaj, tj. frazalni glagoli – pišu odvojeno. Dakle, nećeš napisati spojeno fillin, nego odvojeno – fill in.

Sledeći glagol je put on – „obući“. Kao što znaš, glagol put znači „staviti“, a put on znači „obući“.

Put your coat on, it’s cold outside. – Obuci kaput, napolju je hladno.

I u ovoj rečenici, primećuješ da je odvojeno – Put your coat on. To se dešava kod nekih frazalnih glagola i zasada to nije bitno, to je nešto što ćeš kasnije učiti. Ali, bitno je da kada učiš kroz primere – primetićeš vrlo brzo koji su to glagoli kod kojih se može odvojiti, a kod kojih se ne može odvojiti glagol od tog predloga koji sledi iza.

Posle glagola put on – „obući“, uglavnom se uči i ovaj drugi frazalni glagol, koji ima suprotno značenje – „skinuti odeću“ – take off. I u primeru, to izgleda ovako:

It’s very hot in here, I’ll take my jacket off. – Veoma je vruće ovde, skinuću jaknu.

Sledeći glagol je turn off i odmah ćemo naučiti i sledeći – turn on. Dakle, „isključiti“, odnosno „uključiti“ nešto. Reći ćeš turn off i turn on.

Turn off the TV before you go to bed. – Isključi televizor pre nego što odeš na spavanje.

Turn off je jedan frazalni glagol, a turn on je frazalni glagol koji ima suprotno značenje.

I još jedan frazalni glagol za kraj – to je glagol work out, koji znači „vežbati“. Imaj u vidu da postoji i imenica workout, koja se piše spojeno. A ovde je bitno da je ovo frazalni glagol i da se piše odvojeno – work out.

She works out in the morning. – Ona vežba ujutro.

Kao što znaš, work inače znači „raditi“, ali work out – znači „vežbati“.

Kada se po prvi put susretneš sa učenjem frazalnih glagola i kada po prvi put naučiš neki od njih, vrlo su bitne dve stvari.

Prvo, da ne dozvoliš da te zbunjuje osnovno značenje glagola i da ne pomisliš – jao, taman sam naučila šta znači taj glagol, sad ima i neko drugo značenje. Jer to je tako, jednostavno. Engleski jezik je takav i moraš da naučiš, tako da… Naučićeš jedno značenje glagola, a onda ćeš vremenom, kako napreduješ, obogatiti svoj rečnik i mnogo ćeš više značenja moći da naučiš.

I vrlo često ćeš shvatiti da mnogi glagoli imaju po nekoliko značenja, mnogi glagoli imaju po nekoliko frazalnih glagola. Dakle, neće biti samo look for, neće biti look down on, itd. Nego će biti i još tih frazalnih glagola. I to je vrlo bitno da zapamtiš, tako da shvati da su frazalni glagoli deo učenja engleskog jezika kao bilo koje druge nove reči – i tako ćeš ih i učiti kada učiš engleski jezik.

A drugo što je bitno da ne zaboraviš – da uvek taj glagol mora da uklopiš u rečenicu koju želiš da napišeš ili izgovoriš. To znači da u primeru: I’m looking for my glasses. – ti glagol look moraš da prilagodiš vremenu present continuous i ne možeš samo da napišeš taj look for i da misliš da je ta rečenica uredu. Nego, moraš da se vratiš na vremena, da primeniš i ono što si učila kada je u pitanju gramatika i da uklopiš taj glagol.

Jer je glagol, iako je frazalni glagol – on je ipak glagol i kao takav mora imati neko vreme kada se upotrebljava u rečenici. I, kada ima vreme, to znači da će povremeno morati da ima neki nastavak, možda će biti upotrebljen u nekom obliku kao što je to, recimo, druga kolona… Ili će imati neki pomoćni glagol koji mora da bude upotrebljen. Ali, to je nešto što je bitno da zapamtiš – dakle, frazalni glagol je ipak glagol i mora da bude upotrebljen u nekom vremenu.

Ukoliko si član English Lane onlajn škole i slušaš ovu epizodu, u okviru stranice gde slušaš – biće link ka vežbanjima koja možeš da uradiš, a koja se pre svega odnose na ove glagole koje sam pomenula u okviru ove lekcije. A naravno, biće i još nekoliko vežbanja sa drugim nekim frazalnim glagolima.

Ukoliko nisi član škole, predlažem da uradiš jedan praktičan zadatak, gde ćeš probati da napišeš rečenice – tako što ćeš upotrebiti ove frazalne glagole. Dakle, ukupno 10 rečenica – za svaki frazalni glagol po jedna rečenica. I da upotrebiš ove frazalne glagole sa ovim značenjima koje si naučila u ovoj lekciji.

Ukoliko nisi član English Lane online škole, možeš to postati tako što ćeš se prijaviti za učenje u školi. Potraži jednostavno English Lane onlajn škola, ili na ovoj stranici potraži link ka školi i tu možeš saznati više informacija – kako učenje funkcioniše i kako i ti možeš postati član.

Nadam se da ti je ova lekcija bila korisna. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro sa novim lekcijama i korisnim savetima za učenje engleskog jezika. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde