fbpx

071 – 10 situacija kada ne treba da upotrebiš član u engleskom

by | Dec 22, 2021

Nauči o situacijama kada ne treba da upotrebiš član u engleskom i preslušaj primere rečenica i izraza bez člana.

Preslušaj epizodu ispod o upotrebi člana u engleskom jeziku:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podcast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi pričaću o 10 situacija kada ne treba da upotrebiš član u engleskom. Članovi u engleskom su one reči a, an, the koje su veoma važne i dosta često se koriste. Gotovo da ne možeš da napišeš rečenicu a da ne upotrebiš član i vrlo su bitne. Uče se od početnog nivoa, što znači da čak iako tek krećeš sa učenjem, bitno je da naučiš kako se koriste članovi bar u tim nekim osnovnim situacijama.

Ja već imam nekoliko epizoda o članovima. Imam jednu baš za početnike koji počinju da uče engleski i treba da razumeju članove tako da ću ostaviti na ovoj stranici gde slušaš podkast linkove ka tim epizodama.

Ukoliko si član English Lane škole možeš i da dobiješ priliku da pohađaš kurs Članovi u engleskom jeziku. Ukoliko te zanima više o tome i želiš da pohađaš ovaj kurs možeš mi poslati poruku putem platforme da ti kažem kada je sledeći upis i kako možeš da se prijaviš.

Pa da krenemo od prvog primera. Prvi primer je situacija kada koristiš izraz at work, u ovom izrazu se ne koristi član. Kada je u pitanju reč work koja može biti imenica, u nekim situacijama ćeš upotrebiti član, ali ova fraza at work je tipična po tome da se tada ne koristi član. Primer glasi, “I am at work.” “Na poslu sam.” “I am at work.” U toj situaciji ne koristiš član.

Druga situacija su dani u nedelji. Dani u nedelji su pojmovi ispred kojih nećeš upotrebiti član. Evo i odmah jednog primera u rečenici, “The meeting is on Monday.” Monday je dan u nedelji i uvek kažeš on Monday, nikada ne dodaješ član u toj situaciji. Neće biti the Monday, neće bit a Monday. 

Treće je jedno pravilo koje postoji u engleskom jeziku a to je da se ispred naziva država ne koristi član.” Ovo je pravilo koje možeš da upotrebiš u dosta primera ali imaj u vidu da postoje izuzeci. Kada naziv države nema zajedničku imenicu, onda se ne koristi član. To znači da, recimo, postoje primeri, “They live in Italy. They are from France. We are travelling to Spain.”

Svi ti nazivi zemalja su bez zajedničke imenice u nazivu i zato se ne koristi član. To znači da je deo naziva tih zemalja samo ta vlastita imenica, odnosno sam taj naziv države.

Međutim, kada naziv države ima u okviru naziva još neku reč kao što je recimo republic, ili recimo states, kao što je The United States of America ili kingdom, The United Kingdom. To su izuzeci i bitno je da zapamtiš te primere gde se pojavljuje takva reč u nazivu zemlje da onda tada treba da upotrebiš član.

Četvrta situacija kada ne treba da upotrebiš član u englekom je ispred naziva jezika i to se koristi samo kada je upotrebljen naziv jezika bez reči language. Sada ću odmah navesti primer da razumeš o čemu pričam. “You need to be fluent in English.” Kada kažeš ovo in English, ne koristiš član zato što je sam naziv jezika upotrebljen, English, engleski.

Međutim ako upotrebiš reč language posle ovog English, onda moraš da upotrebiš član the. Tako bi rečenica glasila, “You need to be fluent in the English language.” Zbog ove reči language se koristi određeni član. Ako koristiš naziv jezika bez te reči language, onda ne dodaješ član.

Peta situacija je izraz at home. Kao i kada je u pitanju izraz at work i kod ovog izraza ne koristi se član. Postoje neke situacije kada se koristi ispred reči home u nekim situacijama možeš videti član, ali ovaj izraz at home, kada se neko nalazi kod kuće, onda je bez člana. “She left documents at home. Where are they? They are at home.”

Šesti primer su sportovi. Ispred sportova se uglavnom ne koristi član i ne samo sportova već i raznih tih nekih sportskih aktivnosti. Poslušaj sada primere. “They suggest doing yoga three times a week.” Doing yoga nema člana. “We love to go skiing in the winter.” Go skiing opet nema člana.

They suggest doing yoga three times a week. Doing yoga nema člana. We love to go skiing in the winter. Go skiing opet nema člana. Click To Tweet

Sedmi primer je da ukoliko imaš imenicu i broj posle te imenice, ne koristiš član. Odmah ću navesti primer da razumeš o čemu pričam. “The plane is leaving from gate 11.” Iako je ovo situacija gde bi očekivala da upotrebiš član pošto je ova reč gate pa bi rekla the gate, pošto ima ovaj broj, u toj situaciji postoji pravilo da se izostavlja član odnosno da se tu ne korsti i zato će biti, “The plane is leaving from gate 11.” 

Isto, recimo, ako opisuješ sliku i ako želiš da navedeš broj, ne koristiš član. Recimo, “I can see a book in the picture”, ako je samo reč picture upotrebljena kao imenica. Ukoliko postoji i broj posle toga, onda se izostavlja, “I can see a book in picture number three.” 

Osmi primer su obroci. Ispred obroka se uglavnom ne koristi član. To znači da ako imaš reči breakfast, dinner, lunch, ispred tih reči nećeš upotrebit član, kažem uglavnom zato što postoje neki izuzeci koji za sada nisu bitni. Generalno je pravilo da se ispred obroka ne koristi član ni određeni ni neodređeni, dakle ni ni the. “They invited friends to dinner.”

Deveti primer je ispred naziva kompanija. Opet, postoji pravilo koje je generalno da se ispred naziva kompanija ne koristi član. Postoje neki posebni izuzeci i čak postoji jedna posebna epizoda podkasta o nazivima kompanija i da li da upotrebiš član ili ne. Generalno je pravilo da ako imaš naziv kompanije, ukoliko sama ta kompanija nema član u nazivu, ti nećeš upotrebiti član ukoliko koristiš samo naziv te kompanije.

U jednoj od prethodnih sezona English Lane podkasta ja sam snimila baš ovu epizodu i ostaviću link. Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link i ka toj epizodi gde možeš da preslušaš i detaljnije naučiš i o toj temi.

Deseti, poslednji izraz koji imamo kada je u pitanju sitaucija gde ne treba da upotrebiš član je izraz on time. Taj izraz znači na vreme i upotrebićeš ga u rečenici na sledeći način. “You need to hurry up if you want to arrive on time.” On time je situacija gde ne treba član. Opet, reč time je reč koja će imati član u nekim situacijama, recimo, “Have a great time” i tako dalje. U ovoj situaciji kada je u pitanju izraz on time, na vreme, ne upotrebljava se član.

Ovih 10 izraza svakako nisu jedini. Ima još puno izraza kada su u pitanju članovi i situacije kada ne treba da se upotrebi član, odnosno kada se član izostavlja. Ovi izrazi su nešto što će ti pomoći da za početak razumeš članove i da naučiš neka specifična pravila kada treba da izostaviš član.

Ako tek počinješ da učiš engleski jezik i o članovima, preslušaj i ovu epizodu:

Kako da počneš da učiš članove u engleskom?

Naravno, ovo je tema o kojoj treba još puno pričati i videćeš, kada učiš engleski jezik članove ćeš učiti od početnog nivoa i dalje na srednjem nivou pa čak i na naprednom. Dakle, nije tema koja se jednom kratko nauči i završi se sa tom temom već je nešto što ćeš vremenom da nadograđuješ. Nadam se da će ti ovi saveti biti korisni da ona pravila koja već sada možda znaš primeniš i ovo što si sada naučila iz ove epizode.

U toku epizode sam pomenula kurs Članovi u engleskom jeziku i činjenicu da je taj kurs dostupan u mojoj onlajn školi. Škola se zove English Lane, u pitanju je onlajn škola.

Ukoliko tebi ovo deluje kao način učenja koji će ti odgovarati i ukoliko želiš da učiš na onlajn kursevima, predlažem da pogledaš više o školi. Možeš potražiti English Lane onlajn škola ili pogledaj na ovoj stranici gde slušaš podkast biće negde link ka školi tako da možeš saznati više informacija i kako možeš da se priključiš.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde