fbpx

050 – Da li da upotrebiš član ispred naziva kompanija

by | Jun 9, 2021

U ovoj epizodi podkasta, naučićeš da li se koristi član ispred naziva kompanija, i koje su to situacije kada treba ili ne treba da se upotrebi član. Sve je objašnjeno kroz primere koji će ti pomoći da bolje razumeš samu upotrebu članova i ovakvo razmišljanje primeniš i u nekim drugim situacijama.

Preslušaj epizodu ispod i saznaj da li da upotrebiš naziv ispred naziva kompanija:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo! Moje ime je Zorana Radović, ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast, gde pričamo o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi, pričaću o tome da li da upotrebiš član ispred naziva kompanija. Ako tek krećeš sa učenjem engleskog jezika i razmišljaš o tome šta su članovi, kako se oni koriste – imam posebnu epizodu za tebe. I ostaviću link u okviru ove stranice, da pogledaš kako da počneš da učiš članove kada kreneš sa učenjem engleskog jezika.

Članovi su su one reči a, an, the koje stoje ispred nekih reči. I uvek postoji dilema kada da se upotrebi član, pogotovo ako tek krećeš sa učenjem engleskog jezika. I zato će ti ta epizoda biti veoma korisna. A, ukoliko već imaš iskustva kada su u pitanju članovi i već umeš u nekim situacijama da ih upotrebiš, ali imaš dilemu kada su u pitanju nazivi kompanija – ova epizoda će ti pomoći da rešiš te nedoumice. Pre nego što počnemo, moram da se osvrnem na dva pravila, koja su, naravno, relevantna za ovo sve što ću pričati dalje…

A prvo pravilo za upotrebu članova je da brojiva imenica u jednini mora imati član, odnosno determinator. Sada ću odmah i objasniti to. Ako imaš, recimo, reč company, ispred te reči mora biti član ili determinator. Poslušaj primere:

He works in a company. – On radi u kompaniji.

A company – tu je član neodređen i koristi se zato što se pominje neka kompanija, bilo koja kompanija. I to je neodređeni član.

He works in this company. – On radi u ovoj kompaniji.

This je determinator. Osim članova, i druge reči kao što su this, that, kao i prisvojni pridevi – to su reči koje mogu biti determinatori i one mogu stajati ispred imenice, umesto člana. Znači, ako upotrebiš this company, onda nećeš upotrebiti član u toj situaciji. I još jedan primer:

He works in our company.

Our je prisvojni pridev koji je takođe determinator i koji može da stoji ispred ove imenice umesto člana. Ono što je bitno da zapamtiš je da reč company u ovoj situaciji, pošto je brojiva imenica u jednini ne može da stoji samostalno i da ne mogu da se upotrebe dva determinatora ispred jedne reči. Znači, ne možeš reći this a company, već ili jedno ili drugo.

Inače, više o determinatorima i generalno o svim pravilima za upotrebu članova možeš naučiti u okviru mog kursa Članovi u engleskom jeziku, koji je dostupan u okviru English Lane online škole. Na ovoj stranici gde slušaš podkast, ostaviću link ukoliko želiš da saznaš više informacija o tome.

Drugo pravilo koje je bitno da zapamtiš je da se član ne koristi ispred naziva kompanija, jer su u pitanju vlastite imenice. Ali, kada kreneš sa učenjem članova, videćeš ubrzo da svako pravilo ima izuzetak, pa i ovo. Kada upotrebljavaš naziv kompanije kao takav, nećeš upotrebiti član – osim ako ta kompanija ne koristi član kao deo svog naziva, što ćeš, naravno, morati da proveriš. Ali, većina kompanija nema the član ili a u nazivu – i, prema tome, taj naziv kompanije se piše bez člana.

Situacija kada se član koristi ispred naziva kompanije je - kada je naziv kompanije upotrebljen u okviru neke druge fraze koja ima brojivu imenicu. Click To Tweet

Situacija kada se član koristi ispred naziva kompanije je – kada je naziv kompanije upotrebljen u okviru neke druge fraze koja ima brojivu imenicu. I sada ću ti sve to objasniti kroz nekoliko praktičnih primera, gde ću objasniti zašto se u nekoj rečenici koristi član, a zašto negde ne. Evo, ja sam izabrala nekoliko naziva kompanija i imam nekoliko rečenica, pa poslušaj primere i objašnjenje za svaku od njih.

Small and medium-sized businesses sell their products on Amazon.

U ovom slučaju, naziv kompanije Amazon je upotrebljen bez člana. I nema potrebe da se koristi član u takvoj situaciji, kada naziv kompanije stoji nezavisno od ostalog dela rečenice.

Poslušaj sada drugi primer:

The Amazon website features a list of products.

U ovoj rečenici, sada imamo frazu the Amazon website. I u ovoj frazi je član, određeni član the upotrebljen zbog ove reči website. Zato što je to brojiva imenica u jednini, u toj situaciji koristi se član. I u ovoj situaciji upotrebljen je određeni član the – zato što je pojam određen. Odnosno, smatra se da je pojam jedinstven, jer postoji jedan sajt na kome se nalaze ti proizvodi. A može biti i neodređeni član u nekim drugim situacijama. Ista situacija je u sledećoj rečenici:

The Amazon marketplace enables selling product online.

The Amazon marketplace. To je fraza, zato što imamo ovo marketplace – tu će biti član upotrebljen u toj frazi. A, opet, reč kompanije zapravo samo opisuje taj marketplace. Bitno je da zapamtiš da ti koristiš član the u tim situacijama zbog ovih drugih reči, a ne koristiš zbog naziva kompanije. Poslušaj sada sledeći primer:

The British Airways flight was delayed.

Sada imam frazu the British Airways flight. The British Airways, iako naziv kompanije, opisuje koji let je u pitanju i zbog te reči ‘let’, upotrebljavamo član the.

Poslušaj sada sledeći primer:

Volvo designs and produces vehicles.

Volvo je naziv kompanije, koji se koristi bez člana. U sledećoj rečenici ipak je upotrebljen član:

They visited a Volvo Factory.

U ovoj rečenici imamo izraz a Volvo Factory, koji ne govori koja fabrika je u pitanju i upotrebljen je neodređeni član. U ovoj rečenici, neodređeni član a je indikacija da postoji više fabrika i da su oni posetili jednu od tih fabrika. Jer to je situacija kada se koristi neodređeni član – kada je pojam nepoznat i kada postoji više nekih pojmova – recimo, kompanija ima više fabrika i oni su posetili jednu od njih – to znači da ćeš upotrebiti i neodređeni član ako misliš na neku od njih, ako ta fabrika nije određena.

U slučaju da fabrika jeste određena, da se misli na konkretno neku fabriku, ili da postoji jedna jedina fabrika Volvo u toj zemlji – u te dve situacije ćeš upotrebiti član the, to je određeni član. I onda bi rečenica bila:

They visited the Volvo Factory.

Obe rečenice su tačne, ali postoji razlika kada se koristi jedna, a kada druga.

Poslušaj sada ovaj primer:

Starbucks is the largest coffeehouse chain.

Starbucks je naziv kompanije i opet se ne koristi član. Međutim, u sledećoj rečenici ta reč opisuje neki drugi pojam – i zato će biti upotrebljen član.

The Starbucks coffee shop is open now.

Sada, ova reč, naziv kompanije stoji ispred ovog izraza coffee shop i upotrebljen je član. Ovde je upotrebljen određeni član – to znači da pretpostavljaš da je u pitanju neki određeni pojam, da ti je poznata ta lokacija. A, naravno, može biti i neodređeni član:

A Starbucks coffee shop is open now.

Međutim, kada je reč o množini – tada ne možeš upotrebiti neodređeni član i to je bitno da zapamtiš. Tako da, ako rečenica glasi:

Starbucks coffee shops were closed.

U toj rečenici nećeš upotrebiti neodređeni član, zato što je reč coffee shops u množini. Kao što si čula u ovim primerima koje sam do sada navela, reč koja se nalazi posle naziva kompanije zapravo utiče na izbor člana. I to je nešto što će ti pomoći da odrediš da li da upotrebiš član ispred naziva kompanija.

Postoje nazivi kompanija koji u sebi već imaju the. I, ako je to slučaj, onda ćeš ti upotrebiti član i u drugim situacijama kada pričaš o toj kompaniji i kada pominješ taj naziv u rečenici. Neki primeri su: The Boring Company, The Walt Disney Company. Kao što primećuješ, obe fraze imaju reč company i imaju na početku the. Ali, to su nazivi kompanija koji su tako registrovani i u toj situaciji potrebno je da upotrebiš određeni član.

Kao što si iz ovih primera čula i kao što ćeš videti kada kreneš sa učenjem članova ozbiljnije, pravila koja postoje moraju da se prilagode rečenici i mora da se analizira, odnosno tumači rečenica – šta želiš da kažeš, da li je pojam poznat, da li je nepoznat, da li je određen ili neodređen… I to je nešto što u velikom broju slučajeva utiče na izbor člana, čak i u onim situacijama kada se pominju nazivi kompanija.

Ali, ovo ne znači da treba da učiš članove po sluhu, jer pravila postoje – samo što postoje i pojedini izuzeci. Ali i ti izuzeci od pravila zapravo imaju svoje objašnjenje i razlog zašto se to dešava i zašto je taj izuzetak takav. I to je nešto što možeš da primeniš i u nekim drugim situacijama, tako da i to pravilo neko ima svoje podpravilo, da kažem, i nešto što ti pomaže da to što naučiš kroz članove i kroz upotrebu članova – možeš kasnije da primeniš i na drugim primerima.

Ono što želim da kažem je da imaš u vidu da članove ne možeš naučiti po sluhu, da postoje pravila i da su ta pravila veoma korisna. I zato sam i napravila taj kurs u mojoj školi, zato što sam želela na jednom mestu da skupim sva pravila koja postoje i da uz to objasnim i izuzetke i zašto postoje ti izuzeci i kako se tumače te specifične situacije kada može da se upotrebi jedan, odnosno drugi član.

Kada je u pitanju pisanje naziva kompanija, uglavnom nećeš upotrebiti član ispred naziva kompanija osim ukoliko sama kompanija nije sebe nazvala tako da u naslov uvrsti i član. I, naravno, postoje specifične situacije – kada deo fraze sadrži naziv kompanije, ali u nastavku je neka druga reč kao što si čula kroz ove primere – factory, logo, company, itd. To su sve reči koje utiču na to da je potrebno upotrebiti član u tim situacijama.

Nadam se da su ti ova objašnjenja bila korisna, a ukoliko želiš da kreneš sa učenjem engleskog online, pogledaj više na ovoj stranici gde slušaš podkast, biće link. Ili potraži English Lane online škola i tu ćeš videti sve informacije o školi.

Hvala i što slušaš podkast, ja sam Zorana Radovići i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde