fbpx

130 – Engleski uz filmove – 4 načina da učiš dok gledaš

by | Oct 4, 2023

Saznaj kako da iskoristiš gledanje filmova kao aktivnost da vežbaš engleski.

Preslušaj epizodu ispod i poslušaj savete za učenje engleskog:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

Ovo je epizoda 130 i u ovoj epizodi pričaću o tome kako da iskoristiš gledanje filmova da napreduješ kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Do sada si već verovatno čula da je gledanje filmova važno za učenje engleskog jezika i čula si verovatno za one koji kažu da su naučili puno toga gledajući filmove.

Ali kao neko ko želi da napreduje sa učenjem engleskog jezika a verovatno imaš i ograničeno vreme za učenje, vrlo ti je bitno da kada gledaš film na engleskom zaista to iskoristiš kao dobru priliku i uradiš ove aktivnosti koje ću ti predložiti da vidiš odmah i rezultate takve aktivnosti.

To će ti pomoći da gledaš filmove sa nekom svojom strategijom, odnosno da imaš neki pristup tome koji će ti pomoći da svaku aktivnost iako je to neka aktivnost recimo za relaksaciju, iskoristiš da malo napreduješ kada je u pitanju učenje engleskog jezika ili da ponoviš nešto što već znaš, ali ovo je svakako nešto što će pozitivno uticati na tvoj engleski.

Prvi savet je slušaj dok gledaš film. Iako je ovo možda suviše očigledno, naravno da ćeš slušati, imaj u vidu da mnogi smanje film ili seriju kada gledaju i ne slušaju sasvim sa pažnjom.

Vrlo često se oslone na titlove, ali kada želiš da vežbaš engleski i aktivno slušaš, bitno je da zaista čuješ svaku reč koja je izgovorena.

Zato pojačaj ton, ne mora da to bude nešto previše glasno, ali bitno je da jasno čuješ reči koje se izgovaraju.

Još bolja opcija je da gledaš film koristeći slušalice. Danas mnogi televizori imaju mogućnost da povežeš slušalice, a i ako gledaš recimo film na telefonu isto možeš koristiti slušalice jer na taj način mnogo bolje možeš da čuješ.

Videćeš da će to napraviti mnogo veliku razliku i ako imaš mogućnost da biraš, uvek izaberi opciju da slušaš preko slušalica.

Sad dolazimo do toga zašto je slušanje važno. Slušanje je važno pre svega zato što tebi daje primer onoga što ti treba da naučiš vremenom.

Dakle, bez obzira da li si na početnom nivou ili na nekom naprednijem nivou, slušanje je ustvari tebi primer onoga čemu ti treba da težiš.

Slušanje je takođe važno zato što ti pomaže da vežbaš svoj izgovor, jer kada čuješ kako se pravilno izgovaraju reči, ti možeš da naučiš i kako ti da ponoviš, ili ćeš biti recimo u situaciji da dok slušaš film da ponavljaš neke reči.

Verovatno si čula za mnogo primera gde osobe imaju problem kada razgovaraju sa nekim na engleskom jer ne mogu da razumeju sagovornika.

Zato je bitno da slušaš sadržaje na engleskom, u ovom slučaju filmove, zato što ti to pomaže da čuješ kako se izgovaraju reči, kako se reči spajaju, jer to je nešto što će i tebi pomoći pre svega da razumeš, a zatim i da i ti izgovoriš pravilno reči.

Kroz slušanje ti treniraš sebe da prepoznaš reči, fraze, cele rečenice i to je nešto što će ti biti veoma korisno u konverzaciji.

Predlažem da preslušaš i epizodu English Lane podkasta broj 17. Tu ćeš pronaći još saveta kako da razviješ veštinu slušanja na engleskom.

Drugi način da vežbaš engleski kroz filmove je da vežbaš prepoznavanje. Evo šta to znači.

Kada učiš engleski jezik ti ćeš učiti određen broj reči i izraza i učićeš naravno i gramatiku, vremena. Bitno je da kada gledaš film na engleskom da se trudiš da prepoznaš ono što znaš već.

Kada učiš engleski jezik ti ćeš učiti određen broj reči i izraza i učićeš naravno i gramatiku, vremena. Bitno je da kada gledaš film na engleskom da se trudiš da prepoznaš ono što znaš već. Click To Tweet

Čak i ako ne razumeš o čemu govore, čak i ako se oslanjaš na titlove, to je sve u redu. Čak i ako si na početnom nivou, nemoj da se opterećuješ.

Ovo zaista nije težak zadatak, već je to jedan zadatak koji će ti pomoći da pre svega prepoznaš ono što znaš i tu ćeš uraditi dve stvari.

Dakle, aktivno ćeš slušati jer ćeš se fokusirati na slušanje i pokušavaćeš da pronađeš reči i izraze koje već znaš i koje prepoznaješ, to je prva stvar.

Druga stvar, bićeš ponosna na samu sebe kada vidiš koliko reči prepoznaješ, pogotovu kako napreduješ sa učenjem.

Jer ti ćeš učiti sve veći broj reči, sve veći broj izraza i videćeš da vremenom sve više stvari u tim filmovima ćeš moći da razumeš i to je nešto što će tebi biti veliki podstrek za dalje.

Evo sada već imamo dva načina kako da vežbaš engleski dok gledaš filmove, a vrlo je bitno da razumeš da postoje te mogućnosti.

Dakle, postoji mogućnost da ti recimo pustiš film koji će biti dosta smanjen, koji će onako više biti u pozadini i nećeš fokusirano gledati i postoji druga opcija da aktivno gledaš taj film i da se zaista fokusiraš i da tu aktivnost koja je ustvari neko tvoje slobodno vreme koje koristiš za zabavu, iskoristiš ujedno i za vežbanje engleskog tako što ćeš se fokusirati na prave stvari.

Da bi to ostvarila dovoljno je da daš sebi ovako male zadatke, kao neke izazove koje ćeš ostvariti dok gledaš.

Prvo je dakle slušanje, odnosno pažljivo slušanje, koje ćeš izvesti tako što pojačaš zvuk i zaista se fokusiraš da čuješ ono što se govori. Drugi način je da vežbaš prepoznavanje onoga što već znaš.

Naravno, prvi put kada primenjuješ ovakve aktivnosti ne moraš odmah sve ostvariti.

Ne moraš baš u svakom trenutku apsolutno sve slušati, svaku reč, to nije jednostavno ni uvek moguće, ali probaj da u toku filma imaš bar neki period gde ćeš se zaista ovako fokusirati i raditi ove aktivnosti koje sam priložila.

Dakle, imali smo slušanje, prepoznavanje i dolazimo sada do toga da obratiš pažnju na izraze i cele rečenice.

Dakle to je treći pristup koji će ti omogućiti da vežbaš engleski uz filmove.

Sad šta to znači? Kada gledaš film, videćeš da oni koriste engleski naravno u konverzaciji i tom prilikom oni spajaju reči u određene rečenice ili u određene izraze.

Recimo, ako je duža rečenica, onda se spajaju reči u određene izraze.

Ovo je nešto što se zove intonacija govora i nešto što ćeš vežbati kako napreduješ sa učenjem.

Vidi sada šta to znači. Možeš recimo kada imaš pred sobom rečenicu kao što je ova pročitati je na sledeći način:

I have seen that film.

Ova rečenica je u redu, pročitana je tačno, svaki glas je izgovoren kako treba, nije nikakav problem.

To je nešto što je prihvatljivo na nekom početnom nivou, ali kako napreduješ sa učenjem i kako želiš da koristiš engleski u konverzaciji, ova rečenica nije sasvim dobra, odnosno nije izgovorena onako kako bi trebalo da bude izgovorena u konverzaciji.

Umesto toga trebalo bi da kažeš:

I have seen that film.

Znači, ja sam spojila neke reči, spojila sam nešto što liči na govor, odnosno na komunikaciju i to je nešto čemu ti treba da težiš kada učiš engleski jezik.

Nemoj se opterećivati od prvog dana da to izvedeš. Naravno, to nije moguće.

Očekivano je da na početnom nivou želiš da izgovoriš svaku reč posebno, da je izgovoriš pravilno, da obratiš pažnju na svaki glas i tada tvoje čitanje zvuči tako, onako razdvojeno, reč po reč.

Ali kako naučiš puno reči, kada već imaš neku sigurnost kada je u pitanju izgovor, onda treba vremenom da vežbaš i tu intonaciju, a to je nešto što će ti biti veoma korisno da izvedeš kako gledaš film.

U filmu ćeš čuti razgovore i čućeš kako oni spajaju to, kako zaista koriste te rečenice u konverzaciji. To je nešto što i ti treba da koristiš vremenom i da vremenom primeniš kada i ti govoriš.

Za početak probaj da prepoznaš fraze koje se spajaju, odnosno neke kraće ili duže rečenice, kako su one podeljene po tim grupama, a onda vremenom probaj i da to koristiš kada ti vežbaš i kada želiš da čitaš ili da pričaš na engleskom.

Kada čuješ neku interesantnu frazu, možeš da stopiraš film i da probaš da ponoviš to, ili možeš zapisati tu frazu i onda probati da kada ti koristiš to u konverzaciji, izgovoriš na takav način, odnosno da se setiš da to treba da spojiš u neku frazu.

Dolazimo do poslednje aktivnosti za vežbanje engleskog uz gledanje filmova i ovo je jedina aktivnost za koju će ti biti potreban papir ili olovka ili recimo možeš pisati i u telefon, a zadatak je sledeći, zapiši nekoliko reči i rečenica koje čuješ.

Reči ili rečenice koje čuješ u filmu mogu biti tebi poznate, a mogu biti i potpuno nepoznate.

Dakle, na tebi je šta ćeš da izabereš. Znači možeš da izabereš nešto što već znaš, pa ćeš zapisati kao nešto što čuješ i prepoznaješ da se koristi u konverzaciji.

Možeš naravno i zapisati nešto novo, pa probati čak i neku novu reč da zapišeš i kasnije proveriti da li se zaista tako piše.

Kroz ovu aktivnost ti aktivno slušaš, pre svega. Dakle, vežbaš da čuješ svaku reč koja je izgovorena u okviru neke fraze ili rečenice, a to nije uvek jednostavno.

Jer kada je u pitanju konverzacija, vrlo često se reči spajaju i vrlo često je teško čuti šta je izgovoreno, odnosno teško je čuti svaku pojedinačnu reč.

Naravno, treniraš sebe da to uradiš, a to je nešto što će ti mnogo značiti za razumevanje kada ti učestvuješ u konverzaciji.

Druga stvar, kada zapišeš ovako neki izraz ili pojam ili rečenicu, ti ćeš malo naterati sebe da se fokusiraš na tu reč ili izraz.

Videćeš kako se taj izraz koristi, odnosno videćeš njegovu praktičnu primenu odmah u tom trenutku i probaćeš da to upotrebiš u konverzaciji.

Probaćeš da upotrebiš u nekoj rečenici kada želiš da napišeš nešto, jer to i jeste poenta.

Kada učiš engleski jezik moraš da želiš da učiš nove reči, da želiš da učiš nove izraze i da onako te nije strah da probaš da upotrebiš to u rečenicama i da vidiš da li možeš to pravilno da uklopiš, jer to i jeste poenta. Zato i učiš sve to da možeš da upotrebiš.

Kao što vidiš, nemoj ostavljati učenje samo za kurs i za vežbanja koja ćeš raditi, već učenje engleskog jezika može biti mnogo više od toga. Možeš učiti engleski dok radiš neke aktivnosti za slobodno vreme kao što je gledanje filmova.

Iskoristi ovo kao poseban i zabavan način da učiš engleski jezik, jer to i jeste i pruža ti mogućnost ne samo da učiš engleski jezik, već i da koristiš ono što znaš.

Kada imaš ovako male misije, odnosno zadatke koje ćeš raditi, videćeš da nećeš gledati film onako pasivno, već ćeš se zaista fokusirati i izvući ćeš mnogo više iz ovakve aktivnosti.

Ako si polaznica moje škole, na ovoj stranici gde slušaš podkast pripremila sam mali spisak filmova koje volim i za koje smatram da imaju zanimljiv engleski i mogu biti odlična prilika da vežbaš.

Ako nisi polaznica moje škole a želiš da učiš engleski preko interneta, predlažem da pogledaš više.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link, ili možeš potražiti English Lane onlajn škola. Tu ćeš pronaći sve detalje o školi, kako funkcioniše učenje i kako možeš da se prijaviš.

Nadam se da su ti ovi saveti bili korisni i da ćeš ih primeniti sledeći put kad budeš gledala film na engleskom.

Hvala ti što slušaš podkast.

Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde