134 – 5 knjiga na engleskom za mame

by | Nov 1, 2023

Pročitaj ove knjige na engleskom za mame da vežbaš engleski jezik.

Preslušaj epizodu ispod i saznaj koje knjige možeš čitati na engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

U ovoj epizodi imam za tebe pet predloga knjiga na engleskom za mame koje će ti pomoći da ne samo saznaš nešto novo, već i vežbaš engleski jezik.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Sada slušaš epizodu broj 134 i daću ti par predloga šta možeš čitati na engleskom, a sve knjige koje ću navesti su za mame ili buduće mame, tako da ako te interesuje ova tematika a želiš još uz to i da vežbaš engleski jezik, poslušaj koje su to knjige koje možeš čitati i vežbati.

Prva knjiga se zove What To Expect. Ova knjiga ima nekoliko delova. Prvi je What To Expect While You’re Expecting. 

Ta knjiga te može pratiti od trudnoće do prvih godina odrastanja deteta, tako da možeš izabrati različitu knjigu za različiti uzrast.

Ono što je bitno da zapamtiš da kada učiš engleski jezik, ovu knjigu preporučujem da čitaš na engleskom ukoliko si na srednjem ili višem nivou.

Dakle ako si na početnom, biće malo više terminologije i malo složenijih rečenica i jednostavno biće ti malo teško da ispratiš, ali ako si na srednjem nivou ili na većem nivou od toga, biće ti korisno da čitaš takvu knjigu na engleskom.

Generalni savet koji ću ti dati da bez obzira na kom si nivou, kada želiš da čitaš na engleskom, nemoj da se opterećuješ da razumeš apsolutno svaku reč u početku, jer to je nešto što nećeš moći da izvedeš.

Jednostavno, biće uvek po neka nepoznata reč u zavisnosti od knjige koju izabereš. Samo je bitno da izabereš knjige koje su odgovarajuće tvom trenutnom nivou znanja.

Dakle, za ovu knjigu ako si na srednjem nivou, možeš već krenuti da čitaš jer postoje delovi ove knjige koji imaju dosta jednostavne rečenice, koje imaju instrukcije.

Čak i ako postoji neka složenija rečenica, uvek probaj da odvojiš tu rečenicu, da je podeliš na nekoliko celina i da onda na taj način pobaš da je razumeš.

Ono što ćeš naučiti posebno u ovoj knjizi su modalni glagoli, jer knjiga je puna saveta i vrlo često ćeš videti rečenice you should, you need, ili recimo your baby should be able to, your baby may be able to. 

Dakle, sve ovo su modalni glagoli i tu ćeš baš dosta imati prilike da provežbaš upotrebu tih modalnih glagola i kako se ta upotreba razlikuje u rečenicama, da daš savet ili recimo da se izrazi neka mogućnost.

Knjiga What To Expect je pisana kao vodič i puna je praktičnih i korisnih saveta koje možeš primeniti u različitim fazama odrastanja deteta.

Knjiga What To Expect je pisana kao vodič i puna je praktičnih i korisnih saveta koje možeš primeniti u različitim fazama odrastanja deteta. Click To Tweet

Sledeća knjiga na engleskom za mame je knjiga koja se zove Real Food Kids Will Love. 

Ova knjiga je kuvar za dečju ishranu i ukoliko tražiš recepte koji će ti pomoći sa idejama kada je u pitanju ishrana dece, možeš pogledati ovu knjigu, ali predlažem da je pročitaš na engleskom.

Ono što ćeš naučiti kada je u pitanju engleski jezik su nove reči i izrazi, posebno kada je u pitanju ishrana, a druga stvar koju ćeš naučiti je davanje instrukcija.

Kada daješ instrukcije, tada izostavljaš subjekat rečenice i to je nešto što ćeš učiti kada kreneš sa učenjem engleskog jezika.

Recimo kada pričaš za pravac i kada želiš nekome da kažeš da ide pravo, da skrene levo, isto je sa instrukcijama kada je u pitanju kuvanje.

Dakle, reći ćeš nekome da stavi sastojke u činiju, da promeša sastojke, da peče na određenoj temperaturi neko jelo. Dakle sve su to instrukcije i to ćeš učiti kako se to kaže na engleskom kroz ovakav vid tekstova.

Ovu knjigu preporučujem od početnog do srednjeg nivoa. Na početnom nivou će možda biti malo komplikovano ispratiti neke komplikovanije rečenice i duže rečenice, ali same liste sastojaka i čak i instrukcije su dovoljno jasne da možeš da razumeš većinu toga.

Naravno, ovakvu knjigu možeš iskoristiti kao priliku da naučiš puno novih reči. Dakle, dok istražuješ jedan recept, dok čitaš sastojke koje treba da upotrebiš, možeš iskoristiti priliku da naučiš i nekoliko novih reči.

Kada vidiš nepoznatu reč koristi rečnik i prevedi tu reč i nauči njeno značenje.

Kada je u pitanju ishrana i sastojci, mnogi imaju slabiji vokabular, ali ovo ti je odlična prilika da naučiš puno novih reči.

Osim toga postoji i posebna epizoda English Lane podkasta gde baš pričam o izrazima koji se koriste u ovakvim situacijama i ostaviću link ka toj epizodi da možeš pogledati. Epizoda je broj 118 i naučićeš 30 reči za hranu i piće.

Sad da se vratimo na knjigu. Naslov je Real Food Kids Will Love. Ovo je samo jedan u nizu kuvara za dečju ishranu.

Dakle ukoliko ne možeš baš ovaj da pronađeš, možeš potražiti neki drugi kuvar koji je prilagođen dečjoj ishrani i probaj da ispratiš ove instrukcije, odnosno da pratiš kada kuvaš te recepte da probaš da pratiš instrukcije na engleskom.

Dakle imali smo knjigu What To Expect. Druga je bila Real Food Kids Will Love. Ukoliko si polaznica moje škole, na ovoj stranici gde slušaš podkast ja ću ostaviti linkove ukoliko postoje odlomci knjiga, tako da možeš pogledati i pročitati bar taj deo knjige i pogledati o čemu se radi i na taj način isto vežbati.

Dolazimo do treće knjige na engleskom za mame, a u pitanju je knjiga koja se zove Peter Rabbit Tails. Ovo je dečja knjiga i ono što je bitno da zapamtiš da kada učiš engleski jezik i ako si na početnom ili tek počinješ srednji nivo, ovakve knjige će ti biti izuzetno korisne.

Postoje i filmovi o Petru zecu, ali ono što je bitno kod ovih knjiga je da su veoma korisne da ih čitaš svom detetu naravno, ali uz to možeš vežbati engleski jezik zato što ćeš čitati rečenice koje su dosta jednostavne i nešto što ćeš moći da razumeš čak i ako si napočetnom nivou, tako da eto od početnog nivoa preporučujem ovakvu knjigu.

Osim toga naravno možeš potražiti i neke druge slične knjige koje imaju priče na engleskom, jer videćeš da su te knjige prilagođene deci i zato imaju vrlo jednostavne rečenice.

Izrazi koji se tu koriste nisu komplikovani, tako da to je nešto što tebi odgovara ako si na početnom nivou ili čak i možda na srednjem nivou, zato što možeš vežbati i učićeš da prepoznaješ nešto što već znaš do sada. Učićeš možda neke nove reči i trudićeš se da razumeš sve to dok čitaš.

Sad, kako to da čitaš detetu? Ovde je potrebna izvesna priprema. Dakle, ukoliko želiš da čitaš detetu ovakve priče, moraš prvo malo da se pripremiš i provežbaš čitanje i naravno uz to i vežbaš engleski jezik.

Da bi to detetu dodatno bilo zanimljivo, probaj da glumiš glasove i da recimo ako neko šapuće da i ti šapućeš, ako neko viče da i ti vičeš.

Ono što je posebno važno za tvoj engleski je da kada to radiš, kada probaš da glumiš na engleskom, kada imitiraš različite glasove, ti ustvari pokazuješ koliko si sigurna u svoj izgovor i koliko si dobra u tome da nešto izgovoriš.

Videćeš da ti je to odlična vežba za tvoje samopouzdanje i za vežbu izgovora.

Naravno, da bi dete razumelo priču, potrebno je u početku prevoditi, tako da ćeš čitati možda jednu rečenicu na engleskom, pa ćeš onda tu rečenicu prevoditi na maternji jezik.

To je ono što sam ja radila kada sam čitala ovu priču, jer je bitno da dete razume priču da bi bilo naravno zanimljivo, mada tu uvek ima i dosta sličica pa dete može mnogo toga i da zaključi kroz sličice dok ti čitaš.

Meni se recimo dešavalo da ja pročitam rečenicu na engleskom i onda pitam dete da li razume o čemu se radi, ili onda pogleda sliku pa proba da pogodi o čemu ja pričam. Ili dete recimo prepozna po jednu reč, pa onda na osnovu te jedne reči pokuša da shvati koncept cele rečenice.

To je nešto što je odlična vežba i za dete, a naravno uz to i ti vežbaš engleski.

Sledeća, četvrta knjiga na engleskom za mame je Learn With Peppa: Count With Peppa Pig. Kada je u pitanju Pepa prase, postoji veliki broj knjiga koje možeš pronaći, ali meni se dopala ova knjiga zato što je odlična za nekoga ko poćinje da uči engleski jezik.

U njoj se nalaze reči za brojeve i to je nešto što je bitno da naučiš na početnom nivou. Osim toga učićeš i još neke reči koje će ti pomoći da u početku vidiš kako se reči pišu i učiš kako se one pravilno izgovaraju kroz takve aktivnosti.

Rečenice koje ćeš pronaći u ovakvim knjigama su vrlo jednostavne i nešto što možeš da naučiš na početnom nivou. Uglavnom se tu koristi glagol to be, eventualno po neki glagol u sadašnjem vremenu i to je odlična vežba za početni nivo.

I ova knjiga kao i prethodna je namenjena deci i to je nešto što možeš koristiti da vežbaš sa detetom, ali je bitno da naravno se pripremiš pre toga i pogledaš sama pre toga reči u toj knjizi i da vidiš kako ćeš ih pravilno izgovoriti. Onda ćeš zapravo zajedno sa detetom vežbati engleski jezik.

Dolazimo do pete knjige koja je samo za mame, a u pitanju je knjiga Shopaholic and Baby. Ova knjiga je zabavnog karaktera i ne znam da li će biti nešto što voliš da čitaš, odnosno ne spada u one klasike kada je u pitanju književnost, ali je odlična za učenje engleskog jezika i sada ću ti objasniti zašto.

Kada čitaš ovakvu knjigu, ona je napisana konverzacijskim nekim tonom. Dakle, ima puno dijaloga ili nekih misli koje osoba onako misli, smišlja šta će reći i to je nešto što ti pomaže da vežbaš konverzacijski engleski.

Preporučujem ovu knjigu od srednjeg nivoa pa do viših nivoa, zato što jednostavno nije za početnike.

Biće previše novih reči i rečenica koje su komplikovane da ih razumeš i nekih konverzacijskih izraza koji su komplikovani za početni nivo, tako da ukoliko si na srednjem ili višem nivou možeš čitati ovakvu knjigu. Posebno obrati pažnju na taj konverzacijski engleski.

Recimo, u okviru ove knjige možeš pronaći rečenice:

Everything is going to be fine. 

Don’t panic. 

I see. 

Inače I see, naravno see znači videti, ali kada kažeš I see u okviru ove rečenice, videćeš da ona znači razumem i to je nešto što se koristi u konverzaciji.

Onda imamo rečenice:

Here you go. 

Don’t you remember?

I better call him.

Dakle, sve su to rečenice koje koristiš u konverzaciji i vrlo često neće biti prilike da ih naučiš dovoljno u okviru kursa koji pohađaš. Ili recimo, posebno ako pratiš neki udžbenik, nekada nema dovoljno tih konverzacijskih primera koje ćeš ti koristiti kada pričaš stvarno na engleskom sa nekim.

Zato je ovakva knjiga ili naravno knjige poput ovih su dobra prilika da vidiš kako se engleski koristi u praksi i kakve rečenice možeš koristiti i ti i vežbati svoj konverzacijski engleski.

Kada je u pitanju autorka Sophie Kinsella, verovatno znaš da je Kupoholičarka serijal knjiga, ali u ovoj konkretno knjizi Beki postaje mama i zato predlažem da pročitaš tu knjigu i naravno uz to vežbaš svoj konverzacijski engleski.

Nadam se da će ti ovi predlozi biti korisni i da će ti pružiti inspiraciju šta da čitaš na engleskom, a da ti to uz to bude i korisno i zanimvljivo.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Dodatni linkovi i resursi:

30 Reči na engleskom: Hrana i piće

English Lane onlajn škola engleskog

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde