fbpx

022 – Kako da vežbaš čitanje na engleskom

by | Nov 4, 2020

Čitanje te vodi jedan korak bliže konverzaciji i zato je veoma važno. Saznaj nekoliko korisnih saveta da ti pomognu da vežbaš čitanje i usavršavaš izgovor. 

Preslušaj epizodu ispod i saznaj kako da vežbaš čitanje na engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo, moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast i u ovoj epizodi pričaću kako da vežbaš čitanje samostalno.

Čitanje je jedna od veština za koju uglavnom postoji zabluda da ne možeš samostalno da vežbaš i da ti je potrebno da ideš na časove ili da radiš samostalno sa nekim profesorom da bi uspela to da uvežbaš. Ali, to nije baš sasvim tako. Razumem da je nekada potrebna pomoć, ali dosta toga zapravo zavisi od tebe i koliko ćeš ti vežbati. Jer, ako ti ne vežbaš, niko ti neće moći pomoći u tom smislu da ti popraviš izgovor.

Moj prvi savet je da naučiš fonetsku transkripciju. Fonetska transkripcija je skup simbola koji se koristi da se napiše kako se čita neka reč. I, kada otvoriš neki rečnik koji je jednojezični, u njemu ćeš videti napisanu reč i odmah zatim napisanu reč u nekim kosim zagradama, sa nekim simbolima koji liče na slova. I uglavnom i jesu to slova, ali ima i nekih drugih znakova. I to je fonetska transkripcija. Iako to izgleda teško – zapravo nije.

Potrebno je samo malo vremena da naučiš šta predstavljaju ti znakovi i kako se oni čitaju. A sjajna stvar je što, kad naučiš fonetsku transkripciju, ti bukvalno možeš da pročitaš bilo koju reč – čak i ako je nikada nisi čula do sada. Kada gledaš u fonetsku transkripciju, kada pogledaš neku reč koju možda i po prvi put vidiš i ako znaš kako se ti simboli čitaju – ti ćeš jednostavno potražiti reč u rečniku i pročitati šta je tu napisano, u tim kosim zagradama.

Znam da je fonetska transkripcija nešto što mnogi gledaju da izbegnu kada uče engleski jezik. I znam mnoge koji su naučili engleski jezik, a da uopšte ne znaju fonetsku transkripciju. I moguće je to, i možeš i ti to da uspeš. Ali, u tom slučaju ćeš morati da imaš audio primere za sve ono što učiš, za neku novu reč koju čuješ. Naravno, sada ovi rečnici online jednojezični takođe imaju i audio kao primer – i to možeš da koristiš umesto fonetske transkripcije.

Dakle, kada otvoriš jednojezični rečnik… Prvo ćeš videti reč napisanu, onda ćeš videti fonetsku transkripciju, a tu je negde odmah i zvučnik. I kada klikneš na taj zvučnik, uglavnom ćeš čuti izgovor – uglavnom ima britanski i američki izgovor. I tako možeš da naučiš kako se čita neka reč, jednostavno ponavljaš to što čuješ. I sada se postavlja pitanje – zašto uopšte učiti fonetsku transkripciju, ako već postoji snimak koji možeš da čuješ?

Vrlo jednostavno – kada počinješ s učenjem engleskoj jezika, a vrlo često i kasnije, dešava se da taj snimak nije sam po sebi dovoljan. Dakle, ne možeš uvek baš svaki glas da čuješ na tom snimku i zato je bitno da znaš i fonetsku transkripciju i da onda možeš da vidiš napisano koji glas treba da izgovoriš kada čitaš neku reč.

Drugi savet koji ću ti dati kada želiš da vežbaš čitanje samostalno je – da obratiš pažnju na neke specifične glasove koji se javljaju u engleskom jeziku. I namerno sam rekla glasove, dakle ne slova – nego glasove. To je nešto što treba da izgovoriš u rečima. I svakako je prvi primer koji verovatno i tebi i svima pada na pamet su glasovi θ i ð. Kada je u pitanju pisanje, te glasove ćeš videti napisane kao th, ali ćeš nekada čitati θ, a nekada ð.

I to su potpuno dva različita glasa. Koriste se u različitim rečima i bitno je da naučiš pre svega da ih razlikuješ, a naravno bitno je i da naučiš lepo da ih izgovoriš. Znam da će mnogi u početku, kada čuju te glasove, umesto tog pravilnog izgovora reći, recimo, t ili d. Ali, imaj u vidu da to nije pravilan izgovor i da, ukoliko zaista želiš da vežbaš čitanje – vrlo je bitno da vežbaš i sve te glasove koji se javljaju. Dakle, vrlo je bitno da naučiš da je θ i ð – da su to drugi glasovi i da ne možeš reći t ili d, da to nije isto.

Iako ovo nije epizoda izgovora… Hajde kad smo već tu i kad sam pomenula te glasove, hajde probaj sa mnom da ih ponoviš – θ, θ… Imamo onda reč think, think – misliti.

A drugi glas je – ð, ð… Onda imamo reč that. U toj reči that, imamo i još jedan specifičan glas, to je ə. O tom glasu sam već pričala u jednoj od prethodnih epizoda. Probaj da obratiš pažnju na te glasove, probaj da vežbaš njihov izgovor. I, čak ako ti u početku zvuči teško, videćeš da ćeš vremenom, što više vežbaš – uspeti da naučiš i svaki od tih glasova.

Sledeći, odnosno treći savet, koji se odmah nadovezuje na ovo prethodno je – da čitaš naglas. To znači da, kada vežbaš čitanje, vrlo je bitno da zaista čitaš naglas, da čuješ sebe kako čitaš. I to je nešto što znam da mnogi ne rade. Dakle, pogledaju tekst, pročitaju ga u sebi…

Kada vežbaš čitanje, vrlo je bitno da zaista čitaš naglas, da čuješ sebe kako čitaš. Click To Tweet

I tada se dešava da neku reč za koju misliš da znaš kako se čita samo promrmljaš onako sebi, dok razmišljaš o tome kako se čita – a zapravo je ne izgovoriš pravilno. I, ako naiđeš na takvu reč – nemoj to da radiš, nemoj tako da pročitaš je nekako kako misliš da bi trebalo da se čita. Nego, pogledaj zaista kako se čita ta reč, pogledaj u rečniku. Kao što sam već pomenula, možeš koristiti fonetsku transkripciju, možeš koristiti i snimak reči. Ali, bitno je da naučiš svaku reč i da ih učiš postepeno. Nemoj da dozvoliš da se nagomila previše reči čiji izgovor ne znaš, jer onda će to biti veliki problem i onda ćeš bukvalno biti, onako, na početku potpunom sa čitanjem.

Moje polaznice imaju jedan od zadataka u okviru mojih kurseva koji pohađaju – da snime sebe kako čitaju neki tekst. I to je vrlo bitan zadatak, ne zbog toga da one pošalju taj snimak i da kažu da su uradile zadatak, već zato što znam da će takav zadatak njih zaista da natera da one čitaju to naglas. I to je vrlo bitno. I ne samo da će pročitati jednom da bi poslale taj snimak, već će one čitati nekoliko puta da se pripreme, da taj snimak bude zaista dobar.

Zaključak je da, sledeći put kada treba da vežbaš čitanje, kada imaš ispred sebe tekst koji treba da naučiš da čitaš ili jednostavno neki tekst koji bi želela da naučiš da čitaš – čitaj naglas i čitaj nekoliko puta. Čitaj tako da čuješ sebe. I bonus aktivnost je da ti možeš sama sebe da snimiš kako čitaš taj tekst. Sada u telefonu postoje aplikacije koje će ti omogućiti da vrlo lako to uradiš. Jednostavno snimiš sebe i onda preslušaš i vidiš kako ti zvuči to čitanje – da li si dobro izgovorila reči i onda možeš da uporediš neke reči, da li si ih lepo izgovorila, tako što ćeš proveriti kako se one zaista čitaju, odnosno proveriti pravilan izgovor.

Ova prva tri saveta su se odnosila na tvoje aktivno korišćenje jezika, tj. na ono što ćeš ti zaista da uradiš – da provežbaš izgovor i da usavršiš izgovor.

A sledeći, četvrti savet se odnosi na nešto što možda nije direktno povezano na taj način i čak mislim da ćeš ti misliti prvo da zapravo nije korisno. Da zapravo ovo što ću ti sada reći nema nekog efekta na tvoj izgovor i da tvoje čitanje neće mnogo biti bolje zbog toga, a zapravo hoće. U pitanju je slušanje.

Vrlo je bitno da slušaš engleski jezik i da čuješ kako se pravilno izgovaraju reči, kako se čitaju rečenice, šta je to intonacija rečenice. Dakle, kako, recimo, kada neko postavlja pitanje – glas te osobe nije isti kao kada govori potvrdnu rečenicu. To su neki detalji na koje možda ti na početku ne obraćaš pažnju, ali što više slušaš engleski jezik – tebi će biti bolje da i tvoj izgovor, da tvoje čitanje bude bolje.

O veštini slušanja sam već i pričala u jednoj od prethodnih epizoda i dala sam već nekoliko korisnih saveta kako možeš vežbati slušanje i kako da i ovu veštinu pretvoriš u nešto aktivno, kako da slušanje pretvoriš u neku aktivnost iz koje ćeš uspeti i da naučiš dodatno.

I to je nešto što ti savetujem i sada – dakle, fokusiraj se da slušaš engleski jezik i da budeš u kontaktu s engleskim jezikom kada god možeš. Slušaj pesme, slušaj televizijske programe, šta god želiš. Ali, to je nešto što će ti takođe biti vrlo korisno kada je u pitanju tvoj izgovor.

U okviru ove stranice gde slušaš podkast, ja ću ostaviti i link ka toj epizodi gde sam pričala o slušanju i kako možeš vežbati slušanje, jer smatram da će ti to biti zaista korisno. Da se podsetimo još jednom kako možeš da vežbaš čitanje:

  • Nauči fonetsku transkripciju.
  • Nauči glasove koji su specifični u engleskom jeziku.
  • Čitaj naglas.
  • I slušaj engleski jezik.

I zajedno će sve te aktivnosti veoma dobro uticati na tvoj izgovor i pomoći će ti da i tvoje čitanje bude bolje.

I, na kraju – imam još jedan bonus savet za tebe. Potrebno je da imaš strpljenja kada je u pitanju izgovor, odnosno čitanje. Ovo je veština koja zahteva vreme i nije moguće odjednom ostvariti sjajne rezultate, već je potrebno da se fokusiraš na ceo taj proces – da ti učiš kvalitetno i da učiš sa razumevanjem, da ideš korak po korak, da učiš glas po glas, reč po reč i da se posvetiš zaista, da vežbaš taj izgovor, da vežbaš čitanje – i da, vremenom, vidiš kako napreduješ. Možda to neće biti za mesec-dva, možda u tom kratkom periodu nećeš videti odmah dovoljno dobre rezultate…

Ali, ako učiš redovno i ako redovno razvijaš ovu veštinu, pogotovo, recimo, uporedo s gramatikom i vokabularom – ti učiš i izgovor i vežbaš čitanje. To je nešto što će se videti vremenom i nešto što će tvoj engleski učiniti bolji.

Vrlo često se dešava i da ljudi dođu i do nekog srednjeg nivoa kada je u pitanju gramatika i vokabular – jer to je uglavnom nešto što zauzima prvo mesto kada je u pitanju učenje engleskog jezika – ali njihovo čitanje zvuči potpuno nesigurno i nemaju, ne samo sigurnosti, nego im nedostaje zapravo i znanja i vežbe da primene ono što znaju, da primene to u izgovoru. Ipak je konverzacija nešto što je neophodno kada učiš engleski jezik i vrlo je bitno da ti vežbaš i čitanje.

U mojoj online školi, polaznice imaju skup nedeljnih aktivnosti koje treba da urade u toku jedne nedelje – i to je nešto što im pomaže da se organizuju kada je u pitanju učenje. I, kada su te aktivnosti u pitanju – tu uvek postoji zadatak čitanja. Dakle, to je neophodna aktivnost koju one treba da urade, jer znam da je to neophodan deo učenja i da je to nešto što će im pomoći da vežbaju izgovor. Čak i onda kada, recimo, ne mogu da učestvuju u konverzaciji – imaju priliku da samostalno vežbaju izgovor na taj način.

Naravno, daleko od toga da su one same u svemu tome. Nakon što one urade zadatak čitanja, nakon što pošalju taj snimak – ja pregledam taj snimak, preslušam šta su one uradile, kako su pročitale tekst. I onda im dam povratnu informaciju – da li je dobro, šta je dobro, šta nije dobro, na koju reč treba da se vrate, koju reč treba dodatno da uvežbaju…

I to je nešto što njima pomaže da čitanje onda bude bolje. Dakle, one neće preći na narednu lekciju, nego će se vratiti na prethodnu lekciju, uvežbati tu reč na koju sam im ja skrenula pažnju, a zatim ići dalje. I to je poenta – moraš biti spremna da se vratiš nazad. To je bukvalno ono – dva koraka napred, jedan korak nazad. Moraš da budeš spremana da se vratiš na prethodnu lekciju, da uvežbaš dodatno izgovor neke reči za koju si mislila da si naučila, ali ipak nisi. Jer to je ono što će ti omogućiti da učiš kvalitetno.

Ako samo ideš dalje i ako se ne vraćaš na lekcije i na reči koje nisi naučila – na kraju će ostati samo skup mnogih reči koje si trebala da naučiš i čije značenje možda znaš, ali čiji izgovor ne znaš. I taj skup će s vremenom biti sve veći i veći i to je nešto što će te sprečiti da dalje napreduješ sa učenjem engleskog jezika.

Ukoliko je tebi potrebna pomoć kada je u pitanju učenje engleskog jezika i volela bi da učiš u mojoj online školi, pogledaj stranicu škole – ovde gde slušaš podkast biće negde link.

Ili jednostavno ukucaj English Lane online škola i pronaći ćeš sve informacije kako učenje funkcioniše i kako i ti možeš postati član škole.

Nadam se da ti je ova epizoda bila korisna i da će te motivisati da vežbaš čitanje.

Ja sam Zorana Radović i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde