fbpx

012 – Nečujna slova u engleskom

by | Aug 26, 2020

U ovoj epizodi ću ti pomoći sa savetima kako da popraviš izgovor.

Naučićeš šta su to nečujna slova, odnosno glasovi, i kako će ovo poboljšati tvoj izgovor:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast i ovo je druga epizoda u kojoj ću ti pomoći sa nekim savetima kako da popraviš izgovor.

Konkretno, fokusiraću se na temu nečujna slova u engleskom. Naučićeš šta su to nečujna slova, odnosno glasovi, i kako će to ovo poboljšati tvoj izgovor.

Prvo sto je bitno da zapamtiš je da skoro svako slovo koje napišeš u engleskom, znaci u okviru reci, može biti nečujno slovo u zavisnosti od toga gde se nalazi. Odmah da ti kažem da ne postoje pravila. Ne postoji kada, da li se neko slovo uvek ovako čita, da li je neko slovo uvek nečujno ili se uvek izgovara. Ne postoje takva neka univerzalna pravila. Ali postoje odredjena konkretno slova koja su vrlo cesto nečujna i daću ti primere kroz koje ćeš videti kako se ta slova koriste i kako treba da ih izgovoriš ili kako da ih ne izgovoriš jer su nečujna.

Ukoliko prvi put slušaš ovo je English Lane podkast i sada je trenutno druga sezona. Sto znaci da već ima dosta epizoda koje su iza nas i koje možeš da preslušaš. Dovoljno je da potražiš English Lane podkast i pronaći ćeš sve ostale epizode koje su do sada objavljene. Naravno i ove nove koje će biti objavljene u narednom periodu.

Kao sto sam rekla svako slovo može biti nečujno u engleskom i ne postoji pravilo na kom mestu se nalazi to slovo. Ali ću krenuti od jednog koje je bas tipično, a to je slovo e. Koje je vrlo cesto nečujno kada se nalazi na kraju reci. To je silent e, tako se zove to t slovo i u recima koje se završavaju na slovo e i obično su to videćeš kratke reci koje imaju četiri ili pet slova. U tim recima ne izgovaraš slovo e koje je na kraju.

Vrlo je bitno da to napomenem zato sto postoje ljudi koji uče druge strane jezike. U drugim stranim jezicima se to e čita na kraju i onda su u dilemi, prosto kada uče engleski jezik nekada prosto ih ta pravila koja vaze za drugi jezik malo zbune. Ali zapamti da u engleskom postoji jako veliki broj reci koje se završavaju na slovo e i to e se ne čita.

Primeri ovih reci su: hope, love, like, mine, size, make, sale, game, name. Dakle to su sve reci koje imaju, ovde sam bas navela svi primeri imaju bas četiri slova i svi se završavaju na e – ali se to e nigde ne čita.

Na primer kada je glagol drive (voziti) i taj glagol se završava na slovo e i nećeš citati to e, već ćeš pročitati drive a ne drivE. Dakle ne postoje posebna pravila kada se koje slovo čita kada se ne čita. Moraš da učiš kroz primere i korisno je da imaš ovako pred sobom grupe nekih reci kojima je to zajedničko kao sto je ovde silent e.

Kako učiš nove reci, vrlo je bitno da učiš i kako se reč čita. Click To Tweet

Primere tj. čitanje učiš samo kroz primere. Kako učiš nove reci, vrlo je bitno da učiš i kako se reč čita. Dakle kada imaš lekciju pred sobom sa novim recima, nije dovoljno da naučiš samo šta te reci znače, jer to je samo pola posla. Ako ne naučiš kako se te reci čitaju, to je beskorisno apsolutno i džabe si uložila vreme apsolutno. Jer znaćeš možda šta neka reč znaci, ali nećeš apsolutno ništa znati da izgovoriš i kako ideš dalje sa lekcijama, biće sve vise novih reci i vrlo je vazno da kada učiš reci, da to bude kompletno. Da učiš i značenje i izgovor. A vrlo je bitno da učiš i kroz primere, da vidiš i kako se ta reč koristi u rečenicama. Ako je glagol recimo, da li se posle tog glagola koristi neki poseban predlog, da li postoji neka konkretna fraza itd.

To je sve bitno za učenje novih reci, ali eto i izgovor je jedna od glavnih stvari koja je neophodna prilikom učenja novih reci.

Sledeće slovo je silent b. Dakle to je slovo b koje ćeš videti napisano u recima a koje ne treba da pročitaš. I ovo je jedna od najčešćih grešaka. Kada se čita neka reč na engleskom, vrlo cesto se čita to b a ne treba da se pročita. Najčešći primer za slovo b koje nećeš izgovoriti je reč climb. U izgovoru je tu glas m a nema glasa b – climb. A u pisanju će biti, ta reč se završava na slovo b. Na kraju je posle slova m napisano i to slovo b ali se to slovo b ne izgovara. Probaj da ponoviš sa mnom – climb. M je na kraju.

Onda imamo reč thumb. I u toj reci postoji b na kraju ali to b nećeš da pročitaš. Numb – isto reč se završava na b a to b se ne čuje u izgovoru. Onda imamo subtle. Sada je b u sredini reci – subtle. A nigde se ne cuje to slovo. Inače ove primere koje sada izgovaram ćeš videti napisane na ovoj stranici gde slušaš podkast, tako da ćeš moći tacno da vidiš o čemu ja to govorim i dok pričam primere moći ćeš da pratiš kako se oni i pišu. Ovde kod reci subtle je b u sredini reci ali se ne čuje.

Sledeće slovo koje je nečujno je silent k. Zapamti slovo k neće uvek biti nečujno ali postoji odredjena grupa reci i tada se slovo k uglavnom javlja na početku reci i ne izgovara se. Najčešći primer je jedna od prvih reci koju ćeš naučiti – know. Glagol znati. Prvo slovo koje je napisano u toj reci je k, ali se ne čuje u izgovoru. Izgovorićeš ovu reč – know.

Još neke reci koje spadaju u ovu grupu a predlažem da ponavljaš sa mnom, to su: knife, knock, knight, knot. To su sve reci koje na početku imaju slovo k, ali se to k ne izgovara.

Sledeće slovo je slovo l. I ovo ću ti posebno skrenuti pažnju ako tek krećeš sa učenjem engleskog jezika, postoje dve reci u kojima se vrlo cesto gresi i to je nešto sto vrlo cesto ispravljam u zadacima čitanja u mojoj skoli.

Imamo reci talk (pričati) i walk (hodati ili šetati). Kod obe reci ćeš videti l slovo napisano pre slova k ali se to slovo l ne izgovara. Dakle, talk ; walk. Samo zaboravi to slovo, kao da nije tu.

Još neke reci u kojima je slovo l nečujno su would, could, should, half. U svim tim recima ćeš videti slovo l ali uopšte ne treba da izgovoriš. Samo preskoci to slovo i normalno izgovori reč bez tog slova.

Sledeće slovo je s. I ono može biti nečujno u velikom broj slučajeva se naravno čita, ali postoji par samo reci kod kojih nećeš citati to slovo. I to je eto specifično da zapamtiš te reci. Prva je island (ostrvo). Druga reč je aisle i u toj reci iako se slovo s pise, neće se izgovoriti. Tu reč aisle obično ćeš čuti ako recimo govoriš o avionu i onda ako je ono sedište do prolaza, to je aisle seat. To je aisle, taj prolaz obično se misli na prolaz u avionu izmedju sedišta ili prolaz u bioskopu isto gde su sedišta pa je onaj red izmedju gde se prolazi.

To su bili neki najbitniji primeri kada su u pitanju nečujna slova. Postoji još primera i postoji još slova koja mogu biti nečujna u engleskom jeziku. Ali ovo je nešto sto je najbitnije da zapamtiš sada u ovom trenutku i dovoljno da te pokrene da razmišljaš o izgovoru i da razmišljaš zašto je to vazno i kako ovakvi primeri mogu pozitivno uticati na tvoj izgovor.

Vrlo je vazno bez obzira na kom si trenutno nivou, šta vise ako se sada početnik, vrlo je bitno da ovakve stvari znaš od početka i da od početka naučiš kako se reci pravilno čitaju. To je veoma vazno. Ja znam da gramatika i da učenje novih reci i to kad kažem učenjem uglavnom mislim na značenje i to je ono sto uglavnom svi prvo asociraju kada čuju učenje novih reci… znam da to zauzima veliki fokus tvog vremena, ali vrlo je bitno da vežbaš izgovor i da vežbaš čitanje jer to je nešto direktno utiče na to kako ćeš ti koristiti engleski jezik i kako ćeš uspeti da primeniš sve ono sto učiš.

Takodje znam da je teško vežbati sam, teško je vežbati izgovor samostalno ali vrlo je bitno da kada čitaš, čitaš na glas tj. da čitaš tako da čuješ sebe kako izgovaraš reci. Ne kako misliš da bi rekla neku reč, da razmišljaš o tome, već da na glas zaista kažeš ono sto želiš da kažeš. Da čuješ sama sebe da li je to tacno ili ne.

Ja mojim polaznicima omogućavam da uče engleski preko interneta uz pomoć onlajn platforme, ali to ne znaci da su oni sami kada je u pitanju učenje izgovora ili kada je u pitanju čitanje. Jer oni pred sobom imaju zadatke čitanja gde je potrebno da sebe snime kako čitaju, da to pošalju meni da ja to preslušam i takvi zadaci su odlična prilika da i ja vidim koliko je ko uspeo iz koje lekcije da nauci reci. Ali ne samo da nauci značenje, već da nauci kako se te reci čitaju. A to je veoma vazno.

Od mene oni dobijaju povratnu informaciju kako su pročitali tekst, da li su dobro izgovorili reci, koje reci nisu dobro izgovorili, koje glasove nisu dobro izgovorili i na šta da obrate pažnju kada je u pitanju izgovor.

Znam da ima onih kojima je teško da krenu sa čitanjem pred drugima, kada su u grupi i to je odličan način da izbegneš sve to jer ti svoj zadatak snimaš kod kuce samostalno. Niko te ne čuje osim mene, kada meni pošalješ zadatak da ja to preslušam. To je ono sto je još dodatni motiv polaznicima da urade te zadatke čitanja.

Ako ti to zvuci zanimljivo i ako i ti želiš da učiš na ovaj način, preko interneta od kuce, uz moju pomoć naravno, predlažem ti da pogledaš kako ti English Lane onlajn škola može pomoći. I šta tu ima za tebe, sto bi tebi odgovaralo da kreneš odnosno nastaviš sa učenjem engleskog jezika.

Nadam se da ti je ova epizoda bila korisna, ja sam Zorana Radovic i čujemo se uskoro. Ćao!

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde