fbpx

135 – 8 kreativnih načina da vežbaš engleski

by | Nov 8, 2023

Ovih 8 kreativnih načina da vežbaš engleski će ti pomoći da koristiš engleski u različitim aktivnostima i na taj način vežbaš i učiš.

Preslušaj epizodu ispod i saznaj koji su to načini da vežbaš engleski:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

U ovoj epizodi otkrićeš osam kreativnih načina da vežbaš engleski. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Sada slušaš epizodu broj 135 i u ovoj epizodi otkrićeš osam kreativnih načina koji će ti pomoći da vežbaš engleski jezik. Za učenje engleskog jezika veoma je važna gramatika i nove reči koje ćeš učiti u okviru programa, odnosno nekog kursa koji pohađaš.

Osim tog učenja, vrlo je bitno i da upotrebiš engleski jezik. Zato će ti ovi zanimljivi načini biti korisni da vežbaš ono što učiš i da testiraš polako svoje znanje.

Prvi način da vežbaš engleski je da napraviš spisak za kupovinu na engleskom. Ovu aktivnost preporučujem od početnog nivoa i to zato što nećeš koristiti cele rečenice tako da čak i ako nisi sigurna kako se neko vreme gradi, možeš koristiti ovu aktivnost da vežbaš jer ćeš bukvalno pisati reči za ono što treba da kupiš i to reči na engleskom.

Ovaj spisak ćeš praviti tako što prvo napišeš spisak namirnica koje znaš da napišeš na engleskom jeziku, a onda preostale namirnice koje ne znaš da napišeš napisaćeš na svom maternjem jeziku.

Onda ćeš se truditi vremenom da i to što ne znaš, a recimo to je nešto što kupuješ svake sedmice, probaj da pronađeš te reči tako da vremenom taj spisak bude u potpunosti na engleskom.

Ovo će ti pomoći ne samo da vežbaš ove reči već će ti pomoći da počneš da razmišljaš na engleskom, jer ćeš vremenom razmišljanje o ovom spisku pretvoriti u razmišljanje na engleskom u ovom spisku.

Dakle, sam spisak namirnica ćeš probati vremenom da smišljaš na engleskom i to je odlična vežba za tebe jer će ti pomoći da ti engleski postane mnogo bliskiji i da ti mnogo lakše dolaze reči kada treba da smisliš nešto na engleskom.

Drugi način da vežbaš engleski je da preslušaš audio knjigu. Ova aktivnost je odlična vežba za slušanje i da vežbaš kako se izgovaraju neke reči.

Uz to je i zabavna aktivnost zato što možeš da izabereš neku knjigu koja se tebi lično dopada i onda da naučiš nešto o toj temi, ili da saznaš više ili da pročitaš neku zabavnu knjigu koja će ti biti zanimljiva, a uz to ćeš čuti puno novih reči i vežbati njihov izgovor.

Postoji puno servisa gde danas možeš slušati audio knjige. Jedan od njih i najpopularniji verovatno je Audible, a tu je i Spotify i ostale platforme gde možeš slušati cele knjige.

Kroz ovu aktivnost slušaćeš engleski jezik i tako dobijaš puno primera koje možeš iskoristiti u konverzaciji, vežbaš izgovor i čućeš puno novih reči koje ćeš možda prepoznati, možda ćeš ih vremenom naučiti, ali bitno je da si okružena engleskim jezikom i ova aktivnost slušanja ti baš u tome pomaže.

Videćeš da će ti u početku biti čudno da slušaš knjigu i pogotovu što je na engleskom, ali imaj u vidu da je ovo odlična vežba i potrudi se da istraješ u tome, čak i ako ti možda bude čudno u početku. Ćak i ako možda ne prepoznaš svaku reč, preslušaj bar jedno poglavlje pa se onda sledeći put vrati na to isto poglavlje, videćeš da će ti biti mnogo lakše i da ćeš mnogo više razumeti.

Ova aktivnost je odlična da je radiš kada radiš i nešto drugo. Recimo ako se šetaš, ako se voziš do posla ili peglaš veš, možeš slušati audio knjige i na taj način vežbati i engleski.

Treća aktivnost da vežbaš engleski jezik je da potražiš recept na engleskom. Ukoliko voliš da kuvaš i da isprobavaš nove recepte ovo je odlična aktivnost da uz to i vežbaš engleski jezik.

Probaj da potražiš na platformi kao što je YouTube recepte koji će ti pomoći da napraviš nešto novo, a uz to potraži recepte koji su na engleskom jer ćeš na taj način i vežbati engleski, pre svega razumevanje, da razumeš instrukcije koje dobijaš u tom videu.

Vremenom ćeš i naučiti puno novih reči jer u okviru tih recepata ćeš videti razne neke termine koji su ti možda bili nepoznati, ali vremenom ćeš naučiti i njihovo značenje.

Dobra stvar kada je u pitanju video za recept na engleskom je ta što ćeš videti kako se nešto sprema i videćeš koji se sastojci koriste, tako da čak i ako ne razumeš neku reč, videćeš i zaključićeš iz samog videa šta treba da upotrebiš.

Dolazimo do četvrtog načina da vežbaš engleski, a to je da napišeš email na engleskom. Kada je u pitanju ova aktivnost, vežbaćeš pisanje i vežbaćeš sve ono što znaš kada je u pitanju engleski jezik.

Tema email-a može biti raznovrsna. Znači može biti poslovni email, može biti email sa putovanja, može biti email sa nekim instrukcijama kako doći negde i tako dalje, bitno je da pišeš na engleskom.

Zamisli da se obraćaš nekoj osobi, zamisli da želiš nešto konkretno da kažeš, da odgovoriš na neko pitanje i probaj da to napišeš u formi jednog email-a. Na ovaj način vežbaš pre svega kako da pišeš te email-ove jer je to nešto što je jako korisno.

Kada je u pitanju engleski jezik i kada koristiš engleski jezik ovakva forma će ti biti zaista korisna, a uz to vežbaš da koristiš reči i izraze koje znaš do tada.

Ukoliko imaš mogućnost, probaj da se dogovoriš sa nekim od prijatelja ili članom porodice ko zna engleski jezik i da se na taj način dopisuješ, da razmenjujete email-ove, jer na taj način možeš dodatno vežbati.

Možeš i naravno probati ukoliko ti se ukaže prilika u poslovnoj sredini da odgovoriš na neki email, da to uradiš i na taj način vežbaš.

Ukoliko nemaš priliku ni za jedno od toga, uvek možeš zamisliti da nekome pišeš email i da onda recimo jednom nedeljno uradiš ovu aktivnost, jer je to nešto što će tebi omogućiti da vežbaš, čak i ako niko neće pročitati taj email i čak i ako ti niko ne ispravi greške u tom trenutku, bitno je da ti nateraš sebe da koristiš engleski jezik.

Naravno, ako imaš priliku da to nekome zaista pošalješ, to će biti dodatna motivacija za tebe da se onako malo više potrudiš i da se zaista fokusiraš da to bude što bolje napisano. Vrlo je važno da koristiš samo ono što znaš, da ne koristiš nikakvu pomoć.

Dakle, nemoj koristiti rečnik ili recimo alat kao što je Google Translate i da onda napišeš email na maternjem jeziku, prevedeš ga, proveriš da li je to u redu i onda to je kao napisan email, jer to nije poenta ovog zadatka.

Poenta je da pišeš ono što znaš i koliko znaš i ne moraš imati nikakav talenat za pisanje. Bitno je da napišeš ono što želiš na engleskom koristeći sve naučeno do tada.

Sledeća aktivnost da vežbaš engleski jezik je da naučiš po jednu reč svakog dana. Dovoljno ti je da imaš neko blokče, posebno ono koje se lepi i zadaj sebi zadatak, jedan cilj da naučiš po jednu reč svakoga dana.

Znam da možda deluje to malo, možeš da naučiš možda i više reči, ali vrlo često ćeš doći u situaciju, posebno kako napreduješ sa učenjem engleskog jezika da ne učiš dovoljno reči i da često možeš za sebe da kažeš da recimo znaš puno toga ali nemaš dovoljan fond reči. Ili želiš da kažeš nešto, ali jednostavno ne dolaze ti prave reči.

Zato je bitno da učiš reči konstantno i da stalno imaš neku aktivnost koja će ti u tome pomoći da redovno vežbaš reči, makar to bila jedna reč dnevno. Uzmi blokče i napiši svaki dan po jednu reč.

Osim što ćeš naučiti tu reč, znači bitno je da naučiš kako se ta reč čita, bitno je da naučiš šta ta reč znači i idealno bi bilo da napišeš jednu rečenicu gde ćeš upotrebiti tu reč.

Ovo je odličan način za vežbu jer učiš i značenje i izgovor i upotrebu jedne reči, a to je sve što je potrebno kada učiš reči. Znači, nije dovoljno samo naučiti izgovor, nije dovoljno samo naučiti značenje već sva tri zajedno, i izgovor i značenje i upotrebu.

Sad kada su upitanju ideje koje reči da učiš, možeš samostalno napraviti neki spisak koji će biti nešto što tebe interesuje.

Recimo ako se baviš medicinom i potreban ti je engleski jezik, to će možda biti spisak neke terminologije koju želiš da naučiš. Ili recimo možeš potražiti već napravnljene spiskove.

Ja na mom blogu imam već trenutno spisak engleskog za početnike gde postoji veliki broj reči koje treba da naučiš na početnom nivou.

Imam i spisak frazalnih glagola, tako da to su recimo neki spiskovi koje možeš koristiti da učiš engleski na ovaj način.

Možeš napraviti naravno i neki svoj spisak, nešto što će tebi biti korisno da učiš vremenom. Recimo, možeš potražiti reč na maternjem jeziku pa onda u dvojezičnom rečniku potražiti reč na engleskom i onda zatim dalje učiti tu reč kroz jednojezični rečnik.

Iako možda deluje malo naučiti jednu reč u toku dana, imaj u vidu da je ovo aktivnost za koju će ti biti potrebno jako malo vremena ali će značiti puno za tvoj engleski.

Iako možda deluje malo naučiti jednu reč u toku dana, imaj u vidu da je ovo aktivnost za koju će ti biti potrebno jako malo vremena ali će značiti puno za tvoj engleski. Share on X

Dakle ovo je nešto što možeš uraditi čak i ako imaš jako malo vremena za učenje, ali pomoći će ti pre svega da ostaneš u kontaktu sa engleskim jezikom i da stalno učiš nešto. To je prva stvar.

Druga stvar, imaj u vidu da jedna reč dnevno znači oko 30 reči mesečno i preko 300 reči godišnje.

Tako da ako ovo uradiš i ako stalno učiš ovakve reči i naravno uz to učiš engleski na još neki način, učiš recimo na kursu, učiš gramatiku i tako dalje, sve je ovo nešto što će ti veoma značiti kada je u pitanju tvoja sigurnost i pre svega fond reči zato što će imati odličan uticaj na to i pomoći će ti da imaš veći fond reči, da poboljšaš način na koji se izrazavaš i da onda sve to možeš da upotrebiš.

Dolazimo do šestog kreativnog načina da vežbaš engleski i upitanju je igra reči. Meni se jako dopada ova aktivnost jer te natera da razmišljaš na engleskom, a sada ću ti objasniti i kako to izgleda.

Videćeš da je vrlo jednostavno, nešto što možeš samostalno uraditi i opet ti ne treba puno vremena i nikakva priprema.

Potreban ti je samo jedan papir i olovka i napisaćeš jednu reč na engleskom. Na ovoj stranici na kojoj slušaš podkast ja ću ostaviti spisak od nekoliko reči koje mogu da ti budu inspiracija i onda ćeš kroz to videti kako možeš da vežbaš.

Dakle, uzeću na primer reč responsibility, odgovoronost i napisaćeš tu reč na engleskom. Sada je tvoj zadatak da na svako slovo u toj reči, znači pojedinačno slovo, napišeš još jednu reč na engleskom tako što ćeš probati da se setiš tih reči.

Kada napišeš reč responsibility, videćeš da je prvo slovo R i probaćeš da napišeš neku rač na to slovo. Drugo slovo je slovo E, onda ćeš probati da napišeš neku reč na engleskom na to slovo i tako redom ćeš pisati. To je nešto što će ti pomoći da smišljaš reči na engleskom i da na taj način vežbaš.

Ova aktivnost ti pre svega pomaže da razmišljaš na engleskom, ali osim toga pomaže ti da vežbaš reči na engleskom i da probaš da ih se setiš i da ne bude da recimo naučiš jednu reč pa je vrlo brzo zaboraviš, već kroz ovu aktivnost pokušavaš da se setiš svih reči koje znaš.

To je kao da igraš na slovo na slovo na engleskom. Na ovaj način pokušavaš da aktiviraš svoje znanje i ne samo to, vežbaćeš i pisanje zato što ćeš se truditi da pravilno napišeš sve reči.

Sledeća aktivnost da vežbaš engleski je da probaš da odglumiš način na koji neko priča, naravno na engleskom. Probaj da ovo recimo iskoristiš kao aktivnost da vežbaš svoju sigurnost na engleskom.

Dakle, slušaćeš recimo neki intervju ili slušaćeš neki dijalog u filmu, nešto na engleskom i onda ćeš probati da odglumiš način na koji neko priča.

Posebno ako osoba ima neki specifičan akcenat ili prosto način na koji priča, probaj da odglumiš to i da naravno uz to izgovoriš reči na način na koji osoba to izgovara.

Znam da neće svima možda odgovarati ova aktivnost i nije svima možda zanimljiva, ali veruj mi da ukoliko si otvorena osoba i voliš da glumiš, ovo će ti biti zanimljiv način da provežbaš engleski i da prosto imaš neki model kako želiš da pričaš i kako se možeš truditi da pričaš na engleskom.

Uz to kada koristiš ovu aktivnost i kada želiš da imitiraš nekoga, ti moraš da budeš apsolutno sigurna kako se izgovara neka reč.

Moraš pažljivo da se trudiš da čuješ šta ta osoba izgovara, kako to izgovara i onda ako možeš to tako lepo da ponoviš, to će ti pomoći zaista da i tvoj izgovor bude u skladu sa tim što čuješ.

Dolazimo do poslednje aktivnosti za vežbu, a to je da preslušaš pesmu na engleskom i da probaš da zapišeš tekst pesme. Ova aktivnost opet ti pomaže da vežbaš slušanje, ali ujedno i pisanje.

Ova aktivnost je nešto što će ti pomoći da se fokusiraš da pažljivo slušaš i da prepoznaješ šta ti neko govori.

To je veoma korisno u konverzaciji jer je potrebno da razumeš sagovornika da bi uspešno učestvovala u konverzaciji. Zato je ovakva aktivnost odlična vežba za tebe.

Verujem da neće biti moguće da odjednom napišeš ceo tekst, ali je bitno da slušaš tekst u nekoliko faza i da razmišljaš o tome kako ćeš zapisati pre svega one prve reči koje prepoznaješ. Vrlo često će to biti reči na kraju stiha koje se rimuju.

To su reči koje obično prvo prepoznaješ, ali ćeš vremenom zapisivati cele fraze i onda ćeš to nekako iz više slušanja naravno, sklapati u ceo tekst.

Znači probaj da napišeš fraze prvo koje čuješ, pa sledeći put slušaš pesmu pa dopišeš fraze koje nedostaju i tako vremenom treba da sklopiš ceo tekst.

Ova aktivnost mene vraća u period kada sam ja učila engleski jezik, kada nije bilo videa koji imaju tekst ili sajtova gde možeš odmah pročitati ceo tekst pesme, već je bilo potrebno da zapišem tekst ukoliko želim da razumem o čemu se radi i da znam kako ide tekst pesme.

Tako da sam ja provela bezbroj sati stopirajući pesmu milion puta da zapišem svaku reč koju čujem i na ovaj način sam vežbala slušanje i razumevanje. Zato ti preporučujem ovu aktivnost kao nešto što će ti zaista pomoći da vežbaš engleski jezik.

Imaj u vidu da ćeš ovde proći kroz određene faze i da u početku kada slušaš muziku, vrlo često i ne obraćaš pažnju na reči i na tekst pesme već pre svega na melodiju, ali videćeš kako vremenom što više slušaš polako ćeš početi da prepoznaješ i reči i izraze.

Vremenom ćeš onda imati zaista potpuno razumevanje teksta pesme i o čemu se tu radi. Moći ćeš da razumeš samu poruku pesme i to je nešto što je veoma važno za slušanje muzike jer će zaista podići to celo iskustvo slušanja muzike na novi nivo, jer ćeš imati mnogo veće i bolje razumevanje svega onoga što čuješ.

Na kraju će ti osećaj biti kao da slušaš pesmu na maternjem jeziku i više nećeš imati onaj korak prevođenja kada imaš, kada slušaš engleski jezik, već ćeš odmah razumeti o čemu se radi i odmah dobijati ideju, kako čuješ reči na engleskom odmah ćeš zamišljati o čemu se tu radi, nećeš imati taj korak prevođenja koji svi imaju u početku kada krenu sa učenjem engleskog jezika.

Da ponovim još jednom koji su to kreativni načini koje možeš koristiti da vežbaš engleski. Možeš napraviti spisak za kupovinu, slušati audio knjige, potražiti recept na engleskom, napisati email na engleskom, učiti novu reč svakoga dana, raditi igru reči, probati igru glume i na kraju preslušati i zapisati tekst pesme.

Ove aktivnosti za učenje engleskog jezika su odličan spoj onoga što učiš i aktivnosti za slobodno vreme i predstavljaju neki spoj između svega toga i omogućavaju ti da upotrebiš engleski jezik i da zaista vidiš rezultat onoga što učiš u praksi.

Ukoliko si polaznica moje škole, videćeš da u okviru kurseva postoje različite vrste aktivnosti u koje sam se ja trudila da baš inkorporiram ovakve stvari, nešto da ti bude vrlo zabavno dok učiš i da možeš da vidiš kako ono što učiš ima zaista praktičnu primenu.

To je nešto što ćeš videti u okviru kurseva koje pohađaš i ne samo kurseva već i dodatnih aktivnosti koje možeš raditi u školi, jer su sve to aktivnosti koje ćeš koristiti za vežbu i koje će ti pomoći da upotrebiš engleski jezik.

Tako da ako učiš engleski sa mnom verovatno ćeš prepoznati neki od ovih aktivnosti kao nešto što već radiš ili si već imala prilike da susretneš na kursu, ali ukoliko želiš eto nove ideje možeš i nešto iskoristiti da samostalno vežbaš dodatno uz sve ono što učiš.

Ako nisi polaznica moje škole a želiš da učiš engleski preko interneta, pozivam te da pogledaš više na ovoj stranici gde slušaš podkast postoji link, ili možeš potražiti English Lane onlajn škola.

Tu ćeš pronaći sve detalje o školi, kako funkcioniše učenje i kako možeš da se prijaviš i kreneš sa učenjem engleskog u mojoj školi.

Nadam se da su ti ovi saveti bili korisni da ti pomognu da dobiješ inspiraciju kako da koristiš i vežbaš engleski jezik.

Moje ime je Zorana Radović.

Hvala ti što slušaš podkast i čujemo se uskoro. Ćao.

Reči:

responsibility
comprehensive
everything
accomplishment

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.