fbpx

4 saveta da bolje pričaš na engleskom

by | Mar 23, 2023

Želiš da pričaš na engleskom? I želiš da to bude tačno i sigurno? Ovo je glavni cilj koji imaju svi koji uče engleski.

Ali mnogi lepo krenu sa gramatikom, čak i učenje novih reči im ne ide loše, ali nikako da progovore na engleskom.

Imaš osećaj da nikako da počneš da pričaš na engleskom i konačno počneš da koristiš sve što učiš.

U trenutku kada ti neko postavi pitanje, verovatno razmišljaš o mnogim stvarima.

Šta da odgovoriš, kako se ta reč kaže, šta ako nije to vreme, da li treba the ili a… pa još ako sagovornik u pitanju upotrebi neku reč koju ne razumeš, onda ćeš biti potpuno zbunjena, i verovatno nećeš biti u stanju da odgovoriš.

I ovo ti se može desiti čak i ako nisi početnik.

Zato pročitaj četiri saveta kako da bolje pričaš na engleskom.

1. Pričaj sporije da bolje pričaš na engleskom

Postoji zabluda da je potrebno govoriti brzo da pokažeš koliko dobro govoriš strani jezik. Ali to zaista nije tako. Nikome neće smetati ako govoriš malo sporije.

Šta više, ako osoba sa kojom pričaš nije izvorni govornik, tj. engleski toj osobi nije maternji jezik, i toj osobi će biti lakše ako pričaš sporije. Bolje će te razumeti.

Ako govoriš sporije, imaćeš više vremena da razmisliš šta želiš da kažeš i prisetićeš se kako se tačno kaže koja reč. Tvoj odgovor će biti promišljeniji i verovatno će zvučati mnogo bolje. U tom slučaju prićaš bolje na engleskom, nego da si brzopleto izgovorila sve to.

Čak i ako ti misli dolaze brzo i želiš puno toga da kažeš, probaj da pričaš sporije da bolje pričaš na engleskom.

2. Uči rečenice i fraze kada učiš engleski

Važna su gramatička pravila i važne su reči, ali mnogi se fokusiraju isključivo na njih.

Da uspešnije primeniš izraze i zaista znaš kako da ih upotrebiš u rečenici, uči rečenice i fraze. Radi primere koji ti omogućavaju da vežbaš upotrebu tih izraza i radi vežbe pisanja ili prevođenja gde ćeš praktično primeniti ove izraze. Kasnije ćeš moći mnogo uspešnije sve ovo da primeniš u konverzaciji.

Ovaj savet će ti posebno biti koristan kada učiš predloge, ili članove. Jer u engleskom postoji puno izraza koji ne prate pravila, gde jedna reč ima nekoliko značenja i kada probaš da zaključiš značenje i zašto je to tako, vrlo često je odgovor “tako se kaže na engleskom”.

Kada pričaš na engleskom, koristićeš puno takvih izraza u konverzaciji.

3. Vežbaj redovno da pričaš bolje i sigurnije

Vežba u učenju jezika je ključ uspeha.

Možeš ti da naučiš određeni broj lekcija, ili završiš neki kurs, ali ako jezik ne koristiš redovno i ako ne radiš na usavršavanju i učenju novih reči i izraza, nećeš moći da napreduješ sa konverzacijom.

Zapravo, nećeš moći dugo da održiš taj nivo poznavanja engleskog. Velike su šanse da ćeš početi da zaboravljaš izraze i da gubiš samopouzdanje dok govoriš, samo iz razloga što ne vežbaš redovno.

Redovna vežba nije nešto što će ti oduzeti previše vremena, a imaće veliki uticaj na to kako pričaš na engleskom i kako zvučiš sagovorniku.

Preslušaj i ovu epizodu English Lane podkasta sa idejama kako da učiš engleski čak i kada nemaš vremena.

Kako da učiš engleski kada nemaš vremena

4. Pričaj na engleskom bez straha

Trudi se da ne razmišljaš previše o tome da li si pravilno izgovorila svaku reč ili šta će neko misliti o tvom naglasku. Važno je da se trudiš da pričaš na engleskom i da imaš priliku da zaista primeniš ono što učiš. To je najbolji način da naučiš engleski jezik.

Nije lako osloboditi se straha od konverzacije, ali je to veoma važan deo učenja.

Oslobodi se strahova i samo shvati konverzaciju kao vežbu. Kao kada se radi obično gramatičko vežbanje. Možda ćeš uraditi sve bez greške, možda negde i pogrešiš, ali to nije važno. Važno je da sebi omogućiš da vežbaš i da kroz vežbu učiš.

Preslušaj još i ovu epizodu English Lane podkasta o tome kako da se oslobodiš straha od konverzacije dok pričaš na engleskom:

Kako da se oslobodiš straha konverzacije na engleskom

 

 

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde