075 – 9 Neočekivanih izraza/reči ispred kojih se koristi član

by | Mar 2, 2022

Kroz izraze i primere rečenica sa članom, nauči nekoliko situacija gde je potrebno da upotrebiš član u engleskom.

Preslušaj epizodu ispod i nauči izraze ispred kojih se koristi član:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Članovi u englskom. To su one reči a, an, the koje se koriste ispred pojedinih reči u engleskom. Danas nećemo pričati o standardnim upotrebama već samo o onim situacijama kada ne očekuješ da je potrebno da upotrebiš član u engleskom.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole engleskog English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ako si već preslušala neke od mojih prethodnih epizoda u kojima pričam o članovima, verovatno se sećaš da sam rekla da su članovi lekcija koja se uči od početnog do naprednog nivoa.

Dakle, to nije jedna lekcija koju ćeš naučiti u jednom trenutku i završiti sa njom, već ćeš o članovima učiti postepeno u skladu sa onim nivoom koji trenutno pohađaš.

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje dobijam, posebno na početnom nivou, kada me polaznice često pitaju, “Jel možete da mi kažete koja su to pravila za članove? Kako da naučim članove?” Mora da shvatiš da učenje članova zapravo pretstavlja proces i da treba vremena da se sve to nauči.

Od početnog nivoa krenućeš sa nekim osnovnim pravilima kako da učiš članove. Naučićeš neke osnovne situacije kada treba da se upotrebi član, kada ne i onda ćeš vremenom učiti druga neka pravila. Onda kroz ta pravila sticaćeš sigurnost kako da upotrebiš članove.

Vremenom ti rečenica neće biti problem, odnosno nećeš imati dilemu da li da upotrebiš ili ne član kada se oslanjaš na ta pravila.

Ono što jeste problem je što skoro svako pravilo koje naučiš u engleskom o članovima ima izuzetak.

To je ono što će poljuljati tvoje samopouzdanje, posebno recimo ako stigneš do nekog srednjeg nivoa i taman misliš da si savladala članove, misliš da onako možeš da ih upotrebiš, onda će početi da se pojavljuju izuzeci koji će prosto da dovedu u pitanje sve ono što si naučila do tada.

Zato želim da ti pomognem da stekneš samopouzdanje i želim da ti približim ove neke izraze koji će možda kod tebe izazvati neke nedoumice i nećeš biti sigurna da li treba da upotrebiš član ili ne. Ono što je zajedničko ovim izrazima jeste da treba da upotrebiš član i sve ću ovo, naravno, ilustrovati i kroz primere.

Krećemo od prve reči koja je vrlo često bila problem u jednom od zadataka na kursu Članovi.

U okviru moje škole postoji kurs Članovi u Engleskom gde polaznice koje već su na srednjem nivou imaju priliku da obnove ona osnovna pravila za članove, zatim da nauče neka složenija pravila, nauče izuzetke i naravno sve to provežbaju kroz praktične primere.

Jedan od zadataka je imao reč attitude i to je prvi primer gde većina njih nije očekivala da treba da upotrebi član zato što reč attitude znači stav, odnosno kako se osećaš povodom nečega i jednostavno smatrali su da ne treba ispred te reči upotrebiti član.

Zapamti da je ovo reč ispred koje treba da upotrebiš član i evo jednog primera rečenice:

I try to have a healthy attitude to live.

Ova reč koja opisuje neka osećanja odnosno stav nije jedina. Znači postoje imenice u englesko koje deluju kao da su nebrojive, odnosno kao da su apstraktne a ispred njih treba da se upotrebi član pa obrati pažnju na to.

Sledeća reč je reč koju si verovatno navikla da viđaš u ulozi veznika i to posebno za vreme past continuous. Na primer:

They were drinking coffee while I went to the shop. 

Reč while je veznik i ispred te reči se ne koristi naravno član. Međutim, ova reč može biti i imenica i tada se odnosi na neki vremenski period i tada se ispred nje koristi član. Odmah ćeš videti kako to izgleda na primeru:

They kept us waiting for quite a while. 

Ovaj izraz quite a while, ili može biti for a while bez ovog quite, je izraz gde moraš da upotrebiš član. Član je ova reč ispred while, a while. Osim ovog izraza for a while, postoje izrazi in a while, it takes a while, a while ago. Ovo su sve izrazi gde je potrebno da upotrebiš član.

Treći izraz je vremenski izraz gde ne očekuješ da upotrebiš član zato što se zaista ispred tog izraza ne koristi član kada je u toj funkciji. Odmah poslušaj rečenicu:

We went to Italy last year. 

Last year je vremenski izraz koji ti govori kada se radnja dogodila, prošle godine i ispred takvog izraza ne koristiš član. Međutim, ako ispred dodaš in onda taj izraz postaje izraz u kome je potrebno upotrebiti član. Preslušaj odmah primer rečenice:

In the last year I traveled a lot. U ovom izrazu je neophodno da upotrebiš član.

Sledeća reč je jedna od reči koje izazivaju jako puno nedoumica. Baš mi se skoro obratila jedna polaznica, pitala me baš za tu reč jer je super savladala članove, super joj idu pravila i jedno od pravila koja jeste naučila je da ispred nebrojivih imenica ne koristiš neodređeni član.

Onda se pojavi ta reč i prosto sad je nastala zabuna zašto se tu koristi član.

U pitanju je reč time. Ispred ove reči uglavnom ne koristiš član. Međutim postoje određeni izrazi gde ćeš upotrebiti član i to čak neodređeni član, a izraz je:

Have a great time.

To je izraz koji treba da zapamtiš kao takav i pravilo jeste da u toj situaciji ne koristiš neodređeni član. U ovom izrazu se koristi član koji je neodređeni član, have a great time. 

Ovo nije jedina situacija. Postoji još nekoliko izraza gde ćeš koristiti član ispred reči time. To su sledeći izrazi:

At the time. Tell the time. 

To su samo neki izrazi a naravno postoje izrazi gde nećeš koristiti član, make time, waste time i tako dalje. Probaj da ovo rešiš tako što ćeš zapamtiti te izraze. Nema ih previše i to je ta jedna reč koja je malo specifična.

Biće ih možda još, ali uvek kada si u toj situaciji probaj da zapamtiš te neke specifične izraze jer to će ti pomoći kasnije da upotrebiš članove u tim situacijama.

Nemoj da se opterećuješ unapred jer ne možeš naučiti sve ove izraze odjednom već postepeno.

U ovoj epizodi naučićeš devet nekih specifičnih izraza a vremenom ćeš učiti sve više i više. Jednostavno, te reči odnosno ti izrazi će postati deo tvog fonda reči i onda će ti biti lako da to kasnije upotrebiš.

Sledeći izraz je What’s the matter? To je izraz gde je potrebno da upotrebiš član ispred ove reči matter:

Please, tell me what happened? What’s the matter?

To je situacija kada je potreban član. U glavnom se koristi član the, to je određeni član, ali može da se koristi i neodređeni član, recimo u rečenici It’s a private matter.

Jedno od prvih pravila koje ćeš naučiti kada su u pitanju članovi u engleskom je da se članovi, i određeni i neodređeni član, koriste ispred imenica. Click To Tweet

Jedno od prvih pravila koje ćeš naučiti kada su u pitanju članovi u engleskom i ovo ćeš naučiti na početnom nivou je da se članovi i određeni i neodređeni član, koriste se ispred imenica. To je pravilo koje ja uvek kažem kao najbitnije koje polaznice treba da zapamte.

Međutim čak i ovo glavno pravilo ima svoj izuzetak. Slušaj do kraja epizodu jer poslednji primer će baš biti taj izuzetak.

Sada imamo još jednu imenicu koja je nebrojiva a ispred koje se često koristi određeni član. U pitanju je reč weather. Ova reč znači vreme ali u smislu vremenski uslovi. Znači ne vreme u smislu vremenski period već vremenski uslovi i ova imenica je nebrojiva. Ispred nje nećeš koristiti neodređeni član.

Međutim, određeni član the možeš upotrebiti i to u ovim situacijama:

What’s the weather like? 

Kada pitaš kakvo je vreme uglavnom koristiš određeni član.

The weather was changeable. 

Kada naučiš ovu reč uglavnom ćeš je učiti tako sa članom, ali imaj u vidu da je ona nebrojiva imenica i da može da se javi i bez člana kao u ovom primeru:

What’s sort of weather did you have while on holiday? 

U ovoj situaciji pojam je neodređen i zato je upotrebljeno bez člana, ali zapamti da ispred reči weather vrlo često koristiš određeni član the. 

Sledeći sedmi izraz je izraz koji opisuje neku celinu i glasi ovako, as a whole. Ovde je neodređeni član i u toj situaciji uvek koristiš taj neodređeni član. Probaj da zapamtiš to kao izraz. Taj izraz možeš ovako upotrebiti u rečenici:

The report is useful for the industry as a whole. 

Naravno, ovu reč whole možeš upotrebiti i u nekim drugim situacijama ali probaj da zapamtiš ovo kao izraz. Isto tako postoji i sledeći izraz, to je osmi izraz:

The other day.

Izraz the other day znači nedavno, a možeš ga prevesti i pre neki dan. Međutim osim te reči day ovde može da se doda i nešto drugo kao što je recimo morning, evening pa onda bude izraz the other morning, the other evening, the other week. Ovo je izraz gde treba da upotrebiš određeni član i preslušaj sada primere rečenica:

I saw him the other day. I woke up the other morning and I realized I overslept. 

Sada dolazimo do onog primera gde ne očekuješ da upotrebiš član ispred boje. U pitanju je reč blue. Ispred te boje se koristi član kada je ta boja deo idioma, odnosno izraza.

U pitanju je izraz out of the blue. Izraz out of the blue znači iznenada. Osim tog izraza možeš da upotrebiš reč suddenly, unexpectedly, ali ako koristiš ovaj izraz out of the blue, tu moraš da upotrebiš određeni član the. 

They made a decision out of the blue. 

To znači iznenada su doneli odluku. Out of the blue, ceo izraz znači iznenada.

Nadam se da ti je ova epizoda pomogla da naučiš ove izraze i kako da ih upotrebiš u konverzaciji i da će te inspirisati da potražiš još sličnih izraza koji se na ovakav način koriste.

Ukoliko ti je potrebna pomoć kada učiš engleski jezik, predlažem da pogledaš više na ovoj stranici gde slušaš podkast ili možeš potražiti više o mojoj školi koja se zove English Lane. Učenje se u potpunosti odvija onlajn tako da gde god se nalaziš možeš da nam se pridružeš.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preslušaj i ovu epizodu o situacijama kada nije potrebno da upotrebiš član:

10 situacija kada ne treba da upotrebiš član u engleskom

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde