Početnička greška iako nisi početnik

by | May 7, 2020

U engleskom jeziku postoji izraz rookie mistake (početnička greška). Mislim da je to odličan termin da opiše nešto što sam primetila kod polaznika koji su na naprednijim kursevima. Ali izgleda da to nije samo kod njih.

U početku mi je delovalo kao nešto što se tek tako dešava. Tačno se sećam tog dana kada sam počela to da primećujem.

Bilo je to na jednom od naših časova, konverzacija na engleskom je u toku, a slušam pažljivo kako polaznici odgovaraju na pitanja, i zapisujem beleške. Naša polaznica prepričava gde je bila na odmoru, i koristi opet baš taj izraz. Ne jednom, već mnogo puta u vrlo kratkoj priči. Baš mi je ostalo upečatljivo.

Šansa je da možda praviš jednu početničku grešku u komunikaciji, a da toga uopšte nisi svesna.

Početnička greška

Pogledaj ovaj primer:

When I was on holiday, I watched some movie about time travel. 

Season 5 GIF by Friends - Find & Share on GIPHY

Prvi deo rečenice je tačno napisan. Lepo je upotrebljeno vreme kao i izraz on holiday.

Greška se nalazi u drugom delu rečenice.

Iako su vremena i red reči u redu, problem je reč some. Ova reč je pogrešno upotrebljena u ovoj rečenici. Tačna rečenica glasi:

When I was on holiday, I watched a movie about time travel. 

Zašto se javlja ova početnička greška?

Do ove greške dolazi, zato što se previše oslanjaš na prevod. Osoba koja je napisala ovu rečenicu u jednom zadatku, želela je da kaže da je gledala “neki film”. Iako se some često prevodi neki, nekoliko, nešto, i predstavlja neodređenu količinu, ovde nije moguće upotrebiti some, jer je reč koja sledi posle u jednini (movie).

Isto to neodređeno ćeš dobiti upotrebom neodređenog člana a/an. U ovoj situaciji, izraz I watched a movie… možeš prevesi Gledala sam (neki) film

Koje je pravilo za upotrebu a/an i some

Kada želiš da kažeš da je neki pojam neodređen, upotrebi a/an ispred tog pojma ako je u pitanju brojiva imenica u jednini.

Ako je pojam koji opisuješ neodređen, a u pitanju je pojam u množini ili pojam koji je nebrojiv, upotrebi some.

a/an se koristi ispred brojivih imenica u jednini

some se koristi za nebrojive imenice i imenice u množini

Sada pogledaj šta to znači na primerima:

When I drink coffee in the morning, I like to read some magazine. – Pogrešno je upotrebljena reč some, jer je reč posle u jednini (magazine) i u pitanju je brojiva imenica. 

Tačna rečenica: When I drink coffee in the morning, I like to read a magazine.

I have got some book about meditation. – Pogrešno je upotrebljena reč some zato je što je reč book brojiva imenica u jednini. Pošto je knjiga neodređena, nepoznati pojam, neophodno je upotrebiti član a.

Tačna rečenica: I have got a book about meditation.

I would like some coffee. – Tačno je upotrebljena reč some jer je posle nebrojiva imenica (coffee).

We’ve had some problems with our neighbours. – Reč some je tačno upotrebljena jer je imenica koja sledi (problems) u množini. U ovoj rečenici, some može i da se izostavi, rečenice je tačna i bez te reči: We’ve had problems with our neighbours.

Sledeći put kada želiš da upotrebiš some da kažeš nešto na engleskom, obrati pažnju na reč koja sledi posle te reči some. Ako je reč brojiva imenica u jednini, izostavi some. Ta reč ti nije potrebna u toj situaciji.

Rešenje i zadatak za tebe

Stvar je tome da u našem jeziku mnogo koristimo to neki, neka, nešto kada pričamo o neodređenim stvarima. Takve su nam rečenice i onda nam je skroz prirodno da tako i kažemo na engleskom.

Onda opet, ovo je sve vezano za članove u engleskom jeziku koji su vrsta reči koja ne postoji u našem jeziku. Znam, nije baš ni lako naučiti sva pravila i izuzetke kada se koji član koristi.

Jedino rešenje za ovaj problem jeste da detaljno naučiš kako se upotrebljavaju članovi u engleskom jeziku. To su one reči the, a/an. I to ne samo pravila, već je potrebno i da naučiš da razumeš zašto se članovi koriste a zašto se nekada izostavljaju.

Sada želim da ispišeš na papiru tvoje odgovore na sledeća pitanja, na engleskom:

– Kako si provela prošlo leto? Gde si bila? U kom smeštaju (ako si putovala)?

– Kako si provodila slobodno vreme? Da li si gledala NEKI film ili možda pročitala NEKU knjigu?

Namerno sam postavila baš ova pitanja i pitanja nisu na engleskom (iako je zadatak da odgovore napišeš na engleskom), kako bih te navela da sama uvidiš ovu zamku sa korišćenjem some u rečenicama. Kada ispišeš odgovore, vrati se nazad i proveri da li si lepo napisala koristeći ono što si naučila u ovoj lekciji.

Znam da postoji dosta nedoumica kada se upotrebljava član u engleskom, a ovo je samo jedna od njih. To je glavni razlog i zašto sam osmislila kurs Članovi u engleskom jeziku, gde sam objasnila sva pravila neophodna da praktično primeniš članove.

U pitanju je onlajn kurs koji traje 6 nedelja gde se postupno uči sve što je neophodno da razumeš kako se koriste članovi, u kojim situacijama, i zašto je ponekad potrebno izostaviti član.

Kurs sadrži:

  • Preko 2 sata video materijala
  • Preko 1000 primera za vežbu
  • Pregledanje zadataka i konsultacije u pisanom obliku

Pogledaj više o kursu i prijavi se na listu čekanja ovde >>

Nadam se da ti je ovo objašnjenje pomoglo i da ćeš sada umeti da razlikuješ a i some u rečenicama.

Članovi su opširna tema i potrebno je dosta vremena da se oni uspešno nauče, ali moj savet je da učiš postepeno. Nemoj da očekuješ da sva pravila, sve primere i sve izuzetke možeš naučiti vrlo lako. Potrebno je izvesno vreme da sve naučiš, a zatim i dosta vežbe da se sve to primeni.

Ovakve mini lekcije su odličan način da kreneš korak po korak ka cilju da naučiš da koristiš članove u engleskom.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde