094 – Engleski za početnike: 10 pitanja koja moraš znati

by | Sep 14, 2022

Nauči 10 pitanja za početnike u engleskom i kako da odgovoriš na ova pitanja na engleskom na početnom nivou.

Preslušaj epizodu ispod i primeni ove savete za učenje engleskog:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Imamo 10 pitanja i nešto više odgovora koji će ti pomoći u konverzaciji i ako si početnik u engleskom jeziku ova epizoda će ti biti veoma korisna.

Moje ime je Zorana Radović, ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj lekciji pripremila sam za tebe 10 pitanja na engleskom jeziku koja su posebno korisna za početnike, odnosno za nekoga ko tek počinje da korsti engleski jezik u konverzaciji.

Naravno, osim pitanja pripremila sam i neke odgovore tako da odmah imaš ideju kako bi mogla da odgovoriš u takvim situacijama kada ti neko postavi ta pitanja.

Prvo pitanje glasi:

What’s your name?

Probaj da ponoviš sada ovo pitanje posle mene i da na taj način provežbaš i izgovor. What’s your name? Ovo pitanje znači kako se zoveš i imaš dva načina kako možeš odgovoriti na ovo pitanje.

Možeš reći My name is … i onda ćeš dodati svoje ime, ili ćeš reći I’m … pa ćeš onda dodati svoje ime.

Da naučiš detaljnije o tome kako da se predstaviš na engleskom, na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link ka posebnoj lekciji gde ćeš moći da naučiš još korisnih izraza.

Drugo pitanje glasi:

How are you?

Probaj i ovo pitanje da ponoviš sada. How are you? Ovo pitanje znači kako si i odmah ću ti ponuditi nekoliko načina kako da odgovoriš na ovo pitanje.

Prvo ćemo krenuti od nekih pozitivnih. Ako se dobro osećaš reći ćeš:

I’m very well, thank you.

Prevod je, veoma dobro, hvala. Osim toga možeš reći:

I’m fine, thank you.

Dobro sam, hvala. Pretty good, prilično dobro, a ako se ne osećaš dobro možeš reći:

Not so grate, really,

Ne baš tako dobro. Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link ka 30 rečenica za konverzaciju gde ćeš baš pronaći dodatne načine kako da odgovoriš na ovo pitanje kako si.

To je nešto što će ti dodatno pomoći ukoliko želiš da vežbaš konverzaciju i neke primere rečenica koje možeš izgovoriti u takvim situacijama.

Prelazimo na sledeće, treće pitanje koje glasi:

Who’s this?

Probaj da ponoviš. Who’s this? Ovo znači ko je to i vrlo je bitno da zapamtiš da ovo who koristiš za osobe.

Dakle, ako pričaš o ljudima koristićeš who da pitaš ko je to, ali za predmete nećeš koristiti who već ćeš koristiti reč what. 

What’s this?

Dakle who koristiš samo za ljude. Kada želiš da odgovoriš na to pitanje who’s this, koristićeš odgovore koji počinju he is… pa ćeš onda reći recimo:

He is a manager.

He is my friend. 

He is my neighbor. 

I tako dalje. Isto možeš reći za she:

She is my friend.

She is my neighbor.

She is my aunt.

I tako dalje. What’s this koristiš za predmete i to znači šta je ovo, pa će odgovori biti sa zamenicom it na početku:

It’s a book.

It’s an apartment.

It’s a car.

I tako dalje. Sledeće pitanje:

Where are you from?

Probaj da ponoviš i ovo pitanje. Where are you from? Ovo pitanje znači odakle si. Kada odgovaraš na ovo pitanje koristićeš glagol to be i reći ćeš I’m from … i onda ćeš da dodaš naziv mesta odnosno zemlje i na taj način kompletiraš ovu rečenicu.

Where are you from? Ovo pitanje znači odakle si. Kada odgovaraš na ovo pitanje koristićeš glagol to be i reći ćeš I'm from ... i onda ćeš da dodaš naziv mesta odnosno zemlje i na taj način kompletiraš ovu rečenicu. Click To Tweet

Zapamti da ispred naziva mesta i zemalja uglavnom se ne koristi član osim u nekim posebnim izuzecima.

Sledeće pitanje where is… pa onda nedostaje nastavak rečenice, ali ovo je vrlo bitno pitanje koje moraš da postaviš i da znaš da postaviš ovakvo pitanje koje će ti koristiti kada želiš da pitaš gde se nešto nalazi.

Recimo možeš pitati:

Where is my suitcase?

Gde je moj kofer? Ili:

Where is the supermarket?

Kada se recimo nalaziš u stranoj zemlji pitaš gde je supermarket. Where is the supermarket?

Kada je u pitanju očekivani odgovor na ovo pitanje, rečenica će krenuti it’s… pa će onda biti u nastavku rečenice gde se to nešto nalazi. Recimo primer:

It’s on the floor. Na podu je.

It’s on the right. Na desnoj strani je, i tako dalje.

Osim ovog predloga on koristi se i predlog in kada se nešto nalazi unutar nečega:

It’s in this building.

Na primer, to je u ovoj zgradi. Ili it’s under:

It’s under the table. To je ispod stola.

Sledeće pitanje koje će ti biti veoma korisno u konverzaciji, posebno ako si početnik jer ćeš vrlo često biti u situaciji da ti neko nešto kaže na engleskom a da ne razumeš baš najbolje šta je osoba rekla.

Bez obzira da li osoba kaže nešto suviše brzo ili možda spoji onako reči, kada pričaju brzo oni spajaju neke reči pa onda zvuče kao da je to jedna reč, ali u toj sitauciji korsitićeš ovo pitanje:

Could you repeat that, please?

Sada ću izgovoriti malo sporije da čuješ sve reči koje ja izgovaram tu. Could you repeat that, please? Naravno, nemoj da izgovaraš ovako reč po reč već spoj to u rečenicu.

Could you repeat that, please? Ova rečenica znači, da li možete molim Vas da ponovite. Ovo je veoma ljubazna rečenica koju koristiš kada želiš da pitaš nekoga da ponovi nešto.

Sledeće pitanje glasi:

Could I borrow this?

Da li bih mogla da pozajmim ovo? Osim could možeš reći i can:

Can I borrow this?

Razlika nije velika samo što kada kažeš could zvučiš malo ljubaznije, tako da ako se nalaziš u nekoj situaciji gde želiš da posebno budeš ljubazna onda ćeš reći could. 

Nije nikakva greška i da kažeš can u nekoj situaciji, posebno ako je neformalna konverzacija u pitanju. Can I borrow this? Odgovori u ovoj situaciji su:

Yes of course. Da, naravno.

Sure. Naravno.

No, I need it at the moment. Ne, potrebno mi je u ovom trenutku.

To znači recimo ako tražiš da ti neko pozajmi olovku kojom piše a osoba piše sada u ovom trenutku i onda naravno u toj situaciji ne može da ti pozajmi, upotrebiće ovakav odgovor.

Sledeće pitanje glasi:

Could I ask you a question? 

Probaj da ponoviš i ovo pitanje sa mnom. Could I ask you a question? Prevod je, da li bih mogla da ti postavim pitanje. I ovde možeš upotrebiti can umesto could:

Can I ask you a question?

Odgovori koje možeš očekivati su:

Of course. Naravno.

Sure. 

Naravno, odgovor može biti i jednostavno yes, da.

Deveto pitanje je veoma korisno ako putuješ i koristiš engleski jezik i to je ovo pitanje:

How much is this?

Probaj da ponoviš. How much is this? Ovo pitanje znači koliko je to, odnosno koliko nešto košta i koristiš u sitauciji kada želiš da pitaš za cenu nečega.

Odgovor koji očekuješ u toj situaciji počinje sa it’s… pa će onda biti cena koju kaže osoba koja tu radi. Recimo:

It’s 20 euros. To je 20 evra.

Ono što je česta greška je da se ovde upotrebi money umesto much, ali zapamti da kada pitaš za cenu proizvoda treba da upotrebiš much. How much is this?

Sledeće, poslednje, deseto pitanje koje će ti biti korisno u konverzaciji, posebno ako počinješ sa učenjem engleskog jezika je pitanje:

What’s the time?

Probaj da ponoviš zamnom. What’s the time? 

Ovo pitanje znači koliko je sati. Kada želiš da odgovoriš na ovo pitanje, rečenicu počinješ opet zamenicom i glagolom to be, it’s… pa ćeš onda reći koliko je sati:

It’s nine o’clock. Devet je sati.

It’s noon. Podne je, i tako dalje. To su mogući odgovori.

Imam i posebno lekciju o tome kako se na engleskom kaže koliko je sati. Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link tako da možeš i to da pogledaš ukoliko želiš da naučiš detaljnije o ovoj temi.

Kada počneš sa učenjem engleskog jezika, prvo ćeš pojedinačno učiti reči pa onda postepeno fraze, ali je vrlo bitno da što pre kreneš da učiš i ovako kompletne rečenice, posebno rečenice koje će ti biti korisne u konverzaciji i koje zaista možeš da očekuješ da upotrebiš u nekoj konkretnoj situaciji.

U ovoj lekciji imalli smo 10 pitanja za početnike i kako da na ta pitnja odgovoriš i naravno kako nastavljlaš sa učenjem engleskog jezika, probaj i dalje da vežbaš konverzaciju na takav način.

Ovakve lekcije te zapravo pripremaju za konverzaciju jer ti daju ideje šta su pitanja koja možeš da očekuješ odnosno da postaviš i kakve odgovore možeš da očekuješ, odnosno kakve ti odgovore možeš da daš u takvim situacijama.

Ako ti je potrebna pomoć sa učenjem engleskog jezika i tražiš program koji će ti omogućiti da učiš engleski kod kuće, pozivam te da pogledaš više o mojoj školi koja se zove English Lane. 

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi ili možeš da potražiš English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve detalje.

Hvala ti što slušaš podkast.

Nadam se da ti je ova lekcija bila korisna.

Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preslušaj još ove epizode:

I’m da se predstaviš na engleskom

30 rečenica za konverzaciju na engleskom

Učenje engleskih izraza (Vreme)

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde