fbpx

107 – Kada se koristi Present Perfect

by | Dec 14, 2022

Naučite tri najbitnije situacije kada se koristi Present Perfect, kao i priloške odredbe za vreme koje se koriste u tim situacijama.

Preslušajte epizodu i naučite kada se koristi Present Perfect:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

U ovoj epizodi naučićeš kako da koristiš vreme present perfect u engleskom jeziku.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika. 

Vreme present perfect je jedno od onih vremena koje malo izaziva nedoumice kada se uči, jer jednostavno nije lako zapamtiti kako se koristi to vreme zato što je vrlo specifično, zato što spaja prošlost i sadašnjost na jedan čudan način koji je nama neobičan.

Videćeš da je vrlo bitno da naučiš samo kako se koristi to vreme i kako se razlikuje od drugih prošlih vremena i onda će ti biti potpuno jasno kada možeš da upotrebiš ovo vreme. 

U okviru ove epizode fokusiraću se na upotrebu, to jest objašnjenja kada se koristi vreme present perfect, a pretpostaviću da znaš kako se gradi to vreme.

Ako ne znaš kako se gradi i želiš malo da obnoviš, na ovoj stranici gde slušaš podkast ostvaiću link ka vodiču za vremena u engleskom jeziku gde možeš da pogledaš i kako se gradi ovo vreme.

Prva upotreba za vreme present perfect je za radnju koja se dogodila u neodređenom trenutku u prošlosti.

Vrlo je bitno da zapamtiš ovu reč, neodređenom trenutku u prošlosti. Dakle, nije za neku radnju koja se dogodila u nekom trenutku u prošlosti nego neodređenom trenutku u prošlosti. 

Odmah ću ti dati sada prvo jedan primer da vidiš šta je to neodređeni trenutak, a posle ću se vratiti na to zašto je to bitno. Poslušaj ovu rečenicu:

I have visited my friends in Italy. Posetila sam prijatelje u Italijji.

U ovoj rečenici ti ne znaš kada se radnja dogodila. Poslušaj sada još jednom na engleskom, I have visited my friends in Italy. 

Ako se zapitaš kada se radnja dogodila, ne znaš kada se dogodila. Znaš samo da se dogodila u prošlosti i tada se to zove neodređeni trenutak u prošlosti i u toj situaciji koristiš present perfect. 

Ako se zapitaš kada se radnja dogodila, ne znaš kada se dogodila. Znaš samo da se dogodila u prošlosti i tada se to zove neodređeni trenutak u prošlosti i u toj situaciji koristiš present perfect. Share on X

Ovo je bitno da zapamtiš da je to neodređeni trenutak u prošlosti, zato što ako je trenutak određen onda ćeš koristiti drugo vreme, koristićeš past simple. 

Ne možeš da upotrebiš vreme present perfect ako je trenutak određen. 

Dakle, ako bi u ovoj rečenici postojala neka priloška odredba za vreme koja bi govorila kada se radnja dogodila, onda bi u toj rečenici bio potreban past simple. Odmah ću ti reći i kako bi glasila takva rečenica:

I visited my friends in Italy two years ago. Posetila sam prijatelje u Italiji pre dve godine. 

Imamo ovo two years ago, pre dve godine, koje ti govori kada se radnja dogodila i tada je to određeni trenutak u prošlosti i tada koristiš past simple. 

Ta priloška odredba za vreme ti govori zapravo kada se radnja dogodila i na taj način trenutak postaje određen i mora da se upotrebi past simple u toj rečenici. 

U slučaju da nema te priloške odredbe za vreme, ne znaš kada se radnja dogodila, koristiš present perfect. 

Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link ka epizodi u kojoj baš pričam o razlikama između vremena past simple present perfect. 

Kada preslušaš ovu epizodu predlažem da se vratiš i na tu epizodu gde ćeš naučiti detaljno i o tim razlikama. 

Druga upotreba za vreme present perfect je za radnju ili stanje koje je počelo u prošlosti i nastavlja se u sadašnjosti.

Ono što je specifično za ovu situaciju je da ćeš ovde vreme present perfect prevesti sadašnjim vremenom.

Dakle, u prethodnom primeru imali smo situaciju kada se radnja dogodila u nekom neodređenom trenutku u prošlosti i prevodi se prošlim vremenom, ali ovo što sada imamo je radnja koja je povezana sa sadašnjošću i tada moraš da upotrebiš sadašnje vreme u prevodu. 

Preslušaj odmah primer rečenice da ti bude jasnije kako to izgleda:

I have worked here since 2009. Radim ovde od 2009te godine. 

Dakle, imamo rečenicu gde je radnja počela u prošlosti, počela je 2009te godine. Kada osoba upotrebi vreme present perfect u ovoj rečenici, to znači da osoba tu još uvek radi.

Dakle počela je da radi u neke godine i još uvek radi i zato se takva rečenica prevodi sadašnjim vremenom, radim ovde od 2009te godine. 

Ovde ne bi bilo tačno prevesti prošlim vremenom, radila sam ovde od 2009te.

To ne bi bilo tačno jer na taj način ti ne bi prevela značenje koje ima present perfect, a to je baš za radnju koja je počela u prošlosti i nastavlja se u sadašnjosti.

Treća upotreba za vreme present perfect koju je bitno da zapamtiš je da to vreme koristiš za radnju koja se dogodila u prošlosti, ali se posledica vidi u sadašnjosti.

I u ovoj situaciji ti ne znaš kada se radnja dogodila, dakle u pitanju je neodređeni trenutak.

Ono što razdvaja ovu radnju od druge prošle radnje, odnosno od vremena past simple i govori ti da treba da upotrebiš present perfect je to da imaš posledicu u sadašnjosti. Poslušaj sada primer rečenice:

I can’t pay for the bill, I have lost my wallet. Ne mogu da platim raćun, izgubila sam novčanik. 

Ova rečenica I have lost my wallet je nešto što se dogodilo u neodređenom trenutku u prošlosti i imam posledicu u sadašnjosti. Posledica je ovo, I can’t pay for the bill, ne mogu da platim račun.

To je posledica koja se vidi u sadašnjosti i zato je bitno da ovde upotrebiš I have lost my wallet. Nećeš reći I lost my wallet, nećeš upotrebiti past simple već present perfect. 

To je ono što je pravilno kada je u pitanju upotreba ovog vremena i ono što je bitno da zapamtiš kada ti koristiš vreme present perfect u engleskom. 

Osim ovih upotreba korisno je da zapamtiš i priloške odredbe za vreme koje se javljaju u vremenu present perfect, a neke od njih su ove koje ću sada navesti: ever, never, just, already, since, for, yet, recently i tako dalje.

Imaj u vidu da priloške odredbe za vreme iako jesu korisne i pomoći će ti recimo ako radiš neka vežbanja i mogu da ti pomognu u takvoj situaciji da prepoznaš koje vreme da upotrebiš, imaj u vidu da nisu 100% pouzdane i da mnoge priloške odredbe za vreme mogu da se koriste u različitim vremenima.

Iako je recimo never tipična priloška odredba za present perfect i jeste tako, zaista ćeš videti u raznim situacijama baš tu prilošku odredbu za vreme, postoje situacije kada i za vreme present simple možeš upotrebiti never. 

Nemoj da ti priloška odredba za vreme bude glavni razlog zašto koristiš to vreme, već uvek razmišljaj o upotrebama. To je nešto što će ti pomoći da zaista sigurno upotrebiš jer nećeš videti dve iste upotrebe za različita vremena. 

Ako postoje slične upotrebe, uvek postoje neke sitne razlike kao što je ovo prva razlika koju sam pomenula, da li je trenutak u prošlosti određen ili neodređen. 

Kada inače učiš vremena u engleskom jeziku, iako postoje te priloške odredbe za vreme i često se koriste kao neka prečica da odrediš koje vreme da upotrebiš, imaj u vidu da je najbolji i najsigurniji način da znaš koje vreme da upotrebiš u rečenici baš to da razmišljaš o upotrebi jer ti to vreme koristiš u nekoj specifičnoj situaciji.

Dakle, postoji kontekst, postoji situacija gde i zašto koristiš to vreme i ako to odgovara upotrebi, onda si sigurna da si upotrebila dobro vreme.

Ako si član English Lane škole, na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link ka nekim dodatnim aktivnostima koje su dostupne u školi koje možeš uraditi da provežbaš pre svega vreme present perfect, a zatim i ostala prošla vremena.

Biće neke radionice, biće vežbanja, to sve možeš da pogledaš i da provežbaš vreme present perfect. 

Ukoliko nisi član English Lane škole a želiš da to postaneš, želiš da učiš engelski preko interneta, pozivam te da pogledaš više o English Lane školi.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link i tu možeš saznati sve detalje o školi. Ili možeš i potražiti English Lane onlajn škola i tu ćaš pronaći informacije o školi i kako možeš da se prijaviš.


Hvala ti što slušaš podkast i nadam se da ti je ova epizoda bila korisna i da će ti pomoći da razumeš vreme present perfect. 

Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao. 

Vremena u engleskom – Kompletan vodič

030 – Razlike: Past Simple i Present Perfect

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.