fbpx

011 – Kako se razlikuju Past Simple i Past Continuous

by | Aug 19, 2020

U ovoj epizodi pomoći ću ti da naučiš kako da razlikuješ Past Simple i Past Continuous.

Fokus je na ova dva vremena i kako da ih razlikuješ, kada da upotrebiš jedno a kada drugo:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript: 

Zdravo moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast i ovo je druga sezona English Lane podkasta. Jako sam ponosna sto smo završili prvu sezonu i odmah nastavljamo sa drugom.

U okviru ovog podkasta slusaces razne korisne savete i lekcije za učenje engleskog jezika i to će ti sve pomoći da nastaviš ili da kreneš sa učenjem engleskog jezika.

U ovoj epizodi pomoći ću ti da naučiš kako da razlikuješ Past Simple i Past Continuous. Past Simple i Past Continuous su prošla vremena u engleskom jeziku i to nisu jedina, ima još prošlih vremena. Ali sada će biti fokus na ova dva i kako da ih razlikuješ, kada da upotrebiš jedno a kada drugo.

Prvo je bitno da zapamtiš kada se koristi pojedinačno koje vreme. Past Simple je vreme koje se koristi za radnju koja se dogodila u prošlosti i uglavnom se misli na završenu radnju. Nešto sto se dogodilo u prošlosti i završeno je. A s druge strane imamo Past Continuous koji ima neko trajanje i koji iako opisuje prošlu radnju, naglašava se to trajanje.

Znam da te možda zbunjuje sad u ovom trenutku to trajanje, ali ćeš kroz primere videti šta zapravo znaci to trajanje i kako da napraviš razliku.

Prvo imamo primer „Ona je gledala televiziju“ i tvoj zadatak je da prevedeš tu rečenicu na engleski jezik. Da li ćeš da izabereš Past Simple ili Past Continuous? Dakle, da li će biti „She watched TV.“ Ili „She was watching TV.“. Odgovor je da može biti i jedno i drugo ali zavisi od situacije. Ono sto je bitno da zapamtiš da ćeš pre svega kada imaš takvu situaciju kada želiš nešto da kažeš na engleskom, prvi tvoj neki osećaj treba upotrebiš Simple vreme. Uvek je to prva opcija, da o tome treba da razmišljaš, a onda kada malo detaljnije analiziraš situaciju, ako vidiš da je u pitanju neko trajanje, onda ćeš upotrebiti Continuous.

Vrlo je bitan kontekst, odnosno šta želiš da kažeš. Šta si rekla pre toga, posla toga. Kakav je tekst u kome se upotrebljava ta rečenica, jer to je ono sto odredjuje koje vreme ćeš upotrebiti. Ako kažeš She watched TV, to je rečenica koja se odnosi na prošlo vreme i možeš recimo u nastavku dodati yesterday, recimo juče je gledala televiziju. I to je neka završena radnja u prošlosti, i zato upotrebljavaš Past Simple.

Vrlo je bitan kontekst, odnosno šta želiš da kažeš. Šta si rekla pre toga, posla toga. Kakav je kontekst u kome se upotrebljava ta rečenica, jer to je ono sto odredjuje koje vreme ćeš upotrebiti. Share on X

S druge strane, ako želiš da naglasiš da je ta radnja trajala u prošlosti, onda možeš upotrebiti Past Continuous. Ali u nastavku bi rečenica izgledala drugačije, She was watching TV while I was reading a book. To je jedan primer. Dakle sada imaš dve radnje koje su se dešavale u prošlosti. Ona je gledala TV dok sam ja čitala knjigu. Dve radnje koje su trajale u prošlosti i u tim situacijama moraš da upotrebiš Past Continuous.

Sada kada znaš kada se koristi odvojeno Past Simple, kada Past Continuous bitno je da naučiš situacije kada se zajedno javljaju ova vremena u rečenicama, kako da se snadjes i kako da razmišljaš o tome šta traje a šta ne traje. Tj. šta će biti Continuous vreme a šta neće.

U prvoj situaciji koju ću navesti ovde je bitno da odrediš koja radnja je trajala, i to je ona upotreba koju vidjas kada budeš učila Past Continuous videces da je jedna od upotreba za radnju koja je trajala u prošlosti i bila prekinuta nekom drugom radnjom. Sada ćeš videti kroz primer šta to znaci. She was sleeping when he entered the room. Ona je spavala kada je on ušao u sobu. Was sleeping je radnja koja je trajala u prošlosti i zato je neophodno da u toj rečenici upotrebiš Past Continuous. A u nastavku rečenice, entered je glagol u Past Simple vremenu zato sto je radnja koja je kratko trajala u prošlosti i to je zapravo radnja koja je prekinula ovu drugu radnju koja je trajala.

Znam da ovo sada zvuci možda malo komplikovano i da je malo zbunjujuće to kada ti treba da odlučuješ koje vreme da upotrebiš i sada treba da razmišljaš o tome šta traje a šta ne traje. Ali vrlo je bitno da analiziraš primere i kada razumeš te primere onda će ti biti jasnija upotreba.

Sada ću ti dati još jedan primer za istu ovu upotrebu koju sam već navela. They were looking at the screen, when I arrived. Oni su gledali u ekran, kada sam ja stigla. U toj rečenici prvi deo rečenice je opet nešto sto je trajalo, nešto sto je počelo u nekom trenutku u prošlosti i trajalo je. Ima neko trajanje, were looking. I onda u nastavku se koristi Past Simple za radnju koja je kratko trajala, arrived (stici).

Zamisli sada situaciju u kojoj ćeš reci ovakvu rečenici. Dakle ti dolaziš u kancelariju i oni gledaju nešto u ekran i pričaju. To je situacija koja je trajala, a ti kada dolaziš to je radnja koja je kratko trajala i nešto sto je prekinulo ovu prethodnu radnju koja je trajala u tom trenutku u prošlosti.

Druga upotreba za Past Simple je za dve radnje koje se dešavaju u isto vreme. To znaci da za neke situacije koje se dešavaju u prošlosti u isto vreme možeš da upotrebiš Past Continuous i tada i prvi i drugi glagol treba da bude u Past Continous vremenu. Nadovezaću se na onaj prethodno primer: They were looking at the screen, while I was working. Oni su gledali u ekran dok sam ja radila. Dakle te dve radnje su trajale u prošlosti i zato će biti neophodno da se upotrebi Past Continuous za obe radnje. Obe radnje su trajale u isto vreme.

To je ono sto je bitno da zapamtiš kada je u pitanju Past Simple/Past Continous vreme. Past Simple se mnogo cesce koristi, i to je vreme koje ćeš koristiti kada prepričavaš neki dogadjaj. Kada opisuješ neke radnje koje su se dešavale jedna za drugom u prošlosti.

A kada želiš da naglasiš trajanje, onda ćeš koristi Past Continuous. Još jednom ću se vratiti na ove upotrebe kroz nekoliko primera i u svim primerima ću upotrebiti glagol walk. Onda će tvoj zadatak biti da razmišljaš o ovim upotrebama, kako i zašto sam ja upotrebila koje vreme u ovim rečenicama.

I walked by the river yesterday. Juce sam setala pored reke. Radnja koja se dogodila u prošlosti i zavrsila u prošlosti i zato je vreme Past Simple, walked.

Idemo sada na drugi primer, I was walking by the river, while the Sun was shining. Sada sam i u prvom i u drugom delu rečenice upotrebila Past Continous zato sto su to dve radnje koje su trajale u prošlosti. U isto vreme su se dešavale i u tim rečenicama ćeš cesto videti ovo while. While znaci dok, za vreme. Dok se nešto dešavalo onda se nešto drugo dešavalo. To je Past Continous.

Sledeća rečenica. I was walking by the river when I met my sister. Hodala sam pored reke, kada sam srela sestru. U toj situaciji, prvi deo rečenice će biti radnja koja je trajala, Past Continuous. I was walking by the river, znaci šta se nešto dešavalo u prošlosti. I onda je ta radnja bila prekinuta nekom drugom radnjom, kada je ona srela nekoga, met my sister – to je u nastavku i to je Past Simple, to je kratka radnja.

Još jedan primer. They were having a meeting, when I walked in. U ovoj rečenici prvi deo rečenice je radnja koja je trajala u prošlosti were having, a u nastavku će biti Past Simple walked in. Opet je glagol walk i cilj ovih primera da ti pokažem da jedan glagol može biti upotrebljen u različitom vremenu, u različitim situacijama.

Ono sto je tebi bitno da znaš je upotreba kada se vreme neko koristi. Ne samo za ova vremena, nego i za sva vremena u engleskom jeziku. A vrlo je bitno i da znaš kako se medjusobno vremena razlikuju i kada treba da se upotrebi jedno, kada drugo. Kada se koriste u kombinaciji. Kada možeš nešto reci i jednim vremenom i drugim, ali su situacije različite.

Hajde sada da se podsetimo još jednom. Past Simple i Past Continous. Kada želiš da prepričaš nešto sto se dogodilo u prošlosti, kada su to radnje koje su se završile, koje su se nadovezale jedna na drugu, uvek ćeš koristiti Past Simple jer nema razloga da naglašavaš neko posebno trajanje.

A Past Continuous, praktično čuvaš to vreme tj. ne koristiš ga bez preke potrebe. Koristiš samo kada želiš da kažeš da je neka radnja trajala. To će obično biti u situacijama kada je radnja trajala upotrebo kada i neka druga radnja. Tada će biti dva Past Continous vremena, tj. dva glagola u Past Continous vremenu u jednoj rečenici. Ili kada je neka radnja trajala, pa bila prekinuta nekom drugom radnjom. Tada je prvo Past Continous a onda je Past Simple.

Kada imaš dilemu da li da upotrebiš jedno ili drugo, neka tvoj izbor uvek prvo bude Past Simple, pa onda razmišljaj dalje da li je ta radnja trajala. Da li postoji nešto sto je kraće trajalo, nešto sto je duže trajalo, nešto opisuješ šta se dešavalo. Kada razmišljaš o tom trajanju, razmišljaj ta li taj glagol opisuje nešto sto se dešavalo u tom trenutku. Da li ti možeš da zamisliš situaciju.

Recimo u primeru: They were looking at the screen when I arrived. Ti tacno možeš da zamisliš šta se dešavalo. They were looking a the screen. Zamišljaš već, to je nešto sto se dešavalo. I to je to trajanje koje je neophodno da izdvojiš kada govoriš i kada upotrebljavaš Past Continuous.

Kada pomisliš na neku drugu radnju koja je kratko trajala i kada tu treba da upotrebiš Past Simple, pomisli na ove primere koje sam ja navela. Arrived, stici. To je nešto sto je kratko trajalo. To nije da je neko stizao negde, nego je to radnja koja je kratko trajala.

Onda imamo walked in. Na isti način opisuje radnju koja je kraće trajala. Imali smo ostale primere, walked in, entered to su sve neke situacije kada se podrazumeva da je radnja kratko trajala. Nije imala trajanje već se samo kratko dogodila i tada je potrebno vreme Past Simple u tim primerima.

Nadam se da će ti ovo objašnjenje biti korisno. Znam da su vremena veoma komplikovana i da je vrlo bitno da naučiš ovako kako da razmišljaš o svakom vremenu pojedinačno kada učiš. I naravno u nastavku biće još epizoda gde ću ja analizirati druga vreme i objasniti i druge razlike i kako da razmišljaš kada dođeš u situaciju gde treba da upotrebiš vreme a ne znaš koje vreme da upotrebiš.

Savetujem ti da preuzmeš sa mog bloga vodič za vremena u engleskom jeziku. To je elektronska knjiga u kojoj ćeš naći instrukcije kako se koje vreme gradi, kako se koristi i one priloške odredbe za vreme, koje se javljaju za koje vreme. I to će ti pomoći da kreneš sa učenjem vremena i da kreneš da razumeš kako se vremena pojedinačno koriste.

Naravno, tu su i neka vežbanja videćeš u okviru bloga, English Lane blog kucaj i naći ćeš vodič. I na kraju ovde u okviru ovog podkasta će biti link.

Ukoliko si član skole, ono sto ćeš ti moći da iskoristiš kao priliku da vežbaš je kurs Vremena u engleskom jeziku. U okviru tog kursa su data sva vremena pojedinačno a zatim i vežbanja gde se kombinuju razna vremena, pa ćeš tako naći kada pogledaš modul Past Continuos – videćeš na kraju modula upotreba i okviru tog modula ćeš naći i dodatna vežbanja bas za Past Simple i Past Continous i da primeniš ovo sto si ovde naučila, tj. kako se razlikuju ova vremena.

Škola koju sam pomenula je English Lane onlajn škola za učenje engleskog jezika. Ja sam osnivač skole, glavni profesor i autor svih materijala koji su dostupni u okviru skole. Učenje se odvija onlajn, sto znaci da je potrebno samo da se uloguješ na platformu i dobijaš pristup raznim materijalima za članove. Počevši od onlajn kurseva, grupnih aktivnosti/radionica i tako dalje.

Postoji tacno jasna putanja kojom ćeš ići, kada se učlaniš u školu dobićeš svoj plan šta treba da učiš, kojim redom i sve će ti biti vrlo jednostavno da organizuješ i prilagodiš apsolutno svojim obavezama.

Ukoliko nisi član skole to možeš postati tako sto ćeš se prijaviti i ovom prilikom te pozivam da pogledaš malo više o školi. English Lane onlajn škola, možeš na ovoj stranici gde slušaš podkast pronaći link i pogledati više o školi.

Kada se prijaviš, biće kreiran tvoj nalog i nakon toga ćeš dobiti pristup sadržajima koji su predviđeni samo za članove skole. Još jedna pogodnost za članove i to sto će u okviru svake epizode podkasta koje su dostupne i na platformi ekskluzivno njima, dobiti i dodatne aktivnost. A u okviru druge sezone English Lane podkasta, imamo i bonus epizode koje će biti dostupne samo članovima skole.

Eto nadam se da je to još jedan motiv da se prijaviš i bez obzira, čak i ako si apsolutni početnik, veruj mi da postoji materijali i kursevi koji će bas tebi odgovarati. Koji će u potpunosti moći da se prilagode tebi i da kreneš sa učenjem engleskog jezika na pravi način.

Ukoliko pratiš podkast preko telefona, videćeš ispod linkove gde se možeš prijaviti da dobijaš obaveštenja u zavisnosti od platforme koju koristiš kao sto je recimo Spotify, i na taj način dobiješ obaveštenje kada se objavi sledeća epizoda.

Krenuli smo sa drugom sezonom, ovo je prva epizoda. Očekuj novu epizodu svake srede. Ja sam Zorana Radovic i čujemo se uskoro. Ćao!

Klikni na sliku da preuzmeš besplatnu e-knjigu u PDF formatu:

knjiga vremena

Ukoliko želiš da nam se pridružiš i postaneš član škole , klikni ovde da saznaš kako sve funkcioniše i kako možeš da se upišeš.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.