fbpx

Konverzacija na engleskom je najteži deo učenja

by | Apr 28, 2020

Nedavno nam se na *grupnim časovima konverzacije pridružila nova polaznica, i u razgovoru sa gostujućim profesorom iz Velike Britanije rekla je da joj je konverzacija dosta teška.

*Grupni časovi konverzacije su posebna pogodnost za članove škole English Lane.

On joj je odgovorio da je njen osećaj sasvim normalan, i da se svako ko uči strani jezik, bilo koji strani jezik, oseća tako. Zapravo konverzacija jeste najteži deo učenja jezika.

Profesor Danijel je živeo i predavao engleski u osam zemalja (uključujući Rusiju, Španiju, Sloveniju…) a i sam je učio nekoliko jezika. To znači da dobro zna o čemu priča i potpuno razume kako se oseća neko ko treba da komunicira na engleskom.

Uvek je lakše razumeti šta ti neko govori ali je teško izraziti se. Ti prvo razmišljaš i smišljaš šta ćeš reći, zatim sledi proces gde smišljaš kako se to kaže na engleskom i onda je tu strah od toga da li ćeš reći nešto na pravi način.

Koraci za vežbu konverzacije

Pogledaj jedan odličan citat koji ilustruje kako se postiže tečnost govora na stranom jeziku:

“Practice builds accuracy.
Accuracy builds confidence.
Confidence builds fluency.”

“Vežba stvara tačnost (preciznost).
Tačnost stvara samopouzdanje.
Samopouzdanje stvara tečnost u govoru.”

To znači da je tvoj prvi korak učenje i vežbanje. Učićeš lekcije, raditi vežbanja i zadatke i na taj način vežbati pravila, reči, izraze, sve ono što je neophodno da se izraziš na engleskom jeziku, pre svega u pisanom obliku.

Sledeće što treba da uradiš je da se fokusiraš na tačnost. Nije svejedno da li napišeš quiet ili quite. Velika je razlika, jer su ovo potpuno dve različite reči. Isto tako, vrlo je bitno da li ćeš upotrebiti Present Simple ili Present Continuous. Iako se prevode sadašnjim vremenom, u engleskom se ta dva vremena koriste u različitim situacijama.

Veoma je važno da naučiš pravila, kako bi ono što govoriš (bilo u pisanoj ili u usmenoj komunikaciji), bilo tačno.

Osim što će ti omogućiti da se precizno izraziš (a ovo je veoma važno, pogotovo kada govoriš sa nekim kome je engleski jezik maternji), to te dalje vodi ka ostvarivanju sledećeg cilja. A taj cilj je samopouzdanje. Ukoliko učiš sa razumevanjem i sugurnošću, znaćeš da je ono što naučiš zaista tačno. Moći ćeš da se osloniš na naučeno i na taj način gradiš samopouzdanje kada treba da pričaš na engleskom.

Što više samopouzdanja imaš, ovo će ti omogućiti da govoriš tečno. U početku je sasvim normalno da govoriš sporije, da povremeno pogrešno izgovoriš ili čak i izostaviš reč. Ali vežbanje i sticanje samopouzdanja će uticati na tvoj izgovor.

Prepreka u aktivnoj upotrebi engleskog jezika

Mnogo je onih koji nailaze na ovu prepreku:

“Sve razumem, ali ne umem da kažem šta želim.”
“Razumem šta mi govore, ali kada treba da odgovorim, imam blokadu.”

Da savladaš ovu prepreku, neophodno je samopouzdanje. Potrebno je da učiš i vežbaš naučeno, da postepeno stičeš samopouzdanje da to što naučiš zaista i primeniš. Nije dovoljno samo “preći” lekcije i reći sebi “prešla sam sadašnja vremena, sada mogu da učim slaganje vremena”.

Ako ne znaš da primeniš sadašnja vremena, uzalud je “prelaziti” lekciju, jer nećeš moći da povežeš naučeno. Iz tog razloga, imaš blokadu. Iz tog razloga ne možeš da upotrebiš ono što naučiš, jer nije naučeno na pravi način, sa razumevanjem i praktičnom primenom.

Konverzacija kao cilj za učenje engleskog

Svaki trenutak koji posvetiš učenju znači da napreduješ ka tom cilju, da naučiš tačna pravila i izraze, da stekneš samopouzdanje i na kraju počneš da govoriš na engleskom.

Zato časovi konverzacije i jesu odlična prilika da stekneš iskustvo i da se oslobodiš da pričaš na engleskom. Znam da nije uvek lako, svi mi razmišljamo “šta će drugi reći” ili “šta ako pogrešim”. Ali zato, tvoj cilj ne treba da bude da kažeš sve savršeno. Realno, velike su šanse da nećeš reći sve savršeno, koliko god se trudiš. Imajući u vidu da ovakav cilj nije realan, vrlo brzo ćeš odustati od konverzacije jer će tvoj cilj delovati nedostižno.

Umesto toga, tvoj cilj treba da bude konverzacija. Konverzacija na nivou na kom se ti sada nalaziš, sa svim rečima od kojih ćeš neke bolje, neke lošije izgovoriti, sa svim “greškama” koje možda jesu tu sada, ali svakako neće biti tu zauvek, ukoliko redovno učiš i napreduješ sa učenjem engleskog. Na takav način, uspevaš da ostvariš cilj uprkos “preprekama”. Te prepreke, tj. greške i nedoumice koje imaš su samo deo procesa učenja, a nikako nešto što treba da te sputa da ostvariš svoj cilj – da počneš da pričaš na engleskom.

Ukoliko i ti imaš problema sa konverzacijom, predlažem da pogledaš kako ti učenje u mojoj onlajn školi može pomoći u tome. Klikni ovde da saznaš više

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde