fbpx

137 – 4 rečenice da započneš imejl na engleskom

by | Nov 22, 2023

Nauči rečenice koje će ti pomoći da započneš imejl koji pišeš na engleskom.

Preslušaj epizodu ispod i nauči primere rečenica:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

U ovoj epizodi naučićeš četiri rečenice da započneš imejl na engleskom. Uz to ćeš naučiti kako da prilagodiš ove rečenice i u kojim situacijama da upotrebiš ovakve rečenice.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda broj 137 i u ovoj epizodi naučićeš četiri rečenice koje će ti pomoći da započneš imejl na engleskom.

Na početku imejla uvek prvo koristiš pozdrav i obraćaš se osobi kojoj pišeš imejl, a zatim sledi ta prva rečenica i jedna takva rečenica može biti ova:

I hope this email finds you well. 

Ovakva rečenica predstavlja jedan opšti uvod i ne započinje nikakvu temu, ne započinje ono o čemu želiš da pišeš imejl, već predstavlja opšti uvod i zato možeš koristiti ovakvu rečenicu u različitim situacijama za različite vrste imejlova.

Ova rečenica predstavlja ljubazan način da se obratiš nekome, a umesto ove rečenice možeš je prilagoditi, odnosno možeš koristiti i ove rečenice:

I hope your week is off to a good start. 

To je još jedna rečenica koju možeš iskoristiti u ovoj situaciji i isto predstavlja neki opšti uvod i još jedna:

I hope everything’s great. 

Ovakve rečenice koristiš kao neki opšti uvod jer još uvek ne uvodiš temu, ne uvodiš ono o čemu pišeš u imejlu, već samo iskazuješ neko nadanje da je osoba dobro i da je nedelja radna počela dobro. Zatim sledi sledeća rečenica, ondosno dalje nastavak imejla.

Druga rečenica koju možeš koristiti umesto ove prethodne da započneš imejl glasi ovako:

Thank you for your prompt response to my previous email.

Ovakvu rečenicu koristiš ako želiš da započneš imejl gde ćeš se zahvaliti osobi za odgovor na prethodni imejl i to je u situaciji kada se nastavlja konverzacija.

Znači ti šalješ osobi imejl, osoba tebi odgovara i zatim želiš da se zahvališ osobi za brz odgovor, onda koristiš ovakvu rečenicu da započneš imejl.

Zbog ove reči prompt, ova rečenica zvuči malo formalno, tako da umesto toga možeš reći i quick, quick response, brzi odgovor. Ima isto značenje, ali kada koristiš reč quick onda ta rečenica zvuči malo manje formalno.

Umesto ove rečnice možeš napisati i ovako:

Thank you for your email.

Ova rečenica izbacuje taj deo o brzom odgovoru. Dakle, ukoliko je tebi važan taj brzi odgovor, koristićeš prvi primer.

Ali ukoliko želiš neki opšti način da započneš imejl, možeš koristiti ovu rečenicu thank you for your email. Ili ukoliko se opet nadovezuješ, može biti:

Thank you for your reply. 

To su sve rečenice gde se ti nadovezuješ na prethodni imejl koji je osoba tebi poslala. Još jedna varijacija na ovu temu isto gde želiš da se zahvališ osobi za odgovor može biti ovako:

Thanks for sending me the details regarding…

Onda sada u nastavku rečenice dodaješ nešto, odnosno dodaješ nastavak. Recimo može biti:

Thanks for sending me the details regarding our meeting. Ili:

Thanks for sending me the details regarding this report, i tako dalje.

Znači u nastavku ovo regarding će biti nešto u vezi sa čim ti je osoba poslala taj prethodni imejl.

Ako koristiš reč thanks na početku, onda to ovu rečenicu čini malo manje formalnom, a ukoliko želiš da ta rečenica ipak bude formalna onda upotrebi thank you. 

Umesto thanks for sending me the details regarding, pa onda nastavak, onda ćeš upotrebiti thank you for sending me the details regarding i opet nastavak rečenice u vezi sa čim je taj imejl koji prethodno dobijaš.

Osvrnuću se još jednom na prethodne dve rečenice. Prva pretstavlja opšti uvod, I hope this email finds you well i to je nešto što koristiš u nekim opštim situacijama da započneš imejl, a druga rečenica koja može biti upotrebljena da se započne imejl se osvrće na prethodni imejl.

Dakle, ukoliko nastavljaš komunikaciju sa osobom, možeš koristiti drugu rečenicu, thank you for your prompt response to my previous email.

Sada dolazimo do treće rečenice koja može biti sama po sebi prva rečenica u imejlu.

Dakle ovu rečenicu možeš koristiti da započneš imejl i da na taj način pokreneš tu konverzaciju u pisanom obliku, ali može se koristiti i kao nastavak prethodne dve.

Šta to znači? Dakle, možeš upotrebiti prvu ili drugu rečenicu pa onda ovu sada kao nastavak, a možeš i ovu sada treću koju ću navesti koristiti kao posebnu rečenicu koju ćeš koristiti odmah na početku imejla bez ikakvog daljeg uvoda, već odmah prelaziš na stvar i pričaš o temi. Ta rečenica glasi ovako:

I am reaching out to you regarding… i onda opet ide neka tema u vezi sa kojom pišeš.

Dakle, ova rečenica koristi se kada želiš odmah da pređeš na stvar i odmah kažeš zašto se obraćaš osobi, zašto se javljaš toj osobi.

U ovoj situaciji koristiš samo nastavak rečenice koji će biti prilagođen situaciji, a ja ću ti sada i dati nekoliko ideja kako to izgleda. Dakle možeš reći:

I am reaching out to you regarding the new campaign.

Umesto toga možeš reći:

I am reaching out to you regarding our upcoming team meeting scheduled for next week.

Još jedna ideja kako možeš nastaviti ovu rečenicu:

I am reaching out to you regarding the job opportunity you mentioned during our last conversation.

Početak rečenice je nešto što je univerzalno i nešto što možeš koristiti u različitim vrstama imejlova, ali je bitno da ovaj nastavak prilagodiš toj situaciji.

Ovaj početak I am reaching out to you regarding možeš koristiti na početku različitih vrsta rečenica.

Ovaj početak I am reaching out to you regarding možeš koristiti na početku različitih vrsta rečenica. Click To Tweet

To je nešto što je onako nepromenljivo, što možeš koristiti kao početak u različitim situacijama, a onda samo dodaš nastavak u zavisnosti od tvoje situacije i u zavisnosti od imejla koji želiš da napišeš.

Naravno, podsetiću te da ovo su rečenice koje ćeš koristiti da započneš imejl na engleskom. Pre toga naravno treba da stoji neki pozdrav na početku, pa onda koristiš neku od ovih rečenica.

Imali smo tri rečenice do sada i dolazimo do četvrte. Četvrta rečenica je isto rečenica koju koristiš ukoliko želiš odmah da pređeš na stvar i da pomeneš temu i ta rečenica glasi ovako:

I wanted to update you on the progress of….

I onda ide nastavak rečenice. Opet ću ti dati nekoliko primera.

Ono što je bitno da zapamtiš da se ova rečenica koristi kada želiš da daš neku povratnu informaciju ili neki status situacije, tako da to predstavlja neki nastavak konverzacije, ondosno ovo je rečenica koju ćeš obično koristiti ukoliko sa tom osobom već radiš na nekom projektu.

Ukoliko je već bio neki zajednički sastanak ili neki zajednički izveštaj, neka zajednička kampanja, dakle nešto u vezi sa čim ti želiš da pošalješ status, odnosno povratne informacije o čemu se tu radi i evo sada kako izgleda nastavak:

I wanted to update you on the progress of the construction project. Ili:

I wanted to update you on the progress of your order. 

Ova druga rečenica je odlična ukoliko je u pitanju imejl koji je vezan za prodaju pa razgovaraš sa klijentima i u pitanju je neka porudžbina, your order, a ono što je bitno da zapamtiš da se posle ove rečenice koju imamo, četvrte, vrlo često uvodi cela sledeća rečenica i onda se pravi jedna složena rečenica i poslušaj sada primer:

I wanted to update you on the progress of your order, and I’m happy to inform you that it has been shipped. 

U ovoj rečenici reč progress koristiš ukoliko želiš da pokažeš da tu postoji situacija koja se menja, odnosno očekuje se neki napredak i da zato šalješ takav imejl.

Umesto te reči možeš koristiti i reč status odnosno status, da pokažeš kakva je situacija i posebno u situaciji ako nema promena onda je bolje upotrebiti tu reč.

I ova četvrta rečenica je takva da možeš je koristiti ili na početku imejla da odmah kreneš da pričaš o čemu se radi, ili je možeš koristiti kao drugu rečenicu, a jednu od one prve dve rečenice možeš koristiti kao opšti uvod.

Kada koristiš engleski u poslovnoj komunikaciji, vrlo je bitno ostati fokusiran na temu, odnosno na razlog zašto pišeš imejl, izbegavati bilo kakve digresije i suvišne reči, ali ujedno i važno ostati ljubazan odnosno imati taj formalan način obraćanja koji je važan za takav vid komunikacije i koji nije nešto što ćeš koristiti u svakodnevnoj komunikaciji.

Zato su ovakve rečenice odlična priprema za pisanje imejlova, zato što će ti pomoći da koristiš ovakve rečenice i početak ovakvih rečenica koje možeš prilagoditi različitim situacijama.

Videćeš da ćeš vrlo često biti u situaciji da ovaj recimo uvod I hope this email finds you well, koristiš u velikom broju imejlova.

Isto tako i sa ovim ostalim rečenicama. Samo ćeš ih ponekad promeniti kada je bitno to uraditi u različitim situacijama i prilagodićeš taj razlog zašto pišeš imejl.

Ali sama ta struktura rečenice je nešto što možeš koristiti onako iznova, iznova i na taj način imati sigurnost da dobro pišeš taj imejl i da su dobre rečenice koje koristiš u takvoj komunikaciji.

Na ovaj način ćeš olakšati sebi, imaćeš gotovo spremne neke obrasce, odnosno već pripremljene veći deo imejlova koji možeš koristiti i onda ćeš ga samo prilagoditi različitoj situaciji.

Još jedan savet ću podeliti sa tobom kada pišeš na engleskom i kada je u pitanju ta poslovna komunikacija.

Iako ćeš vrlo često biti u situaciji i želećeš da napišeš veoma složenu rečenicu i vrlo često to dobro zvuči, onako kada čitaš takav imejl, ako si na početnom ili čak i možda na srednjem nivou, vrlo često ćeš biti u situaciji da ti je teško da napišeš takvu rečenicu i da ćeš izostaviti neku reč koja je veoma važna da bi se razumela takva rečenica.

Onda tada probaj da izbegavaš ako je moguće takve rečenice, probaj da se fokusiraš da podeliš rečenicu složenu koju želiš da napišeš, da je napišeš kao dve kraće rečenice, jer ćeš na taj način smanjiti mogućnost za grešku.

Uvek imaj u vidu da neko ko čita tvoj imejl neće pomisliti, “Ovo su suviše kratke rečenice. Ovo je moglo da se napiše složenije,” jer to nije poenta.

Poenta je da napišeš imejl tačno i da sve to u tom imejlu bude lepo napisano da sagovornik može pravilno da razume sve.

Ako si polaznica moje škole i pohađaš programe u okviru moje škole, videćeš da će u okviru kursa “Poslovni engleski 2” tema biti baš pisanje imejlova gde ćeš učiti različite rečenice da započneš imejl, da uvedeš temu, kao i različite načine da završiš imejl.

Ovo će ti pomoći da pripremiš ovako neke obrasce koje možeš koristiti da i ti pišeš imejlove kada je u pitanju poslovna komunikacija.

Ovaj kurs možeš pohađati u okviru drugog nivoa programa u mojoj školi i to predstavlja završni kurs u okviru tog drugog nivoa, nakon prethodnih kurseva koje možeš završiti u mojoj školi.

Ukoliko nisi polaznica moje škole i želiš da se priključiš i želiš da pohađaš kurseve, predlažem da pogledaš više o školi. Na ovoj stranici gde slušaš podkast postoji link, ili možeš i samostalno potražiti English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve detalje.

Nadam se da su ti ove rečenice bile korisne i da će ti pomoći kada je u pitanju pisanje imejlova. Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde